Постанова
від 08.08.2024 по справі 340/5182/22
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

08 серпня 2024 року м. Дніпросправа № 340/5182/22

Головуючий суддя І інстанції Кравчук О.В.

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Іванова С.М. (доповідач),

суддів: Шальєвої В.А., Чередниченка В.Є.,

розглянувши в порядку письмового провадження в м. Дніпрі апеляційну скаргу Головного управління ДПС у Кіровоградській області на рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 27.12.2023 року в адміністративній справі №340/5182/22 за позовом Головного управління ДПС у Кіровоградській області до Сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Іванковецький Світанок» про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі, -

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДПС у Кіровоградській області звернулось до суду з позовом до Сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Іванковецький Світанок» про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу в розмірі 58918,20 грн., за рахунок майна відповідача Сільськогосподарського обслуговуючого кооператива «Іванковецький світанок», що перебуває в податковій заставі відповідно до акту опису майна від 13.10.2022 року за №11.

Рішенням Кіровоградського окружного адміністративного суду від 27.12.2023 року в задоволенні адміністративного позову Головного управління ДПС у Кіровоградській області було відмовлено.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, Головне управління ДПС у Кіровоградській області звернулось з апеляційною скаргою, в якій просило скасувати вищезазначене рішення як таке, що прийняте з порушенням норм матеріального та процесуального права, та прийняти нове, яким адміністративний позов задовольнити.

В обґрунтування апеляційної скарги позивач зазначив, що з огляду на наявність у відповідача податкового боргу, судового рішення про його стягнення та відсутності грошових коштів на рахунках відповідача, необхідним є надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу в розмірі 58918,20 грн., за рахунок майна відповідача.

Розгляд справи здійснено в порядку письмового провадження, на підставі ст. 311 КАС України.

Перевіривши матеріали справи, оцінивши доводи апеляційної скарги та правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права в межах доводів останньої, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановлено судом першої інстанції, згідно з відомостями, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Іванковецький світанок» зареєстрований 03 травня 2006 року як юридична особа; відповідачеві присвоєно код ЄДРПОУ 34200337; місцезнаходження: вул. Шевченка,27, с. Юхимове, Знам`янський район, Кіровоградська область, 25030.

Відповідно до поданої відповідачем довідки, станом на 20 травня 2020 року у СОК Іванковецький світанок був наявний податковий борг на суму 62654,60 грн, що добровільно останній не сплачений.

Рішенням Кіровоградського окружного адміністративного суду від 17 листопада 2020 року у справі №340/2341/20 вирішено стягнути з рахунків у банках, що обслуговують Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Іванковецький світанок» (ЄДРПОУ 34200337) на користь місцевого бюджету Іванковецької селищної ради Знам`янського району Кіровоградської області заборгованість з орендної плати з юридичних осіб в сумі 62144,60 грн. (шістдесят дві тисячі сто сорок чотири гривні, шістдесят копійок) та податку на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податків у вигляді заробітної плати в сумі 510,00 грн. (п`ятсот десять гривень, нуль копійок).

З метою виконання вказаного рішення суду та погашення податкового боргу відповідача, у серпні 2022 року позивач скерував до банківських установ, у яких СОК «Іванковецький світанок» відкриті рахунки АТ «Райффазенбанк» та АТ КБ «Приватбанк», інкасові доручення на суму 62144,60 грн.

Такі доручення повернуті без виконання через відсутність коштів на рахунках платника податків.

Разом із тим, як видно з інтегрованої картки платника податків- відповідача, податковий борг з орендної плати з юридичних осіб погашено відповідачем на суму 3226,40 грн. та складає наразі 58918,20 грн.

12 жовтня 2022 року позивачем прийнято рішення про опис майна відповідача у податкову заставу №6, згідно з яким вирішено здійснити опис майна, що перебуває у власності (господарському віданні або оперативному управлінні) платника податків СОК «Іванковецький світанок» (код ЄДРПОУ 34200337; місцезнаходження: вул. Шевченка,27, с. Юхимове, Знам`янський район, Кіровоградська область).

13 жовтня 2022 року заступником начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області затверджено акт № 11 опису майна від 13 жовтня 2022 року, згідно якого у податкову заставу описано комплекс, об`єкт нежитлової нерухомості загальною площею 955,57 кв. м, матеріали стін цегла, адміністративно-виробнича будівля - літера А, нежитлова будівля літера Б, котельня літера В, вбиральня - літера Г, сарай - літера Д, погріб - літера Е, колодязь літера К, за адресою: Кіровоградська область, Знам`янський район, село Юхимове вулиця Шевченка будинок 27, нежитлових будівель i споруд.

Вказано, що опис майна проведено на суму податкового боргу 85486,42 грн.

Вчинивши сукупність вказаних дій, враховуючи, що попередні заходи не призвели до погашення податкового боргу платника податків, позивач просить надати дозвіл на погашення суми податкового боргу за рахунок майна відповідача.

Вирішуючи спір між сторонами та відмовляючи в задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції виходив з того, що у цій справі позивач не підтвердив, що відповідачеві належить на праві власності описане у податкову заставу майно. Так, описане в Акті від 13 жовтня 2022 року №11 майно не супроводжується вказівкою на відповідні записи у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Витяги з такого реєстру до матеріалів справи також не додані.

Суд апеляційної інстанції при перегляді справи в апеляційному порядку виходить з наступного.

Підпунктом 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 ПК України встановлено, що платник податків зобов`язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Положеннями абзацу першого підпункту 87.1 статті 87 ПК України визначено, що джерелами самостійної сплати грошових зобов`язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Згідно із підпунктом 87.2 статті 87 ПК України, джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Підпунктами 88.1, 88.2 статті 88 ПК України встановлено, що з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов`язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу. Право податкової застави виникає згідно з цим Кодексом та не потребує письмового оформлення.

Відповідно до підпунктів 95.1, 95.2 статті 95 ПК України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Пунктом 95.3 статті 95 ПК України встановлено, що стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про погашення усієї суми податкового боргу. Рішення контролюючого органу підписується керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу та скріплюється гербовою печаткою контролюючого органу. Перелік відомостей, які зазначаються у такому рішенні, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Отже, ПК України встановлено черговість вжиття податковим органом заходів щодо погашення податкового боргу: спочатку приймаються заходи для стягнення коштів з платника податків, а у разі їх недостатності погашення податкового боргу здійснюється за рахунок майна платника, що перебуває у податковій заставі.

Водночас, обов`язковими умовами, наявність яких в своїй сукупності зумовлює виникнення у контролюючого органу права на звернення до суду із даним позовом є: наявність у платника податків боргу зі сплати податків (зборів, обов`язкових платежів); сума заборгованості платника податків на момент звернення контролюючого органу до суду із позовом про надання дозволу на погашення боргу за рахунок майна платника має бути узгодженою у встановленому законодавством порядку; відсутність коштів на рахунках платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків; наявність майна платника податків - боржника у податковій заставі.

Таким чином, при вирішенні вимог про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі, до предмету доказування входять обставини щодо переліку усіх відкритих платником податків банківських рахунків, наявність/відсутність на таких рахунках грошових коштів, необхідних для погашення наявної у відповідача суми податкового боргу, а також вчинення податковим органом дій щодо стягнення коштів з таких рахунків. Тобто при застосуванні приписів статті 95 ПК України з`ясування вказаних обставин є першочерговим.

Вказані правові висновки також відповідають правовій позиції Верховного Суду, викладеній в постанові від 14.09.2023 року по справі № 480/492/22, що враховується судом апеляційної інстанції, відповідно до ч. 5 ст. 242 КАС України.

Як свідчать встановлені обставини справи, рішенням Кіровоградського окружного адміністративного суду від 17 листопада 2020 року у справі №340/2341/20 стягнуто з рахунків у банках, що обслуговують Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Іванковецький світанок» на користь місцевого бюджету Іванковецької селищної ради Знам`янського району Кіровоградської області заборгованість з орендної плати з юридичних осіб в сумі 62144.60 грн. та податку на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податків у вигляді заробітної плати в сумі 510.00 грн.

Згідно даних ІС «Податковий блок» відповідач має наступні відкриті рахунки:

- АТ «Рафайзен Банк», номер рахунку НОМЕР_1 ;

- АТ «Райффайзен Банк» номер рахунку НОМЕР_2 ;

- АТ «Райффайзен Банк» номер рахунку НОМЕР_3 ;

- АТ «Райффайзен Банк» номер рахунку НОМЕР_4 ;

- АТ КБ «Приватбанк» номер рахунку НОМЕР_5 .

З матеріалів справи вбачається, що з метою виконання наведеного судового рішення, податковим органом були складені інкасові доручення від 19.08.2022 року № 16631, № 16627, № 16628, № 16626, № 16630 про списання з наведених рахунків відповідача суми податкового боргу у розмірі 62144.60 грн.

Між тим, наведені інкасові доручення були повернуті без виконання згідно п. 11.7, п. 11.11 глави 11 додатків 8,9 Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті, затвердженої постановою Правління НБУ № 22 від 21.01.2004 року у зв`язку з відсутністю коштів на рахунках платника.

12 жовтня 2022 року позивачем прийнято рішення про опис майна відповідача у податкову заставу №6, згідно з яким вирішено здійснити опис майна, що перебуває у власності (господарському віданні або оперативному управлінні) платника податків СОК «Іванковецький світанок» (код ЄДРПОУ 34200337; місцезнаходження: вул. Шевченка,27, с. Юхимове, Знам`янський район, Кіровоградська область).

13 жовтня 2022 року заступником начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області затверджено акт № 11 опису майна від 13 жовтня 2022 року, згідно якого у податкову заставу описано комплекс, об`єкт нежитлової нерухомості загальною площею 955,57 кв. м, матеріали стін цегла, адміністративно-виробнича будівля - літера А, нежитлова будівля літера Б, котельня літера В, вбиральня - літера Г, сарай - літера Д, погріб - літера Е, колодязь літера К, за адресою: Кіровоградська область, Знам`янський район, село Юхимове, вулиця Шевченка будинок 27, нежитлових будівель i споруд.

Поряд з вказаним, відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, наданої позивачем на виконання ухвали Третього апеляційного адміністративного суду від 11.07.2024 року, наведене нерухоме майно належить на праві власності СОК «Іванковецький світанок».

Відтак, з огляду на вказані обставини справи та приписи Податкового кодексу України, колегія суддів апеляційного суду дійшла висновку, щодо необхідності надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу в розмірі 58918,20 грн., за рахунок майна відповідача Сільськогосподарського обслуговуючого кооператива «Іванковецький світанок», що перебуває в податковій заставі відповідно до акту опису майна від 13.10.2022 року за №11.

Таким чином, проаналізувавши встановлені обставини справи у сукупності, колегія суддів апеляційного суду дійшла висновку щодо необхідності задоволення апеляційної скарги позивача, скасування рішення суду першої інстанції та прийняття нової постанови про задоволення адміністративного позову.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 317 КАС України, підставами для скасування судового рішення суду першої інстанції повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни рішення є неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права.

Керуючись ст. 243, ст. 308, ст. 311, ст. 315, ст. 317 КАС України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Головного управління ДПС у Кіровоградській області задовольнити.

Рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 27.12.2023 року в адміністративній справі №340/5182/22 скасувати та прийняти нову постанову.

Адміністративний позов Головного управління ДПС у Кіровоградській області задовольнити.

Надати дозвіл на погашення усієї суми податкового боргу в розмірі 58918,20 грн., за рахунок майна відповідача Сільськогосподарського обслуговуючого кооператива «Іванковецький світанок», що перебуває в податковій заставі відповідно до акту опису майна від 13.10.2022 року за №11.

Постанова суду набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення, шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду за наявності підстав, передбачених п. 2 ч. 5 ст. 328 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий - суддяС.М. Іванов

суддяВ.А. Шальєва

суддяВ.Є. Чередниченко

СудТретій апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.08.2024
Оприлюднено16.08.2024
Номер документу121008190
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо

Судовий реєстр по справі —340/5182/22

Постанова від 08.08.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Ухвала від 11.07.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Ухвала від 01.05.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Ухвала від 01.05.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Рішення від 27.12.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. КРАВЧУК

Ухвала від 14.11.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. Кравчук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні