Рішення
від 18.12.2023 по справі 317/3364/21
ЗАПОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/317/43/2023

Справа № 317/3364/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2023 року м. Запоріжжя

Запорізький районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Мінгазова Р.В.

при секретарі Демко К.І.

за участю позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні у спрощеному позовному провадженні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дитини та на утримання матері дитини до досягнення дитиною трьох років, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулась до суду з даним позовом та просила стягнути з ОСОБА_2 на її користь аліменти на утримання малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку (доходу) відповідача щомісячно, починаючи з дня звернення до суду до досягнення дитиною повноліття, та кошти на її утримання у розмірі 1/6 частини всіх видів заробітку (доходу) відповідача з дня звернення до суду і до досягнення дитиною трирічного віку.

В обґрунтування позову зазначила, що з відповідачем по справі перебуває в зареєстрованому шлюбі з 12.09.2019. Від шлюбу сторони мають двох малолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Подружнє життя між сторонами не склалося, у зв`язку з чим на теперішній час вони проживають окремо. Малолітня дитина проживає разом з позивакою та перебуває на її утриманні.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги в частині стягнення аліментів на утримання дитини підтримала в повному обсязі та просила задовольнити.

Щодо позовних вимог про стягнення аліментів на її утримання то в цій частині ОСОБА_1 від позову відмовилась та просила провадження в цій частині закрити, про що надала відповідну заяву.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні проти сплати аліментів на утримання свого сина не заперечував, однак зазначив, що він весь час до цього добровільно сплачував аліменти на утримання дитини та колишньої дружини. Перед засіданням вони домовились про зменшення розміру аліментів на дитину з 1/3 частини до 1/4 частини його заробітку, а також про те, що аліменти повинні стягуватись з дня винесення рішення у справі, на чому він і наполягав.

Дослідивши надані докази, вислухавши пояснення сторін, суд прийшов до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Згідно до ч. 3 ст. 206 ЦПК України у разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі.

Враховуючи, що позивач ОСОБА_1 відмовилась від позову до ОСОБА_2 в частині стягнення аліментів на її утримання, про що надала відповідну заяву, суд приходить до висновку про необхідність закриття провадження в цій частині.

Щодо позовних вимог про стягнення аліментів на утримання дитини суд прийшов до наступного.

Судом встановлено, що 12.09.2019 між ОСОБА_4 (після одруження набула прізвище ОСОБА_5 ) та ОСОБА_2 було укладено шлюб, який був зареєстрований Шевченківським районним у м. Запоріжжі ВДРАЦС ГТУЮ у Запорізькій області, актовий запис № 295, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_1 від 12.09.2019.

Від шлюбу сторони мають спільну дитину - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_2 , виданого 06.11.2019 Шевченківським районним у м. Запоріжжі ВДРАЦС ГТУЮ у Запорізькій області, актовий запис № 1046.

Згідно ст. 180 Сімейного кодексу України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

За приписами ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Відповідно до ч. 1 ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Оскільки відповідач визнав позов в частині стягнення аліментів на дитину, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача аліменти на утримання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу) відповідача, але не менш 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно з дня звернення до суду та до досягнення старшою дитиною повноліття.

Що стосується доводів позивача про необхідність стягнути з відповідача на її користь 1/3 частини всіх видів заробітку (доходу) відповідача, то в цій частині суд вважає позов необґрунтованим, оскільки позивачкою не було надано жодного доказу в обґрунтування вказаного розміру аліментів. Натомість суд відхиляє її доводи з приводу того, що у неї є на утриманні дитина від першого шлюбу, оскільки відповідач ОСОБА_2 не є її батьком, а відтак і не несе обов`язку з її утримання, у зв`язку з чим в цій частині позову слід відмовити.

Також суд не приймає до уваги доводи відповідача з приводу того, що вони домовились з позивачкою про час нарахування аліментів - з моменту ухвалення рішення суду, оскільки це суперечить приписам ч. 1 ст. 191 СК України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст.12,13,81,141, 263-264, 265-267 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Провадження у справі в частині позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання матері дитини до досягнення дитиною трьох років - закрити.

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дитини задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 , на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліменти в розмірі 1/4 частини усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менш 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 11.10.2021 і до досягнення дитиною повноліття.

В іншій частині позову - відмовити.

Рішення в частині стягнення суми платежів аліментів за один місяць підлягає негайному виконанню.

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони по справі:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ;

Відповідач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Повний текст рішення суду складено 18.12.2023.

Суддя Р.В. Мінгазов

Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115726303
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів на утримання дитини та на утримання матері дитини до досягнення дитиною трьох років

Судовий реєстр по справі —317/3364/21

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Рішення від 18.12.2023

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

Рішення від 18.12.2023

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

Ухвала від 29.05.2022

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні