Рішення
від 13.12.2023 по справі 754/13987/23
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2-др/754/191/23

Справа №754/13987/23

Д О Д А Т К О В Е Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

13 грудня 2023 року Деснянський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Саламон О.Б.

з участю секретаря Рябенка В.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Рашкової Валентини Володимирівни про вирішення питання щодо розподілу судових витрат по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Київського пансіонату ветеранів праці про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу при затримці виконання рішення про поновлення на роботі, -

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Рашкова В.В. звернулася до суду з заявою про ухвалення додаткового рішення, яким просить вирішити питання щодо розподілу судових витрат, а саме стягнути на користь ОСОБА_1 витрати на правничу допомогу, понесені у процесі розгляду справи у розмірі 14 000 грн.

В судове засідання сторони не з`явилися, повідомлялися належним чином, надали клопотання щодо розгляду заяви без їх участі, їх неявка не перешкоджає розгляду заяви про ухвалення додаткового рішення.

Як встановлено, позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом з вимогою до Київського пансіонату ветеранів праці про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу при затримці виконання рішення про поновлення на роботі.

15 листопада 2023 року Деснянським районним судом м. Києва ухвалено рішення, яким позов ОСОБА_1 задоволено частково. Стягнуто з Київського пансіонату ветеранів праці на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час затримк виконання рішення суду у справі № 754/10910/20 про поновлення на роботі за період з 15 липня 2022 року по 14 липня 2023 року в сумі 90 196 грн. 05 коп., збитків від інфляції в розмірі 11 516 грн. 72 коп., моральну шкоду у розмірі 5 000 грн., витрати по сплаті судового збору у розмірі 1 067,13 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 270 ЦПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: стосовно певної позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що треба виконати; судом не вирішено питання про судові витрати; суд не допустив негайного виконання рішення у випадках, встановлених ст. 430 цього Кодексу.

Як роз`яснено у п. 20 постанови Пленуму Верховного Суду України № 14 від 18.12.2019 «Про судове рішення у цивільній справі», додаткове рішення може бути ухвалено лише у випадках і за умов, передбачених статтею 220 ЦПК; воно не може змінити суті основного рішення або містити в собі висновки про права та обов`язки осіб, які не брали участі у справі, чи вирішувати вимоги, не досліджені в судовому засіданні. При порушенні питання про ухвалення додаткового рішення з інших підстав, суд ухвалою відмовляє в задоволенні заяви. Додаткове рішення або ухвалу про відмову в прийнятті додаткового рішення може бути оскаржено (ч.5 ст.270 ЦПК України).

Разом з тим, у відповідності до ч. 8 ст. 141 ЦПК України, розмір витрат, які сторона сплатила чи має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Згідно зі ст. 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідно до ч. 3 ст. 141 ЦПК України при вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує: чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, значення справи для сторін; поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

На підтвердження понесених судових витрат представником відповідача зазначено, що на виконання умов Договору про надання правової допомоги від 30 березня 2023 року, адвокатом надано наступні послуги:

- зустріч з клієнтом, надання консультації - 2 000 грн.;

- підготовка та оформлення позовної заяви та інших процесуальних документів - 8 000 грн.;

- участь у судових засіданнях (2 засідань *2 000 грн. = 4 000 грн.);

При огляді детального опису робіт, виконаних адвокатом, остання оцінює загальну вартість - 14 000 грн.

Законодавець у ст. 137 ЦПК України чітко визначив, що для визначення розміру витрат має значення лише правова допомога (дії), яка пов`язана зі справою, тобто прямо стосується предмету спору і може мати доказове значення по справі.

Крім того, аналіз складених і наданих представником позивача процесуальних документів, інформації і матеріалів у порівнянні з предметом спору і змістом судового рішення вказує на те, що заявлена позивачем сума витрат не відповідає складності справи, тому суд дійшов висновку щодо часткового задоволення клопотання і стягнення понесених витрат на правову допомогу у розмірі 10 000 грн.

Враховуючи складність справи та виконані роботи, беручи до уваги принципи співмірності та розумності судових витрат, суд дійшов висновку про необхідність стягнення Державної інноваційної фінансово-кредитної установи понесені витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 10 000 грн.

Керуючись ст.ст. 137, 141, 264, 270 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Рашкової Валентини Володимирівни про вирішення питання щодо розподілу судових витрат по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Київського пансіонату ветеранів праці про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу при затримці виконання рішення про поновлення на роботі - задовольнити.

Ухвалити по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Київського пансіонату ветеранів праці про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу при затримці виконання рішення про поновлення на роботі, додаткове рішення.

Стягнути з Київського пансіонату ветеранів праці на користь ОСОБА_1 понесені витрати на правничу допомогу в розмірі 10 000 грн.

У задоволенні інших вимог заяви, відмовити.

Додаткове рішення може бути оскаржено протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подання безпосередньо до Київського апеляційного суду апеляційної скарги.

Додаткове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не подано. В разі подання апеляційної скарги рішення набирає законної сили, якщо його не скасовано, після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст ухвали складено 15.12.2023

Суддя Деснянського районного суду м. Києва О.Б. Саламон

Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено18.12.2023
Номер документу115673573
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —754/13987/23

Постанова від 25.03.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Яворський Микола Анатолійович

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Яворський Микола Анатолійович

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Яворський Микола Анатолійович

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Яворський Микола Анатолійович

Рішення від 13.12.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Саламон О. Б.

Рішення від 15.11.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Саламон О. Б.

Рішення від 15.11.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Саламон О. Б.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Саламон О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні