Ухвала
від 25.12.2023 по справі 471/968/23
МИКОЛАЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

25.12.23

22-ц/812/1508/23

Справа № 471/968/23

Провадження № 22-ц/812/1508/23

У Х В А Л А

25 грудня 2023 року м. Миколаїв

Миколаївський апеляційний суд у складі судді Царюк Л.М., розглянувши апеляційну скаргу Селянська спілка приватних паїв «Куйбишева», в інтересах якої діяла його представник Петренко Олена Володимирівна, на рішення Братського районного суду Миколаївської області від 01 грудня 2023 року, ухвалене у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Селянської спілки приватних паїв «Куйбишева», третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю «Казарін-Груп» про розірвання договору оренди землі,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Братського районного суду Мииколаївської області від 01 грудня 2023 року вищезазначений позов задоволено.

Не погодившись з вказаним рішенням суду Селянська спілка приватних паїв «Куйбишева» (далі ССПП «Куйбишева»), в інтересах якої діяла його представник Петренко О.В., оскаржила його в апеляційному порядку.

Між тим, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху, оскільки подана без дотримання вимог статті 356 ЦПК України.

З 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон від 29 червня 2023 №3200-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

Відповідно до інформації отриманої з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ССПП «Куйбишева» є юридичною особою та має організаційно-правову форму юридичної особи - Приватне підприємство.

Законом України від 19 жовтня 2023 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення обов`язків учасників судової справи» до ЦПК України було внесено зміни.

Відповідно до частин 6, 8 статті 14 ЦПК України, зі змінами станом на 04 листопада 2023 року, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі. Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Згідно з частин 5, 6, 8 статті 43 ЦПК України, документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним підписом учасника справи (його представника). Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

Крім того, головною умовою обміну документами між судом та користувачем електронного кабінету є наявність відомостей про РНОКПП/ЄДРПОУ в додаткових відомостях про учасника справи в автоматизованій системі документообігу суду. У випадку некоректного заповнення або повної відсутності даних в цьому полі не дозволить системі ідентифікувати в повній мірі користувача, а відповідно, й не буде надано можливості перегляду матеріалів справи в кабінеті.

Відповідно до вказаного, юридичним особам, зареєстрованим за законодавством України, необхідно обов`язково реєструватися в електронному кабінеті та обов`язково зазначати ЄДРПОУ при подачі документів до суду, оскільки за відсутності ЄДРПОУ, суд позбавлений можливості встановити наявність у юридичної особи зареєстрованого електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

Апеляційну скаргу ССПП «Куйбишева», в інтересах якої діяв її представник Петренко О.В., подало до суду апеляційної інстанції в паперовій формі.

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 356 ЦПК України в апеляційній скарзі мають бути зазначені повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає апеляційну скаргу, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта (для фізичних осіб - громадян України), номери засобів зв`язку, адреса електронної пошти (за наявності), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Всупереч вищезазначеним нормам законодавства ССПП «Куйбишева» не зареєструвала електронний кабінет у відповідності до вимог частини 6 статті 14 ЦПК України та в своїй апеляційній скарзі не зазначила відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Згідно частини 2 статті 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, а також подана особою, яка відповідно до частини шостої статті 14 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

З огляду на викладене, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху з наданням скаржнику строку для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення копії цієї ухвали, а саме для надання до Миколаївського апеляційного суду заяви про поновлення пропущеного апеляційного строку із зазначенням (інших) поважних причин його пропуску та належних доказів, що підтверджують поважність причин пропуску строку та для здійснення обов`язкової реєстрації електронного кабінету для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України та адвокатів у відповідності до вимог статті 14 ЦПК України.

Керуючись статтями 14, 185, 356, 357 ЦПК України, апеляційний суд

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Селянської спілкиприватних паїв«Куйбишева»,в інтересахякої діялайого представник ПетренкоОлена Володимирівна,на рішенняБратського районногосуду Миколаївськоїобласті від01грудня 2023року залишити без руху.

Надати скаржнику строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення копії цієї ухвали, а саме для здійснення обов`язкової реєстрації електронного кабінету для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України у відповідності до вимог статті 14 ЦПК України.

У випадку невиконання вимог ухвали про обов`язкову реєстрацію електронного кабінету у зазначений суддею строк апеляційна скарга буде повернута скаржнику.

Суддя Миколаївського

апеляційного суду Л.М. Царюк

Дата ухвалення рішення25.12.2023
Оприлюднено27.12.2023
Номер документу115897262
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —471/968/23

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Постанова від 24.01.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Постанова від 23.01.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Рішення від 01.12.2023

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Гукова І. Б.

Рішення від 01.12.2023

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Гукова І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні