Ухвала
від 04.12.2023 по справі 911/1504/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"04" грудня 2023 р. Справа № 911/1504/22

Господарський суд Київської області у складі судді Яреми В.А.,

за позовом ОСОБА_1

до Компанії «Кінтас Лімітед»

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «ТАС АВТО ТРАНС»

про витребування частки у статутному капіталі товариства

за участю представників:

від позивача: Ящук Л.А. (ордер серії АІ №1319873 від 25.09.2023)

від третьої особи: Лепень О.В. (ордер серії АІ № 1501135 від 30.11.2023)

встановив:

У загальному позовному провадженні Господарського суду Київської області перебуває справа №911/1504/22 за позовом ОСОБА_1 до Компанії «Кінтас Лімітед», за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Рось» (далі третя особа/ТОВ «Рось») про витребування частки у статутному капіталі товариства.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 05.06.2023 у справі №911/1504/22, зокрема, відкладено підготовче засідання на 04.12.2023 та зобов`язано здійснити переклад ухвали Господарського суду Київської області від 15.01.2023 у справі №911/1504/22, копії позовної заяви ОСОБА_1 про витребування частки у статутному капіталі товариства з усіма доданими до неї документами для надіслання судового доручення з метою повідомлення відповідача про відкладення підготовчого засідання.

Суд супровідним листом від 24.11.2023 направив відповідачу такі документи:

- позовну заяву ОСОБА_1 про витребування частки у статутному капіталі товариства з усіма доданими до неї документами;

- ухвалу Господарського суду Київської області від 15.09.2022 у справі №911/1504/22;

- ухвалу Господарського суду Київської області від 05.06.2023 у справі №911/1504/22.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 04.12.2023 у справі №911/1504/22 поновлено провадження.

29.11.2023 через підсистему «Електронний суд» від третьої особи надійшли:

- клопотання відповідно до якого 30.06.2023 Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Рось» змінило своє найменування на Товариство з обмеженою відповідальністю «ТАС АВТО ТРАНС», яке зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань.

- пояснення щодо позову або відзиву.

У підготовчому засіданні 04.12.2023 суд прийняв до розгляду зазначені пояснення та дійшов висновку, що надалі, враховуючи клопотання третьої особи, під час розгляду вказаної справи правильною назвою відповідача є Товариство з обмеженою відповідальністю «ТАС АВТО ТРАНС».

У підготовче засідання 04.12.2023 представник відповідача не з`явився, а у суду відсутні докази вручення судового доручення відповідачу.

Приписами статті 120, 183, 202 ГПК України встановлено, що суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку, зокрема з підстав неявки в судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про направлення йому ухвали з повідомленням про дату, час і місце судового засідання.

Суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою.

Враховуючи неможливість вирішення в даному підготовчому засіданні питань, визначених ч. 2 ст. 182 Господарського процесуального кодексу України, а також відсутність доказів повідомлення відповідача про відкладення підготовчого засідання та з метою забезпечення принципів рівності сторін і змагальності судового процесу, створення сторонам у цій справі рівних умов для встановлення фактичних обставин справи, належного повідомлення відповідача про її розгляд, суд дійшов висновку про відкладення підготовчого засідання та виклик у підготовче засідання представників позивача та відповідача.

Згідно частини 5 статті 13, частини 4 статті 120 ГПК України з метою дотримання принципу змагальності сторін при здійсненні судочинства господарський суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Ухвала господарського суду про дату, час та місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії повинна бути вручена завчасно з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу, але не менше ніж п`ять днів, для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи чи вчинення відповідної процесуальної дії.

Згідно ст. ст. 365, 367 ГПК України іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

У разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Стаття 19 Закону "Про міжнародні договори України" визначає, що чинні міжнародні договори України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства і застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства. Якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то застосовуються правила міжнародного договору.

Так, відповідачем згідно поданої ОСОБА_1 позовної заяви є іноземна особа - Компанія «Кінтас Лімітед» (Кіпр, 1066, М. НІКОСІЯ, ВУЛИЦЯ МЕНАНДРУ 3, ГЛАФКОС ТАУЕР, 3Й ПОВЕРХ, КВАРТИРА/ОФІС 301. РЕЄСТРАЦІЙНИЙ НОМЕР НЕ246514).

Республіка Кіпр є учасником Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, укладеної 15.11.1965 в м. Гаага, до якої приєдналась Україна згідно з Законом України "Про приєднання України" до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах" від 19.10.2000 № 2052-ІІІ.

Відповідно до статей 1-3, 5 вказаної Конвенції, передбачено, ця Конвенція застосовується у цивільних та комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

Кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходят від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6.

Орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей.

До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках.

Центральний Орган запитуваної Держав власноручно вручає документ або забезпечує його вручення відповідним органом:

a) у спосіб, визначений його внутрішнім правом для вручення документів, складених в цій державі, особам, що перебувають на її території, або

b) в особливий спосіб, обумовлений запитуючим органом, якщо такий спосіб не є несумісним з законами запитуваної Держави.

З урахуванням положень пункту (b) частини першої цієї статті документ може завжди бути вручений шляхом безпосередньої доставки одержувачу, який приймає його добровільно.

Якщо документ має бути вручений відповідно до частини першої цієї статті, то Центральний Орган може вимагати, щоб документ був складений або перекладений офіційною мовою або однією з офіційних мов запитуваної Держави.

Враховуючи викладене, з метою належного повідомлення відповідача про дату, час та місце судового засідання у цій справі та вручення йому судових документів, суд дійшов висновку про необхідність звернення з судовим дорученням до компетентного органу Республіки Кіпр - Ministry of Justice and Public Order (125 Athalassas Avenue, 1461 Strovolos, Nicosia Cyprus) у порядку, передбаченому Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965.

Згідно ч. 3 ст. 368 ГПК України судове доручення про надання правової допомоги оформлюється українською мовою. До судового доручення додається засвідчений переклад офіційною мовою відповідної держави, якщо інше не встановлено міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Водночас п. 2.3 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України № 1092/5/54 від 27.06.2008 року, передбачено, що доручення та документи, що до нього додаються, складаються мовою, передбаченою відповідним міжнародним договором України.

Якщо доручення чи документи, що до нього додаються, складено українською мовою, слід додавати завірений переклад на мову запитуваної держави або на іншу мову, передбачену міжнародним договором України.

Документи, що підлягають врученню згідно з дорученням суду України, складаються мовою запитуваної держави чи іншою мовою, передбаченою міжнародним договором України, або супроводжуються завіреним перекладом на таку мову.

З огляду зазначеного суд дійшов висновку про зобов`язання ОСОБА_1 здійснити переклад ухвали Господарського суду Київської області від 04.12.2023 у справі №911/1504/22, судового доручення про вручення документів, підтвердження про вручення документів та виклику (повідомлення) про день судового розгляду, короткого викладу документа, що підлягає врученню англійською мовою або іншою офіційною мовою Республіки Кіпр та надати суду нотаріально засвідчений переклад вказаних документів у трьох примірниках, а також докази сплати збору на рахунок Міністерства юстиції та громадського порядку Республіки Кіпр за направлення судового доручення.

Водночас згідно зі ч. 1 ст. 131, п. 4 ч. 1, ч. 2 ст. 132, п. 1 ч. 1 ст. 135 Господарського процесуального кодексу України заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених в суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.

Заходами процесуального примусу є, зокрема, штраф.

Застосування до особи заходів процесуального примусу не звільняє її від виконання обов`язків, встановлених цим Кодексом.

Отже, суд вважає за необхідне визнати явку представників позивача та відповідача обов`язковою та звертає їх увагу на вказані законодавчі приписи і передбачені ними наслідки невиконання процесуальних обов`язків.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

У зв`язку з необхідністю звернення суду у справі №911/1504/22 з судовим дорученням до компетентного органу Республіки Кіпр, з метою вручення відповідачу у справі Компанії «Кінтас Лімітед» ухвали про відкладення підготовчого засідання, суд дійшов висновку про зупинення провадження у справі №911/1504/22.

Суд пропонує учасникам справи подавати письмові пояснення та всі наявні документи на підтвердження їх правової позиції з метою розгляду справи в електронному вигляді, із застосуванням електронного цифрового підпису, на електронну адресу суду, у тому числі через особистий кабінет в системі Електронний суд, поштою.

Також суд звертає увагу позивача на те, що згідно ч.ч. 1, 4 ст. 170 ГПК України:

- будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити, зокрема, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

- суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Керуючись статтями 120, 183, 202, 234, 235, 228, 365, 367, 368 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

1. Відкласти на 27.05.2024 о 10:00 підготовче засідання, що відбудеться в приміщенні Господарського суду Київської області за адресою: м. Київ, вул. С. Петлюри, 16/108.

2. Визнати обов`язковою явку представників позивача та відповідача в підготовче засідання.

3. Викликати представників позивача та відповідача в підготовче засідання.

4. Зобов`язати позивача здійснити переклад ухвали Господарського суду Київської області від 04.12.2023 у справі №911/1504/22, судового доручення про вручення документів, підтвердження про вручення документів та виклику (повідомлення) про день судового розгляду, короткого викладу документа, що підлягає врученню англійською мовою або іншою офіційною мовою Республіки Кіпр.

5. Зобов`язати позивача сплатити збір за направлення судового доручення, оплата здійснюється банківським переказом до Міністерства юстиції та громадського порядку Республіки Кіпр за наступними реквізитами:

Bank Account Number: 6001017 - Ministry of Justice and Public Order

CY21 0010 0001 0000 0000 0600 1017

Code: CBCYCY2N.

6. Зобов`язати позивача надати суду нотаріально засвідчений переклад вказаних документів у трьох примірниках, а також відповідний платіжний документ про переказ збору за направлення судового доручення у встановленому розмірі.

7. Попередити позивача про наслідки, передбачені ст. 131, 132 ГПК України, у випадку невиконання вимог суду та процесуальних обов`язків.

8. Після отримання від позивача належним чином засвідчених перекладів англійською мовою або іншою офіційною мовою Республіки Кіпр документів, зазначених в п. 4 ухвали, звернутись у порядку, передбаченому Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965, до Ministry of Justice and Public Order (125 Athalassas Avenue, 1461 Strovolos, Nicosia Cyprus) із судовим дорученням про вручення документів Компанії «Кінтас Лімітед».

9. Зупинити провадження у справі №911/1504/22.

10. Зобов`язати учасників справи повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження під час розгляду справи.

11. Повідомити учасників справи про можливість:

- надавати суду всі необхідні документи (заяви, пояснення, клопотання тощо) в електронному вигляді, із застосуванням електронного цифрового підпису, на електронну адресу суду, у тому числі через на електронну адресу суду через особистий кабінет в системі Електронний суд, поштою або дистанційними засобами зв`язку;

- отримати інформацію в справі, що розглядається, на вебсторінці офіційного вебпорталу судової влади у мережі Інтернет за адресою: ko.arbitr.gov.ua/sud5012/.

12. Повідомити учасників справи про обов`язок вказувати у заявах, клопотаннях поясненнях відомості про наявність зареєстрованого електронного кабінету.

Ухвала підписана 22.12.2023, набирає законної сили негайно після її проголошення відповідно до частини 1 статті 235 Господарського процесуального кодексу України, оскарженню в частині відкладення підготовчого засідання не підлягає та може бути оскаржена у апеляційному порядку в частині зупинення провадження у справі до Північного апеляційного господарського суду протягом десяти днів у відповідності до ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя В.А. Ярема

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115855941
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин пов’язані з правами на акції, частку у статутному капіталі

Судовий реєстр по справі —911/1504/22

Ухвала від 14.10.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 16.09.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 26.08.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 08.07.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 23.05.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 09.01.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні