Ухвала
від 20.12.2023 по справі 914/1914/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

20.12.2023 Справа № 914/1914/23

За позовом: Приватного акціонерного товариства Ірокс, м. Львів

до відповідача: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Шевченка 418, м. Львів

про визнання недійсним рішення установчих зборів та припинення юридичної особи

Суддя Галамай О.З.

Секретар судового засідання Бараняк Н.Я.

За участю представників:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

На розгляді Господарського суду Львівської області перебуває позовна заява Приватного акціонерного товариства Ірокс до відповідача: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Шевченка 418 про визнання недійсним рішення установчих зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Шевченка 418, яке оформлене протоколом установчих зборів № 1 від 09.10.2022 та припинення юридичної особи - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Шевченка 418 шляхом ліквідації.

Ухвалою суду 26.06.2023 відкрито загальне позовне провадження.

Протокольними ухвалами суду від 15.11.2023 підготовче засідання відкладено на 06.12.2023.

15.12.2023 від відповідача надійшло клопотання про долучення доказів у вигляді фото та відеозапису, які були виготовлені 13.12.2023 та не могли бути подані раніше. Відповідач ствердив, що хоча секції 3-4 будинку згідно з Декларацією здано до експлуатації, однак такі станом на момент проведення установчих зборів і на даний момент перебувають в процесі будівництва.

Необхідність подання зазначених доказів пояснює розглядом справи №380/20466/23 у Львівському окружному адміністративному суді, предметом якої є скасування декларації про готовність до експлуатації секцій 3-4. Ствердила, що незважаючи на подану декларацію, будівельні роботи є не завершеними, а тому площі секції 3-4 не могли братися до уваги при визначенні площі житлових та нежитлових приміщень і встановлення загальної площі будинку та при визначенні кворуму для голосування на загальних зборах. Відтак вважає, що оскільки ці справи є пов`язаними, тому й докази мають бути предметом розгляду в обох цих справах.

19.12.2023 від представника відповідача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи у зв`язку із зайнятістю в іншому судовому засіданні.

Також 19.12.2023 від позивача надійшли додаткові пояснення з клопотанням про долучення доказів та поновлення строку на їх подання. У поясненнях зазначив, що він є не тільки замовником і підрядником будівництва об`єкту «Реконструкція незавершеного будівництва багатоквартирного житлового будинку корпус №25 по генплану в мкр-1 житлового району «Рясне-1» у м.Львові (яке ще не завершене), власником приміщень в будинку, але й здійснює постійне безпосереднє утримання і обслуговування будинку (як введених в експлуатацію секцій, так і тих, що перебувають у процесі будівництва). З цією метою в структурі позивача є відокремлений підрозділ «Житлово-експлуатаційна контора Дирекції по будівництву Закритого акціонерного товариства «ІРОКС» (код ЄДРПОУ 25557146, надалі - «ЖЕК ПрАТ «ІРОКС»).

За адресою м. Львів, вул. Шевченка, 418 зазначений структурний підрозділ позивача здійснює організацію (й відповідно несе відповідні витрати) на: технічне обслуговування ліфтів та диспетчерських систем; технічне обслуговування обладнання водопостачання (насосної станції); перевірку димових та вентиляційних каналів; електропостачання; вивезення твердих побутових відходів, освітлення місць загального користування тощо, що підтверджується долученими договорами з надавачами комунальних послуг, актами виконаних робіт, рахунками та виписками з банківського рахунку про оплату послуг.

Станом на 15 грудня 2023 року ні ПрАТ «ІРОКС», ні «ЖЕК ПрАТ «ІРОКС» не мають заборгованості перед постачальниками комунальних і технічних послуг. Водночас, заборгованість мешканців будинку №418 по вул. Шевченка у м. Львові за квартплату та житлово-комунальні послуги становить 747 447, 95 грн, що підтверджується відповідними довідками.

Таким чином, існування протиправно створеного і зареєстрованого ОСББ «Шевченка 418» завдає позивачу як пряму майнову шкоду (понесення ніким некомпенсованих витрат на утримання будинку, оскільки мешканці сплачують кошти відповідачу нібито на утримання будинку, а фактично весь організаційний і фінансовий тягар за це лягає на позивача та його ЖЕК), так і зумовлює репутаційні втрати (претензії від мешканців, які оплачують кошти відповідачу, але не розуміють ні існування заборгованості за комунальні послуги, ні проблем у їх наданні не відповідачем, а фактично позивачем).

Позивач просив поновити строк на подання нових доказів, оскільки лише 07.11.2023 укладеного договір про надання адвокатської допомоги з позивачем, тому ознайомлення з матеріалами справи, отримання нових доказів та їх формування потребувало відповідних зусиль та часу.

Крім того, позивач просив проводити підготовче засідання без участі його представника та не заперечив щодо закриття підготовчого провадження.

У судове засідання 20.12.2023 сторони явку повноважних представників не забезпечили.

Розглянувши клопотання відповідача про долучення нових доказів, беручи до уваги доводи та дату їх виготовлення, суд вбачає підстави для їх прийняття.

Також, надавши оцінку твердженням позивача та клопотанню про долучення нових доказів, суд встановив, що такий фактично доповнив позов новими обставинами, не змінюючи первісних. Беручи до уваги наведені позивачем обґрунтування щодо пропущеного строку на подання нових доказів, суд на підставі приписів частини 1 статті 119 Господарського процесуального кодексу України вбачає підстави для задоволення клопотання.

За приписами статті 185 Господарського процесуального кодексу України у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті. За результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про: 1) залишення позовної заяви без розгляду; 2) закриття провадження у справі; 3) закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

У зв`язку з вирішенням усіх питань, зазначених у частині другій статті 182 Господарського процесуального кодексу України, суд оголошує про закриття підготовчого провадження та призначає розгляд справи по суті.

Керуючись статтями 119, 177, 183, 185, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Клопотання позивача про поновлення строку на подання додаткових доказів задовольнити.

2.Визнати поважними причини пропуску процесуального строку на подання долучених до клопотання доказів, поновити його та прийняти такі.

3.Закрити підготовче провадження та призначити справу до розгляду по суті в судовому засіданні 10.01.2024 о 14:20 год. Засідання відбудеться за адресою: м. Львів, вул. Личаківська, 128, зал судових засідань № 10.

4.Сторонам справи забезпечити явку представників.

Ухвала набирає законної сили в порядку статті 235 Господарського процесуального кодексу України та оскаржується в порядку, визначеному розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Галамай О.З.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення20.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115818624
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин про оскарження рішень загальних зборів учасників товариств, органів управління

Судовий реєстр по справі —914/1914/23

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 16.05.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О.З.

Рішення від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О.З.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні