Ухвала
від 25.12.2023 по справі 905/1661/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

25.12.2023 Справа № 905/1661/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Курило Г.Є.,

розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Актіс Трейд», смт. Новодонецьке, м.Добропілля, Донецька область

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Техіновація», смт.Олександрівка, Краматорський р-н, Донецька область

про усунення перешкод у користуванні майном

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю «Актіс Трейд», смт.Новодонецьке, м.Добропілля, Донецька область звернувся до Господарського суду Донецької області з позовною заявою до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю «Техіновація», смт Олександрівка про усунення перешкод у користуванні майном.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що позовна заява не відповідає вимогам Глави 1 Розділу ІІІ Господарського процесуального кодексу України за наступними підставами.

У відповідності до вимог ч.3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити, зокрема, повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів; сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу (ч. 1 ст.172 Господарського процесуального кодексу України ).

Згідно з ч. 4 ст. 45 Господарського процесуального кодексу України відповідачами є особи, яким пред`явлено вимогу.

Відповідно частин 1-2 статті 47 Господарського процесуального кодексу України, позов може бути пред`явлений спільно кількома позивачами або до кількох відповідачів. Кожен із позивачів або відповідачів щодо іншої сторони діє в судовому процесі самостійно. Участь у справі кількох позивачів і (або) відповідачів (процесуальна співучасть) допускається, якщо:

1) предметом спору є спільні права чи обов`язки кількох позивачів або відповідачів; 2) права або обов`язки кількох позивачів чи відповідачів виникли з однієї підстави; 3) предметом спору є однорідні права і обов`язки.

У вступній частині позовної заяви позивачем зазначено в статусі відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю «Техіновація», смт. Олександрівка, Краматорський р-н, Донецька область.

У прохальній частині позовної заяви викладено позовні вимоги про зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю «Техіновація» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Ареал» звільнити самовільну зайняту земельну ділянку з кадастровим номером 1420387300:01:000:0778, що розташована за адресою: Донецька область, Олександрівський район, Спасько-Михайлівська сільська рада.

Таким чином, позовна заява містить, у тому числі, позовну вимогу до особи, яка не зазначена позивачем в якості відповідача.

Відтак, позивачу необхідно визначитись із складом відповідачів у даній справі та у випадку пред`явлення цього позову до кількох відповідачів, оформити уточнену позовну заяву та вчинити дії відповідно до вимог Глави 1 Розділу ІІІ Господарського процесуального кодексу України.

Суд звертає увагу позивача, що у постанові Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 18.09.2023 у справі №758/5118/21 зазначено: «навіть за умови пред`явлення однорідних вимог немайнового характеру, пов`язаних між собою однією і тією ж підставою виникнення та поданими доказами, судовий збір щодо кожного відповідача має обраховуватися окремо».

Відповідно до ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З врахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що Товариством з обмеженою відповідальністю «Актіс Трейд», смт. Новодонецьке, м.Добропілля, Донецька область не виконано вимоги ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, що відповідно до вимог ч.1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись статтями 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Актіс Трейд», смт.Новодонецьке, м.Добропілля, Донецька область до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю «Техіновація», смт. Олександрівка, Краматорський р-н, Донецька область про усунення перешкод у користуванні у користуванні майном - залишити

без руху.

2. Встановити позивачу десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків позовної заяви, вказаних в мотивувальній частині ухвали, шляхом подання до суду відповідних документів, доказів і пояснень. Копію заяви про усунення недоліків позовної заяви та доданих до неї доказів направити учасникам справи, докази направлення надати суду.

3. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю «Актіс Трейд», смт. Новодонецьке, м.Добропілля, Донецька область, що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою відповідно до п.п. 4, 5 ст.174 Господарського процесуального кодексу України.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Г.Є. Курило

Дата ухвалення рішення25.12.2023
Оприлюднено26.12.2023
Номер документу115893668
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1661/23

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 04.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 01.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні