Ухвала
від 04.12.2023 по справі 492/1113/23
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 492/1113/23

провадження № 2-о/492/53/23

УХВАЛА

про заміну заінтересованої особи

04 грудня 2023 року м. Арциз

Арцизький районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді - Гусєвої Н.Д.,

за участю секретаря судового засідання - Гамурар І.О.,

розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання представниці заінтересованої особи Арцизького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) - Безпалової Ольги Сергіївни про заміну заінтересованої особи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованих осіб: ОСОБА_2 , Болградської районної державної (військової) адміністрації Одеської області, як органу опіки та піклування, Арцизького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) про усиновлення дитини, -

встановив:

В провадженні Арцизького районного суду Одеської області знаходиться цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованих осіб: ОСОБА_2 , Болградської районної державної (військової) адміністрації Одеської області, як органу опіки та піклування, Арцизького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) про усиновлення дитини.

Ухвалою суду від 13 листопада 2023 року провадження у зазначеній справі відкрито (а.с. 52).

До суду від представниці заінтересованої особи Арцизького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) - Безпалової О.С. надійшло клопотання про заміну заінтересованої особи, в якій просить замінити заінтересовану особу - Арцизький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) на належну заінтересовану особу - Саратський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), оскільки актовий запис про народження до якого будуть внесені зміни у разі задоволення заяви про усиновлення дитини складений останнім, тому рішення у справі може вплинути на його права та обов`язки.

Клопотання про заміну заінтересованої особи суд розглядає без повідомлення учасників справи, оскільки їх участь в розгляді зазначеного клопотання не є обов`язковою, у зв`язку з чим судом, відповідно до частини 2 статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши клопотання про заміну заінтересованої особи, дослідивши матеріали цивільної справи, суд дійшов наступного висновку.

Згідно з частиною 3 статті 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до вимог частини 3 статті 42 ЦПК України, у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Оскільки положеннями ЦПК України не передбачена заміна заінтересованої особи в окремому провадженні, суд за аналогією застосовує положення статті 51 ЦПК України щодо заміни неналежного відповідача.

Статтею 51 ЦПК України передбачено можливість здійснення заміни неналежного відповідача, у випадку, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом.

Згідно з частиною 2 статті 51 ЦПК України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Як вбачається зі змісту статей 51, 175 ЦПК України, на заявника покладено обов`язок визначати заінтересовану особу у справі. При цьому, суд, при розгляді справи має виходити із складу осіб, які залучені до участі у справі заявником.

Ініціатива щодо заміни неналежної заінтересованої особи повинна виходити від заявника, який повинен подати відповідне клопотання з обґрунтуванням необхідності такої заміни, а саме, чому первісна заінтересована особа є неналежною і хто є належною заінтересованою особою. Подання заявником такого клопотання свідчить, що він не лише згодний, але й просить про заміну неналежної заінтересованої особи належною.

Таким чином, доходжу висновку, що заінтересована особа не наділена правом звертатися до суду із клопотанням про її заміну як неналежної заінтересованої особи на належну. Неналежна заінтересована особа може бути замінена на належну виключно за заявою заявника.

Судом встановлено, що заявником у даній справі клопотання про заміну неналежної заінтересованої особи на належну не заявлялось.

Виходячи з системного аналізу положень статті 51 ЦПК України, умовою заміни неналежного відповідача є обов`язкова згода особи, яка звернулась із позовною заявою до суду.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги, що заявник з клопотанням про заміну неналежної заінтересованої особи на належну не звертався, суд дійшов висновку, що у задоволенні клопотання заінтересованої особи Арцизького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) - Безпалової Ольги Сергіївни про заміну заінтересованої особи слід відмовити, оскільки правом на заміну заінтересованої особи у справі наділений лише заявник.

Разом з тим, відповідно до пункту 1.7 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених Наказом міністерства юстиції України № 96/5 від 12 січня 2011 року зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису.

Як вбачається з свідоцтва про народження ОСОБА_3 , актовий запис № 148 від 22 квітня 2016 року, складений Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Саратського районного управління юстиції в Одеській області (а.с. 17).

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги, що актовий запис про народження, в який заявник просить внести зміни зареєстрований та виданий відділом реєстрації актів цивільного стану Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Саратського районного управління юстиції в Одеській області, який на сьогоднішній день перейменований на Саратський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), рішення у справі може вплинути на прав та обов`язки останнього, суд дійшов висновку про заміну заінтересованої особи Арцизького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) у зазначеній цивільній справі на належну, а саме, на Саратський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), оскільки рішення суду може вплинути на його права та обов`язки.

Керуючись статтями 42, 51, 247, 258-261 ЦПК України, суд, -

постановив:

У задоволенні клопотання заінтересованої особи Арцизького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) - Безпалової Ольги Сергіївни про заміну заінтересованої особи - відмовити.

Замінити заінтересовану особу - Арцизький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) на належну заінтересовану особу - Саратський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) у цивільній справі № 492/1113/23 за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованих осіб: ОСОБА_2 , Болградської районної державної (військової) адміністрації Одеської області, як органу опіки та піклування, Арцизького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) про усиновлення дитини.

Роз`яснити заінтересованій особі право в п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали подати до суду письмові пояснення (заперечення) стосовно заяви з посиланням на докази, якими вони обґрунтовуються.

Одночасно із надісланням (наданням) заперечень до суду надіслати (надати) копії таких заперечень та доданих до нього документів заявнику.

У разі ненадання заінтересованою особою пояснень (заперечень) у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Заявник має право подати до суду відповідь на заперечення, а заінтересована особа - заперечення протягом десяти днів із дня отримання.

Копію наявної ухвали надіслати учасникам справи, а заінтересованій особі копію заяви разом з копіями доданих до неї документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає

Суддя Арцизького районного суду

Одеської області Гусєва Н.Д.

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено04.01.2024
Номер документу116082885
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —492/1113/23

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні