Рішення
від 27.12.2023 по справі 340/5182/22
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 грудня 2023 року м. Кропивницький Справа № 340/5182/22

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Кравчук О.В. розглянув у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін адміністративну справу

за позовом Головного управління ДПС у Кіровоградській області (вул. Велика Перспективна, 55, м. Кропивницький, 25006; код ЄДРПОУ ВП 43995486) ї

до Сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Іванковецький Світанок» (код ЄДРПОУ 34200337; вул. Шевченка, 27, с. Юхимове, Знам`янський район, Кіровоградська область, 27421)

про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі.

Головне управління ДПС у Кіровоградській області звернулося до Кіровоградського окружного адміністративного суду з позовною заявою, в якій просить надати дозвіл на погашення усієї суми податкового боргу в розмірі 58918,20 грн, за рахунок майна відповідача Сільськогосподарського обслуговуючого кооператива «Іванковецький світанок», що перебуває в податковій заставі відповідно до акту опису майна від 13.10.2022 року за №11.

Позивач стверджує, що у відповідача наявний податковий борг з орендної плати з юридичних осіб на суму 58918,20 грн. Заходи, вжиті позивачем щодо погашення податкового боргу відповідача за рахунок коштів, що містяться на рахунках платника податків, безрезультатні.

Представник позивача наголошує, що інкасові доручення з метою примусового списання коштів з розрахункових рахунків платника податків, направлені позивачем до банківських установ, були повернуті у зв`язку із відсутністю коштів на рахунках платника. За таких умов наявні підстави погашення податкового боргу відповідача за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі відповідно до Акту опису майна від 13.10.2022 року за №11 ( комплекс, об`єкт нежитлової нерухомості загальною площею 955,57 кв м, матеріали стін цегла, адміністративно-виробнича будівля - літера А, нежитлова будівля літера Б, котельня літера В, вбиральня- літера Г, сарай- літера Д, погріб - літера Е, колодязь літера К, за адресою Кіровоградська область Знам`янський р-н село Юхимове вулиця Шевченка б. 27).

Ухвалою суду від 14 листопада 2022 року прийнято позов до розгляду, відкрито провадження у справі, призначено справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідач своїм правом подання відповіді на відзив не скористався.

З урахуванням приписів статті 258 Кодексу адміністративного судочинства України, суд розглядає дану справу у письмовому провадженні за наявними матеріалами.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно і неупереджено оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

В С Т А Н О В И В:

Згідно з відомостями, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Іванковецький світанок» зареєстрований 03 травня 2006 року як юридична особа; відповідачеві присвоєно код ЄДРПОУ 34200337; місцезнаходження: вул. Шевченка,27, с.Юхимове, Знам`янський район, Кіровоградська область, 25030).

Відповідно до поданої відповідачем довідки, станом на 20 травня 2020 року у СОК Іванковецький світанок був наявний податковий борг на суму 62654,60 грн, що добровільно не сплачений відповідачем.

Рішенням Кіровоградського окружного адміністративного суду від 17 листопада 2020 року у справі №340/2341/20 вирішено стягнути з рахунків у банках, що обслуговують Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Іванковецький світанок» (ЄДРПОУ 34200337) на користь місцевого бюджету Іванковецької селищної ради Знам`янського району Кіровоградської області заборгованість з орендної плати з юридичних осіб в сумі 62144,60 грн. (шістдесят дві тисячі сто сорок чотири гривні, шістдесят копійок) та податку на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податків у вигляді заробітної плати в сумі 510,00 грн (п`ятсот дестяь гривень, нуль копійок).

З метою виконання вказаного рішення суду та погашення податкового боргу відповідача, у серпні 2022 року позивач скерував до банківських установ, у яких СОК «Іванковецький світанок» відкриті рахунки АТ «Райффазенбанк» та АТ КБ «Приватбанк», інкасові доручення на суму 62144,60 грн.

Такі доручення повернуті без виконання через відсутність коштів на рахунках платника податків.

Разом із тим, як видно з інтегрованої картки платника податків- відповідача, податковий борг з орендної плати з юридичних осіб погашено відповідачем на суму 3226,40 грн та складає наразі 58918,20 грн.

12 жовтня 2022 року позивачем прийнято рішення про опис майна відповідача у податкову заставу №6, згідно з яким вирішено здійснити опис майна, що перебуває у власності (господарському віданні або оперативному управлінні) платника податків СОК «Іванковецький світанок» (код ЄДРПОУ 34200337; місцезнаходження: вул. Шевченка,27, с.Юхимове, Знам`янський район, Кіровоградська область).

13 жовтня 2022 року заступником начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області затверджено акт № 11 опису майна від 13 жовтня 2022 року, згідно якого у податкову заставу описано комплекс, об`єкт нежитлової нерухомості загальною площею 955,57 кв м, матеріали стін цегла, адміністративн-виробнича будівля - літера А, нежитлова будівля літера Б, котельня літера В, вбиральня- літера Г, сарай- літера Д, погріб - літера Е, колодязь літера К, за адресою Кіровоградська область Знам`янський район село Юхимове вулиця Шевченка будинок 27. нежитлових будівель i споруд.

Вказано, що опис майна проведено на суму податкового боргу 85486,42 грн.

Вчинивши сукупність вказаних дій, враховуючи, що попередні заходи не призвели до погашення податкового боргу платника податків, позивач просить надати дозвіл на погашення суми податкового боргу за рахунок майна відповідача.

Вирішуючи питання про підставність заявлених позивачем позовних вимог, суд виходить з такого.

Джерелами самостійної сплати грошових зобов`язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів (пункт 87.1 статті 87 ПК України).

Джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами (пункт 87.2 статті 87 ПК України).

Відповідно до пункту 87.3 статті 87 ПК України не можуть бути використані як джерела погашення податкового боргу платника податків, зокрема:

-87.3.2. майно, яке належить на правах власності іншим особам та перебуває у володінні або користуванні платника податків, у тому числі (але не виключно) майно, передане платнику податків у лізинг, оренду, схов (відповідальне зберігання), ломбардний схов, на комісію (консигнацію); давальницька сировина, надана підприємству для переробки, крім її частини, що надається платнику податків як оплата за такі послуги, а також майно інших осіб, прийняті платником податків у заставу чи заклад, довірче та будь-які інші види агентського управління;

-87.3.7. майно, що не може бути предметом застави відповідно до Закону України «Про заставу».

Відповідно до статті 4 Закону України «Про заставу» від 02.10.1992 № 2654-XII:

-предметом застави може бути майно, яке відповідно до законодавства України може бути відчужено заставодавцем та на яке може бути звернено стягнення;

-предметом застави не можуть бути об`єкти державної власності, приватизація яких заборонена законодавчими актами, а також майнові комплекси державних підприємств та їх структурних підрозділів, що знаходяться у процесі корпоратизації.

У разі якщо здійснення заходів щодо погашення податкового боргу платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, не привело до повного погашення суми податкового боргу або у разі недостатності у платника коштів для погашення податкового боргу, контролюючий орган визначає дебіторську заборгованість платника податків, строк погашення якої настав, джерелом погашення податкового боргу такого платника податків (пункт 87.5 статті 87 ПК України).

Контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі (пункт 95.1 статті 95 ПК України).

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги (пункт 95.2 статті 95 ПК України).

Відповідно до пункту 95.3 статті 95 ПК України:

-стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини;

-контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі;

-рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

Згідно з абзацом другим пункту 95.5 статті 95 ПК України, в редакції Закону № 1914-ХІ від 30.11.2021, у разі якщо податковий борг виник у результаті несплати грошових зобов`язань та/або пені, визначених платником податків у податкових деклараціях або уточнюючих розрахунках, що подаються контролюючому органу в установлені цим Кодексом строки, стягнення коштів за рахунок готівки, що належить такому платнику податків, та/або коштів з рахунків такого платника у банках здійснюється за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу без звернення до суду, за умови якщо такий податковий борг не сплачується протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку його сплати, та відсутності/наявності у меншій сумі непогашеного зобов`язання держави щодо повернення такому платнику податків помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов`язань, та/або бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

У цій справі ГУ ДПС у Кіровоградській області просить надати дозвіл на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що знаходиться в податковій заставі.

Воднораз, суд не має підстав для задоволення позовних вимог, виходячи з таких міркувань.

Як видно із зазначених законодавчих вимог, процедурі погашення податкового боргу платника податків за рахунок майна мають передувати заходи щодо погашення боргу шляхом стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, що обслуговують такого платника. Підстави для погашення податкового боргу за рахунок майна платника податків виникають у разі відсутності на рахунках платника коштів, достатніх для погашення податкового боргу.

Суд зазначає, що у справах за позовом суб`єкта владних повноважень позивач не звільняється від обов`язку надання доказів на підтвердження заявлених вимог.

У спірних правовідносинах позивач стверджує про відсутність на банківських рахунках відповідача грошових коштів, покликаючись на те, інкасові доручення, які оформлювались податковим органом з метою примусового списання коштів з розрахункових рахунків платника податків, були повернуті банками зв`язку із відсутністю коштів на рахунках платника.

Воднораз, суд звертає увагу, що інкасові доручення від 22 серпня 2022 року, які надав позивач, складені на суму податкового боргу 62144,60 грн тобто суму податкового боргу з орендної плати з юридичних осіб, яка була стягнута судовим рішенням у справі №340/. Воднораз, інтегрована картка платника податків містить відомості про часткове погашення суми податкового боргу відповідача 3226,40 грн. Цього не заперечує й позивач.

Вказана обставина щодо направлення інкасових доручень на суму, що перевищує фактичну суму податкового боргу, а також те, що інкасові доручення направлялись позивачем до банківських установ лише разово, за кілька місяців до звернення до суду, на переконання суду, робить неспроможними доводи позивача щодо вжиття ним повного комплексу заходів, спрямованих на погашення податкового боргу відповідача за рахунок коштів, що знаходяться на банківських рахунках СОК.

Позивачем прийнято рішення про опис майна відповідача у податкову заставу від 12 жовтня 2022 року №6, згідно з яким вирішено здійснити опис майна, що перебуває у власності (господарському віданні або оперативному управлінні) платника податків СОК «Іванковецький світанок» (код ЄДРПОУ 34200337; місцезнаходження: вул. Шевченка,27, с.Юхимове, Знам`янський район, Кіровоградська область).

Як наслідок, 13 жовтня 2022 року заступником начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області затверджено акт № 11 опису майна від 13 жовтня 2022 року, згідно якого у податкову заставу описано комплекс, об`єкт нежитлової нерухомості загальною площею 955,57 кв м, матеріали стін цегла, адміністративно-виробнича будівля - літера А, нежитлова будівля літера Б, котельня літера В, вбиральня- літера Г, сарай- літера Д, погріб - літера Е, колодязь літера К, за адресою Кіровоградська область Знам`янський район село Юхимове вулиця Шевченка будинок 27.

За правилом, встановленим підпунктом 87.3.2 пункту 87.3 статті 87 ПК України, не можуть бути використані як джерела погашення податкового боргу платника податків майно, яке належить на правах власності іншим особам та перебуває у володінні або користуванні платника податків.

У цій справі позивач не підтвердив, що відповідачеві належить на праві власності описане у податкову заставу майно. Так, описане в Акті від 13 жовтня 2022 року №11 майно не супроводжується вказівкою на відповідні записи у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Витяги з такого реєстру до матеріалів справи також не додані.

Таким чином, у заявленому спорі позивачем не підтверджено, що відповідач є власником описаного у податкову заставу нерухомого майна та те, що описане майно може бути використане як джерело погашення податкового боргу відповідача.

Крім того, наданий до суду примірник Акт опису майна у податкову заставу не містить підпису уповноваженої особи відповідача, хоча в силу вимог пункту 89.3 статті 89 ПК України акт має бути підписаний платником податків, а у випадку його відмови від підписання мають бути присутніми не менш як двоє понятих.

Доказів направлення такого Акту відповідачеві позивач також не надав.

Так само, позивач не надав суду доказів реєстрації обтяження переданого у податкову заставу майна, як того вимагає пункт 89.8 ПК України.

На переконання суду, викладені обставини сукупно унеможливлюють задоволення позовних вимог ГУ ДПС у Кіровоградській області.

Судові витрати щодо сплати судового збору, які підлягали б розподілу на підставі статті 139 КАС України, у справі відсутні.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 139, 143, 242-246, 255, 260-263, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

У задоволенні адміністративного позову Головного управління ДПС у Кіровоградській області (вул. Велика Перспективна, 55, м. Кропивницький, 25006; код ЄДРПОУ ВП 43995486) до Сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Іванковецький Світанок» (код ЄДРПОУ 34200337; вул. Шевченка, 27, с. Юхимове, Знам`янський район, Кіровоградська область, 27421) про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі

Рішення суду набирає законної сили в порядку та строки, визначені статтями 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Рішення суду може бути оскаржене у 30-денний строк з дня його складення до Третього апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Кіровоградський окружний адміністративний суд, а у разі початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи - безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду О.В. КРАВЧУК

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116018066
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо

Судовий реєстр по справі —340/5182/22

Постанова від 08.08.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Ухвала від 11.07.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Ухвала від 01.05.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Ухвала від 01.05.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Рішення від 27.12.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. КРАВЧУК

Ухвала від 14.11.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. Кравчук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні