Рішення
від 22.12.2023 по справі 456/1011/23
СТРИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 456/1011/23

Провадження № 2/456/540/2023

РІШЕННЯ

іменем України

22 грудня 2023 року місто Стрий

Стрийський міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Шрамка Р. Т. ,

з участю секретаря: Сімонової Мацигін А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Стрий за правиламизагального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до приватного нотаріуса Бораковської Оксани Василівни, Приватного підприємства «Група компаній «ІНСЕ» про припинення іпотеки, припинення обтяження нерухомого майна та виключення відомостей про реєстрацію обтяження у виді іпотеки,-

встановив:

Представник позивача ОСОБА_2 , звернувся досуду з позовом приватного нотаріуса Бораковської Оксани Василівни, Приватного підприємства «Група компаній «ІНСЕ» про припинення іпотеки, припинення обтяження нерухомого майна та виключення відомостей про реєстрацію обтяження у виді іпотеки.

Позовні вимоги обґрунтовував тим, 20 травня 2006 року позивач ОСОБА_1 в Стрийській міській раді отримала свідоцтво НОМЕР_1 про право власності на квартиру АДРЕСА_1 .

13 жовтня 2005 року приватним нотаріусом Бораковською О.Я. складено договір іпотеки між ВАТ «Селянський комерційний банк «ДНІСТЕР» та ОСОБА_1 , згідно якого ВАТ «СКБ «Дністер» передано квартиру АДРЕСА_1 в іпотеку. Загальна площа квартири 87,7 м.кв, житлова - 53,0 м.кв.

13 жовтня 2005 року приватним нотаріусом Стрийського районного нотаріального округу Бораковською О.Я. накладено заборону на нерухоме майно (реєстраційний номер обтяження 2491517) на підставі договору іпотеки №474, від 13.10.2005 року.

10 листопада 2005 року приватним нотаріусом Бораковською О.Я. зареєстровано іпотеку, реєстраційний номер обтяження 2582701, розмір основного зобов`язання 17620 Євро, строк виконання 12.10.2012 року.

Згідно графіку погашень заборгованості по кредиту встановлено, що ОСОБА_1 зобов`язана сплачувати заборгованість по кредиту в період з 27 жовтня 2005 року по 12 жовтня 2012 року.

Позивач ОСОБА_1 оплатила кредит в серпні 2007 року, однак довідку про закриття кредиту в ВАТ СКБ «Дністер» не отримала та не зняли з під обтяжень квартиру.

В грудні 2022 року позивач ОСОБА_1 звернулась до приватного нотаріуса Стрийського районного нотаріального округу Бораковської О.Я. для оформлення договору дарування даної квартири на її дочку, однак нотаріусом при перевірці документів було зауважено, що дана квартира перебуває під обтяженням в Єдиному державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, та після вилучення даних записів про обтяження квартири можна буде оформити договір дарування.

Згідно відомостей доступних в інтернет ресурсах встановлено, що ВАТ СКБ «Дністер» припинено юридичну особу, а відтак позивач не має можливості звернутись з листом до відповідача ВАТ СКБ «Дністер» з проханням звільнити з-під обтяжень квартиру яка перебуває в реєстрі іпотек.

Те, що кредитний договір виконаний позивачем підтверджується і тим, що при ліквідації юридичної особи банку не проводилось відступлення права вимоги іншим банкам та згідно відмітки в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно по квартирі АДРЕСА_1 , а саме - строком виконання іпотеки встановлена дата - 12 жовтня 2012 року.

На підставі наведеного, окрім припинення кредитного зобов`язання, існують підстави і для припинення іпотеки, що виникла на підставі іпотечного договору, що забезпечував виконання кредитного зобов`язання і існують підстави для припинення обтяжень, що зареєстровані в реєстрі речових прав на нерухоме майно. Відтак, в зв`язку із ліквідацією юридичної особи ВАТ СКБ «Дністер» спір може бути вирішено тільки у судовому порядку.

За таких обставин, представник позивача просив визнати припиненою іпотеку, яка виникла на підставі Договору іпотеки, укладеного між ВАТ Селянський комерційний банк «Дністер» та ОСОБА_1 , посвідченим приватним нотаріусом Стрийського районного нотаріального округу Бораковською Оксаною Ярославівною 13.10.2005 року за реєстром № 474, реєстраційний номер обтяження 2582701, зареєстрованого 10.11.2005 року приватним нотаріусом Бораковською О.Я. на квартиру АДРЕСА_1 та виключити з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис про обтяження у виді заборони, реєстраційний № 2491517 від 13.10.2005 року, внесеного на підставі договору іпотеки №474 від 13.10.2005 року приватним нотаріусом Бораковською О.Я., укладеного між ВАТ Селянський комерційний банк «Дністер» та ОСОБА_1 , посвідченим приватним нотаріусом Стрийського районного нотаріального округу Бораковською Оксаною Ярославівною 13.10.2005 року.

Ухвалою суду від 08 березня 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у цивільній справі, ухвалено розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження з викликом сторін.

Ухвалою суду від10 липня 2023року замінено відповідача Відкрите акціонерне товариство «Селянський комерційний банк «Дністер» у справі за позовом ОСОБА_1 до приватного нотаріуса Бораковської Оксани Василівни, Відкритого акціонерного товариства «Селянський комерційний банк «Дністер» про припинення іпотеки, припинення обтяження нерухомого майна та виключення відомостей про реєстрацію обтяження у виді іпотеки на належного відповідача Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Ухвалою суду від30 жовтня 2023року замінено відповідача Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у справі за позовом ОСОБА_1 до приватного нотаріуса Бораковської Оксани Василівни, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про припинення іпотеки, припинення обтяження нерухомого майна та виключення відомостей про реєстрацію обтяження у виді іпотеки на належного відповідача Приватне підприємство «Група компаній «ІНСЕ».

Ухвалою суду від30 листопада 2023року закрито підготовче провадження по справі та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивач ОСОБА_1 , та її представник адвокат Мундяк М.М., у судове засідання не з`явилися, проте представник позивача подав до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримує, просить розглядати справу за відсутності сторони позивача.

Відповідач приватний нотаріус Бораковська Оксана Василівна у жодне судове засідання не з`явилась, про дату, час і місце розгляду справи повідомлялась належним чином, зокрема, відповідач викликався через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України. Від відповідача не надходив відзив на позов.

Представник відповідача Приватного підприємства «Група компаній «ІНСЕ» у судове засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином, зокрема, відповідач викликався через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України. Від відповідача не надходив відзив на позов.

Оскільки відповідачі були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, проте не з`явились в судове засідання без поважних причин та не повідомили про причини свої неявки в судове засідання, відзиву не подали, а тому розгляд даної справи проводиться на підставі наявних у справі доказів

У відповідності до вимог ч. 2ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення на них, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, застосувавши до спірних правовідносин відповідні норми матеріального та процесуального права, встановив наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

З матеріалів справи вбачається, що 13 жовтня 2005 року приватним нотаріусом Бораковською О.Я. складено договір іпотеки між ВАТ «Селянський комерційний банк «ДНІСТЕР» та ОСОБА_1 , згідно якого ВАТ «СКБ «Дністер» передано в іпотеку квартиру АДРЕСА_1 .

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта від 01.02.2023, вбачається, що 13 жовтня 2005 року приватним нотаріусом Стрийського районного нотаріального округу Бораковською О.Я. накладено заборону на нерухоме майно (реєстраційний номер обтяження 2491517) на підставі договору іпотеки №474, від 13.10.2005 року та 10 листопада 2005 року приватним нотаріусом Бораковською О.Я. зареєстровано іпотеку, реєстраційний номер обтяження 2582701, розмір основного зобов`язання 17620 Євро, строк виконання 12.10.2012 року.

Згідно листа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Відкрите акціонерне товариство „Селянський комерційний банк „Дністер перебуває у стані припинення та відповідно 02.04.2015 Національним банком України прийнято рішення про затвердження ліквідаційного балансу. Непродані активи банку та перелік вимог кредиторів передано юридичній особі Приватному підприємству «Група компаній «ІНСЕ».

У відповідності зі статтею 15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Частиною першою статті 13 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно частини першої-другої статті 13 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частини першої статті 1054 Цивільного кодексу України,за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно частини першої статті 598 Цивільного кодексу України, зобов`язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

Стаття 599 Цивільного кодексу України встановлює, що зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно частини першої статті 574 Цивільного кодексу України, застава виникає на підставі договору, закону або рішення суду.

Як визначено у частині першій статті 575 Цивільного кодексу України, іпотекою є застава нерухомого майна, що залишається у володінні заставодавця або третьої особи, а також застава об`єкта незавершеного будівництва, майбутнього об`єкта нерухомості. Подільний об`єкт незавершеного будівництва може бути переданий в іпотеку лише у випадках, визначених законом.

Згідно пункту 1 частини першої статті 593 Цивільного кодексу України, право застави припиняється у разі припинення зобов`язання, забезпеченого заставою.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про іпотеку»,іпотека - вид забезпечення виконання зобов`язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов`язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, встановленому цим Законом.

Частина перша статті 3 Закону України «Про іпотеку» зазначає, що іпотека виникає на підставі договору, закону або рішення суду. До іпотеки, яка виникає на підставі закону або рішення суду, застосовуються правила щодо іпотеки, яка виникає на підставі договору, якщо інше не встановлено законом.

Отже, іпотека як майновий спосіб забезпечення виконання зобов`язання є особливим (додатковим) забезпечувальним зобов`язанням, що має на меті стимулювати боржника до виконання основного зобов`язання та запобігти негативним наслідкам порушення боржником своїх зобов`язань або зменшити їх.

Забезпечувальне зобов`язання (взаємні права та обов`язки) виникає між іпотекодержателем (кредитором за основним зобов`язанням) та іпотекодавцем (боржником за основним зобов`язанням).

Виконання забезпечувального зобов`язання, що виникає з іпотеки, полягає в реалізації іпотекодержателем (кредитором) права одержати задоволення своїх вимог за рахунок переданого боржником в іпотеку майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника. Сутність цього права полягає в тому, що воно дозволяє задовольнити вимоги кредитора навіть у разі невиконання боржником свого зобов`язання в силу компенсаційності цього права за рахунок іпотечного майна та встановленого законом механізму здійснення кредитором свого преважного права, незалежно від переходу права власності на це майно від іпотекодавця до іншої особи (в тому числі й у випадку недоведення до цієї особи інформації про обтяження майна).

Відповідно до частини п`ятої статті 3 Закону України «Про іпотеку», іпотека має похідний характер від основного зобов`язання і є дійсною до припинення основного зобов`язання або до закінчення строку дії іпотечного договору.

За частиною першою статті 17 Закону України «Про іпотеку», іпотека припиняється у разі припинення основного зобов`язання або закінчення строку дії іпотечного договору.

Враховуючи, що припинення основного зобов`язання є підставою для припинення зобов`язання, що витікає з договору застави, укладеного в забезпечення виконання основного зобов`язання, а також приймаючи до уваги, що кредитний договір №45402/001-57 від 13 жовтня 2005 року припинив свою дію у зв`язку з повним виконанням боржником ОСОБА_1 , його умов, інших даних які б спростовували чи заперечували даний факт не надано, то, відповідно до статті 17 Закону України «Про іпотеку», статті 593 Цивільного кодексу України, застава, надана позивачем, припиняється, як вид забезпечувального зобов`язання, а тому суд вважає за можливе визнати припиненими правовідносини за Кредитним договором №45402/001-357 від 13 жовтня 2005 року, укладеним між Відкритим акціонерним товариством «Селянський комерційний банк «Дністер», та ОСОБА_1 .

Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» регулює відносини, що виникають у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, і спрямований на забезпечення визнання та захисту державою таких прав.За цим законом функції реєстрації зняття заборони відчуження нерухомого майна виконує державний реєстратор.

Згідно частини третьоїстатті 17 Закону України «Про іпотеку», відомості про припинення іпотеки підлягають державній реєстрації у встановленому законодавством порядку.

У пункті 1 частини першоїстатті 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»передбачено, що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно пункту 9 частини першоїстатті 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», державна реєстрація права власності та інших речових прав, крім державної реєстрації права власності на об`єкт незавершеного будівництва, проводиться на підставі судового рішення, що набрало законної сили, щодо набуття, зміни або припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно.

У пункті 1 частини другої статті 27 Закону України«Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»передбачено, що державна реєстрація обтяжень проводиться на підставі судового рішення щодо набуття, зміни або припинення обтяження речових прав на нерухоме майно, об`єкт незавершеного будівництва, майбутній об`єкт нерухомості, що набрало законної сили.

Згідно з пунктом 6 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженогопостановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1127(в редакції постанови Кабінету Міністрів України

від 23 серпня 2016 року № 553), державна реєстрація прав проводиться за заявою заявника шляхом звернення до суб`єкта державної реєстрації прав або нотаріуса.

З урахуванням викладеного, рішення суду про припинення правовідносин за кредитним договором може бути підставою для виключення записів про обтяження за договором застави, укладеним у зв`язку з забезпеченням виконання даного кредитного договору, з відповідних реєстрів.

У відповідності до частини першої статті 81 Цивільного процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Виходячи із вищевикладеного, оцінивши докази, надані сторонами у справі, їх належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, відповідно до статті 89 Цивільного процесуального кодексу України, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 4, 10-13, 76-81, 89, 141, 259, 263-265, 268, 273, 279, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

Позовні вимоги задоволити.

Визнати припиненою іпотеку, яка виникла на підставі Договору іпотеки, укладеного між ВАТ Селянський комерційний банк «Дністер» та ОСОБА_1 , посвідченим приватним нотаріусом Стрийського районного нотаріального округу Бораковською Оксаною Ярославівною 13.10.2005 року за реєстром № 474, реєстраційний номер обтяження 2582701, зареєстрованого 10.11.2005 року приватним нотаріусом Бораковською О.Я. на квартиру АДРЕСА_1 .

Виключити з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис про обтяження у виді заборони, реєстраційний № 2491517 від 13.10.2005 року, внесеного на підставі договору іпотеки №474 від 13.10.2005 року приватним нотаріусом Бораковською О.Я., укладеного між ВАТ Селянський комерційний банк «Дністер» та ОСОБА_1 , посвідченим приватним нотаріусом Стрийського районного нотаріального округу Бораковською Оксаною Ярославівною 13.10.2005 року.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду, шляхом подачічерез Стрийський міськрайонний суд Львівської області апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його складення. Учасник справи, якому рішення не були вручені у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач приватний нотаріус Бораковська Оксана Ярославівна, місцезнаходження: 82400, Львівська область, м. Стрий, вул. Людкевича, 17, офіс, 1.

Відповідач - Приватне підприємство «Група компаній «ІНСЕ», код ЄДРПОУ 36587148, місцезнаходження: 33001 Рівненська область, м. Рівне, вул. Дубенська Бос, буд.5, кв.15.

Суддя Р. Т. Шрамко

СудСтрийський міськрайонний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116031141
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них

Судовий реєстр по справі —456/1011/23

Рішення від 22.12.2023

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Шрамко Р. Т.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Шрамко Р. Т.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Шрамко Р. Т.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Шрамко Р. Т.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Шрамко Р. Т.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Шрамко Р. Т.

Ухвала від 08.03.2023

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Шрамко Р. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні