Ухвала
від 14.12.2023 по справі 909/571/23
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


УХВАЛА

"14" грудня 2023 р. Справа №909/571/23

Західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого суддіО.В. Зварич

суддівВ.М. Гриців

О.І. Матущак,

розглянув апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Житлово-експлуатаційна дільниця "Експрес-Комфорт"</a> за №111 від 06.10.2023 року (вх. № 01-05/3155/23 від 10.10.2023 року)

на рішення господарського суду Івано-Франківської області від 14.09.2023 року

у справі № 909/571/23

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Житлово-експлуатаційна дільниця "Експрес-Комфорт"</a> (надалі ТзОВ "Житлово-експлуатаційна дільниця "Експрес-Комфорт")

до відповідача: Фізичної особи - підприємця Бородайка Костянтина Павловича (надалі ФОП Бородайко К.П.)

про стягнення заборгованості за надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій за період з 01.07.2020 по 31.05.2023 в розмірі 52046,31 грн,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 14.09.2023 року у справі №909/571/23 (суддя В.В. Михайлишин) відмовлено в позові ТзОВ "Житлово-експлуатаційна дільниця "Експрес-Комфорт".

Позивач подав апеляційну скаргу на вказане рішення суду.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.10.2023 року головуючим-суддею (суддею-доповідачем) у справі №909/571/23 визначено суддю О.В. Зварич суддів: В.М. Гриців, О.І. Матущака.

Ухвалою Західного апеляційного господарського суду від 16.10.2023 року відкрито апеляційне провадження за поданою апеляційною скаргою у справі №909/571/23 та ухвалено здійснити перегляд рішення господарського суду Івано-Франківської області від 14.09.2023 року у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи згідно з частиною 10 статті 270 Господарського процесуального кодексу України.

При винесенні даної ухвали суд виходить з таких мотивів.

Згідно з частинами 1, 2 статті 50 Господарського процесуального кодексу України Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до частини 1 статті 51 Господарського процесуального кодексу України якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору. До такої заяви додаються докази направлення її копії особі, про залучення якої як третьої особи подана заява, з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Суддя-доповідач у порядку підготовки справи до апеляційного розгляду з`ясовує питання про склад учасників судового процесу. У разі встановлення, що рішення господарського суду першої інстанції може вплинути на права та обов`язки особи, яка не брала участі у справі, залучає таку особу до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору (п. 1 ч. 1 ст. 267 Господарського процесуального кодексу України).

В позовній заяві ТзОВ "Житлово-експлуатаційна дільниця "Експрес-Комфорт" просить стягнути з ФОП Бородайко К.П. 52046,31 грн заборгованості за надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій за період з 01.07.2020 по 31.05.2023.

Як вбачається з матеріалів справи, 01 червня 2017 року між Співласниками багатоквартирного будинку по вул. В. Чорновола, 11 (замовник) в особі уповноважених осіб Олексин І.І., Крюковської С.Я. та ТзОВ "Житлово-експлуатаційна дільниця "Експрес-Комфорт" (управитель) укладено договір про надання послуг з управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд (з наступними змінами та доповненнями).

В позовній заяві ТзОВ "Житлово-експлуатаційна дільниця "Експрес-Комфорт" зазначає, що відповідач є власником кількох нежитлових приміщень в будинку № 11 по вул. В. Чорновала в м. Івано-Франківську.

Наведені обставини дають підстави для висновку про те, що рішення з даного господарського спору може вплинути на права та обов`язки Співласників багатоквартирного будинку по вул. В. Чорновола, 11 по відношенню до сторін у даній справі. Тому колегія суддів вважає необхідним залучення до участі у справі Співласників багатоквартирного будинку по вул. В. Чорновола, 11 в м. Івано-Франківську, від імені яких діють уповноважені представники Олексин І.І. та Крюковська С.Я., в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Скаржник (позивач) повинен надіслати третій особі справі Співласникам багатоквартирного будинку по вул. В. Чорновола, 11 в м. Івано-Франківську, від імені яких діють уповноважені представники Олексин І.І. та Крюковська С.Я., копії позовної заяви та апеляційної скарги з доданими до них документами.

Згідно частинами 10 статті 270 Господарського процесуального кодексу України апеляційні скарги на рішення господарського суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи. З урахуванням конкретних обставин справи суд апеляційної інстанції за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може розглянути такі апеляційні скарги у судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи.

Відповідно до статті 268 Господарського процесуального кодексу України виконано необхідні дії для підготовки справи до апеляційного розгляду. Справа підлягає призначенню до розгляду в судовому засіданні.

При цьому суд враховує таке.

Згідно з статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожній фізичній або юридичній особі гарантується право на розгляд судом упродовж розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, а також справи про адміністративне правопорушення, в якій вона є стороною.

Розумність строків є одним із основоположних засад (принципів) господарського судочинства відповідно до п. 10 ч. 3 ст. 2 Господарського процесуального кодексу України.

Суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню господарського судочинства (ст. 114 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи вищевикладене, з метою забезпечення процесуальних прав учасників справи, суд вважає за необхідне призначити розгляд справи поза межами процесуального строку, визначеного ч. 1 ст. 273 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись п. 10 ч. 3 ст. 2, ст.ст. 50, 51, 114, 234, 267, 268, 270, 281 Господарського процесуального кодексу України, Західний апеляційний господарський суд

У Х В А Л И В :

Призначити справу № 909/571/23 до розгляду у судовому засіданні на 29.01.2024 року о 12 год. 30 хв., яке відбудеться у приміщенні Західного апеляційного господарського суду за адресою: м.Львів, вул. Личаківська, 81.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Співласників багатоквартирного будинку по вул. В.Чорновола, 11 в м. Івано-Франківську, від імені яких діють уповноважені представники Олексин І.І. та Крюковська С.Я.

Позивачу до 04.01.2024 року надіслати третій особі Співласникам багатоквартирного будинку по вул. В.Чорновола, 11 в м. Івано-Франківську, від імені яких діють уповноважені представники Олексин І.І. та Крюковська С.Я. копії позовної заяви та апеляційної скарги з доданими до них документами, надати суду відповідні докази.

Третя особа Співласники багатоквартирного будинку по вул. В.Чорновола, 11 в м.Івано-Франківську, від імені яких діють уповноважені представники Олексин І.І. та Крюковська С.Я. має право надати через канцелярію суду (або надіслати) письмовий відзив на апеляційну скаргу в порядку і строки, визначені ч. 1 ст. 251, ст. 263 ГПК України.

Суд роз`яснює учасникам справи про можливість подати процесуальні документи (заяви, клопотання, відзиви тощо), а також про можливість участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду або поза межами приміщення суду, з використанням власних технічних засобів, шляхом звернення до суду з відповідним клопотанням (ст. 197 ГПК України). З введенням в дію Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" від 29.06.2023 № 3200-IX встановлено процесуальні наслідки, передбачені Господарським процесуальним кодексом України.

Ухвалу надіслати учасникам справи в порядку, визначеному ст.ст 242, 285 ГПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Неявка уповноважених представників в судове засідання не є перешкодою для розгляду справи відповідно до положень ч. 12 ст. 270 ГПК України.

Веб-адреса судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень: http//reyestr.court.gov.ua.

Головуючий суддя О.В. Зварич

СуддяВ.М. Гриців

СуддяО.І. Матущак

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено21.12.2023
Номер документу115741564
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/571/23

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Постанова від 29.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Рішення від 14.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 26.07.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні