Ухвала
від 11.12.2023 по справі 389/2937/22
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Кропивницький апеляційнийсуд

№ провадження 11-сс/4809/651/23 Головуючий у суді І-ї інстанції ОСОБА_1

Категорія Доповідач в колегії апеляційного суду ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.12.2023 року м. Кропивницький

Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Кропивницького апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі ОСОБА_5 ,

за участі прокурора ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_7 ,

підозрюваного ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому апеляційну скаргу прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_9 на ухвалу слідчого судді Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 13 листопада 2023 року, в кримінальному провадженні, внесеного 03 листопада 2022 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 420221120040000114, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 366, ч.4 ст.191 КК України, якою стосовно:

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, з вищою освітою, одруженого, працюючого на посаді директора ТОВ «Споруда 2017», інваліда ІІІ групи безстроково, маючого на утриманні неповнолітню дитину, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

застосовано запобіжний захід у виді особистого зобов`язання, у межах строку досудового розслідування, тобто до 03.01.2024 року,

ВСТАНОВИЛА:

З представлених матеріалів кримінального провадження вбачається, що за клопотанням заступника начальника СВ ВП № 1 (м. Знам`янка) Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_10 від 07 листопада 2023 року, погодженого із заступником керівника Знам`янської окружної прокуратури ОСОБА_11 про застосування підозрюваному ОСОБА_8 запобіжного заходу у вигляді застави у розмірі 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, ухвалою слідчого судді Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 13 листопада 2023 року клопотання заступника начальника СВ ВП № 1 (м. Знам`янка) Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_10 задоволено частково, підозрюваному ОСОБА_8 обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання до 03.01.2024 року.

Рішення слідчого судді мотивовано наявністю обґрунтованої підозри ОСОБА_8 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 366, ч.4 ст.191 КК України, які відноситься до категорії тяжких та нетяжких злочинів, санкція одного з яких передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до восьми років.

Однак вказано,що вклопотанні незазначено переконливихдоводів тане долученобеззастережних доказівнедостатності застосуванняменш суворихзаходів длязапобігання вказанимризикам,оскільки в матеріалах провадження відсутні докази ухилення підозрюваного від органу досудового розслідування, а також докази, які б свідчили що ОСОБА_8 може впливати на свідків або переховуватись від органів досудового розслідування.

При таких обставинах та характеризуючих даних, слідчий суддя дійшов до висновку про відсутність підстав вважати, що ОСОБА_8 перебуваючи на свободі буде ухилятись від слідства, суду та виконання процесуальних обов`язків, а також перешкоджати встановленню істини у справі чи продовжувати злочинну діяльність, разом з цим вирішив, що застосування такого виду запобіжного заходу як особисте зобов`язання є достатнім для виконання ОСОБА_8 процесуальних обов`язків та попередження ризиків, передбачених ч.1 ст. 177 КПК України.

В апеляційній скарзі прокурор просить скасувати ухвалу слідчого судді як незаконну та необґрунтовану, постановити нову ухвалу, згідно якій застосувати до підозрюваного ОСОБА_8 запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб з покладенням обов`язків передбачених ч.5 ст.194 КПК України.

Зокрема зазначає про те, що під час розгляду клопотання, слідчим суддею, в порушення вимог ст. 177 КПК України не враховано, що ОСОБА_8 підозрюється у вчиненні умисних тяжкого та нетяжкого злочинів, санкція одного з яких передбачає покарання у виді позбавлення волі строком до восьми років.

Зокрема, прокурор в своїй апеляційній скарзі вказує про те, що застосувавши більш м`який запобіжний захід ніж застава, підозрюваний ОСОБА_8 може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, перешкодити встановленню істини у справі та впливати на свідків у даному кримінальному провадженні, з метою зміни їхніх показань, а тому застосування менш суворого запобіжного заходу, ніж застава є недопустимим, оскільки не зможе забезпечити його належної процесуальної поведінки та виконання покладених на нього процесуальних обов`язків.

Заслухавши доповідача, в дебатах думку прокурора, який повністю підтримав свою апеляційну скаргу та просив її задовольнити, підозрюваного ОСОБА_8 та його захисника-адвоката ОСОБА_7 , які заперечували проти задоволення апеляційної скарги, дослідивши представлені матеріали кримінального провадження та зваживши доводи апеляційної скарги, колегія суддів дійшла до висновку про те, що апеляційна скарга прокурора підлягає частковому задоволенню за таких підстав.

З представлених матеріалів кримінального провадження вбачається, що у провадженні слідчих СВ ВП № 1 (м. Знам`янка) Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області перебувають матеріали досудового розслідування по кримінальному провадженні за № 42022120040000114 від 03.11.2022 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.191, ч.1 ст.366 КК України.

31 жовтня 2023 року ОСОБА_8 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.366, ч.4 ст.191 КК України, а 03 листопада 2023 року ОСОБА_8 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри.

ОСОБА_8 підозрюється у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в умовах воєнного стану, тобто за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України та у складанні службовою особою завідомо неправдивого офіційного документа, тобто за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України.

Згідно п.п. 1, 2, 3, 4, 5 ч.1 ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку з речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється.

Відповідно до ч. 2 ст. 177 КПК України підставою для застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України.

Згідно ч.1ст.194КПК України,під часрозгляду клопотанняпро застосуваннязапобіжного заходуслідчий суддя,суд зобов`язанийвстановити,чи доводятьнадані сторонамикримінального провадженнядокази обставини,які свідчатьпро: 1)наявність обґрунтованоїпідозри увчиненні підозрюваним,обвинуваченим кримінальногоправопорушення; 2)наявність достатніхпідстав вважати,що існуєхоча бодин ізризиків,передбачених статтею177цього Кодексу,і наякі вказуєслідчий,прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Відповідно до ч. 5 ст. 194 КПК України, якщо під час розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, прокурор доведе наявність всіх обставин, передбачених частиною першою цієї статті, слідчий суддя, суд застосовує відповідний запобіжний захід, зобов`язує підозрюваного, обвинуваченого прибувати за кожною вимогою до суду або до іншого визначеного органу державної влади, а також виконувати один або кілька обов`язків, необхідність покладення яких була доведена прокурором.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини у справі «Нечипорук і Йонкало проти України», термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа про яку йдеться мова, могла вчинити правопорушення. При цьому, практика ЄСПЛ не вимагає, щоб на момент обрання запобіжного заходу у органу досудового розслідування були чіткі докази винуватості особи, яку повідомлено про підозру.

Ризик втечі підсудного не може бути встановлений лише на основі суворості можливого вироку. Оцінка такого ризику має проводитись з посиланням на ряд інших факторів, які можуть або підтвердити існування ризику втечі або вказати, що вона маловірогідна і необхідність в утриманні під вартою відсутня (рішення ЄСПЛ «Панченко проти Росії»). Ризик втечі має оцінюватися у світлі факторів, пов`язаних з характером особи, її моральністю, місцем проживання, родом занять, майновим станом, сімейними зв`язками та усіма видами зв`язку з країною, в якій така особа піддається кримінальному переслідуванню (рішення ЄСПЛ «Бекчиєв проти Молдови»).

У справі «Ілійков проти Болгарії» №33977/96 від 26 липня 2001 року ЄСПЛ зазначено, що «суворість передбаченого покарання є суттєвим елементом при оцінюванні ризиків переховування або повторного вчинення злочинів».

Згідно практики Європейського суду з прав людини, суд своїм рішенням повинен забезпечити не тільки права підозрюваного, а й високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів. Забезпечення таких стандартів, як підкреслює Європейський суд з прав людини, вимагає від суду більшої суворості в оцінці порушень цінностей суспільства.

Таким чином, щоб вирішити справу у відповідності до вимог закону, суд повинен взяти до уваги, крім даних, передбачених статтею 177 КПК України, особисті обставини життя особи, які можуть свідчити на користь збільшення (зменшення) ризику переховування від правосуддя чи інших способів неналежної процесуальної поведінки, характер справи, тяжкість покарання та наслідки вчинення протиправних діянь.

Як вбачається з матеріалів справи, слідчий суддя під час розгляду зазначеного клопотання правильно встановив наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_8 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч.4 ст.191 КК України.

Однак, слідчим суддею необґрунтовано відхилено доводи слідчого та прокурора про наявність ризиків, передбачених п.п. 1,2, 3, 4, 5 ч. 1ст. 177 КПК України, а саме те, що, зважаючи на тяжкість покарання, яке загрожує ОСОБА_8 , може ухилятись від органу досудового розслідування та суду, знищити, сховати документи, речі, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, може вчинити інші кримінальні правопорушення.

В даномувипадку,фактичні обставинисправи,характер,спосіб дій ОСОБА_8 та обсягздобутих підчас досудовогорозслідування доказів,свідчать проте,що ОСОБА_8 обґрунтовано підозрюєтьсяу вчиненніумисних тяжкогота нетяжкогокримінальних правопорушень,передбачених ч.4ст.191а ч.1ст.366КК України,а томуз урахуванням серйозностівисунутої протинього підозри,що свідчитьпро йогосуспільну небезпеку,як особита тяжкістьпокарання,що загрожуєу разідоведеності йоговинуватості увчиненні данихкримінальних правопорушень,можливість впливуна свідків,дає колегіїсуддів достатньопідстав зпевною вірогідністюстверджувати,що ОСОБА_8 може переховуватисявід органівдосудового розслідуваннята суду,незаконно впливатина свідків,перешкоджати кримінальномупровадженню іншимчином, оскількиорганом досудовогорозслідування йнадалі проводятьсянеобхідні слідчіта процесуальнідії спрямованіна встановленнявсіх обставинвчинення зазначенихкримінальних правопорушень.

Аналізуючи викладене в сукупності та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що слідчий суддя районного суду під час розгляду клопотання слідчого не врахував наявність вищевказаних реальних ризиків та обґрунтованих підстав, дійшов до помилкового та передчасного висновку, про можливість застосування до підозрюваного ОСОБА_8 запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає про існування ризиків, передбачених ч.1 ст.177 КПК України, у зв`язку з цим запобіжний захід у вигляді застави з покладенням обов`язків передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, буде необхідним і достатнім запобіжним заходом для підозрюваного ОСОБА_8 та таким, що зможе забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваного під час проведення досудового розслідування даного кримінального провадження.

З огляду на викладене, колегія суддів дійшла до переконливого висновку, що слідчий суддя районного суду необґрунтовано частково задовольнив клопотання заступника начальника СВ ВП № 1 (м. Знам`янка) Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_10 про застосування підозрюваному ОСОБА_8 запобіжного заходу у вигляді застави, оскільки більш м`які запобіжні заходи, зазначені у ст. 176 КПК України, в тому числі особисте зобов`язання, не зможуть запобігти встановленим ризикам, зазначеним в ч. 1 ст. 177 КПК України та забезпечити виконання підозрюваним процесуальних обов`язків.

Керуючись ст.ст.183, 197, 309, 370 - 372, 376, 419, 422, 424 КПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_9 задовольнити частково.

Ухвалу слідчого судді Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 13 листопада 2023 року в кримінальному провадженні № 420221120040000114 від 03 листопада 2022 року стосовно підозрюваного ОСОБА_8 скасувати та постановити нову ухвалу.

Клопотання заступниканачальника СВВП №1(м.Знам`янка)Кропивницького РУПГУНП вКіровоградській області ОСОБА_10 від 07листопада 2023року про застосуванняпідозрюваному ОСОБА_8 запобіжного заходуу виглядізастави урозмірі 80розмірів прожитковогомінімуму дляпрацездатних осіб задовольнити частково.

Застосувати підозрюваному ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 запобіжний західу виглядізастави урозмірі 40прожиткових мінімумівдля працездатнихосіб,що дорівнює107360,00грн.,яка можебути внесенана депозитнийрахунок Кропивницького апеляційного суду UA928201720355299001000086310, код ЄДРПОУ: 42265404; МФО: 820172; банк отримувача: Держказначейська Служба України м. Київ.

Зобов`язати підозрюваного ОСОБА_8 на строк від 11 грудня 2023 року до 03 січня 2024 року:

- прибувати до слідчого, прокурора або суду за першою вимогою;

- не відлучатися за межі с. Богданівка Кропивницького району без дозволу слідчого, прокурора чи суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну місця проживання або місця роботи;

- утриматись від спілкування зі свідками, експертами у кримінальному провадженні, як безпосередньо та через третіх осіб, за винятком участі у процесуальних діях;

- здати на зберігання до відповідного територіального органу Управління Державної міграційної служби паспорт (паспорти) для виїзду за кордон інші документи, що дають право на виїзд або в`їзд в Україну.

Роз`яснити ОСОБА_8 про те, що у разі порушення застава звертається у дохід держави.

Ухвала Кропивницького апеляційного суду є остаточною та оскарженню касаційному порядку не підлягає.

СУДДІ:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудКропивницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено18.12.2023
Номер документу115675666
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів особисте зобов'язання

Судовий реєстр по справі —389/2937/22

Ухвала від 25.12.2023

Кримінальне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 25.12.2023

Кримінальне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Іванов Д. Л.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Іванов Д. Л.

Ухвала від 13.11.2023

Кримінальне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 13.11.2023

Кримінальне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 26.12.2022

Кримінальне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні