Ухвала
від 08.12.2023 по справі 323/153/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа№323/153/22

Пр. 2/336/2155/2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2023 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді Вайнраух Л.А., за участі секретарки судового засідання Теряник А.С., розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжя за правилами загального позовного провадження питання про залучення до участі у справі правонаступника відповідача, по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Державної податкової інспекції у Комунарському районі м. Запоріжжя Головного управління ДФС у Запорізькій області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Оріхівський районний відділ державної виконавчої служби Південно-Східного міжрегіонального управління юстиції (м. Дніпро), Комунарський відділ державної виконавчої служби у місті Запоріжжі Південно-Східного міжрегіонального управління юстиції (м. Дніпро), про зняття арешту з нерухомого майна,-

без участі сторін,-

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача в інтересах позивача ОСОБА_1 адвокат Дерев`янко І.О. 21.01.2022 звернулася до Оріхівського районного суду Запорізької області з зазначеним позовом, просила скасувати арешт майна, належного позивачу, накладений на нерухоме майно 1/3 частину земельної ділянки, кадастровий номер 2323981000:02:003:0031, площа 8,0547 га, місцезнаходження Запорізька область, Оріхівський район, Вільнянська сільська рада, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, який накладено 29.04.2016 в межах виконавчого провадження ВП №50976803 на підставі постанови заступника начальника Тимофєєвої О.Г. Комунарського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.

Ухвалою судді від 15.05.2023 прийнято позовну заяву до свого провадження. Постановлено розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін, визначено дату, час і місце проведення підготовчого засідання. Ухвалою суду від 14.11.2023 постановлено закрити підготовче провадження у цивільній справі та призначити її до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні.

Від представника позивача адвоката Дерев`янко І.О. надійшло клопотання про заміну відповідача у справі з Державної податкової інспекції у Комунарському районі м. Запоріжжя Головного управління ДФС у Запорізькій області на його правонаступника Головне управління ДПС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ 44118663, м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 166).

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, належним чином та завчасно повідомлявся про дату, час та місце судового засідання.

Представники третіх осіб у судовому засіданні присутні не були, скерували до суду заяви про проведення розгляду справи за їх відсутності.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, не здійснюється згідно з ч.2 ст. 247 ЦПК України.

Так,за приписамист.55ЦПК Україниу разісмерті фізичноїособи,припинення юридичноїособи,заміни кредиторачи боржникау зобов`язанні,а такожв іншихвипадках заміниособи увідносинах,щодо якихвиник спір,суд залучаєдо участіу справіправонаступника відповідноїсторони аботретьої особина будь-якійстадії судовогопроцесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Тлумачення вказаного положення закону свідчить про те, що суд будь-якої інстанції зобов`язаний залучити до участі у справі правонаступника сторони або третьої особи, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво прав та обов`язків відповідної особи, а правонаступник існує. Питання процесуальної правосуб`єктності сторони, третьої особи, їхніх правонаступників належать до тих, які суд має вирішити під час розгляду справи незалежно від стадії судового процесу. Не є перешкодами для з`ясування підстав процесуального правонаступництва межі розгляду справи у суді відповідної інстанції, а також предмет доказування за відповідними позовними вимогами.

За даними відповіді №354848 від 08.12.2023 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань отриманої на запит суду діяльність юридичної особи - ДПС у Комунарському районі м. Запоріжжя ГУ ДФС у Запорізькій області припинено.

Постановою КМУ від 19.06.2019 № 537 «Про утворення територіальних органів Державної податкової служби»постановлено утворити якюридичні особи публічного праватериторіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 1 (зокрема, Головне управління ДПС у Запорізькій області); реорганізувати деякі територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 2 (Головне управління ДФС у Запорізькій області приєднано до Головного управління ДПС у Запорізькій області); установити, що територіальні органи Державної фіскальної служби, які реорганізуються, продовжують здійснювати свої повноваження до передачі таких повноважень територіальним органам Державної податкової служби та центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов`язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об`єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України; визначити територіальні органи Державної податкової служби правонаступниками майна, прав та обов`язків територіальних органів Державної фіскальної служби, що реорганізуються згідно з пунктом 2 цієї постанови, у відповідних сферах діяльності.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 48 ЦПК України, позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

З урахуванням змісту предмета спору, вищенаведених обставин, правонаступником цивільних прав та обов`зків відповідача у справі є Головне управління Державної податкової служби у Запорізькій області, тому на підставі ст. 55 ЦПК України, суд вважає за доцільне замінити відповідача на його правонаступника.

Відповідно до ч.1 ст.240 ЦПК України суд відкладає розгляд справи у випадках, встановленихч.2 ст.223 цього Кодексу. Ч.2 ст.258 ЦПК України встановлено, що процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

Внаслідок залучення у справі правонаступника відповідача, необхідності надання йому строку для відзиву по справі, суд вважає за необхідне відкласти судове засідання.

Керуючись ст. 48, 55, 181, 223, 240, 247, 258-260 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Залучити доучасті усправі Головнеуправління Державноїподаткової службиУкраїни уЗапорізькій області (кодЄДРПОУ 44118663,м.Запоріжжя,пр.Соборний,буд.166)як правонаступника відповідача Державної податкової інспекції у Комунарському районі м. Запоріжжя Головного управління ДФС у Запорізькій області, надіславши копію цієї ухвали суду із копією позовної заяви.

Відкласти судове засідання до 16 січня 2024 року до 08-30 години, здійснити виклик сторін та третіх осіб.

Визначити відповідачу 15-денний строк із дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Попередити учасників справи, що будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні відповідати вимогам ст.182,183 ЦПК України. Роз`яснити учасниками справи недопустимість зловживання процесуальними правами. Особам, які беруть участь у справі, при собі мати документи, що посвідчують особу.

Ухвала набирає законної силипісля закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження за наслідками апеляційного перегляду.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 15-ти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом 15-ти днів з дня її вручення.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Ухвала суду складена та підписана 08.12.2023.

Суддя Л.А.Вайнраух

Дата ухвалення рішення08.12.2023
Оприлюднено19.12.2023
Номер документу115692249
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про звільнення майна з-під арешту (виключення майна з опису)

Судовий реєстр по справі —323/153/22

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Поляков О. З.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Поляков О. З.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Поляков О. З.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 24.01.2022

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Плечищева О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні