Ухвала
від 25.12.2023 по справі 490/12234/23
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

н\п 2-о/490/316/2023 Справа № 490/12234/23

Центральний районний суд м. Миколаєва


УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 грудня 2023 року cуддя Центрального районного суду м. Миколаєва Гуденко О.А., розглянувши матеріали цивільної справи в порядку окремого провадження за заявою Акціонерного товариства «УКРСИББАНК», заінтересовані особи: Територіальна громада м. Миколаєва в особі Миколаївської міської ради, Територіальна громада с. Нечаяне в особі Нечаянської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області, Територіальна громада с. Ольшанське в особі Ольшанської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області про визнання спадщини відумерлою,

В С Т А Н О В И В:

19 грудня 2023 року заявник АТ «УКРСИББАНК» звернувся до Центрального районного суду м. Миколаєва з вищевказаною заявою, в якій просить визнати відумерлою спадщину, яка відкрилась після смерті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме: нерухоме майно - квартиру, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 та передати у власність Територіальній громаді м. Миколаєва в особі Миколаївської міської ради, житловий будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_2 та передати у власність Територіальній громаді в особі Нечаянської сільської ради та 1/2 частки житлового будинку за адресою: АДРЕСА_3 та передати у власність Територіальній громаді в особі Ольшанської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області.

Вивчивши матеріали позовної заявисуд приходить до наступного.

Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом (ч. 3ст. 294 ЦПК України).

За приписами ч. 1ст. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Звернення до суду не є беззаперечним і повинно відбуватись за правилами визначеними процесуальним законом.

Згідност. 334 ЦПК України, заява про визнання спадщини відумерлою у випадках, встановленихЦивільним кодексом України, подається до суду за місцем відкриття спадщини або за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини.

Відповідно дост. 1221 ЦК України(в редакції до 23.02.2023) місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Частиною 1статті 30 ЦПК Українивизначено правило виключної підсудності, згідно з яким позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Відповідно до висновків, викладених в постанові Великої Палати Верховного Суду від 07 липня 2020 року в справі № 910/10647/18, правиласт. 30 ЦПК Українипро виключну підсудність застосовуються до тих позовів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, тобто спір може стосуватися як правового статусу нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані із нерухомим майном.

У п. 4 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 30 березня 2012 року № 5 «Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають із кредитних правовідносин» також зазначено, що правиластатті 30 ЦПК Українипро виключну підсудність застосовуються до позовів, що виникають із приводу нерухомого майна.

Наведене свідчить, що вимоги, що виникають із приводу нерухомого майна, повинні розглядатись за правилами виключної підсудності за місцезнаходженням цього майна.

Відтак, позови що виникають з приводу нерухомого майна - це позови, пов`язані з нерухомим майном, нерухомістю, нерухомою річчю, а тому усі позови, у спорах, які є наслідком правовідносин пов`язаних із нерухомим майном повинні бути пред`явлені до суду за місцем знаходження цього майна.

З матеріалів позовної заяви вбачається, що предметом позову є визнання відумерлою спадщини, зокрема квартири АДРЕСА_4 , яка у якості забезпечення виконання основного зобов`язання за договором кредиту була передана в іпотеку, і яка знаходиться на території Заводського району м. Миколаєва та за територіальною підсудністю відноситься до Заводського районного суду м. Миколаєва.

Крім цього, з матеріалів позовної заяви вбачається, що з моменту смерті ОСОБА_1 пройшло більше трьох років, останнє місце проживання спадкодавця було також за адресою: АДРЕСА_1 .

Враховуючи викладене, підстави для розгляду справи Центральним районним судом м. Миколаєва відсутні.

Згідно з п. 1 ч. 1ст. 31 ЦПК Українисуд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Таким чином, справа підлягає направленню за підсудністю до Заводського районного суду м. Миколаєва.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою ЦПК України підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення ч. 3ст. 31 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1ст. 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються.

Керуючись ст.ст.30,31,260,294,334,354 ЦПК України, суддя,

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за заявою Акціонерного товариства «УКРСИББАНК», заінтересовані особи: Територіальна громада м. Миколаєва в особі Миколаївської міської ради, Територіальна громада с. Нечаяне в особі Нечаянської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області, Територіальна громада с. Ольшанське в особі Ольшанської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області про визнання спадщини відумерлою - передати для розгляду за підсудністю до Заводського районного суду м. Миколаєва.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя О.А. Гуденко

Дата ухвалення рішення25.12.2023
Оприлюднено28.12.2023
Номер документу115949792
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання спадщини відумерлою

Судовий реєстр по справі —490/12234/23

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Афоніна С. М.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні