Рішення
від 02.04.2024 по справі 492/1113/23
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 492/1113/23

провадження № 2-о/492/19/24

РІШЕННЯ

Іменем України

02 квітня 2024 року м. Арциз

Арцизький районний суд Одеської області у складі:

головуючої судді - Гусєвої Н.Д.,

присяжних - Максименко С.Г., Канцир Д.П.,

за участю секретаря судового засідання - Гамурар І.О.,

розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованих осіб: ОСОБА_2 , Болградської районної державної (військової) адміністрації Одеської області, як органу опіки та піклування, Саратського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса) про усиновлення дитини, -

встановив:

Заявник звернувся до суду з вищезазначеною заявою, в якій просить усиновити ним дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка є донькою його дружини ОСОБА_2 , внести зміни до актового запису № 148 від 22 квітня 2015 року, складеного Саратського районного управління юстиції в Одеській області про народження дитини ОСОБА_3 , змінивши прізвище з « ІНФОРМАЦІЯ_4 » на « ІНФОРМАЦІЯ_4 », по батькові з « ІНФОРМАЦІЯ_4 » на « ІНФОРМАЦІЯ_4 », записати заявника батьком дитини, посилаючись на те, що заявник з часу одруження проживають разом з ОСОБА_2 та бажає усиновити доньку дружини. Спільно з дружиною заявник займається вихованням дитини та її утриманням. Заявник ставиться до дитини як до рідної доньки, а дитина сприймає його, як свого рідного батька. У свідоцтві про народження батьком дитини ОСОБА_3 записаний в порядку статті 135 СК України. Мати дитини ОСОБА_2 , яка є дружиною заявника, дала згоду на усиновлення ним її дитини. Заявник проживає разом з дружиною, її донькою та їх спільними малолітніми дітьми. Заявник матеріально забезпечений, має постійний дохід, здоровий, батьківських прав не позбавлявся, раніше не судимий і до кримінальної відповідальності не притягувався.

Заявник у судовому засіданні вимоги заяви підтримав, просив їх задовольнити в повному обсязі.

В судовому засіданні заінтересовані особи: ОСОБА_2 , представник Болградської районної державної адміністрації Одеської області, як органу опіки та піклування, Мінчев А.І. , заяву підтримали, просили її задовольнити, посилаючись на те, що усиновлення заявником дитини відповідає інтересам дитини.

Неповнолітня ОСОБА_3 в судовому засіданні дала пояснення про те, що заявник піклується про неї, забезпечує її всім необхідним та вважає заявника своїм батьком і бажає, щоб він завжди таким був.

Представниця заінтересованої особи Саратського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса) про дату, час і місце розгляду справи повідомлена належним чином, однак у судове засідання не з`явилася, але надіслала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, не заперечувала проти задоволення заяви про усиновлення.

Суд, розглянувши заяву, заслухавши учасників справи, які з`явилися в судове засідання, а також заслухавши думку малолітньої дитини, дослідивши матеріали справи, оцінивши доводи в сукупності, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Суд вважає, що між сторонами склалися цивільно-правові правовідносини, що випливають із сімейного законодавства, тому, при вирішенні спору між сторонами, слід керуватися Сімейним Кодексом України.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 22 квітня 2015 року, Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України № 00041402212 від 14 вересня 2023 року, ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , її матір`ю зазначена ОСОБА_3 , батьком відповідно до частини 1 статті 135 СК України зазначений ОСОБА_9 та на час розгляду справи дитині виповнилося дев`ять років (а.с. 17, 20).

Зі свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 вбачається, що 11 жовтня 2016 року Арцизьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) зареєстровано шлюб між ОСОБА_1 (а.с. 2, 3), заявником у справі, та ОСОБА_3 , яка внаслідок реєстрації шлюбу змінила своє дошлюбне прізвище на наявне « ОСОБА_3 » (а.с. 14). За період шлюбу у ОСОБА_1 , заявника у справі, та ОСОБА_2 , заінтересованої особи у справі, народилися малолітні ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , що підтверджується свідоцтвами про народження серії НОМЕР_3 від 16 грудня 2016 року, серії НОМЕР_4 від 07 грудня 2022 року (а.с. 23, 26), які зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 25, 27).

Відповідно до довідки № 127 від 26 вересня 2023 року, виданої Новокапланським старостинським округом, ОСОБА_1 , заявник у справі, зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , має у приватній власності земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 2 га та земельний пай площею 4,8595 га (а.с. 5).

За місцем проживання ОСОБА_1 , заявник у справі, характеризується позитивно, проживає разом з дружиною, спільними дітьми та дитиною дружини, що підтверджується характеристикою від 12 вересня2023 року (а.с. 13).

Як вбачається з витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» МВС України серії ВР-001475649, ОСОБА_1 , заявник у справі, станом на 07 вересня 2023 року до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а.с. 11).

Згідно висновку про стан здоров`я особи № 01-10/821 від 11 вересня 2023 року, виданого Комунальним некомерційним підприємством «Арцизька центральна опорна лікарня» Арцизької міської ради, результатами лабораторних досліджень № 567547 від 08 вересня 2023 року, результатами імунохроматографічного дослідження № 567847 від 08 вересня 2023 року про результати досліджень на наявність сифілісу та наявність антитіл до ВІЛ, виданих ТОВ «Артмедіуз», заявник по справі, здоровий та може бути усиновлювачем (а.с. 6, 7, 8).

Відповідно акту обстеження умов проживання від 15 вересня 2023 року з метою підготовки висновку щодо усиновлення, службою у справах дітей Болградської районної державної адміністрації Одеської області встановлена відповідність всіх умов для проживання і утримання дитини за місцем проживання заявника та неповнолітньої ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 , за якою проживають і мають постійне місце проживання ОСОБА_1 , заявник у справі, ОСОБА_2 (а.с.15, 16), заінтересована особа у справі, їх спільні діти ОСОБА_12 , ОСОБА_11 та ОСОБА_3 , яку заявник просить усиновити, у якої є спальне місце, іграшки, спільний письмовий стіл, стільці, підручники, зошити, в кімнатах чисто, затишно, є вільний простір для навчання та ігор (а.с. 28).

Згідно заяви від 14 вересня 2023 року малолітня ОСОБА_3 , яку просить усиновити заявник, бажає бути усиновленою заявником (а.с. 18).

Відповідно до висновку Болградської районної державної адміністрації Одеської області, як органу опіки та піклування № 308/03-09/06 від 25 вересня 2023 року, усиновлення ОСОБА_1 , заявником у справі, малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано доцільним та таким, що буде відповідати інтересам дитини (а.с. 8).

Як вбачається з нотаріально посвідченої заяви ОСОБА_2 , яка є матір`ю дитини, заінтересованої особи у справі, вона надала згоду на усиновлення її малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , її чоловіком ОСОБА_1 , заявником у справі (а.с. 19).

Відповідно до статті 3 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року (ратифікована постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року), у всіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними або приватними установами, які займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними або законодавчими органами, першочергова увага надається якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Згідно з статтею 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до вимог статті 211 СК України, усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року. Усиновлювачами можуть бути подружжя.

Згідно з частиною 1 статті 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Відповідно до ч. 5 зазначеної статті письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом.

В судовому засіданні судом в порядку частини 1, частини 2 статті 218 СК України була отримана згода дитини на її усиновлення. Згода дитини на її усиновлення була отримана судом у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я.

Згідно з частиною 1 статті 220 СК України на усиновлення дитини одним із подружжя потрібна письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально.

Відповідно до частини 1, частини 2 статті 224 СК України, суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

Відповідно до роз`яснень, які викладені у пункті 6 постанови Пленуму Верховного суду України № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», судам роз`яснено, що вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги частин 1-3 статті 218 СК України щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

При дотриманні всіх умов, встановлених Сімейним Кодексом України, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Судом достовірно встановлено, що ОСОБА_1 , заявник у справі, має стійке бажання виховувати та утримувати дитину ОСОБА_3 , матір`ю якої є дружина заявника ОСОБА_2 , яка надала нотаріально засвідчену згоду на усиновлення її дитини.

Також, судом встановлено, що ОСОБА_1 , заявник у справі, не має перешкод до усиновлення, одружений з матір`ю дитини, за станом здоров`я, матеріальним становищем, умовами проживання та ставленням до виховання дитини здатен забезпечити стабільні та гармонійні умови для її життя.

Крім того, в судовому засіданні судом встановлено, що дитина досягла дев`ятирічного віку, а також досягла рівня розвитку, що може висловлювати свою думку та в судовому засіданні судом була отримана згода дитини на її усиновлення у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я.

Виходячи з вищевикладеного, беручи до уваги встановлені судом обставини, які свідчать про обґрунтованість вимог заявника про усиновлення ним дитини та відсутність обставин, зазначених у статті 212 СК України, за яких заявник не може бути усиновлювачем, суд дійшов висновку про задоволення вимог заявника про усиновлення ОСОБА_3 , яка є дитиною його дружини, оскільки таке усиновлення відповідає якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Згідно з вимогами частин 1, 2 статті229 СК України, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Відповідно до частини 3 статті 314 ЦПК України за клопотанням заявника суд вирішує питання про зміну прізвища та по батькові усиновленої дитини, про запис усиновлювачів батьками.

Згідно з частиною 4 статті 295 ЦК України прізвище, по батькові фізичної особи можуть бути зміненні у разі її усиновлення.

Зміна прізвища, по батькові, особи, яка усиновлена провадиться відповідно до положень статті 231 СК України.

Відповідно до частини 1 статті 233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини державний орган реєстрації цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

Суд, враховуючи встановлені обставини справи, вважає, що зміна відомостей про батька в актовому записі про народження дитини, а також зміна прізвища та по батькові дитини відповідає інтересам усиновлюваної дитини, а тому вважає можливим задовольнити заяву в частині таких змін та змінити дитині ОСОБА_3 прізвище з « ІНФОРМАЦІЯ_4 » на « ІНФОРМАЦІЯ_4 » по батькові з « ІНФОРМАЦІЯ_4 » на « ІНФОРМАЦІЯ_4 »; записати ОСОБА_1 , заявника у справі, батьком усиновленої дитини, про що внести зміни до актового запису про народження дитини.

Аналізуючи зазначені норми права, з`ясовуючи встановлені судом обставини, що мають значення для правильного вирішення справи, докази, надані учасниками справи, вирішивши чи мали місце обставини, якими обґрунтовуються вимоги заявника та якими доказами вони підтверджуються, аналізуючи зібрані у справі докази в їх сукупності, надавши їм оцінку, суд дійшов висновку про необхідність задоволення заявлених ОСОБА_1 вимог заяви в повному обсязі.

Суд вважає за необхідне роз`яснити заявнику правові наслідки усиновлення, передбачені статтею 232 СК України.

Згідно з частиною 7 статті 314 ЦПК України усиновлення вважається здійсненим із дня набрання законної сили рішенням суду. Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини або повнолітньої особи копія рішення суду надсилається до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення.

Також, суд звертає увагу на те, що у зв`язку з недостатньою кількістю в Арцизькому районному суді Одеської області суддів (з 2017 року кількість суддів у суді, які мають повноваження, зменшилася з 5 до 1), щодо яких має здійснюватися автоматизований розподіл справ, внаслідок чого навантаження на одного суддю виходить за межі фізичних можливостей.

В пункті 1.6. Європейської хартії про статус суддів (Рада Європи, 1998 року) з урахуванням положень статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, якою передбачено, що «кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом» зазначено, що на державу покладається обов`язок забезпечувати суддів - всіма засобами, необхідними для належного виконання їхніх завдань, і зокрема, для розгляду справ в межах розумного періоду часу.

У пункті 33, 35 Рекомендації CM/Rec (2010) 12 Комітету Міністрів Ради Європи державам - членам щодо суддів: незалежність, ефективність та обов`язки, ухваленою Комітетом Міністрів Ради Європи 17 листопада 2010 року, підкреслено, що кожна держава повинна виділяти судам достатньо ресурсів, приміщень та устаткування, щоб вони могли функціонувати відповідно до стандартів, викладених у ст. 6 Конвенції, а також щоб судді могли ефективно працювати.

Отже, у судах має працювати достатня кількість суддів з повноваженнями та кваліфікований допоміжний персонал, тому, незабезпечення належного функціонування судової системи через відсутність достатньої кількості суддів з повноваженнями, що призвело до надмірного навантаження, яке утворилося на суддю, яка одна здійснює правосуддя в Арцизькому районному суді Одеської області замість п`яти суддів, унеможливило розгляд наявної справи у строки, передбачені ЦПК України.

На підставі статей 207, 208, 211, 217, 218, 224, 225, 229, 231, 232, 233 СК України, керуючись статтями 2, 3, 4, 7, 12, 15, 19, 76-83, 89, 95, 211, 223, 258-259, 263-265, 268, 293, 310, 313, 314, 354 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити повністю.

Усиновити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянином України, - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни до актового запису № 148 від 22 квітня 2015 року, складеного Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Саратського районного управління юстиції в Одеській області про народження ОСОБА_3 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт.Сарата Саратського району Одеської області, записати її батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 ; прізвище записати « ІНФОРМАЦІЯ_4 », по батькові записати « ІНФОРМАЦІЯ_4 », місце народження та дату народження залишити без змін.

Копію рішення суду після набрання законної сили надіслати до Саратського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса) для внесення змін до актового запису про народження.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не було подано протягом строку оскарження; у разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дата складення повного судового рішення - 11 квітня 2024 року.

Суддя Арцизького районного суду

Одеської області Гусєва Н.Д.

Присяжні: Максименко С.Г.,

Канцир Д.П.

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118279512
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —492/1113/23

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні