Рішення
від 26.12.2023 по справі 735/1321/23
КОРОПСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №735/1321/23р.

Провадження по справі 2-о/735/131/2023р.

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

26 грудня 2023 року смт.Короп

Коропський районний суд Чернігівської області у складі: головуючого судді Грушко О.П., присяжних Захарченко С.М. та Мазепи В.В.,

при секретарі Хілько Н.В.,

за участю адвоката Марченка Г.М.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні заявуДепартаменту соціальноїполітики Чернігівськоїміської ради (м.Чернігів,вул.Івана Мазепи,19),заінтересовані особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ),Понрницький психоневрологічнийінтернат (смт.Понорниця,Новгород-Сіверськогорайону,Чернігівської області,вул.Берегова,389)та виконавчийкомітет Понорницькоїселищної ради(смт.Понорниця,Новгород-Сіверськогорайону,Чернігівської області,вул.Довженка,18)про визначеннястроку діїрішення судупро визнанняфізичної особинедієздатною,встановлення наднею опікита призначенняїй опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

Департамент соціальної політики Чернігівської міської ради звернувся до суду із даною заявою, вказуючи на те, що рішенням Коропського районного суду Чернігівської області від 14.03.2007 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатною та призначено опікуном над нею ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 . До Департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради звернувся ОСОБА_1 з проханням призначити його опікуном над недієздатною сетрою ОСОБА_2 . А тому просить суд визначити строк дії рішення Коропського районного суду Чернігівської області від 14 березня 2007 року у справі про визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановивши його у два роки з дня набрання новим рішенням суду законної сили та призначити опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

В судове засідання представник заявника не з`явився, у своїй заяві просив розглянути справу без його участі.

В судовому засіданні 14.12.2023 року ОСОБА_1 заяву підтримав. Просив призначити його опікуном над недієздатною сестрою ОСОБА_2 . Має можливість здійснювати повноваження опікуна у повному об`ємі. Члени його сім`ї не заперечують, щоб він став опікуном недієздатної сестри.

Заінтересовані особи: представник Понорницького психоневрологічного інтернату та представник Понорницької селищної ради в судове засідання не з`явились, але направили на адресу суду заяви про розгляд справи без їх участі.

В судовому засіданні представник ОСОБА_2 - адвокат Марченко Г.М. підтримав заявлені вимоги.

Дана заява зареєстрована в суді 22.11.2023 року. Згідно ухвали Коропського районного суду Чернігівської області від 24.11.2023 року відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду.

Заслухавши у часників та вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає частковому задоволенню зі слідуючих підстав.

Рішенням Коропського районного суду Чернігівської області від 14.03.2007 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатною та призначено опікуном над нею ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3

Відповідно до ст. 300 ч.2 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу.

Згідно ч.5 ст. 63 ЦК України, фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів.

Згідно наданих суду матеріалів, ОСОБА_1 може у повній мірі виконувати обов`язки опікуна своєї недієздатної сестри ОСОБА_2 .

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для призначення над ОСОБА_2 опікуном ОСОБА_1 .

Щодо вимоги про визначення строку дії рішення Коропського районного суду Чернігівської області від 14 березня 2007 року, слід зазначити наступне.

Згідно ч. 6-8 ст. 300 ЦПК України: Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

На час прийняття рішення Коропського районного суду Чернігівської області від 14 березня 2007 року про визнання ОСОБА_4 недієздатною, не існувало норми закону про термін дії такого рішення.

Відповідно до ст. 3 ЦПК України: Провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Чинний на даний час цивільний процесуальний закон не передбачає можливості суду визначати строк дії судового рішення, яке набрало законної сили і в якому такий строк не визначено.

Якщо заявник вважає, що рішення Коропського районного суду Чернігівської області від 14 березня 2007 року про визнання ОСОБА_4 недієздатною не діє після спливу двох років починаючи з 15 грудня 2017 року, коли було внесено зміни до процесуального закону, тобто з 15.12.2019 року, він не позбавлений можливості звернутися до суду з заявою про визнання ОСОБА_2 недієздатною, виходячи з її психічного стану.

Заява ж про визначення строку дії рішення суду задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст. 60 ЦК України, ст.ст. 12, 81, 293, 294, 300 ЦПК України суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради (м.Чернігів, вул. Івана Мазепи, 19) задовольнити частково.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) опікуном недієздатної ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В решті заявлених вимог відмовити.

Копію рішення суду після набрання нею законної сили направити в орган опіки та піклування Коропської селищної ради.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення в порядку, передбаченому ст.ст. 354, 355 ЦПК України.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя: О. П. Грушко

Присяжні: 1

2

Дата ухвалення рішення26.12.2023
Оприлюднено28.12.2023
Номер документу115951923
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначеннястроку діїрішення судупро визнанняфізичної особинедієздатною,встановлення наднею опікита призначенняїй опікуна

Судовий реєстр по справі —735/1321/23

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Рішення від 26.12.2023

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Грушко О. П.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Грушко О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні