Рішення
від 14.12.2023 по справі 921/457/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

14 грудня 2023 року м. ТернопільСправа № 921/457/23

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Шумського І.П.

за участю секретаря судового засідання Беги В.М.

розглянув справу

за позовом Фізичної особи-підприємця Яремчука Ігоря Володимировича (юридична адреса: АДРЕСА_1 ; адреса для листування: АДРЕСА_2 )

до відповідача Збаразької міської ради (вул. Хмельницького, 4, м. Збараж, Тернопільська область, 47303)

про визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди землі

За участю представників від:

Позивача: Вербицький Р. А.

Відповідача: не з`явився

Зміст позовних вимог, позиція позивача.

В червні 2023 року Фізична особа-підприємець Яремчук Ігор Володимирович, звернувся до Господарського суду Тернопільської області з позовом до відповідача - Збаразької міської ради, про визнання додаткової угоди до договору оренди землі (кадастровий номер 6122486700:01:003:0006) від 11.09.2015, укладеного між Фізичною особою-підприємцем Яремчуком Ігорем Володимировичем та Головним управлінням Держгеокадастру у Тернопільській області, укладеною в наступній редакції:

"ДОГОВІР ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН

ДО ДОГОВОРУ ОРЕНДИ ЗЕМЛІ

від 11 вересня 2015 року,

укладеного між Головним управлінням Держгеокадастром у Тернопільській області

(правонаступник - Збаразька міська рада Тернопільської області)

та

Фізичною особою-підприємцем Яремчуком Ігорем Володимировичем

місто Збараж, Україна,


серпня дві тисячі двадцять другого року

Ми, що підписалися нижче:

ЗБАРАЗЬКА МІСЬКА РАДА ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ, ідентифікаційний код - 04058404, місцезнаходження: Тернопільська область, місто Збараж, вулиця Богдана Хмельницького, будинок № 4, в особі міського голови Полікровського М.С. підставі Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", надалі за текстом "Орендодавець" та/або "Сторона -1", з однієї сторони та

Фізичної особи-підприємця ЯРЕМЧУК ІГОР ВОЛОДИМИРОВИЧ, ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт НОМЕР_1 , виданий Збаразьким РВ УМВС України в Тернопільській області, 18 серпня 1997 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , від імені якого діє представник Яремчук Марина Володимирівна, на підставі Довіреності посвідченої приватним нотаріусом Київського м.н.о. Журавльовою Л.М . за р. №939

надалі за текстом "Орендар" та/або "Сторона-2", з другої сторони, які спільно за текстом іменуються "Сторони", а кожна окремо "Сторона",

в умовах необхідності забезпечення продовольчої безпеки під час воєнного та післявоєнного часу, виконуючи програми Уряду для створення або розвитку, садівництва, ягідництва та виноградарства, враховуючи специфіку ведення садівництва та приведення у відповідність до ст.93 Земельного кодексу України п. 3.1. Договору оренди землі від 11 вересня 2015 року, укладений між Головним управлінням Держгеокадастром у Тернопільській області та Фізичною особою підприємцем - Яремчуком Ігорем Володимировичем (надалі - Договір оренди)

уклали цей Договір про внесення змін до Договору оренди землі від 11 вересня 2015 року (надалі - Договір про внесення змін), про наступне:

1.Сторони досягли згоди змінити та викласти його в наступній новій редакції:

"3.1. Договір укладено на строк 32 (тридцять два) роки"

2. Інші умови Договору оренди залишаються без змін.

3. Даний Договір про внесення змін діє з моменту підписання його Сторонами. Право оренди виникає з моменту державної реєстрації цього права.

4. Цей Договір про внесення змін є невід`ємною частиною Договору оренди.

5. Договір про внесення змін складено та підписано нами, Сторонами у трьох примірниках, що мають однакову юридичну силу, один з яких призначений для Орендодавця, другий - для Орендаря, третій - для здійснення державної реєстрації.

Реквізити Сторін:

Сторона-1 ЗБАРАЗЬКА МІСЬКА РАДА ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ, ідентифікаційний код - 04058404, місцезнаходження: Тернопільська область, місто Збараж, вулиця Богдана Хмельницького, будинок № 4 в особі міського голови Полікровського М.С. Сторона-2 Фізична особа-підприємець ЯРЕМЧУК ІГОР ВОЛОДИМИРОВИЧ, ІНФОРМАЦІЯ_1 паспорт НОМЕР_1 , виданий Збаразьким РВ УМВС України 18 серпня 1997 року, реєстраційний номер - НОМЕР_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 від імені якого діє представник Яремчук Марина Володимирівна, на підставі Довіреності посвідченої приватним нотаріусом Київського м.н.о. Журавльовою Л.М . за р. №939".В обґрунтування заявлених вимог позивач вказує на дотримання ним в установленому порядку визначеної в статті 33 Закону України "Про оренду землі" процедури пролонгації правовідносин, що виникли за договором оренди землі від 11.09.2015, а саме з метою продовження строку дії договору на новий строк Збаразькій міській раді, як орендодавцю, в неодноразово направлялись листи-повідомлення, до яких додавався проект договору про внесення змін до договору оренди землі від 11.09.2015. В проекті договору орендарем, в особі уповноваженого ним представника, було запропоновано внести зміни до договору оренди землі в частині визначення строку дії договору оренди землі від 11.09.2015 (32 роки замість попередньо встановленого в договорі строку оренди 7 років). При цьому, зі сторони орендодавця - замість Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області зазначено Збаразьку міську раду Тернопільської області та її реквізити.

Як вказує позивач, запропонований у проекті договорі строк оренди 32 роки відповідає вимогам чинного на даний час законодавства, зокрема ч.11 ст. 93 Земельного кодексу України, якою передбачено, що строк оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства не може бути меншим як 7 років, для земельних ділянок сільськогосподарського призначення для закладання та/або вирощування багаторічних насаджень (плодових, ягідних, горіхоплідних, винограду) не може бути меншим як 25 років. На орендованій земельній ділянці знаходяться багаторічні насадження і така використовується орендарем відповідно до її цільового призначення.

Проте Збаразька міська рада у місячний строк не надіслала на адресу орендаря листа-повідомлення про прийняте рішення, в тому числі щодо заперечення у поновленні договору оренди землі на запропонованих ФОП Яремчуком І.В. умовах.

Станом на час звернення із даним позовом міська рада не підписала проект додаткового договору і тим самим ухиляється від укладення (підписання) додаткової угоди про внесення змін до договору. Наведене слугувало підставою для звернення позивача до господарського суду з відповідною вимогою.

Позиція відповідача.

Збаразька міська рада у відзиві на позовну заяву (вх.№6315 від 01.07.2023) проти позову заперечила. Зазначила, що земельна ділянка сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 6122486700:01:003:0006 на даний час належить до земель комунальної власності, оскільки була передана до Збаразької міської ради на підставі наказу Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області №48-ОТГ від 11.12.2020 "Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну". Підтвердила, що станом на час подання відзиву між Збаразькою міською радою (як Орендодавцем) та ФОП Яремчуком Ігорем Володимировичем (Орендар) існують договірні відносини, предметом яких є оренда земельної ділянки з кадастровим номером 6122486700:01:003:0006.

При цьому, міська рада звертає увагу на те, що правочин є поєднанням волі та волевиявлення. Воля сторін полягає в їхній згоді взяти на себе певні обов`язки, вона повинна бути взаємною, двосторонньою і спрямованою на досягнення певної мети.

За змістом ч.4 ст. 33 Закону України "Про оренду землі", умови договору оренди землі відповідно до частин 1-5 статті 33 вказаного Закону можуть бути змінені лише за згодою сторін, а у разі недосягнення такої домовленості щодо істотних умов переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється; недосягнення сторонами домовленостей щодо істотних умов договору при їх зміні виключає поновлення договору оренди землі з підстав переважного права.

Зазначає, що відповідно до ст.33 Закону України "Про оренду землі" (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов`язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі). Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі.

Однак, позивач, звертаючись із листом до Збаразької міської ради (у серпні 2022 року), не врахував вимоги чинного на час такого звернення законодавства, а саме пп.1 п.27 Розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України, яким передбачено, що під час дії воєнного стану земельні відносини регулюються з урахуванням таких особливостей - вважаються поновленими на один рік без волевиявлення сторін відповідних договорів і без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно договори оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту, строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану, щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення: а) державної, комунальної власності, невитребуваних, нерозподілених земельних ділянок, а також земельних ділянок, що залишилися у колективній власності і були передані в оренду органами місцевого самоврядування; б) приватної власності.

Збаразькою міською радою, констатуючи той факт, що строк дії Договору автоматично продовжено до 11 вересня 2023 року та з метою впорядкування документації, прийнято 02 вересня 2022 року рішення №VIII/18/29 "Про внесення змін в договір оренди землі", яке не стосувалося продовження (поновлення) договору. В підтвердження наведеного долучено витяг з протоколу засідання комісії з питань регулювання земельних відносин, агропромислового комплексу та охорони природного середовища від 29.08.2022. Законом прямо визначено юридичний факт, з яким закон пов`язує поновлення дії договорів оренди саме без волевиявлення сторін (постанова Верховного Суду від 29 березня 2023 року у справі №563/376/22-ц (провадження №61-47св23).

Про факт автоматичної пролонгації договору позивача було повідомлено листом Збаразької міської ради №03-1561/2.6 від 19 червня 2023 року.

Збаразькою міською радою також підтверджено, що позивачем сплачується орендна плата, про що свідчить долучений лист фінансового управління Збаразької міської ради (вих. №170/2-05 від 21 липня 2023 року).

У зв`язку з наведеним, відповідач стверджує, що у відповідності до норм чинного законодавства та пункту 3.3. Договору, станом на час подання відзиву ФОП Яремчук І.В. має переважне право звернутися до Збаразької міської ради у порядку, визначеному статтею 33 Закону України "Про оренду землі" про продовження строку дії договору. Просить у задоволенні позову відмовити.

Позивач у відповіді на відзив (вх.№6536 від 09.08.2023), щодо наведених заперечень відповідача, звернув увагу суду на розбіжності у вказаних відповідачем датах закінчення строку дії договору оренди землі. Крім того, просить суд врахувати, що він звернувся на адресу міської ради із листом-повідомленням 10.08.2022, тобто не пізніше, ніж за місяць до спливу строку договору оренди. Згаданий лист Збаразької міської ради від 19.06.2022 №03-1312/2.6 позивач не отримував, а дізнався про нього лише під час розгляду даної справи. Зміст листа свідчить про суперечливі (взаємовиключні) обставини по відношенню до прийнятого міською радою рішення від 02.09.2022 №VIII/18/29.

Процесуальні дії суду у справі.

Ухвалою суду від 04.07.2023 позовну заяву ФОП Яремчука І.В. (вх.№499 від 30.06.2023) було залишено без руху на підставі ст.174 ГПК України та встановлено заявнику строк для усунення виявлених судом недоліків позовної заяви десять днів з дня вручення копії відповідної ухвали.

Після усунення заявником недоліків позовної заяви, ухвалою суду від 07.07.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №921/457/23 за правилами загального позовного провадження; призначено підготовче засідання на 07.08.2023 на 11:20 год; встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позов до 28.07.2023.

У зв`язку з перебуванням судді Шумського І.П. у відпустці, розгляд справи 07.08.2023 не відбувся та ухвалою від 19.07.2023 призначений на 04.09.2023 на 11:20 год, про що учасників справи належним чином повідомлено.

04.09.2023 судом поставлено ухвали, якими прийнято до розгляду: лист ДПС України у Тернопільській області від 30.06.2023 №13111/6/19, долучений позивачем до заяви б/н від 17.07.2023 (вх.№5980 від 17.07.2023); відзив відповідача від 27.07.2023 №03-1643/2.6 (вх.№6315 від 01.07.2023) з додатками; відповідь позивача на відзив б/н від 08.08.2023 (вх.№6536 від 09.08.2023); задоволено клопотання позивача (вх.№7151 від 04.09.2023) про встановлення додаткового строку для подання доказів. Також, задоволено клопотання позивача (вх.№7150 від 04.09.2023) про продовження строку підготовчого провадження у справі №921/457/23 у відповідності до ч.3 ст. 177 ГПК України та відкладено підготовче засідання у справі на 28.09.2023 на 10:20 год.

Ухвалою суду від 28.09.2023 прийнято до розгляду клопотання позивача (вх.№7461 від 14.09.2023) з додатками; підготовче засідання у справі відкладено на 09:30 год. 05.10.2023; запропоновано відповідачу за наявності до 05.10.2023 надати суду докази надіслання на адресу позивача листа від 19.06.2023 03-1312/26 та проекту додаткової угоди, яка згадана у цьому листі.

Ухвалою суду від 05.10.2023 закрито підготовче провадження у справі та призначено її до розгляду по суті на 02.11.2023 року.

09.10.2023 від Фізичної особи-підприємця Яремчука І.В. надійшла заява (вх.№8079) про забезпечення позову у справі №921/457/23, яку, у зв`язку із перебуванням судді Шумського І.П. у відпустці, передано на розгляд судді Чопку Ю.О. (протокол повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 09.10.2023).

Ухвалою суду від 10.10.2023 заяву Фізичної особи-підприємця Яремчука Ігоря Володимировича (вх.№8079 від 09.10.2023) про забезпечення позову у справі №921/457/23 задоволено. Постановлено забезпечити позов шляхом:

- заборони Збаразькій міській раді Тернопільській області вчиняти дії щодо передачі земельної ділянки кадастровий номер 6122486700:01:003:0006 площею 8,2299 га в користування (в тому числі на підставі договорів оренди) або у власність третім особам, до набрання законної сили рішенням суду у справі № 921/457/23;

- заборони Збаразькій міській раді Тернопільській вчиняти реєстраційні дії в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно щодо земельної ділянки кадастровий 6122486700:01:003:0006 площею 8,2299 га, до набрання законної сили рішенням суду у справі №921/457/23.

Крім того, судом застосовано заходи зустрічного забезпечення шляхом внесення позивачем - Фізичною особою-підприємцем Яремчуком Ігорем Володимировичем (юридична адреса: АДРЕСА_1 ; адреса для листування: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ) на депозитний рахунок Господарського суду Тернопільської області (ЄДРПОУ 03500022, р/р UA158201720355299001000003791, МФО:820172, Банк Державна казначейська служба України (ДКСУ) м.Київ) грошових коштів в розмірі 15 012 (п`ятнадцять тисяч дванадцять) грн 36 коп.

З урахуванням ухвали суду від 11.10.2023 (про виправлення описки), встановлено Фізичній особі-підприємцю Яремчуку Ігорю Володимировичу строк - не пізніше 20.10.2023, для надання суду належних та допустимих доказів вчинення дій щодо зустрічного забезпечення позову, а саме: щодо сплати на депозитний рахунок Господарського суду Тернопільської області (ЄДРПОУ 03500022, р/р UA158201720355299001000003791, МФО: 820172, Банк Державна казначейська служба України (ДКСУ) м.Київ) грошових коштів в розмірі 15 012 (п`ятнадцять тисяч дванадцять) грн 36 коп.

19.10.2023 представником Фізичної особи-підприємця Яремчука І.В. подано заяву (вх.№8408) про долучення до матеріалів справи платіжної інструкції №0.0.3255882213.1 від 17.10.2023 в підтвердження вчинення дій щодо зустрічного забезпечення, а саме сплати на депозитний рахунок Господарського суду Тернопільської області грошових коштів в розмірі 15 012 грн 36 коп.

Розгляд справи 02.11.2023 не відбувся, з огляду на тимчасову непрацездатність судді Шумського І.П., та був призначений ухвалою суду від 07.11.2023 на 20.11.2023 на 12:40 год. з подальшим його відкладенням на 07.12.2023.

В судовому засіданні 07.12.2023 судом постановлено протокольну ухвалу, якою прийнято до розгляду клопотання позивача №б/н від 30.11.2023 (вх.№9724 від 01.12.2023) про долучення до матеріалів справи витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку НВ-9932416262023 від 23.11.2023. Крім того, судом оголошено перерву в засіданні до 14.12.2023 до 14:50 год, про що учасників справи належним чином повідомлено.

В судове засідання 14.12.2023 з`явився представник позивача адвокат Вербицький Р.А., та підтримав заявлені вимоги з підстав, викладених у позовній заяві, посилаючись на долучені до матеріалів справи докази.

Попередньо, в судовому засіданні 20.11.2023 представник як підставу позову також зазначив ч.6 ст. 33 Закону України "Про оренду землі".

Представник відповідача - Збаразької міської ради, в судове засідання 14.12.2023 не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи останню повідомлено належним чином.

У поданих через підсистему "Електронний суд" клопотаннях (вх.№9844 від 06.12.2023 та вх.№10088 від 14.12.2023) Збаразька міська рада просила здійснювати розгляд справи в судових засіданнях 07.12.2023 та 14.12.2023 без участі її представника, зазначивши, що підтримує вимоги, викладені у відзиві на позовну заяву.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.202 ГПК України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

Суд, у судовому засіданні 14.12.2023, після виходу до нарадчої кімнати, ухвалив скорочене (вступну та резолютивну частини) рішення.

Фактичні обставини справи, встановлені судом.

- Відповідно до наказу Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області від 13.07.2015 № 40/0/24-15-ДС "Про проведення земельних торгів у формі аукціону" вирішено продати право оренди на земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної власності на земельних торгах, яка розташована за межами населеного пункту на території Великокунинецької сільської ради Збаразького району Тернопільської області, за цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.02), площею 8,2299 га багаторічних насаджень, кадастровий номер 6122486700:01:003:0006 (пункт 3); встановити строк користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення державної власності при укладанні договору оренди з переможцем торгів - 7 років (пункт 4).

Як вбачається із Протоколу №6 земельних торгів у формі аукціону від 11.09.2015 з продажу права оренди на земельну ділянку сільськогосподарського призначення кад. номер 6122486700:01:003:0006, площею 8,2299 га, що розташована за межами населеного пункту на території Нижчелуб`янської сільської ради Збаразької ради Тернопільської області, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, переможцем земельних торгів, визначено Фізичну особу-підприємця Яремчука Ігоря Володимировича (РНОКПП НОМЕР_2 ), який запропонував найвищу плату за користування земельною ділянкою.

- 11 вересня 2015 року між Головним управлінням Держгеокадастру у Тернопільській області (як Орендодавцем) та ФОП Яремчуком І.В. (Орендар) укладено Договір оренди землі (надалі Договір), у відповідності до умов якого (п.1.1) Орендодавець, на підставі протоколу земельних торгів від 11 вересня 2015 року надає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної власності для ведення товарної сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться за межами населених пунктів на території Нижчелуб`янської сільської ради Збаразького району Тернопільської області (п.1.1 Договору).

В пунктах 2.1.-2.4, 5.1 Договору визначено, що в оренду передається земельна ділянка із земель сільськогосподарського призначення державної власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 8,2299 гектарів, у тому числі: 8,2299 га багаторічні насадження. Кадастровий номер земельної ділянки: 6122486700:01:003:0006. Категорія земель: землі сільськогосподарського призначення. Код використання згідно з класифікатором видів цільового призначення земель (КВЦПЗ): А.01.01 - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідно до п.3.1 Договору, останній укладено на строк 7 (сім) років.

В п.3.2 Договору передбачено, що право оренди земельної ділянки виникає у Орендаря з моменту його державної реєстрації відповідно до закону.

Відповідно до п.3.3 Договору після закінчення строку дії Договору Орендар, за умови належного виконання обов`язків, відповідно до умов цього Договору та вимог чинного законодавства України, має переважне право на його поновлення на новий строк. У цьому разі Орендар зобов`язаний письмово (листом - повідомленням) повідомити Орендодавця про намір продовжити його дію не пізніше ніж за 30 (тридцять) днів до закінчення строку дії Договору.

При поновленні Договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов Договору переважне право Орендаря на укладення Договору оренди землі на новий строк припиняється (п.3.4. Договору).

Відповідно до пункту 5.2 Договору, цільове призначення земельної ділянки: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов Договору та вимог чинного законодавства (п.5.3 Договору).

Пунктом 12.1 Договору передбачено, що зміна умов Договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін шляхом підписання додаткової угоди до Договору. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов Договору спір розглядається у судовому порядку.

Відповідно до п.12.5 Договору, його умови можуть бути також змінені за згодою сторін у разі поновлення Договору оренди землі на новий строк.

Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи Орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання Договору (п.12.6 Договору).

Пунктом 15.1 Договору передбачено, що цей Договір набирає чинності після підписання сторонами та державної реєстрації права оренди відповідно до закону.

Відповідно до п.15.4 Договору, невід`ємною його частиною є: план або схема земельної ділянки; кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у використанні та встановлених земельних сервітутів; акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); акт приймання-передачі об`єкта оренди; проект відведення земельної ділянки у випадках, передбачених законом.

Відповідно до інформації, що міститься у Кадастровому плані земельної ділянки 6122486700:01:003:0006, класифікація видів земельних угідь (КВЗУ) орендованої земельної ділянки - багаторічні насадження, площею 8,2299 га.

- 28.09.2015 право оренди земельної ділянки з кадастровим номером 6122486700:01:003:0006 зареєстроване за позивачем в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, що підтверджується долученою копією Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень №44612816 від 28.09.2015, а також відомостями з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно станом на 27.06.2023.

В подальшому, на підставі наказу Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області №48-ОТГ від 11.12.2020 "Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність", земельну ділянку з кадастровим номером 6122486700:01:003:0006 передано із державної форми власності в комунальну власність Збаразької міської ради, про що 21.01.2021 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно вчинено запис №40299492 про реєстрацію права комунальної власності за Збаразькою міською радою (витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №242122597 від 08.01.2021).

Згідно з відомостями, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (виписку з якого станом на 05.08.2022 долучено позивачем до матеріалів справи), ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 ) зареєстрований як фізична особа-підприємець, офіційне місцезнаходження: АДРЕСА_4 ; та здійснює такі види економічної діяльності: 01.24 Вирощування зерняткових і кісткових фруктів (основний); 01.25 Вирощування ягід, горіхів, інших плодових дерев і чагарників; 01.26 Вирощування олійних плодів; 01.27 Вирощування культур та виробництво напоїв; 01.29 Вирощування інших багаторічних культур.

- 10 серпня 2022 року представник ФОП Яремчука І.В. - Яремчук Марина Володимирівна, звернулася до Збаразької міської ради із листом-повідомленням, у якому відповідно до розділу 3 Договору оренди землі від 11.09.2015 року, у зв`язку з виробничою необхідністю приведення у відповідність пункту 3.1 Договору оренди землі до вимог пункту 11 ст. 93 Земельного кодексу України, керуючись статтями 122-126, пунктами 27, 28 "Перехідні положення" Земельного кодексу України, Закону України "Про оренду землі", Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану" та з метою належного провадження підприємницької діяльності щодо закладання і вирощування багаторічних насаджень, виконуючи програму Уряду щодо необхідності забезпечення продовольчої безпеки в країні в умовах військового стану, просила продовжити (поновити) дію вищезгаданого договору оренди земельної ділянки (кад. номер 6122486700:01:003:0006) строком на 32 (тридцять два) роки.

У листі також зазначено про те, що право оренди виникло з дати державної реєстрації 28 вересня 2015 року.

До вказаного листа додано проект договору про внесення змін до договору оренди землі від 11.09.2015, у якому запропоновано продовжити дію договору оренди землі шляхом викладення пункту 3.1 Договору у новій редакції, визначивши, що договір укладено на строк 32 роки.

Як вбачається із долученої копії рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення №0411632402619, вищезазначений лист отримано представником Збаразької міської ради 17.08.2022.

Відповідно до листа від 20.10.2022 №03-2954/2.6 Збаразька міська рада Тернопільської області надіслала ФОП Яремчуку І.В. витяг із рішення сесії Збаразької міської ради №VIII/18/29 від 02 вересня 2022 року "Про внесення змін в договір оренди землі".

Із змісту листа вбачається, що такий направлено позивачу на адресу: АДРЕСА_5 , і, як вказує позивач, ним отриманий 24.10.2022.

У Рішенні №VIII/18/29 зазначається, що Збаразька міська рада, розглянувши звернення ФОП Яремчука І.В. (зареєстроване за вх.№Я-361/2.7 від 17.08.2022) про внесення змін в договір оренди землі, пропозиції постійної депутатської комісії з питань регулювання земельних відносин, агропромислового комплексу та охорони природного середовища (протокол № 33 від 29.08.2022), керуючись ст. 33 Закону України "Про оренду землі", ст. 12, 93 Земельного кодексу України, ст.26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", вирішила: внести зміни в договір оренди землі від 11.09.2015, укладений з ФОП Яремчуком Ігорем Володимировичем, в частині орендодавця, та реквізитів сторін у зв`язку з переходом земельної ділянки з державної в комунальну власність та продовження терміну дії у відповідності до законодавства (п.3 Рішення); ФОП Яремчуку Ігорю Володимировичу укласти з міською радою додаткові угоди про зміни (п.3.1 Рішення); зобов`язати міського голову м. Збаража, від імені міської ради, укласти (підписати) додаткові угоди до договорів оренди.

Водночас, у долученому до матеріалів справи Витягу із Протоколу №33 засідання комісії з питань регулювання земельних відносин, агропромислового комплексу та охорони природного середовища від 29.08.2022 (який враховано Збаразькою міською радою при прийнятті рішення №VIII/18/29 від 02.09.2022), вказується, що під час засідання розглянуто звернення ФОП Яремчука І.В. (вх.№Я-361/2.7 від 17.08.2022) про продовження (поновлення) дії договору оренди терміном на 32 роки, укладеного 11.09.2012 року. При цьому, в протоколі зазначено, що звернення надійшло пізніше зазначеного в договорі оренди терміну подачі повідомлення щодо поновлення договору оренди (не пізніше 30 днів з моменту закінчення, термін дії договору з моменту підписання та її державної реєстрації).

Обговоривши дане звернення та зміни в земельному законодавстві, комісією було зазначено, що у відповідності до розділу X "Перехідні положення" Земельного Кодексу України п.27, вважається поновленим на один рік без волевиявлення сторін відповідний договір на земельні ділянки сільськогосподарського призначення комунальної власності, без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав, якщо такий закінчився після введення воєнного стану, тому, беручи до уваги дану норму закону, яка діє на час воєнного часу, дані договори пролонгуються і будуть чинні ще один рік.

У Протоколі вказується про те, що комісією запропоновано не розглядати питання щодо поновлення договорів, а розглянути питання щодо впорядкування даних договорів, а саме: додатковими угодами внести зміни в договори оренди землі в частині орендодавця та його реквізитів, вказати пролонгацію договорів на один рік (продовження терміну дії у відповідності до норм закону діючого в воєнний час) та винести на розгляд проект рішення.

Таким чином, комісія не дійшла позитивного висновку щодо звернення позивача в частині строку продовження дії договору оренди землі, який запропонував орендар.

- 31.10.2022 ФОП Яремчук І.В., через представника Яремчук М.В., повторно звернувся до Збаразької міської ради із листом-повідомленням, в якому, у зв`язку із ненадходженням відповіді щодо пропозицій чи заперечень про зміну умов зі сторони міської ради, просив надати письмову відповідь про прийняте рішення щодо надісланого листа-повідомлення з проектом додаткової угоди про намір продовження (поновлення) договору оренди землі від 11.09.2015.

15.11.2022 вказаний лист вручений представнику Збаразької міської ради, що підтверджується копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення №0411638214210.

Відповідь на згадане звернення позивача в матеріалах справи відсутня.

- 14.04.2023 ФОП Яремчук І.В., через представника Яремчук М.В., втретє надіслав на адресу Збаразької міської ради лист-повідомлення та проект додаткової угоди, в якому зазначив, що, надсилаючи витяг із Рішення №VIII/18/29 від 02.09.2022, Збаразькою міською радою не додано примірника додаткової угоди до Договору оренди землі. А тому, з метою належного провадження підприємницької діяльності щодо закладання і вирощування багаторічних насаджень задля забезпечення продовольчої безпеки в країні, просив надати інформацію про виконання вищезазначеного рішення сесії, а також надати інформацію про підписання запропонованого ОСОБА_1 проекту Договору про внесення змін до Договору оренди землі від 11.09.2015.

До листа також додано копію Проекту договору про внесення змін до Договору оренди землі від 11.09.2015.

Лист з додатками отримано представником Збаразької міської ради 27.04.2023, що підтверджується копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення №0411638617021.

Відповідачем долучено до матеріалів справи копію листа Збаразької міської ради №03-1312/2.6 від 19.06.2023, який адресований ОСОБА_1 на адресу АДРЕСА_5 . В підтвердження направлення листа позивачу міською радою долучено витяг із журналу реєстрації вихідних документів, у якому міститься відповідний запис за порядковим номером 1312.

За змістом листа, Збаразька міська рада на лист (вх.Я-442/2.7 від 27.04.2023) повідомляє позивача, що його звернення (вх.№Я-361/2.7 від 17.08.2022) було розглянуто 02 вересня 2022 року на засіданні сесії Збаразької міської ради по результатах якого прийнято рішення №VІІІ/18/29 "Про внесення змін в договір оренди землі", витяг з якого було направлено на виконання для укладання додаткової угоди до договору оренди землі укладеного 11.09.2015р., в якому зазначені зміни, які необхідно внести, а саме зміни в частині орендодавця та реквізитів сторін та продовження терміну дії у відповідності до чинного законодавства, а саме: у відповідності до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану" прийнятого 24.03.2022р., розділу X "Перехідні положення" Земельного Кодексу України п.27, в якому зазначається, що вважається поновленим на один рік без волевиявлення сторін відповідний договір на земельні ділянки сільськогосподарського призначення комунальної власності, без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав, якщо такий закінчився після введення воєнного стану. Тому, враховуючи вище наведене, термін дії договору оренди землі від 11.09.2015 року у відповідності до чинного законодавства продовжено до 11.09.2023 року.

Також, у листі Збаразькою міською радою повідомляється, що розглянувши запропонований позивачем "договір про внесення змін до договору оренди землі від 11 вересня 2015 року", він не може бути підписаний, тому, що вказаний у ньому термін дії складає 32 роки і у ньому не зазначені зміни, про які йдеться в рішенні №VІІІ/18/29 від 02.09.2022р.

Зазначено про надсилання позивачу проекту додаткової угоди до договору оренди землі від 11.09.2015 року у відповідності до рішення №VІІІ/18/29 "Про внесення змін в договір оренди землі" від 02.09.2022 р. та прохання прибути для її підписання.

Крім того, у листі вказано, що термін дії оренди землі від 02.09.2015 р. на земельну ділянку кадастровий номер 6122486700:01:003:0006 до 02.09.2023 року, тому у відповідності до п. 3.3 даного договору, позивач має переважне право на його поновлення, у зв`язку з чим необхідно не пізніше ніж за 30 (тридцять) днів до закінчення строку дії договору звернутися про поновлення даного договору на новий термін і додати у відповідності до п.9.4.5 розроблений агрохімічний паспорт земельної ділянки та витяг про нормативно грошову оцінку даної земельної ділянки.

Проте, як вказує позивач, лист відповідача №03-1312/2.6 від 19.06.2023 ним не отримувався, а про його існування дізнався лише під час розгляду даної справи. Належних доказів протилежного матеріали справи не містять.

Протягом дії договору оренди землі від 11.09.2015 позивач продовжує користуватися переданою йому земельною ділянкою, використовувати її за цільовим призначенням та сплачувати орендну плату за землю. Наведене підтверджується довідкою Підволочиського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Тернопільській області №13111/6/19-00-24-09 від 30.06.2023, у якій зазначено про відсутність станом на 30.06.2023 заборгованості (переплата в сумі 0,08 грн) у ФОП Яремчука І.В. щодо орендної плати з фізичних осіб (код бюджетної класифікації 18010900) .

Проте, після прийняття рішення №VIII/18/29 від 02.09.2022, Збаразька міська рада відмовляється від підписання додаткової угоди.

Бездіяльність органу місцевого самоврядування спонукала позивача на звернення з цим позовом до суду з метою захисту свого порушеного майнового права на землекористування.

Мотиви та джерела права, з яких виходить суд при ухваленні рішення, висновки суду.

Відповідно до ч.1 ст.11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (п.1 ч.2 ст.11 Цивільного кодексу України).

Згідно ст.ст. 626, 627 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

За загальним правилом, визначеним в ст.638 ЦК України, договір є укладеним, якщо сторони досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

Відповідно до ч.1 ст.651 ЦК України зміна договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Положеннями статей 641, 642 Цивільного кодексу України визначено порядок подання пропозиції до укладення договору (оферта) та її прийняття (акцепт).

Так, пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов`язаною у разі її прийняття. А відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти договір, про її прийняття (акцепт) повинна бути повною і безумовною.

Статтею 643 ЦК України передбачено, що якщо у пропозиції укласти договір вказаний строк для відповіді, договір є укладеним, коли особа, яка зробила пропозицію, одержала відповідь про прийняття пропозиції протягом цього строку.

Якщо пропозицію укласти договір, в якій не вказаний строк для відповіді, зроблено у письмовій формі, договір є укладеним, коли особа, яка зробила пропозицію, одержала відповідь протягом строку, встановленого актом цивільного законодавства, а якщо цей строк не встановлений, - протягом нормально необхідного для цього часу (ч.2 ст.644 ЦК України).

Статтею 649 ЦК України визначено, що розбіжності, що виникли між сторонами при укладенні договору на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування та в інших випадках, встановлених законом, вирішуються судом. Розбіжності, що виникли між сторонами при укладенні договору не на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, можуть бути вирішені судом у випадках, встановлених за домовленістю сторін або законом.

У разі зміни або розірвання договору зобов`язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов`язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили (ч.3 ст.653 ЦК України).

Частиною третьою статті 792 Цивільного кодексу України встановлено, що відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Частиною 1 статті 2 Закону України "Про оренду землі" встановлено, що відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

При цьому, Земельний кодекс України визначає основні засади регулювання земельних відносин, зокрема, порядок передачі земельних ділянок в оренду (стаття 124), а Законом України "Про оренду землі" врегульовано відносини, що виникають між власником земельної ділянки та іншими особами в зв`язку із передачею її у користування та володіння, в тому числі конкретизовано та деталізовано особливості та порядок укладення договору оренди землі, його істотні умови, основні права та обов`язки його сторін, порядок зміни, припинення та поновлення такого договору.

Як вбачається з матеріалів справи, між сторонами виник спір з приводу поновлення (продовження) відповідно до положень статті 33 Закону України "Про оренду землі" строку договору оренди землі від 11 вересня 2015 року, укладеного між Головним управлінням Держгеокадастру у Тернопільській області та Фізичною особою-підприємцем Яремчуком Ігорем Володимировичем, та щодо узгодження при цьому істотних умов договору шляхом укладення додаткової угоди.

Предметом позову у цій справі є визнання укладеною між позивачем та Збаразькою міською радою, як орендодавцем, додаткової угоди - Договору про внесення змін до договору оренди землі від 11.09.2015 в редакції позивача, яка передбачає збільшення строку дії договору з 7 років до 32 років.

Статтею 13 Закону України "Про оренду землі" визначено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно із ч.1 ст.4 Закону України "Про оренду землі" орендодавцями земельних ділянок є громадяни та юридичні особи, у власності яких перебувають земельні ділянки, або уповноважені ними особи. Орендарями земельних ділянок є юридичні або фізичні особи, яким на підставі договору оренди належить право володіння і користування земельною ділянкою (ч.1 ст. 5 вказаного Закону).

Відповідно до положень ст. 148-1 Земельного кодексу України, до особи, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває у користуванні іншої особи, з моменту переходу права власності на земельну ділянку переходять права та обов`язки попереднього власника земельної ділянки за чинними договорами оренди, суперфіцію, емфітевзису, земельного сервітуту щодо такої земельної ділянки.

Повідомлення про перехід права власності від держави до територіальної громади або навпаки підлягає опублікуванню у друкованих медіа місцевої сфери розповсюдження із зазначенням кадастрового номера, місця розташування та площі земельної ділянки.

При цьому, за змістом ч.4 вказаної статті, внесення змін до договорів оренди, суперфіцію, емфітевзису, земельного сервітуту чи застави із зазначенням нового власника земельної ділянки не вимагається і здійснюється лише за згодою сторін договору.

Отже, відповідно до чинного законодавства орендодавцем та стороною договору оренди стає новий власник земельної ділянки, договір оренди не припиняє свою дію, і новий власник набуває статусу орендодавця разом із належними орендодавцю за договором правами і обов`язками.

Відповідна позиція також викладена у постанові Верховного Суду від 29.04.2021 у справі №914/637/19. При цьому Верховним Судом зазначено, що за змістом статті 148-1 Земельного кодексу України, момент переходу прав та обов`язків попереднього власника земельної ділянки за чинними договорами оренди чітко визначений та пов`язаний із моментом переходу права власності на земельну ділянку.

Таким чином, до Збаразької міської ради (з 21.01.2021 дати державної реєстрації права комунальної власності) перейшли права та обов`язки попереднього власника земельної ділянки (орендодавця) за чинним, укладеним з позивачем, договором оренди землі від 11.09.2015. При цьому, такий перехід відбувся в силу закону, незалежно від того чи внесено відповідні зміни до договору оренди землі.

Слід також зазначити, що 16.01.2020 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству", положення якого в частині змін до Закону України "Про оренду землі" набрали чинності з 15.07.2020.

Вказаним Законом статтю 33 Закону України "Про оренду землі", що регламентувала порядок поновлення договорів оренди, було викладено у новій редакції та названо "Переважне право на укладення договору оренди землі на новий строк". Закон доповнено статтею 32-2 "Поновлення договорів оренди землі", якою визначено, що поновлення договорів оренди землі здійснюється в порядку, передбаченому статтею 126-1 ЗК України.

Також внесено зміни до Земельного кодексу України, зокрема його доповнено статтею 126-1 "Поновлення договору оренди землі, договору про встановлення земельного сервітуту, договорів про надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб або для забудови".

Водночас розділ IX "Перехідні положення" Закону України "Про оренду землі" доповнено абзацом 4, яким передбачено, що правила, визначені статтею 1261 Земельного кодексу України щодо поновлення договорів оренди землі, поширюються на договори оренди землі, укладені або змінені після набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству", а поновлення договорів оренди землі, укладених до набрання чинності зазначеним Законом, здійснюється на умовах, визначених такими договорами, за правилами, чинними на момент їх укладення.

Оскільки договір оренди землі від 11.09.2015 укладено до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству", тому норми ст.1261 Земельного кодексу України не можуть поширюватись на спірні правовідносини.

Таким чином, при розгляді даної справи суд керується положеннями статті 33 Закону України "Про оренду землі" у редакції, чинній станом на дату укладення договору.

Так, частиною першою статті 33 Закону України "Про оренду землі" (у редакції, яка була чинною станом на дату укладення договору) було унормовано, що по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов`язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

Пунктом 3.3 Договору оренди землі від 11.09.2015 також передбачено, що після закінчення строку дії договору Орендар, за умови належного виконання обов`язків, відповідно до умов цього Договору та вимог чинного законодавства України, має переважне право на поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар зобов`язаний письмово (листом-повідомленням) повідомити Орендодавця про намір продовжити його дію не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії Договору.

Відповідно до частин 2, 3 статті 33 вказаного Закону, орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди.

При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється (частина 4 статті 33 цього Закону).

Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення (частина 5 наведеної статті Закону).

У разі, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладання додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється, із: власником земельної ділянки (щодо земель приватної власності); уповноваженим керівником органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування без прийняття рішення органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної або комунальної власності) (частина 6 статті 33 Закону України "Про оренду землі").

Додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов`язковому порядку. Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено в суді (частини восьма та дев`ята статті 33 Закону України "Про оренду землі").

Стаття 33 Закону України "Про оренду землі" (в редакції, чинній до внесення змін Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству" від 05.12.2019) фактично об`єднує два випадки пролонгації договору оренди:

1) Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди. При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється. Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення (частини 1-5 вказаної статті);

2) У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладання додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється із: власником земельної ділянки (щодо земель приватної власності); уповноваженим керівником органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування без прийняття рішення органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної або комунальної власності). Керівник органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який уповноважений підписувати додаткову угоду до договору оренди землі щодо земельної ділянки державної або комунальної власності, визначається рішенням цього органу. Додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов`язковому порядку. Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено в суді. У разі зміни межі або цільового призначення земельної ділянки поновлення договору оренди землі здійснюється у порядку одержання земельної ділянки на праві оренди (частини 6-10 вказаної статті).

За загальним правилом, викладеним у частині 5 статті 33 Закону, орендодавець у місячний строк із дня отримання листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі з проектом відповідної додаткової угоди їх розглядає, за потреби узгоджує з орендарем істотні умови договору, повідомляє орендаря про наявність обґрунтованих заперечень проти поновлення договору оренди землі, а за відсутності таких заперечень - вирішує поновити договір оренди землі (таке рішення потрібне лише щодо земель державної та комунальної власності) й укладає з орендарем відповідну додаткову угоду.

Спеціальне правило, викладене у частині 6 вказаної статті Закону, розраховане на випадки, коли орендодавець, який отримав від орендаря лист-повідомлення про поновлення цього договору з проектом відповідної додаткової угоди, протягом одного місяця після закінчення строку договору оренди землі не надіслав орендареві заперечень щодо такого поновлення, а орендар продовжив добросовісно користуватися земельною ділянкою. У такому разі орендодавець позбавлений можливості узгоджувати з орендарем нові істотні умови договору оренди землі, що вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були, без прийняття орендодавцем земель державної та комунальної власності окремого рішення про таке поновлення.

Велика Палата Верховного Суду неодноразова зазначала, що для поновлення договору оренди з підстав, передбачених частиною 6 статті 33 Закону України "Про оренду землі" необхідна наявність таких юридичних фактів: орендар належно виконує його обов`язки за цим договором; він повідомив орендодавця в установлені законом строки про намір поновити договірні відносини на новий строк; до листа-повідомлення додав проект додаткової угоди про поновлення договору оренди землі; продовжує користуватись виділеною земельною ділянкою; орендодавець упродовж місяця після закінчення строку договору оренди землі письмово не повідомив орендаря про заперечення у поновленні цього договору (постанови від 10.04.2018 у справі №594/376/17-ц, від 22.09.2020 у справі №159/5756/18).

Відсутність листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі можна кваліфікувати як його мовчазну згоду на поновлення цього договору на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені у ньому раніше. Але таке поновлення обов`язково оформляється шляхом підписання сторонами додаткової угоди, а у разі якщо орендодавець цього не робить, - у судовому порядку за вимогою про визнання укладеною додаткової угоди та з фіксацією її повного тексту у резолютивній частині рішення суду (постанова Великої Палати Верховного Суду від 22.09.2020 у справі №159/5756/18).

Так, дійсний орендар, який добросовісно виконував свої обов`язки за договором оренди землі, має переважне право перед іншими особами на продовження цих орендних правовідносин. Маючи такий намір, він (орендар) зобов`язаний до закінчення строку оренди землі (у строки, визначені частиною другою статті 33 вказаного Закону або у інший погоджений сторонами строк) повідомити про це орендаря та надіслати проект додаткової угоди. Мета такого повідомлення - запобігання укладенню орендодавцем договору оренди з іншою особою у зв`язку з відсутністю в нього інформації про наявність наміру в дійсного орендаря продовжувати орендні правовідносини. При цьому таке завчасне повідомлення з надсиланням проекту додаткової угоди є передумовою для зміни сторонами умов договору оренди під час його поновлення (укладення на новий строк). Орендодавець, розглянувши у місячний термін таке повідомлення і проект додаткової угоди, за необхідності узгодивши з орендарем істотні умови, зобов`язаний або укласти додаткову угоду про поновлення договору оренди землі, або повідомити орендаря про наявність обґрунтованих заперечень щодо поновлення договору оренди землі шляхом надсилання листа-повідомлення про прийняте рішення (частини перша - п`ята статті 33 Закону України "Про оренду землі").

У разі якщо орендодавець протягом одного місяця після закінчення строку договору оренди землі не надіслав орендареві такого листа-повідомлення про наявність заперечень щодо поновлення договору, про яке йшлося вище, а орендар продовжував користуватися земельною ділянкою після його закінчення, то такий договір вважатиметься поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, без можливості внесення змін до умов договору оренди (частина шоста статті 33 Закону України "Про оренду землі").

Тобто виникненню в орендодавця обов`язку прийняти рішення про поновлення договору оренди землі або про наявність заперечень щодо такого поновлення договору з надсиланням відповідного листа-повідомлення має передувати звернення орендаря з повідомленням про намір продовжити орендні правовідносини, до якого має бути додано проект додаткової угоди. Факт порушення орендодавцем місячного строку для направлення орендареві листа-повідомлення про прийняте ним рішення у відповідь на вчасно надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди дає орендареві підстави розраховувати на можливість поновлення договору оренди землі в силу закону, а саме частини шостої статті 33 Закону України "Про оренду землі". І саме у такому випадку відсутність листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі можна кваліфікувати як "мовчазну згоду" орендодавця на поновлення договору на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Аналогічна правова позиція викладена у постановах Великої Палати Верховного Суду від 22.09.2020 у справах № 313/350/16-ц і № 159/5756/18, про відсутність вагомих підстав для відступу від якого Велика Палата Верховного Суду зазначила у пункті 29 постанови від 31.08.2021 у справі № 903/1030/19.

При цьому, Велика Палата Верховного Суду в пункті 35 постанови від 31.08.2021 у справі № 903/1030/19 зауважила, що незалежно від того, чи бажають сторони змінити умови оренди на майбутнє, покладення на орендаря обов`язку з надсилання листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі з проектом відповідної додаткової угоди до спливу строку цього договору є вигідним для обох сторін і не є надмірно обтяжливим для будь-кого із них. Якщо орендар розраховував на відсутність потенційних орендарів (про яких орендодавець не зобов`язаний повідомляти) та завчасно не надіслав орендодавцеві лист-повідомлення про поновлення договору оренди землі, а просто продовжив користуватися земельною ділянкою після спливу строку цього договору, він втрачав право оренди та ризикував отримати відмову орендодавця в укладенні нового договору оренди землі.

Важливість дотримання як строку звернення орендаря до орендодавця про намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, так і відповіді орендодавця на таке звернення неодноразово підтверджена правовими висновками, викладеними у постановах Великої Палати Верховного Суду від 10.04.2018 у справі №594/376/17-ц, від 22.09.2020 у справі №159/5756/18, від 31.08.2021 у справі № 903/1030/19.

Реалізація переважного права, про яке йдеться у частині першій статті 33 Закону України "Про оренду землі", передбачала можливість поновлення договору оренди землі шляхом укладення договору на новий строк, у якому, відповідно до частини четвертої вказаної статті, умови такого договору можуть бути змінені за згодою сторін.

При цьому, як вже зазначалося вище, незалежно від того, чи бажають сторони змінити умови оренди на майбутнє, покладення на орендаря обов`язку з надсилання листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі з проектом відповідної додаткової угоди до спливу строку цього договору є вигідним для обох сторін і не є надмірно обтяжливим для будь-кого із них.

Водночас, навіть у випадку незгоди орендодавця з умовами проекту договору орендаря при його зверненні з заявою про продовження дії договору оренди землі, орендодавець зобов`язаний у місячний термін надати орендарю відповідь про результат розгляду його заяви (у формі рішення про поновлення договору, або ж у формі листа з обґрунтованою незгодою/запереченням щодо продовження орендних відносини).

Щодо строку договору оренди, слід зазначити таке.

Відповідно до ч.1 ст. 182 Цивільного кодексу України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Згідно з п.2 ч.1 ст. 4 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державній реєстрації прав підлягають речові права на нерухоме майно, похідні від права власності, зокрема право оренди земельної ділянки.

Відповідно до ч.4 ст. 334 Цивільного кодексу України права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону; згідно з частиною другою статті 3 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" речові права на нерухоме майно та їх обтяжень, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації. Отже, орендар набуває речове право оренди земельної ділянки з моменту державної реєстрації такого права.

Статтею 19 Закону України "Про оренду землі" (в редакції, чинній на момент укладення сторонами договору) було визначено, що строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років. При передачі в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може бути меншим як 7 років

В п.3.1. укладеного Договору оренди від 11.09.2015 вказано, що такий укладено на строк 7 (сім) років.

При цьому, пунктом 15.1. Договору оренди землі від 11.09.2015 передбачено, що такий договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами та державної реєстрації права оренди відповідно до закону.

Позивачем право оренди на підставі договору від 11.09.2015 зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 28.09.2015.

Суд враховує, що відповідно до положень ст.ст. 18, 20 Закону України "Про оренду землі" (в редакції до 01.01.2013), укладений договір оренди землі підлягав обов`язковій державній реєстрації, з моменту якої набував чинності. Тобто розмежовувався момент укладення договору оренди землі, внаслідок чого договір набував юридичного значення як факт (наявність домовленостей сторін на виникнення між ними прав та обов`язків у майбутньому після державної реєстрації договору) та момент набрання чинності договором в результаті проведення його державної реєстрації, після чого виникали суб`єктивні цивільні права та обов`язки сторін. Тобто, державна реєстрація правочину виконувала функцію фіксації державою волевиявлення сторін договору оренди для подальшого офіційного визнання права оренди землі та гарантування його реалізації орендарем з метою забезпечення стабільності цивільного обороту речових прав на земельні ділянки.

В свою чергу, з 01.01.2013 набрав чинності Закон України №3613-VI, згідно з підпунктом "е" підпункту 2 пункту 5 розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" якого ст. 126 Земельного кодексу України викладено у новій редакції та передбачено, що право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Статтею 14 Закону України "Про оренду землі" (в редакції, чинній на дату укладення договору) було передбачено, що договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Типова форма договору оренди землі затверджується Кабінетом Міністрів України.

Частиною 5 ст.6 вказаного Закону визначено, що право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

За змістом ст. 2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Таким чином, з урахуванням викладених норм, поняття "державна реєстрація договору" та "державна реєстрація речового права" є різними.

При цьому на час законодавчо закріплених вимог щодо необхідності реєстрації договору оренди землі його чинність пов`язувалась з моментом реєстрації договору. Проте це не означає, що після внесення змін щодо відміни необхідності реєстрації самого договору оренди, момент реєстрації прав на оренду став пов`язуватись з моментом набрання чинності договором оренди.

Реєстрація прав на оренду землі, як зазначалось, є офіційним визнанням і підтвердженням факту виникнення прав на землю; саме право оренди виникає з моменту реєстрації цього права; земля вважається переданою з моменту державної реєстрації права оренди. Натомість це не свідчить про те, що сам договір, для якого визначені загальні правила набрання чинності, набирає чинність з моменту реєстрації права.

Дійсно орендар не може до реєстрації права оренди реалізовувати законно своє право оренди, проте реєстрація права є у зоні відповідальності орендаря, який уклавши договір оренди, що набрав чинності за загальним правилом після підписання (якщо сторони не передбачили іншого в договорі), самостійно реєструє своє право та отримує всі повноваження користувача земельної ділянки на підставі договору оренди.

Датою укладання договору оренди землі є дата його підписання сторонами і така дата не залежить від дати державної реєстрації права оренди (подібна позиція викладена у постанові Верховного Суду від 02.10.2020 у справі №912/3295/18).

Проте, у справі №322/1178/17 Велика Палата Верховного Суду в постанові від 15.01.2020, правовий висновок в якій повинен враховуватись судами згідно статті 236 Господарського процесуального кодексу України, зазначила, що сторони в договорі оренди мали право зазначати про момент початку перебігу та припинення дії договору, оскільки такі права прямо передбачені принципами та закріплені загальними нормами цивільного законодавства.

Аналогічні висновки Великої Палати Верховного Суду викладені і у постанові Великої Палати Верховного Суду від 23.06.2020 у справі №696/1693/15-ц.

З урахуванням наведеного, та оскільки в п.15.1 Договору сторони погодили, що такий набирає чинності після його підписання сторонами та державної реєстрації права оренди відповідно до закону, слід дійти висновку, що семирічний строк дії договору слід обраховувати з дати набрання ним чинності після державної реєстрації права оренди - 28.09.2015.

Поряд з цим, Законом України від 24.03.2022 №2145-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану", серед іншого, були внесені зміни до пункту 27 розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України.

Станом на час закінчення строку дії договору оренди землі від 11.09.2015, діяв пункт 27 розділу X "Перехідні положення" ЗК України у редакції Закону України від 24 березня 2022 року №2145-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану", який передбачав, що під час дії воєнного стану земельні відносини регулюються з урахуванням таких особливостей: 1) вважаються поновленими на один рік без волевиявлення сторін відповідних договорів і без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно договори оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту, строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану, щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної, комунальної власності, невитребуваних, нерозподілених земельних ділянок, а також земельних ділянок, що залишилися у колективній власності і були передані в оренду органами місцевого самоврядування.

Таким чином, договір оренди землі від 11.09.2015 був автоматично поновленим на один рік, а саме до 28.09.2023.

З дня набрання чинності Законом України від 19.10.2022 №2698-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель", тобто з 19.11.2022 "автоматичне" поновлення договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, скасоване.

Тобто після 28.09.2023 дія договору оренди землі від 11.09.2015 ще на один рік не продовжувалась.

Як вже зазначалось вище, стаття 33 Закону України "Про оренду землі" містить дві різні правові конструкції, а зміст права, підстави і обставини для захисту переважного права орендаря, яке виникає відповідно до частин 1- 5 зазначеної статті, не є тотожними змісту та підставам захисту його права, яке виникає за частиною 6 цієї норми.

Стаття 33 Закону України "Про оренду землі" у частині 1 регламентує переважне право орендаря перед іншими особами на укладення договору оренди землі, а в ч.6 - підстави поновлення договору оренди, у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди.

Матеріали справи свідчать про те, що позивач належним чином виконував свої обов`язки за договором оренди землі та дотримався процедури повідомлення орендодавця про намір скористатися переважним правом на укладення договору на новий строк, визначеної пунктом 3.3. Договору та частинами 1-5 статті 33 Закону України "Про оренду землі", завчасно надіславши Збаразькій міській раді 11 серпня 2022 року відповідний лист-повідомлення від 10.08.2022 про намір продовжити (поновити) дію договору оренди землі від 11.09.2015 строком на 32 роки.

Суд погоджується із твердженнями позивача про те, що таке повідомлення відповідача здійснено з дотриманням строку, визначеного в ч.2 ст.33 Закону України "Про оренду землі", а саме не пізніше, ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі (навіть якщо почати його обраховувати з 11.09.2015 року).

При цьому, у відповідності до ч.4 Закону України "Про оренду землі", позивач запропонував змінити при поновленні договору оренди землі його умови в частині збільшення строку дії договору (32 роки), долучивши до листа-повідомлення проект відповідної додаткової угоди про внесення змін.

Частиною 1 ст. 15 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що строк дії договору оренди є однією з істотних умов договору оренди землі.

В обґрунтування необхідності збільшення строку дії договору оренди позивач посилається на положення ч.11 ст.93 Земельного кодексу України, якою після внесення змін згідно із Законом №1989-IX від 17.12.2021 передбачено, що строк оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва не може бути меншим як 7 років, для земельних ділянок сільськогосподарського призначення для закладання та/або вирощування багаторічних насаджень (плодових, ягідних, горіхоплідних, винограду) не може бути меншим як 25 років. Також, вказує на те, що на орендованій земельній ділянці як на момент укладення договору (кадастровий план земельної ділянки з кадастровим номером 6122486700:01:003:0006), так і на даний час закладені багаторічні насадження, що підтверджується долученим до матеріалів справи Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку НВ-9932416262023 від 23.11.2023.

Крім того, просить врахувати долучений до матеріалів справи лист ТОВ "АГП МЕДІА" від 11.08.2023 №77, у якому підтверджується співпраця редакції журналу "Садівництво по-українськи" з ФОП Яремчуком І.В. щодо розроблення проекту відновлення старого саду із закладання органічних імунних сортів яблунь на земельній ділянці з кадастровим номером 6122486700:01:003:0006, площею 8,2299 га. У листі зазначено, що відсутність довгострокової оренди землі (мінімум 25 років) унеможливлює подання такого об`єкту на грантову програму уряду України, яка реалізовується з серпня 2022 року, та різні програми від USAID, унеможливлює отримання банківського кредиту на розвиток саду. Водночас, тривалий строк оренди (не менше як 30 років) надасть змогу повноцінно реалізувати проєкт із відновлення саду.

За результатами розгляду звернення позивача від 10.08.2022, Збаразькою міською радою прийнято рішення від 02.09.2022 №VІІІ/18/29, яким вирішено внести зміни в договір оренди землі від 11 вересня 2015 року в частині орендодавця та реквізитів сторін у зв`язку з переходом земельної ділянки з державної у комунальну власність, та продовження терміну дії у відповідності до законодавства.

З урахуванням зазначеного у Витягу з протоколу №33 засідання комісії з питань регулювання земельних відносин, агропромислового комплексу та охорони природного середовища від 29.08.2022 (який враховано Збаразькою міською радою при прийнятті рішення №VIII/18/29 від 02.09.2022), питання щодо поновлення договору було запропоновано не розглядати, а розглянути питання щодо впорядкування даних договорів.

Таке рішення було направлене позивачу листом від 20.10.2022 №03-2954/2.6.

Крім цього, позивач ще двічі (31.10.2022 та 14.04.2023) звертався до відповідача з листами-повідомленнями щодо підписання додаткової угоди. Проте відповіді на них (зокрема, листа від 19.06.2023 з відповідними запереченнями) від Збаразької міської ради не отримував.

Отже, в передбачений законом місячний термін відповідач не узгодив з позивачем запропоновані ним істотні умови, не уклав додаткову угоду про поновлення договору, не повідомив заявника про наявність законних та обґрунтованих заперечень щодо поновлення договору та не надіслав лист-повідомлення про прийняте ним рішення.

Згідно із змістом протоколу засідання комісії з питань регулювання земельних відносин, агропромислового комплексу та охорони природного середовища №33 від 29.08.2022, який став підставою для прийняття Збаразькою міською радою рішення №VIII/18/29 від 02.09.2022, наступного листування сторін, а також відзиву відповідача, власник земельної ділянки заперечує проти запропонованого орендарем нового строку оренди у 32 роки.

Тобто, між сторонами у справі та за правочином виник спір щодо цієї істотної умови договору оренди землі.

Як вже зазначалось вище, відповідно до частин першої п`ятої ст.33 Закону України "Про оренду землі" умови договору оренди землі можуть бути змінені лише за згодою сторін, а в разі недосягнення такої домовленості щодо істотних умов переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється. Недосягнення сторонами домовленостей щодо істотних умов договору при їх зміні виключає поновлення договору оренди землі з підстав переважного права.

Цей висновок застосовується навіть за умови, якщо відмова орендодавця (у цій справі - Збаразької міської ради) є протиправною, оскільки для поновлення договору оренди землі за ч.ч. 1-5 ст.33 Закону України "Про оренду землі" необхідне погодження обох сторін щодо істотних умов договору (постанова КГС ВС від 09.02.2021 у справі №923/681/19).

Якщо б орендар та орендодавець у процесі погодження фактично дійшли згоди щодо нових істотних умов договору оренди землі, але не уклали додаткової угоди, то способом захисту прав орендаря було саме його звернення до суду із позовом про укладення додаткової угоди на нових узгоджених істотних умовах, а не автоматична пролонгація на попередніх умовах (постанова КГС ВС від 10.09.2018 №920/739/17).

За даних обставин, оскільки сторони не дійшли згоди щодо зміни істотної умови договору, в суду відсутні підстави для задоволення вимоги щодо визнання додаткової угоди до договору оренди землі (кадастровий номер 6122486700:01:003:0006) від 11.09.2015 укладеною в редакції позивача.

Окрім того, позивачем належним чином не обгрунтовано визначення строку дії договору оренди землі саме у 32 роки.

Так, згідно з ч.11 ст.93 Земельного кодексу України в чинній на момент вирішення спору редакції, строк оренди для земельних ділянок сільськогосподарського призначення для закладання та/або вирощування багаторічних насаджень не може бути меншим як 25 років. А відповідно до листа ТОВ "АГП МЕДІА" від 11.08.2023 №77, який має загальний та рекомендаційний характер, щодо можливості бути включеним у грантову програму - такий строк має становити не менше як 30 років. Однак, у жодному разі не міститься розрахунку необхідності саме в 32-річній оренді.

У контексті поновлення договору оренди землі з підстав, передбачених частиною 6 статті 33 Закону України "Про оренду землі", такий договір може бути поновлено виключно на тих самих умовах і на той самий строк. Тобто орендар не може вимагати поновлення договору оренди землі на інших умовах, зокрема, на інший строк. Принцип "мовчазної згоди", який закріплений у статті 33 Закону України "Про оренду землі", в даному випадку не застосовується.

Відтак у задоволенні позову слід відмовити.

Розподіл судових витрат.

Відповідно до вимог ст. 129 ГПК України витрати по сплаті судового збору суд покладає на позивача.

Щодо заходів забезпечення позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 145 ГПК України суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Частинами 9, 10 ст. 145 ГПК України встановлено, що у випадку залишення позову без розгляду, закриття провадження у справі або у випадку ухвалення рішення щодо повної відмови у задоволенні позову, суд у відповідному судовому рішенні зазначає про скасування заходів забезпечення позову. В такому разі заходи забезпечення позову зберігають свою дію до набрання законної сили відповідним рішенням або ухвалою суду.

Беручи до уваги наведені вище норми чинного процесуального законодавства та ухвалене судом рішення про відмову у задоволенні позову, суд вважає за необхідне скасувати заходи забезпечення, вжиті ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 10 жовтня 2023 року у даній справі.

Порядок скасування зустрічного забезпечення визначено у статті 142 ГПК України.

Так, частинами другою - четвертою статті 142 ГПК України передбачено, що у випадку ухвалення рішення суду щодо повної або часткової відмови у задоволенні позову зустрічне забезпечення скасовується, якщо протягом двадцяти днів з дня набрання відповідним рішенням або ухвалою суду законної сили, відповідачем або іншою особою, права або охоронювані законом інтереси якої порушено вжиттям заходів забезпечення позову, не буде подано позов про відшкодування збитків в порядку, визначеному статтею 146 цього Кодексу.

Якщо такий позов буде подано, зустрічне забезпечення діє як захід забезпечення позову у відповідному провадженні, а питання про його скасування вирішується одночасно з вирішенням цього позову по суті заявлених вимог, поверненням позовної заяви, відмовою у відкритті провадження у справі або залишенням вказаного позову без розгляду чи закриттям провадження.

Зустрічне забезпечення може бути скасовано судом за вмотивованим клопотанням відповідача або іншої особи, права або охоронювані законом інтереси якої порушуються у зв`язку з вжиттям заходів забезпечення позову.

З урахуванням наведеного, питання щодо скасування зустрічного забезпечення судом під час ухвалення рішення не розглядається.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 3, 4, 13, 73-80, 86, 91, 123, 129, 142, 145, 202, 233, 236-240 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. В задоволенні позову відмовити.

2. Скасувати заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 10 жовтня 2023 року у справі №921/457/23.

Апеляційна скарга на рішення суду подається в порядку та строки встановлені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

Повне рішення складено 21 грудня 2023 року.

Суддя І.П. Шумський

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115857228
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання укладеною додаткової угоди до договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —921/457/23

Постанова від 11.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Рішення від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Рішення від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні