Ухвала
від 12.12.2023 по справі 820/6311/16
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

У Х В А Л А

про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку пред`явлення виконавчого

листа до виконання

12 грудня 2023 р. справа № 820/6311/16

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Лариси Мар`єнко, розглянувши в місті Харкові в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду в порядку письмового провадження заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку пред`явлення виконавчого листа до виконання в адміністративній справі за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "1-е Мая" про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

28.11.2023 від представника Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області надійшла заява, в якій представник заявника просить суд визнати поважними причини пропуску строку пред`явлення виконавчого документа до виконання та поновити строк пред`явлення до виконання виконавчого листа по адміністративній справі №820/6311/16.

В обґрунтування заяви про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання заявник зазначив, що стягувачем було передано виконавчий лист №820/6311/16 на виконання Шевченківського ВДВС у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, однак, 09.04.2021 Головним управлінням Пенсійного фонду України в Харківській області було отримано повідомлення про повернення виконавчого документу №820/6311/16 стягувачу без прийняття до виконання на підставі п.6 ч.4 ст.4 Закону України "Про виконавче провадження". В подальшому, запровадження карантинних обмежень та введення воєнного станоу на території України завадило вчасному пред`явленню виконавчого документа до виконання.

Відповідно до частини 3 статті 376 КАС України, суд розглядає заяву про поновлення пропущеного строку в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Сторони, належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду заяви, у судове засідання по розгляду заяви не прибули, клопотань про відкладення розгляду заяви суду не надсилали, причини неявки не повідомили.

Таким чином, розгляд заяви здійснюється за правилами письмового провадження.

Фіксування судового процесу відповідно до статті 229 КАС України не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та подану заяву про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, судом встановлено наступне.

Згідно з частиною 1 статті 376 Кодексу адміністративного судочинства України, стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Як вбачається з матеріалів справи, постановою Харківського окружного адміністративного суду від 23.12.2016 адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Первомайському районі Харківської області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "1-е Мая" про стягнення заборгованості - задоволено в повному обсязі. Стягнуто з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю 1-е Мая (код 00707277, Харківська область, Первомайський район, с. Грушине, вул. Радянська, буд. 4) на користь Управління Пенсійного фонду України в Первомайському районі Харківської області (Харківська область, м.Первомайський, м-н.1/2, буд.19а, р/р НОМЕР_1 , код 22682365, МФО 351823 в Територіально відокремлене без балансове відділення №10020/0525 філії Харківського обласного управління Ощадбанк), заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п.п."б-з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 50282,71 грн.

На виконання вищезазначеного рішення суду Харківським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист №820/6311/16 від 23.01.2017.

Як встановлено з матеріалів справи строк пред`явлення виконавчого документа до виконання - 17.04.2017 року.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 27.11.2019 задоволено заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області та здійснено заміну стягувача - Шевченківське об`єднане управління Пенсійного фонду України м.Харкова у справі за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Первомайському районі Харківської області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "1-е Мая" про стягнення заборгованості, його правонаступником - Головним управлінням Пенсійного фонду України в Харківській області.

Відповідно до ч.2.ст 14 Кодексу адміністративного судочинства України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та" службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Також в ч.1 ст. 370 КАС України зазначено, що - судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

Згідно зі статтею 12 Закону України "Про виконавче провадження" від 02 червня 2016 року №1404-19, виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.3 Закону України №1798-VIII підлягають примусовому виконанню рішення на підставі таких виконавчих документів: виконавчих листів та наказів, що видаються судами у передбачених законом випадках на підставі судових рішень, рішень третейського суду, рішень міжнародного комерційного арбітражу, рішень іноземних судів та на інших підставах, визначених законом або міжнародним договором України.

Положеннями ч. 1, 2 ст. 376 КАС України передбачено, що стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено. Заява про поновлення пропущеного строку подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Суд може визнати поважною причину пропуску строку, викладену в заяві, у разі якщо на підтвердження цього доводу наведено фактичні дані, які б засвідчували існування об`єктивно невідворотної дії обставин непереборної та нездоланної сили, через які територіальний орган пенсійного фонду був позбавлений можливості вчасно звернутися за отриманням виконавчого листа і пред`явити до виконання виконавчий лист, де він виступав стягувачем.

З матеріалів справи вбачається, що стягувач постійно здійснював заходи, направлені на стягнення заборгованості з боржника, однак, внаслідок карантинних обмежень впроваджених постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 №1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", який тривав до 30.06.2023 та воєнного стану запровадженого Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України від 24.02.2022 №2102-ІХ "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні", який триває на час розгляду заяву, пропустив строк щодо пред`явлення виконавчого листа до виконання.

Виходячи з вищезазначеного, суд приходить до висновку, що строк звернення виконавчого листа до виконання було пропущено з поважних причин, а отже заява Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області підлягає задоволенню.

Щодо питання стосовно видачі дублікату виконавчого листа по даній справі, суд зазначає наступне.

Відповідно до п. 18.4 перехідних положень КАС України встановлено, що у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Суд зазначає, що дана норма передбачає видачу дубліката виконавчого листа лише у разі його втрати.

Враховуючи те, що представник Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області в заяві зазначає, що виконавчий лист було втрачено під час ведення активних бойових дій на території м.Харків, спричинених широкомасштабним вторгненням Російської Федерації на територію України, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви стягувача в частині видачі дублікату виконавчого листа.

Керуючись статтями 241, 248, 255, 376 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області про поновлення строку пред`явлення виконавчого листа до виконання та видачу дубліката виконавчого листа у справі №820/6311/16 - задовольнити.

Поновити Головному управлінню Пенсійного фонду України в Харківській області строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання в адміністративній справі №820/6311/16 за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "1-е Мая" про стягнення заборгованості.

Видати Головному управлінню Пенсійного фонду України в Харківській області дублікат виконавчого листа №820/6311/16 про стягнення з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "1-е Мая" заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п.п."б-з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 50282,71 грн.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Другого апеляційного адміністративного суду суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ухвали).

Суддя Лариса МАР`ЄНКО

Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115626498
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Судовий реєстр по справі —820/6311/16

Ухвала від 12.12.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Ухвала від 01.12.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Ухвала від 27.11.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Ухвала від 27.09.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Ухвала від 22.05.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Постанова від 23.12.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Ухвала від 05.12.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Ухвала від 22.11.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні