Ухвала
від 14.12.2023 по справі 645/1792/21
ФРУНЗЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 645/1792/21

Провадження № 2-ві/645/3/23

У Х В А Л А

іменем України

14 грудня 2023 року м. Харків

Фрунзенський районний суд м.Харкова у складі:

головуючого судді - Ульяніч І.В.,

за участі секретаря судового засідання - Циганок В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву відповідача ОСОБА_1 про відвід головуючого судді Федоровій О.В. у справі №645/1792/21 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про поділ майна подружжя та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Будівельник» про поділ спільного майна подружжя, стягнення грошової компенсації та компенсацію вартості частки із вкладу до статутного фонду господарського товариства,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні судді Фрунзенського районного суду м.Харкова Федорової О.В. знаходиться цивільна справа № 645/1792/21 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про поділ майна подружжя та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Будівельник» про поділ спільного майна подружжя, стягнення грошової компенсації та компенсацію вартості частки із вкладу до статутного фонду господарського товариства

13.12 2023 року відповідач ОСОБА_1 через канцелярію суду надала заяву про відвід судді Федорової О.В.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 зазначено, що в провадженні судді Федорової О.В. на розгляді перебуває зазначений позов. Вважає, що суддя Федорова О.В. відкладала судові засідання у справі за клопотаннями, які містять ознаки безпідставності та зловживання правами ОСОБА_2 та його представників майже на місяць, а за клопотанням її представника, яке викликане вірогідною необхідністю коригування та/або доповнення правової позиції, лише на 7 днів. Ці обставини свідчать про надання суддею Федоровою О.В. явної переваги одній зі сторін. Таким чином, вважає, що в таких діях судді Федорової О.В. вбачаються ознаки порушення засади рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом. Вказані обставини викликають сумнів в неупередженості та об`єктивності судді Федорової О.В. що, на її переконання, є підставою для її відводу, зважаючи на вимоги п. 5 ч. 1 ст. 36 ЦПК України.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.12.2023 року для розгляду заяви ОСОБА_1 про відвід судді Федорової О.В. визначено суддю Фрунзенського районного суду м. Харкова Ульяніч І.В.

Відповідно до ч. 8 ст. 40 ЦПК України суд вирішує питання про відвід судді без повідомлення учасників справи.

Суд, дослідивши доводи, викладені в заяві, а також докази, надані в обґрунтування заявлених вимог, дійшов висновку про відсутність підстав для їх задоволення, оскільки відвід належним чином не вмотивований з огляду на наступне.

Підстави для заяви відводу судді передбачені ст. ст. 36,37 ЦПК України.

Так, статтею 36 ЦПК України передбачено, що суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Для відведення судді необхідно обґрунтувати наявність обставин, які об`єктивно можуть вказувати на можливу упередженість або необ`єктивність.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», судова влада в Україні відповідно до конституційних засад поділу влади здійснюється незалежними та безсторонніми судами, утвореними згідно із законом. Статтею 2 цього закону передбачено, що суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Згідно ч. 1 ст. 7 вказаного вище Закону, кожному гарантується захист його прав, свобод та інтересів у розумні строки незалежним, безстороннім і справедливим судом, утвореним законом.

Статтею 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод встановлено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Відповідно до усталеної практики Європейського Суду з прав людини, відображеної, зокрема, в рішеннях у справі «Фей проти Австрії», «Ветштайн проти Швейцарії», «Пуллар проти Сполученого Королівства», «Білуха проти України», наявність безсторонності відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями. Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд, як такий, та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності.

Щодо суб`єктивної складової даного поняття, то потрібні докази фактичної наявності упередженості судді для відсторонення його від справи. Причому суддя вважається безстороннім, якщо тільки не з`являються докази протилежного. Таким чином, існує презумпція неупередженості судді, а якщо з`являються сумніви щодо цього, то для його відводу в ході об`єктивної перевірки має бути встановлена наявність певної особистої заінтересованості судді, певних його прихильностей, уподобань стосовно однієї зі сторін у справі. У кожній окремій справі слід визначити, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, що свідчать про те, що суд не є безстороннім (рішення у справі «Мироненко і Мартиненко проти України»).

Відповідач ОСОБА_1 в своїй заяві про відвід судді Федорової О.В. зазначає, що під час розгляду цивільної справи за її зустрічним позовом до ОСОБА_2 , третя особа АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Будівельник» про поділ спільного майна подружжя, стягнення грошової компенсації та компенсацію вартості частки із вкладу до статутного фонду господарського товариства, існує зацікавленість судді, оскільки суддею відкладається розгляд справи на короткий термін часу, за період якого відповідач не встигне ознайомитись з матеріалами кримінального провадження, та оголошує більш тривалі перерви через клопотання позивача, така поведінка судді Федорової О.В. викликає у неї сумніви щодо об`єктивності та неупередженості судді при розгляді даної цивільної справи. При цьому відповідач не конкретизує такі твердження, не обгрунтовує свої побоювання щодо упередженності, крім зазначеного.

Обставини, які були покладені в основу заяви про відвід, повинні бути доведеними.

Відвід повинен бути вмотивований - з наведенням відповідних аргументів, доказів, які підтверджують наявність підстав для відводу. Якщо він не вмотивований, це є підставою для відмови у його задоволенні.

Відтак, суд не вбачає підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 про відвід судді Федорової О.В., оскільки обставини, на які посилається відповідач - тривалість та підстави перерв в судовому засіданні, в якості підстав для відводу судді, не свідчать про упередженність або необ`єктивність.

Інших обставин, які б викликали сумнів в об`єктивності та неупередженості судді, не виявлено.

Враховуючи, що передбачені ст. 36 ЦПК України підстави для відводу відсутні, вважаю заяву про відвід необґрунтованою, у задоволенні відводу слід відмовити, а розгляд даної справи продовжити в тому ж складі суду.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст.4, 12, 36, 39, 40, 258, 259 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні заяви відповідача ОСОБА_1 про відвід головуючого судді Федоровій О.В. у справі №645/1792/21 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про поділ майна подружжя та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Будівельник» про поділ спільного майна подружжя, стягнення грошової компенсації та компенсацію вартості частки із вкладу до статутного фонду господарського товариства - відмовити.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя І.В.Ульяніч

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено19.12.2023
Номер документу115666846
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про відвід судді

Судовий реєстр по справі —645/1792/21

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Мартинова О. М.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Алтухова О. Ю.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Федорова О. В.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Федорова О. В.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Федорова О. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Федорова О. В.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Федорова О. В.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Федорова О. В.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Ульяніч І. В.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Федорова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні