Ухвала
від 14.12.2023 по справі 146/1679/19
ТОМАШПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 146/1679/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" грудня 2023 р. Томашпільський районний суд Вінницької області

у складі: головуючого судді Пилипчука О.В.,

з участю секретаря судового засідання Бойко Т.Є.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні у залі суду в смт. Томашпіль цивільну справу

ім`я (найменування) сторін та інших учасників справи:

позивач: ОСОБА_1 ,

ОСОБА_2 ,

ОСОБА_3 ,

відповідач: ОСОБА_4

вимоги позивача: про визнання недійсними договорів про користування земельними ділянками

представник позивачів: адвокат Дунаєв І.Б.

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Томашпільського районного суду на розгляді перебуває дана цивільна справа.

Підготовче засідання призначено на 14 грудня 2023 року.

В підготовче засідання з`явилися позивач ОСОБА_1 та представник позивачів, адвокат Дунаєв І.Б.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 клопотав про залучення його до участі в справі як правонаступника позивача ОСОБА_2 , про що додав відповідні докази: копію свідоцтва про право на спадщину за законом.

Представник позивачів клопотання підтримав.

Окрім того в матеріалах позову наявна заява представника позивачів про зміну предмету позову.

Сторона позивача заяву про зміну предмету позову підтримала.

В судове засідання відповідач ОСОБА_4 не з`явився, однак надіслав до суду заяву про розгляду справи без його участі, проти будь яких заявлених клопотань сторони позивача заперечує в задоволенні зміненого позову заперечує.

Розглянувши клопотання позивача, заяву про зміну предмета позову суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч. 3 ст. 49 ЦПК України, до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Також ЦПК України передбачає право позивача змінити предмет або підставу позову, необхідно чітко розуміти поняття й ознаки цих правових явищ. При цьому, під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу. Відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача. Одночасна зміна і предмета, і підстав позову не допускається.

Згідно ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Оскільки вказана цивільна справа розглядається в порядку загального позовного провадження, представником позивачів подано заяву на стадії підготовчого судового засідання, суд приходить до висновку про те, що заяву про зміну предмета позову подано у встановлені законодавством строки. Враховуючи викладене суд вважає за необхідне заяву про зміну предмета позову прийняти до розгляду та долучити до матеріалів справи.

Згідно наданої копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 виданого Томашпільською селищною радою Тульчинського району Вінницької області ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно копії свідоцтва про спадщину за законом спадкоємцем майна ОСОБА_2 померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 є її син ОСОБА_1 , який спадщину прийняв.

Оскільки, спірні правовідносини допускають правонаступництво, то спадкоємця ОСОБА_2 її сина ОСОБА_1 слід залучити як правонаступника ОСОБА_2 таким чином клопотання підлягає до задоволення.

Керуючисьст. ст. 13, 49, 55, 189, 197, 258, 259, 260 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти заяву про зміну предмета позову про усунення перешкод у користуванні земельними ділянками та скасування державної реєстрації іншого речового права у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про визнання недійсними договорів про користування земельними ділянками.

В подальшому розглядати справу з урахуванням зміненого предмета позову про усунення перешкод у користуванні земельними ділянками та скасування державної реєстрації іншого речового права.

Залучити у цивільній справі № 146/1679/19 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про усунення перешкод у користуванні земельними ділянками та скасування державної реєстрації іншого речового права, правонаступника позивача ОСОБА_2 ОСОБА_1 .

Роз`яснити позивачам, що усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Копію ухвали вручити сторонам.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено: 14 грудня 2023 року

Суддя: О. В. Пилипчук

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено18.12.2023
Номер документу115668375
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —146/1679/19

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Пилипчук О. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Пилипчук О. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Пилипчук О. В.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Пилипчук О. В.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Пилипчук О. В.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Пилипчук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні