Ухвала
від 13.12.2023 по справі 752/4029/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №752/4029/23

Провадження №2/752/3980/23

УХВАЛА

про витребування доказів

13 грудня 2023 року м. Київ

Голосіївський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді Кордюкової Ж.І.,

за участю секретаря Дураєвої А.О.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши в підготовчому засіданні клопотання представника позивача ОСОБА_1 про витребування доказів,-

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача ОСОБА_1 звернувся до суду з клопотанням про витребування доказів.

В обґрунтування клопотання зазначив, що позовні вимоги вмотивовані тим, що не був дотриманий порядок проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень - реєстрацію проведено за відсутності документів, які підтверджують набуття особою права власності.

Однак Київська міська рада не може надати суду зазначені докази, оскільки відповідно до ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за судовим рішенням.

Просив суд:

зобов`язати Департамент з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) надати засвідчену електронну копію реєстраційної справи, яка включає документи, на підставі яких прийнято рішення від 22.07.2019 №47888115 та проведено державну реєстрацію права власності на об`єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , за ОСОБА_2 , а також документи, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у процесі проведення реєстраційних дій;

зобов`язати Департамент з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) надати засвідчену копію реєстраційної справи, яка включає документи, на підставі яких прийнято рішення від 02.12.2019 №49961348 та проведено державну реєстрацію права власності на об`єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , за Товариством з обмеженою відповідальністю «Інхаус», а також документи, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у процесі проведення реєстраційних дій;

зобов`язати Департамент з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) надати засвідчену копію реєстраційної справи, яка включає документи, на підставі яких прийнято рішення від 26.03.2020 №51789669 та проведено державну реєстрацію права власності на об`єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , за ОСОБА_3 , а також документи, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у процесі проведення реєстраційних дій.

В підготовчому засіданні представник позивача ОСОБА_1 підтримав зазначене клопотання та просив його задовольнити. Зазначив, що отримання зазначених доказів на запит Київської міської ради є неможливим в силу приписів ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Інші учасники справи у підготовче засідання не з`явилися.

Заслухавши клопотання, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

В провадженні суду знаходиться цивільна справа за позовом Київської міської ради до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Інхаус», ОСОБА_3 , третя особа державний реєстратор Комунального підприємства «Реєстраційне бюро» м. Києва Гаращенко Володимир Васильович, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу м. Києва Шишкіна Алла Олександрівна, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу м. Києва Бузницька Юлія Олександрівна про визнання протиправними, скасування рішень державного реєстратора від 22.07.2019 №47888115, приватного нотаріуса на об`єкт нерухомого майна від 02.12.2019 №49961348 та від 26.03.2020 №51789669, припинення права власності на об`єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , зобов`язання ОСОБА_3 звільнити самовільно зайняту земельну ділянку та привести її у придатний для використання стан.

Позовні вимоги, поміж іншого, обґрунтовані тим, що державний реєстратор та приватні нотаріуси вчинили неправомірні дії щодо реєстрації речових прав на нерухоме майно, які суперечать чинним нормативним актам, якими врегульовані ці правовідносини.

Згідно з ч. 1 ст. 83 ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Частинами 2, 6 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» встановлено, що реєстраційна справа включає заяви на проведення реєстраційних дій, документи, на підставі яких проведено реєстраційні дії, документи, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав під час проведення таких реєстраційних дій, а також відомості з реєстрів (кадастрів), автоматизованих інформаційних систем, отримані державним реєстратором шляхом безпосереднього доступу до них чи в порядку інформаційної взаємодії таких систем з Державним реєстром прав, запити державного реєстратора та документи, отримані із паперових носіїв інформації, що містять відомості про зареєстровані речові права до 1 січня 2013 року.

Реєстраційна справа ведеться в електронній формі та формується автоматично за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав, до якої за результатом проведення кожної реєстраційної дії щодо об`єкта нерухомого майна автоматично включаються заяви, сформовані або подані в електронній формі, електронні копії документів, на підставі яких проведено реєстраційні дії, поданих у паперовій формі, документи, на підставі яких проведено реєстраційні дії, подані в електронній формі, документи в електронній формі, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав під час проведення таких реєстраційних дій, а також відомості реєстрів (кадастрів), автоматизованих інформаційних систем, отримані державним реєстратором в електронній формі шляхом безпосереднього доступу до них чи в порядку інформаційної взаємодії таких систем з Державним реєстром прав, електронні копії запитів державного реєстратора в паперовій формі та документів, отриманих із паперових носіїв інформації, що містять відомості про зареєстровані речові права до 1 січня 2013 року.

Витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за судовим рішенням.

Аналізуючи обставини, встановлені у підготовчому засіданні, враховуючи позицію представника позивача щодо обсягу доказів, які він просить витребувати, суд приходить до висновку, що сторона позивача позбавлена можливості самостійно отримати та надати суду копії реєстраційних справ, зміст яких суттєво вплине на всебічний, повний та об`єктивний розгляд справи. Проте вважає, що достатнім є витребування саме копій реєстраційних справ, оскільки вони містять документи, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у процесі проведення реєстраційних дій.

За таких обставин суд вважає за можливе клопотання представника позивача задовольнити частково.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 83-84, 258-261 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 задовольнити частково.

Витребувати у Департаменту з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації):

засвідчену електронну копію реєстраційної справи, яка включає документи, на підставі яких прийнято рішення від 22.07.2019 №47888115 та проведено державну реєстрацію права власності на об`єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , за ОСОБА_2 ;

засвідчену електронну копію реєстраційної справи, яка включає документи, на підставі яких прийнято рішення від 02.12.2019 №49961348 та проведено державну реєстрацію права власності на об`єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , за Товариством з обмеженою відповідальністю «Інхаус»;

засвідчену електронну копію реєстраційної справи, яка включає документи, на підставі яких прийнято рішення від 26.03.2020 №51789669 та проведено державну реєстрацію права власності на об`єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , за ОСОБА_3 .

Зобов`язати Департамент з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) надати зазначені докази безпосередньо до Голосіївського районного суду міста Києва в строк до 30.01.2024.

Роз`яснити керівнику Департаменту з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), що він зобов`язаний видати докази на вимогу суду, а також те, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Відмовити у задоволенні решти вимог клопотання.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Суддя Ж. І. Кордюкова

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено21.12.2023
Номер документу115749350
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: щодо реєстрації або обліку прав на майно

Судовий реєстр по справі —752/4029/23

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Кордюкова Ж. І.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Кордюкова Ж. І.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Кордюкова Ж. І.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Кордюкова Ж. І.

Ухвала від 07.04.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Кордюкова Ж. І.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Кордюкова Ж. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні