Ухвала
від 29.12.2023 по справі 571/2435/23
РОКИТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 571/2435/23

Провадження № 2/571/356/2023

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

"29" грудня 2023 р. смт.Рокитне

Рокитнівський районний суд Рівненської області, в особі судді Комзюк А.Ф., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Комунального некомерційного підприємства «Рокитнівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Рокитнівської селищної ради (юридична адреса: смт.Рокитне, вул.Партизанська,2, Рівненської області) про відшкодування матеріальної та моральної шкоди,

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до КНП «Рокитнівський районний центр ПМСД» Рокитнівської селищної ради про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Згідно позовних вимог позивач просить:

1. Стягнути з КНП «Рокитнівський районний центр ПМСД» Рокитнівської селищної ради, керівник І.Барановська, 15678,12 гривень відповідальність за прострочення виконання зобов`язання.

2. Стягнути з КНП «Рокитнівський районний центр ПМСД» Рокитнівської селищної ради, керівник І.Барановська, 30000 гривень моральної шкоди.

3. Звільнити від сплати судового збору, судові витрати покласти на відповідача.

Дана цивільна справа підсудна Рокитнівському районному суду Рівненської області.

Підстави для відмови у відкритті провадження у справі, повернення позовної заяви позивачу відсутні.

Встановлено, що дана справа, відповідно до ч.6 ст.19 ЦПК України є малозначною, може розглядатися за правилами спрощеного позовного провадження.

Крім іншого, позивач просить звільнити її від сплати судового збору, у зв`язку з тяжким матеріальним станом, який врахований Верховним Судом в постнові від 08.11.2023 по справі №571/942/21.

Відповідно до ч.1ст.136 ЦПК Українисуд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати (ч.3ст.136 ЦПК України).

Питання відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати врегульоване ст.8 Закону України «Про судовий збір», норма якої є спеціальною.

Велика Палата Верховного Суду в постанові від 14 січня 2021 року у справі №0940/2276/18 зазначила, що як убачається зі змісту цієї норми, існує три умови, за яких суд, враховуючи майновий стан сторони та за її клопотанням, може відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення (ч.1ст.8Закону України «Про судовий збір»), зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати (ч. 2 цієї ж статті):1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Крім цього, Верховний Суд у постанові від 30 березня 2021 року у справі №338/158/19 зауважив, що єдиною підставою для відстрочення чи розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати фізичної особи є врахування судом її майнового стану.

Так, заявлене клопотання про звільнення від сплати судового збору за подання позовної заяви позивач обґрунтовує своїм скрутним майновим станом, що перешкоджає сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі. Однак, за даних обставин та з врахуванням характеру позовних вимог, які виникли з трудових правовідносин, суд вважає, що наявні правові підстави для відстрочення позивачу сплати судового збору до ухвалення судового рішення по цивільній справі, а тому клопотання підлягає до часткового задоволення.

На підставі вказаного, з метою виконання вимог ст.ст.278, 279 ЦПК України, слід визначити учасникам справи строки подання заяв по суті справи та викликати сторони у судове засідання.

Керуючись ст.ст. 187, 190, 260, 261, 277, 352 353ЦПК України, ст.8 ЗУ «Про судовий збір», -

у х в а л и в:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі№571/2435/23за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Рокитнівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Рокитнівської селищної ради про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження.

Призначити іпровести судовезасідання поданій цивільнійсправі о15 годині 00 хвилин 26 лютого 2024 рокув приміщенні Рокитнівського районного суду Рівненської області за адресою: Рівненська область смт.Рокитне вул.О.Вишневецького,14.

Повідомити про судове засідання учасників справи.

Клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового зборузадовольнити частково.

Відстрочити ОСОБА_1 сплату судового збору до ухвалення судового рішення по цивільній справі.

Направити відповідачу копію позовної заяви та запропонувати подати відзив та посилання на докази, якими він обґрунтовується у строк, який не може перевищувати п`ятнадцяти днів з дня отримання відповідачем ухвали про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.4 ст.187 ЦПК України встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання ухвали суду про відкриття провадження у справі, для подання заяви із запереченнями проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Роз`яснити відповідачу, що згідно ст.191 ЦПК Україниу встановлений строк, він має право надіслати:

1) суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову;

2) позивачу - копію відзиву та доданих до нього документів.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи одночасно з надісланням відзиву до суду, додавши до відзиву документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього документів іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішуватиме справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч.1 ст.193 ЦПК України у строк для подання відзиву, відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачеві п`ятиденний строк з дня отримання відзиву,для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої-п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив,для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьої-п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Копію ухвали, копію заяви та доданих до неї документів, надіслати учасникам справи.

Направити третім особам копію позовної заяви та повідомити, що вони мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 ЦПК України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://court.gov.ua/sud1717.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А.Ф.Комзюк

СудРокитнівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення29.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116046012
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них

Судовий реєстр по справі —571/2435/23

Постанова від 27.06.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Шимків С. С.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Шимків С. С.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Шимків С. С.

Рішення від 26.02.2024

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Рішення від 26.02.2024

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні