Ухвала
від 12.12.2023 по справі 405/2625/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/2625/22

провадження № 1-кс/405/4201/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.12.2023 м. Кропивницький

слідчий суддяЛенінського районногосуду м.Кіровограда ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,прокурора ОСОБА_3 розглянувши узакритому судовомузасіданні взалі судв містіКропивницький клопотання прокурора відділу Кіровоградської обласної прокуратури ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.12.2021 № 12021120000000379, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, про надання дозволу на затримання з метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Ольга, Ольгинського району, Приморської області, Російської Федерації, громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , який перебував на посаді директора ТОВ «Південний Паливний Склад» (ЄРДПОУ 42768142, юридична адреса: Луганська область, м. Сєвєродонецьк, вул. Єгорова, 22, офіс 106), раніше не судимого,

ВСТАНОВИВ:

прокурор відділу Кіровоградської обласної прокуратури ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з метою його приводу до суду для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримала у повному обсязі, просила його задовольнити.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши доводи прокурора, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, приходить до наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, що відділом розслідування ОТЗ СУ ГУНП в Кіровоградській області розслідується кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021120000000379 від 17.12.2021, за підозрою ОСОБА_4 , вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.367 КК України, а саме службову недбалість,тобто неналежневиконання службовоюособою своїхслужбових обов`язківчерез несумліннеставлення доних,що завдалотяжких наслідківдержавним інтересам (а.к.11 -12 витяг з ЄРДР від 17.12.2021).

08.12.2021 о 10 год. 00 хв. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.367 КК України (а.к. 42-53).

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.367КК України підтверджується матеріалами клопотання.

Термін «обґрунтована підозра», згідно з практикою Європейського суду з прав людини у справі «Нечипорук і Йонкало проти України» від 21.04.2011, означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа про яку йдеться мова могла вчинити правопорушення.

14.01.2022 за клопотанням слідчого, погодженого з прокурором, про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту підозрюваному ОСОБА_4 , слідчим суддею Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_5 постановлено ухвалу, відповідно до якої відносно підозрюваного ОСОБА_4 застосовано запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання. На підозрюваного покладені наступні обов`язки на строк з 14.01.2022 до 08.02.2022: прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора чи суду; не відлучатись за межі України без дозволу слідчого, прокурора чи суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні, за винятком участі у процесуальних діях; здати на зберігання до відповідного органу державної влади паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

07.02.2022 за клопотанням прокурора про продовження строку дії обов`язків, покладених при застосуванні запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання підозрюваному ОСОБА_4 , слідчим суддею Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_6 постановлено ухвалу, відповідно до якої відносно підозрюваного ОСОБА_4 продовжено строк дії обов`язків, покладених при застосуванні запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання до 08.03.2022: прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора чи суду; не відлучатись за межі України без дозволу слідчого, прокурора чи суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні, за винятком участі у процесуальних діях; здати на зберігання до відповідного органу державної влади паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Відповідно до інформації щодо перетину державного кордону України, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , 06.03.2022 о 08.19 годин у пункті перетину «Ужгород» перетнув державний кордон України у напрямку перетину на виїзд, із використанням паспорту для виїзду за кордон НОМЕР_1 , на автомобілі марки Volvo державний номерний знак НОМЕР_2 .

Таким чином, підозрюваний ОСОБА_4 у строк дії запобіжного заходу порушив покладені на нього обов`язки, а саме: відлучився за межі України без дозволу слідчого, прокурора чи суду; не здав на зберігання до відповідного органу державної влади паспорт для виїзду за кордон.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що підозрюваний ОСОБА_4 переховується від органів досудового розслідування, шляхом виїзду за межі території України, на телефонний зв`язок не виходить.

Ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда від 10.06.2022 надано дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_4 з метою його приводу для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком до 09.12.2022.

Разом з тим, ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м.Кіровограда від 09.12.2022 повторно надано дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_4 з метою його приводу для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком до 09.06.2023.

Крім того, ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м.Кіровограда від 09.06.2023 повторно надано дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_4 з метою його приводу для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком до 09.12.2023.

На даний час органу досудового розслідування місце знаходження ОСОБА_4 не відоме.

Постановою старшого слідчого ВР ОТЗ СУ ГУНП в Кіровоградській області від 26.09.2022 підозрюваний ОСОБА_4 оголошений у міжнародний розшук (а.к. 86-89).

Наведені вище обставини свідчать про існування ризику, передбаченого п. 1 ч 1 ст. 177 КПК України, а саме - переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, про що вказує його тривала відсутність за останнім відомим органу досудового розслідування місця проживання.

Відповідно до ч. 1 ст. 188 КПК України прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися із клопотанням про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Згідно з положеннями п. 1 ч. 2. ст. 188 КПК України зазначене клопотання може бути подане одночасно з поданням клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або зміни іншого запобіжного заходу на тримання під вартою.

У провадження слідчого судді надійшло клопотання у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.12.2021 за № 12021120000000397, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 367 КК України, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та дане клопотання про дозвіл на затримання з метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу підозрюваному ОСОБА_4 .

Відповідно до ч.1 ст. 189 КПК України слідчий суддя, суд не має права відмовити в розгляді клопотання про дозвіл на затримання з метою приводу підозрюваного, обвинуваченого, навіть якщо існують підстави для затримання без ухвали суду про затримання з метою приводу.

Згідно до ч.4 ст. 190 КПК України слідчий суддя, суд за клопотанням прокурора має право вирішити питання про повторне затримання з метою приводу в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Таким чином, матеріали клопотання, які обґрунтовують підозру, свідчать, що існує ризик, зазначений у клопотанні про зміну запобіжного заходу, та обставини про те, що на даний час підозрюваний оголошений у міжнародний розшук, місце перебування останнього не відомо, що позбавляє можливості здійснення її виклику до суду, а відтак підстав відповідно до ч.4ст.189 КПК Українидля відмови під час розгляду не встановлено.

Враховуючи вищевикладене відзначається, що у даному кримінальному провадженні є достатні підстави вважати, що підозрюваний ОСОБА_4 переховується від органів досудового розслідування, тому слідчий суддя дійшов висновку про наявність передбачених законом підстав для задоволення клопотання прокурора про надання дозволу на затримання з метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу до ОСОБА_4 . Виходячи з викладеного, відзначається, що клопотання слід задовольнити частково, тобто строк дії ухвали визначити на 6 місяців, оскільки вказаний строк буде достатнім для розшуку та доставлення підозрюваного до суду.

Керуючись ст.ст. 176-177, 184, 187, 188 -190, 309 КПК України, -

постановив:

клопотання прокурора задовольнити частково.

Надати дозвілна затриманняпідозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою його приводу для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Ухвала втрачає законну силу з моменту приводу підозрюваного, закінчення строку дії ухвали, зазначеного в ній, добровільного з`явлення підозрюваного до слідчого судді, про що слідчий суддя, суд повідомляє прокурора, або відкликання ухвали прокурором.

Роз`яснити, що відповідно до ч.1 ст. 191 КПК України затримана на підставі ухвали слідчого судді, суду особа не пізніше тридцяти шести годин з моменту затримання повинна бути звільнена або доставлена до слідчого судді, суду, який постановив ухвалу про дозвіл на затримання з метою приводу.

Строк дії ухвали визначити до 12.06.2024 року.

В іншій частині відмовити.

Прокурор прокурор відділу Кіровоградської обласної прокуратури ОСОБА_3 . Адреса: 25006, м. Кропивницький, вул. В. Пермська, 4, телефон: НОМЕР_3 .

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_7

СудЛенінський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115631927
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про дозвіл на затримання з метою приводу

Судовий реєстр по справі —405/2625/22

Ухвала від 21.02.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 12.12.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 07.06.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 09.06.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 10.06.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 10.06.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 09.06.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні