Ухвала
від 21.12.2023 по справі 944/5195/21
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 944/5195/21

Провадження №2/944/232/23

УХВАЛА

21.12.2023 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Матвіїва І.М.

з участю секретаря судового засідання Фостаковської Т.В.

представника позивача Савки Т.В.,

розглядаючи у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Яворів, у дистанційному судовому провадженні в режимі відеоконференції з поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Яворівської районної ради Львівської області та ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, ОСОБА_3 про скасування рішення Комісії з питань поновлення прав реабілітованих Яворівської районної ради Львівської області,

в с т а н о в и в :

У провадженні Яворівського районного суду Львівської області перебуває вищезазначена цивільна справа.

Ухвалою від 11.01.2023 прийнято до провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Яворівського районного суду Львівської області від 08.11.2023 витребувано з Коломийськоговідділу державноїреєстрації актівцивільного стануу Коломийськомурайоні Івано-Франківськоїобласті Західногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції інформацію про те чи наявний актовий запис про смерть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , останнє місце проживання якої зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 .

05.12.2023 на адресу суду надійшла відповідь з Коломийського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Коломийському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції відповідно до якої вбачається, що актовий запис про смерть №1368 від 09.09.2021 відносно ОСОБА_2 складений Коломийським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Коломийському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, оскільки остання померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 92 роки.

У підготовчому судовому засіданні на обговорення було поставлено питання про закриття провадження відносно відповідача ОСОБА_2 .

Впідготовчому судовомузасіданні представникпозивача просивзакрити провадженнявідносно відповідача ОСОБА_2 .

Представник відповідача Яворівської районної ради Львівської області в підготовче судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про проведення засідання за їх відсутності, просить закрити проведення підготовчого судового засідання та призначити справу до судового розгляду по суті.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, ОСОБА_3 в підготовче судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про проведення засідання за їх відсутності.

Заслухавши думку учасників процесу та дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач по справі ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 92 роки, в той же час як провадження у справі було відкрито 29.10.2021 року.

Частиною 1 ст.42, ст.48 ЦПК України передбачено, що сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.

За змістом ст.46,47 ЦПК України, здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи, а також здатність особисто здійснювати процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи. Виходячи зі змісту цих статей, стороною у справі може бути лише особа, яка має цивільну процесуальну правоздатність і цивільну процесуальну дієздатність.

Згідно ч.4 ст.25 ЦК України, цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у день її смерті.

Таким чином, відповідно до положень ст.25, 30 ЦК України, ст.46-48 ЦПК України, позов може бути поданий лише до особи (відповідача), яка має цивільну процесуальну правоздатність та дієздатність. З моменту смерті фізичної особи, цивільна процесуальна правоздатність та дієздатність припиняється.

За нормами ст.55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (право попередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду право відношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки право попередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього. Отже, процесуальне правонаступництво у разі смерті фізичної особи можливе в порядку ст.55 ЦПК України шляхом залучення правонаступника, а не заміни відповідача, однак лише за умови, що фізична особа померла після відкриття провадження у справі.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 251 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво, суд зобов`язаний зупинити провадження до залучення до участі у справі правонаступника.

Таким чином, з наведеного вбачається, що вказана норма закону підлягає застосуванню виключно в разі, коли відповідач на момент відкриття провадження мав цивільну процесуальну дієздатність, однак помер після відкриття провадження у цивільній справі.

Тобто правонаступництво у разі смерті фізичної особи можливе в порядку статті 55 ЦПК України шляхом залучення правонаступника лише за умови, що фізична особа померла після відкриття провадження у справі.

Цивільний процесуальний кодекс України не містить норм, які б передбачали здійснення провадження у справах щодо осіб, які померли до відкриття провадження у справі.

Навпаки, ЦПК України визначає порядок процесуального правонаступництва лише у тих справах, де сторона - учасник процесу, вибула з певних причин, у тому числі й у зв`язку зі смертю після відкриття провадження у справі.

Залучення правонаступників особи, яка померла до відкриття провадження у справі, суперечить принципам цивільного судочинства, є порушенням прав, свобод та інтересів третіх осіб.

Оскільки чинним законодавством України не передбачено судового вирішення спору з особою, яка на час звернення до суду померла та правоздатність якої відповідно до вимог ст. 25 ЦК України припинено, та в силу вказаного вище не могла бути стороною у справі, провадження у справі підлягало закриттю з підстав, передбачених п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України у зв`язку з тим, що справа не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Це узгоджується з правовою позицією Верховного Суду, викладеній у постанові від 7 квітня 2020 року у справі № 473/1433/18.

Так як позивач звернувся до суду із позовом до ОСОБА_2 , яка на момент пред`явлення позову вже померла, а діючим законодавством України не передбачено судового врегулювання спору з особою, яка на час звернення до суду є померлою та правоздатність якої відповідно до вимог ч.4 ст.25 ЦК України припинена, суд дійшов висновку про закриття провадження у справі відносно відповідача ОСОБА_2 .

Керуючись ст. 55, 255 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Провадження по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Яворівської районної ради Львівської області та ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, ОСОБА_3 про скасування рішення Комісії з питань поновлення прав реабілітованих Яворівської районної ради Львівської області відносно відповідача ОСОБА_2 закрити.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Суддя І.М.Матвіїв

Дата ухвалення рішення21.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115812510
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування рішення Комісії з питань поновлення прав реабілітованих Яворівської районної ради Львівської області

Судовий реєстр по справі —944/5195/21

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

Постанова від 30.01.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

Постанова від 11.01.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

Ухвала від 18.10.2022

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Білецька М. О.

Ухвала від 29.05.2022

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Білецька М. О.

Ухвала від 29.10.2021

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Білецька М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні