Рішення
від 27.12.2023 по справі 598/2167/23
ЗБАРАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 598/2167/23

провадження № 2/598/444/2023

РІШЕННЯ

іменем України

"27" грудня 2023 р. Збаразький районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого судді Гудими І.В.

секретаря Дутки Н.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в місті Збаражі цивільну справу за позовною заявою керівника Кременецької окружної прокуратури Тернопільської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України, Тернопільської обласної ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивачів: комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради, до ОСОБА_1 про відшкодування витрат, понесених закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочину,

в с т а н о в и в :

До провадження Збаразького районного суду Тернопільської області надійшла позовна заява керівника Кременецької окружної прокуратури Тернопільської обласної прокуратури, в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України, Тернопільської обласної ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивачів: комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради, до ОСОБА_1 про відшкодування витрат, понесених закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочину. Свої вимоги прокурор мотивує тим, що ОСОБА_1 05 лютого 2023 року приблизно о 23 годині, перебуваючи в житловому будинку за місцем проживання, що в с.Малий Кунинець Вишнівецької ОТГ Кременецького району Тернопільської області, під час словесного конфлікту із співмешканкою ОСОБА_2 , усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер та значення своїх дій, передбачаючи їх наслідки, умисно кинув бензопилу марки «STIHL» у свою співмешканку ОСОБА_2 , яка в цей час лежала на дивані в одній із кімнат будинку поряд із своєю малолітньою донькою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . При цьому, ОСОБА_1 , кидаючи бензопилу в сторону ОСОБА_2 та малолітньої ОСОБА_3 , усвідомлював, передбачав та свідомо припускав, що такими своїми діями може спричинити тілесні ушкодження малолітній ОСОБА_3 .. В результаті своїх умисних протиправних дій ОСОБА_1 спричинив малолітній ОСОБА_3 тілесні ушкодження у вигляді «рваної» рани підщелепової ділянки зліва, що поширюється на верхню третину шиї та садна підборіддя, які за ступенем тяжкості належать до легких тілесних ушкоджень з короткочасним розладом здоров`я, через що в період з 06.02.2023 року по 14.02.2023 року остання перебувала на стаціонарному лікуванні у отоларингологічному дитячому відділенні з центром слуху і щелепної-лицевої хірургії КНП «ТОДКЛ» ТОР. При цьому, лікувальним закладом понесені витрати на її лікування в загальній сумі 15782,24 грн. З вказаної суми, згідно з даними КНП «ТОДКЛ» ТОР, грошові кошти в сумі 14186,56 грн підлягають зарахуванню до державного бюджету, а грошові кошти в сумі 1595,68 грн підлягають зарахуванню до обласного бюджету. Разом з тим, зазначені витрати на стаціонарне лікування потерпілого в добровільному порядку ОСОБА_1 не відшкодовано, у зв`язку з чим просить стягнути їх з відповідача.

Ухвалою Збаразького районного суду Тернопільської області від 29 листопада 2023 року вирішено розглядати дану справу в порядку спрощеного позовного провадження із повідомленням сторін.

Прокурор Дячук С.В. в судове засідання не з`явилася, однак на адресу суду від неї надійшла заява, в якій вона просить розглядати справу у її відсутності позовні вимоги підтримує у повному обсязі, не заперечує щодо заочного розгляду справи.

Представник Тернопільської обласної ради в судове засідання не з`явився, хоча про день, час і місце слухання справи був повідомлений належним чином.

Представник комунального некомерційного підприємства «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради в судове засідання не з`явився, хоча про день, час і місце слухання справи був повідомлений належним чином.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, однак на адресу суду від нього надійшла заява, в якій він просить проводити розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнає.

Дослідивши докази по справі, суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги, виходячи із наступного.

Судом встановлено, що вироком Збаразького районного суду Тернопільської області від 14 липня 2023 року ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.125 КК України та призначено покарання у виді 240 годин громадських робіт за те, що він 05 лютого 2023 року приблизно о 23 годині, перебуваючи в житловому будинку за місцем проживання, що в с.Малий Кунинець Вишнівецької ОТГ Кременецького району Тернопільської області, під час словесного конфлікту із співмешканкою ОСОБА_2 , усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер та значення своїх дій, передбачаючи їх наслідки, умисно кинув бензопилу марки «STIHL» у свою співмешканку ОСОБА_2 , яка в цей час лежала на дивані в одній із кімнат будинку поряд із своєю малолітньою донькою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . При цьому, ОСОБА_1 , кидаючи бензопилу в сторону ОСОБА_2 та малолітньої ОСОБА_3 , усвідомлював, передбачав та свідомо припускав, що такими своїми діями може спричинити тілесні ушкодження малолітній ОСОБА_3 .. В результаті своїх умисних протиправних дій ОСОБА_1 спричинив малолітній ОСОБА_3 тілесні ушкодження у вигляді «рваної» рани підщелепової ділянки зліва, що поширюється на верхню третину шиї та садна підборіддя, які за ступенем тяжкості належать до легких тілесних ушкоджень з короткочасним розладом здоров`я (а.с.18-19).

Згідно інформації КНП «ТОДКЛ» ТОР №165-01/02 від 27.06.2023 року у зв`язку з отриманими тілесними ушкодженнями потерпіла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в період з 06.02.2023 року по 14.02.2023 року (8 ліжко-днів) перебувала на стаціонарному лікуванні у отоларингологічному дитячому відділенні з центром слуху і щелепної-лицевої хірургії КНП «ТОДКЛ» ТОР та лікувальним закладом понесені витрати на її лікування в загальній сумі 15782,24 грн. З вказаної суми, згідно з даними КНП «ТОДКЛ» ТОР грошові кошти в сумі 14186,56 грн підлягають зарахуванню до державного бюджету, а грошові кошти в сумі 1595,68 грн підлягають зарахуванню до обласного бюджету. Дана обставина знайшла своє підтвердження копією інформації КНП «ТОДКЛ» ТОР №165-01/02 від 27.06.2023 року про витрати на лікування ОСОБА_3 (а.с.21).

З матеріалів справи вбачається, що комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради відноситься до юридичних осіб комунальної власності та кошти, які виділяються на лікування хворих, частково надходять із обласного бюджету, а тому кошти в сумі 1595,68 грн підлягають зарахуванню до обласного бюджету. В той же час, оскільки НСЗУ витратила державні (бюджетні) кошти при наданні медичних послуг лікування ОСОБА_3 , яка перебувала на стаціонарному лікуванні на підставі договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, укладеного між НЗСУ (замовник) та КНП «Тернопільська обласна клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради, дані кошти в сумі 14186,56 грн підлягають зарахуванню до державного бюджету України. Дані обставини знайшли своє підтвердження копією листків Статуту КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради (а.с.30-53) та іншими матеріалами справи.

Згідно ст.1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України від 07.07.1995 № 11 «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат» питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року.

Постановою Кабінету Міністрів України №545 від 16 липня 1993 року «Про порядок обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання» передбачено, що сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі та вартості витрат на його лікування в день. Стягнені в установленому порядку кошти залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров`я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я.

Таким чином, суд приходить до висновку про необхідність стягнення з ОСОБА_1 15782,24 грн витрачених коштів на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення в лікувальному закладі КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги», а саме 14186,56 грн в користь держави в особі Національної служби здоров`я України, та 1595,68 грн в користь держави в особі Тернопільської обласної ради.

Суд, згідно з вимогами ст.141 ЦПК України, також вважає за необхідне стягнути з відповідача в користь держави судовий збір у розмірі 1073 гривні 60 копійок.

На підставі наведеного та керуючись ст.1206 ЦК України, ст.ст.12, 13, 81, 82, 141, 258, 259, 263-265, 268, 274, 279, 352, 354 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (останнє відоме місце проживання АДРЕСА_1 , паспорт для виїзду закордон № НОМЕР_1 виданий органом 6190 від 08.11.2018 року) в користь держави в особі Національної служби здоров`я України (місцезнаходження м.Київ проспект Степана бандери, буд.19, код ЄДРПОУ 42032422) 14186 (чотирнадцять тисяч сто вісімдесят шість) гривень 56 копійок витрачених коштів на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення, які перерахувати в дохід державного бюджету за реквізитами: рахунок отримувача UA458999980313010115000019001, код ЄДРПОУ 37977599, отримувач ГУК у Терн.обл./Терн.обл./24060300, банк отримувача Казначейство України, код класифікації доходів бюджету «Інші надходження», витрати на лікування ОСОБА_3 ..

Стягнути з ОСОБА_1 (останнє відоме місце проживання АДРЕСА_1 , паспорт для виїзду закордон № НОМЕР_1 виданий органом 6190 від 08.11.2018 року) в користь держави в особі Тернопільської обласної ради (місцезнаходження м.Тернопіль вул.М.Грушевського, буд.8, код ЄДРПОУ 24630220) 1595 (одна тисяча п`ятсот дев`яносто п`ять) гривень 68 копійок витрачених коштів на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення, які перерахувати в дохід державного бюджету за реквізитами: рахунок отримувача UA72899998031402054400001901, код ЄДРПОУ 37977599, отримувач ГУК у Терн.обл./Терн.обл./24060300, банк отримувача Головне управління Державної казначейської служби України у Тернопільській області, код класифікації доходів бюджету «Інші надходження», витрати на лікування ОСОБА_3 ..

Стягнути з ОСОБА_1 (останнє відоме місце проживання АДРЕСА_1 , паспорт для виїзду закордон № НОМЕР_1 виданий органом 6190 від 08.11.2018 року) в користь держави 1073 гривні 60 копійок судового збору.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Дане рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення суду складено 27 грудня 2023 року.

СУДДЯ : Ігор ГУДИМА

Дата ухвалення рішення27.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116031413
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат, понесених закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочину

Судовий реєстр по справі —598/2167/23

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Збаразький районний суд Тернопільської області

Гудима І. В.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Збаразький районний суд Тернопільської області

Гудима І. В.

Рішення від 27.12.2023

Цивільне

Збаразький районний суд Тернопільської області

Гудима І. В.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Збаразький районний суд Тернопільської області

Гудима І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні