Ухвала
від 22.12.2023 по справі 439/2495/23
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 439/2495/23

Провадження №2/439/627/23

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

22 грудня 2023 року м. Броди

Суддя Бродівського районного суду Львівської області Петейчук Б.М., вивчивши позовну заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Бродівської міської ради Львівської області, Відділу у Золочівському районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, Золочівської районної державної адміністрації Львівської області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Волинь Агро», Головного управління Держгеокадастру у Львівській області про відшкодування шкоди,

в с т а н о в и в :

Позивачі: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до Бродівського районного суду Львівської області зі позовними вимогами до відповідачів: ОСОБА_3 , Бродівської міської ради Львівської області, Відділу у Золочівському районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, Золочівської районної державної адміністрації Львівської області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Волинь Агро», Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, в яких просять суд здійснити відшкодування за рахунок відповідачів на користь позивачів моральної та матеріальної шкоди, а також зобов`язати вчинити відповідні дії.

Водночас разом зі позовною заявою позивача подано клопотання про відстрочення сплати судового збору.

За нормативним змістом частини 1 та 3 статті 136 Цивільного процесуального кодексу України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи,або звільнити від їх сплати.

Правилами статті 8 Закону України «Про судовий збір» передбачено підстави для відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати.

Разом із цим, аналізуючи зміст клопотання про відстрочення (звільнення) сплати судового збору, а також долучені докази до такого, суддя не знаходить будь-яких правових підстав щодо відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати. Позивачами не надано суду жодних доказів, які б давали підстави суду для ухвалення рішення про відстрочення, розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати.

Відтак, судовий збір повинен бути сплачений позивачами на загальних підставах, визначених законом.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідатистатті 175 Цивільного процесуального кодексу України, а також вимогамстатті 177 цього Кодексу.

Законодавчим приписом статті 4 Закону України «Про судовий збір» визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на перше січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду: у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Як вбачається із позовної заяви та доданих до неї додатків, позивачі заявляють вимоги майнового та немайнового характеру. Позовні вимоги майнового характеру становлять матеріально-правову вимогу до відповідачів щодо стягнення відшкодування моральної та матеріальної шкоди у розмірі 2121089 (два мільйони сто двадцять одна тисяча вісімдесят дев`ять) гривень 62 копійки.

Окрім цього, позивачами заявлено сім самостійних позовних вимог немайнового характеру до відповідачів.

У свою чергу суддею встановлено, що позивачами: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 сплачено судовий збір за подання позовної заяви у розмірі 536 гривень 80 копійок.

Відтак позивачі: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 повинні сплачувати судовий збір на загальних підставах у розмірі, визначеному частиною 1 та частиною 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір».

За правилами частини 1 статті 185 Цивільного процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Пунктом 2 частини 1 статті 4 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що судовий збір за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, справляється у розмірі одного відсотка ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше п`яти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Пунктом 2 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що судовий збір за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, справляється у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відтак позивачі: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , під час звернення зі позовною заявою 21 грудня 2023 року, фактично не сплатили судовий збір у розмірі 20398 (двадцять тисяч триста дев`яносто вісім) гривень 40 копійок.

Судовий збір підлягає сплаті за такими реквізитами:

-отримувач коштів ГУК Львів/Бродівська тг/22030101; код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38008294; банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.); код банку отримувача (МФО) 899998; рахунок отримувача UA178999980313131206000013853; Код класифікації доходів бюджету 22030101; призначення платежу *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Бродівський районний суд Львівської області (назва суду, де розглядається справа).

На підставі викладеного, керуючись статтями 136, 185, 260, 261, 353 Цивільного процесуального кодексу України, суддя,

у х в а л и в:

У задоволенні клопотання позивачів про відстрочення сплати судового збору відмовити.

Позовну заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Бродівської міської ради Львівської області, Відділу у Золочівському районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, Золочівської районної державної адміністрації Львівської області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Волинь Агро», Головного управління Держгеокадастру у Львівській області про відшкодування шкоди, залишити без руху.

Надати позивачам: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 десятиденний строк, із дня вручення цієї ухвали, для усунення недоліків, що вказані у описовій частині ухвали.

Повідомити позивачів про необхідність усунення недоліків, які вказано у описовій частині, шляхом направлення останнім копії цієї ухвали та роз`яснити, що у разі не виправлення недоліків до вказаного терміну, позовна заява вважатиметься неподаною та буде йому повернута.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за електронним посиланням [Режим доступу]: http://bd.lv.court.gov.ua/

Судове рішення, у частині визначення розміру судових витрат, може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання через Бродівський районний суд Львівської області апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Б.М. Петейчук

Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено28.12.2023
Номер документу115965812
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —439/2495/23

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні