Ухвала
від 02.04.2024 по справі 317/3364/21
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Дата документу 02.04.2024 Справа № 317/3364/21

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Є.У.№ 317/3364/21 Головуючий у1інстанції: Мінгазов Р.В.

№ 22-ц/807/550/24 Суддя-доповідач: Крилова О.В.

УХВАЛА

02 квітня 2024 року м. Запоріжжя

Запорізький апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого: Крилової О.В.

суддів: Кухаря С.В.

Полякова О.З.

Секретар Бєлова А.В.

розглянувши впорядку клопотанняпро зупиненняпровадження всправі заапеляційноюскаргою ОСОБА_1 на рішення Запорізького районного суду Запорізької області від 18 грудня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про стягнення аліментів на утримання дитини та на утримання матері дитини до досягнення дитиною трьох років,

ВСТАНОВИВ

В жовтні 2021 року ОСОБА_2 звернулася до суду із позовом до ОСОБА_1 про стягнення аліментів на утримання дитини та на утримання матері дитини до досягнення дитиною трьох років.

В обґрунтування позовних вимог зазначала, що з відповідачем по справі перебуває в зареєстрованому шлюбі з 12.09.2019. Від шлюбу сторони мають двох малолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Подружнє життя між сторонами не склалося, у зв`язку з чим на теперішній час вони проживають окремо. Малолітня дитина проживає разом з нею та перебуває на її утриманні.

Посилаючись на вищезазначене просила суд, стягнути з ОСОБА_1 на її користь аліменти на утримання малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку (доходу) відповідача щомісячно, починаючи з дня звернення до суду до досягнення дитиною повноліття, та кошти на її утримання у розмірі 1/6 частини всіх видів заробітку (доходу) відповідача з дня звернення до суду і до досягнення дитиною трирічного віку.

Рішенням Запорізького районного суду Запорізької області від 18 грудня 2023 року позов задоволено частково.

Стягнуто з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 , на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліменти в розмірі 1/4 частини усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менш 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 11.10.2021 і до досягнення дитиною повноліття.

Не погоджуючись із зазначеним рішенням суду ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу, в якій посилаючись на незаконність, неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи, невідповідність висновків суду обставинам справи, порушення судом норм матеріального та процесуального права просить рішення суду першої інстанції скасувати та ухвалити нове, яким стягнути з нього на користь ОСОБА_2 на утримання дитини ОСОБА_3 , 03.11.2019 р., аліменти в розмірі частини усіх видів заробітку щомісячно, але не менш 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня набрання рішення законної сили і до досягнення дитиною повноліття.

До апеляційного суду надійшло клопотання відповідача про зупинення провадження в справі у зв`язку перебуванням у збройних силах у період воєнного стану.

При апеляційному розгляді представник позивача заперечував проти апеляційної скарги та зупинення провадження в справі.

Судова колегія вважає що заявлене клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до частини першої статті 4 ЦК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Положення цієї статті ґрунтуються на нормах Конституції України, які закріплюють обов`язок держави забезпечувати захист прав і свобод людини і громадянина судом (стаття 55).

Відповідно до статті 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Право на звернення до суду (право на захист у процесуальному розумінні) гарантується Конституцією України та законами України.

У статті 129 Конституції України закріплені основні засади судочинства, які є конституційними гарантіями права на судовий захист.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 129 Конституції України однією з основних засад судочинства в Україні є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 251 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Вирішуючи питання про зупинення апеляційного провадження, з підстав передбачених пунктом 2 частини першої статті 251 ЦПК України, суд апеляційної інстанції враховує, що за довідкою військової частини (а.с.108) відповідач дійсно проходить військову службу за призовом під час мобілізації у військовій частині.

У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану", Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/202 введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 строком на 30 дібякий поступово продовжувався та існує до теперішнього часу.

Згідно з пунктом другим цього Указу військовому командуванню (Генеральному штабу Збройних Сил України, ІНФОРМАЦІЯ_2 , командуванням видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, управлінням оперативних командувань, командирам військових з`єднань, частин Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Управління державної охорони України) разом із Міністерством внутрішніх справ України, іншими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування наказано запроваджувати та здійснювати передбачені Законом України "Про правовий режим воєнного стану" заходи і повноваження, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.

Позивач не заперечувала що відповідач знаходиться на військовій службі у збройних силах України.

За таких обставин провадження в справі підлягає зупиненню.

Судова колегія вважає необхідним зазначити, що зупинення провадження у справі є тимчасовим заходом та у разі наявності доказів на підтвердження припинення перебування відповідача у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан, позивач не позбавлена права ініціювати питання про поновлення апеляційного провадження шляхом подання до суду відповідного клопотання.

Керуючись ст. ст. 251,253 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Зупинити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 Цивільний процесуальний кодекс України до припинення перебування ОСОБА_1 на військовій службі у період воєнного стану.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття, проте може бути оскаржена безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Повний текст ухвали складено 12 квітня 2024 р.

Головуючий О.В. Крилова

Судді: С.В. Кухар

О.З. Поляков

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118324482
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів на утримання дитини та на утримання матері дитини до досягнення дитиною трьох років

Судовий реєстр по справі —317/3364/21

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Рішення від 18.12.2023

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

Рішення від 18.12.2023

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

Ухвала від 29.05.2022

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні