Рішення
від 30.11.2023 по справі 183/3240/22
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 183/3240/22

Провадження № 2/183/858/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 листопада 2023 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Майної Г. Є.,

з участю секретаря судового засідання - Коссовича А. О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Товарна біржа "Новомосковська", Друга новомосковська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом, -

В С Т А Н О В И В:

У червні 2022 року позивач ОСОБА_1 звернулась до суду із вищезазначеним позовом, в обґрунтування якого посилалась на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 . За життя, а саме 05 грудня 2019 року ОСОБА_3 склала заповіт, який посвідчений секретарем Піщанської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області Фоменко Т. І., зареєстрований в реєстрі за № 59, відповідно до змісту якого все своє майно, що буде належати їй на день смерті, де б воно не було та з чого б воно не складалось - заповіла позивачеві.

Зазначила, що ОСОБА_3 на підставі окремих договорів купівлі-продажу від 02 серпня 2002 року, укладених з відповідачем ОСОБА_2 та посвідчених Товарною біржею "Новомосковська", на праві приватної власності належало домоволодіння, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , а також земельна ділянка площею 2263,00 м2, яка розташована за цією ж адресою. Пояснила, що вищезазначені угоди були виконані повністю, нерухоме майно набуто у власність, дійсність договорів купівлі-продажу фактично визнані державою за наслідком проведення державної реєстрації органами БТІ та виданням державного акту на право приватної власності на землю.

З метою оформлення своїх спадкових прав після смерті ОСОБА_4 , в тому числі й на вищезазначене нерухоме майно, вона звернулась до Другої новомосковської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області із заявами про прийняття спадщини та про видачу свідоцтв про право на спадщину за заповітом, однак нотаріусом їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, оскільки до нотаріальної контори не було надано правовстановлюючих документів про належність спадкодавцеві вищезазначеного нерухомого майна, що було наслідком посвідчення угод на товарній біржі без нотаріального їх посвідчення.

У зв`язку з чим, вона вимушена звернутись до суду та просить:

- визнати за нею право власності на земельну ділянку площею 2263,00 м2, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- визнати за нею право власності на житловий будинок - А, саман, обкл. цеглою, житловою площею 31,20 м2, з надвірними побудовами: л/кухня - Б, сараїв - В, Е, Ж, Л, входу в погреб - Г, вбиральні - Д, гаражу - М, колодязю - К, огорож № 3-6, який розташований на земельній ділянці площею 2263,00 м2 за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 .

22 листопада 2022 року на адресу суду надійшла інформація щодо зареєстрованого місця проживання (перебування) фізичної особи-відповідача. Ухвалою судді від 23 листопада 2022 року постановлено про прийняття позовної заяви до розгляду в порядку загального позовного провадження і відкрито провадження у справі з призначенням підготовчого засідання. Цією ж ухвалою суду було установлено відповідачеві та третім особам строк для подання відзиву на позовну заяву, а також письмових пояснень. Ухвалою суду від 21 лютого 2023 року було задоволено клопотання позивача про витребування доказів. Ухвалою суду від 30 березня 2023 року постановлено про закриття підготовчого провадження у справі, останню призначено до судового розгляду по суті.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилась, подала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, заявлені вимоги підтримала у повному обсязі та просила їх задовольнити, проти ухвалення заочного рішення не заперечувала та з порядком його отримання ознайомлена.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, відзиву на позовну заяву і клопотань про відкладення розгляду справи не подавав, тому суд вважає можливим провести розгляд справи за його відсутності.

Представник третьої особи Товарної біржі "Новомосковська" не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи та письмових пояснень не подавав, тому суд вважає можливим провести розгляд справи за його відсутності.

У судове засідання представник третьої особи - Другої новомосковської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області в судове засідання не з`явився, подав суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

Згідно з ч. 4 ст. 223 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення). Суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

На підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, дійшов наступних висновків.

Судом установлено, що 02 серпня 2002 року ОСОБА_3 придбала у ОСОБА_2 за 17 803,00 грн. житловий будинок - А, саман, обкл. цеглою, житловою площею 31,20 м2, з надвірними побудовами: л/кухня - Б, сараїв - В, Е, Ж, Л, входу в погреб - Г, вбиральні - Д, гаражу - М, колодязю - К, огорожі № 3, який розташований на земельній ділянці площею 2263,00 м2 за адресою: АДРЕСА_1 . Цей договір було посвідчено Товарною біржею "Новомосковська". Право власності ОСОБА_3 на підставі цього договору було зареєстровано Новомосковським районним бюро технічної інвентаризації "Інвентаризатор" 14 серпня 2002 року в реєстровій книзі за № 846-3, про що свідчить відповідне реєстраційне посвідчення, надане суду в засвідченій позивачем копії.

Відповідно до технічного паспорту на садибний (індивідуальний) житловий будинок, складеного 30 липня 2002 року, наданого суду у засвідченій позивачем копії, житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , на земельній ділянці площею 2263,00 м2 та в цілому складається з: житлового будинку - А, загальною площею 56,6м2, житловою площею 31,2 м2, сіней - а, тамбуру - а1, л/кухні - Б, прибудови - б, сараю - В, погребу - Впг, входу в погреб - Г, вбиральні - Д, сараю - Е, сараю - Ж, сараю - Л, гаражу - М, колодязю - К, огорожі № 3, воріт № 4, хвіртки № 5, огорожі № 6, 1962-1990 років побудови.

Крім того, 02 серпня 2002 року ОСОБА_3 придбала у ОСОБА_2 за 1 094,00 грн. земельну ділянку площею 2263,00 м2, розташовану та території Піщанської сільської ради за адресою: АДРЕСА_1 . Цей договір було посвідчено Товарною біржею "Новомосковська".

Згідно з Державним актом на право приватної власності на землю серії Р2 № 224102, виданого 05 серпня 2002 року Піщанською сільською радою Новомосковського району Дніпропетровської області та наданого суду у засвідченій позивачем копії, ОСОБА_3 на підставі договору купівлі-продажу товарна біржа "Новомосковська" № 230 від 02 серпня 2002 року, належить земельна ділянка загальною площею 0,2263 га, яка надана для будівництва та обслуговування житлового будинку, що розташована на території Піщанської сільської ради за адресою: АДРЕСА_1 . Акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 19241.

Відповідно до розпорядження голови Піщанської сільської ради № 30-Д від 15 лютого 2016 року "Про перейменування вулиць в населених пунктах Піщанської сільської ради", вулицю Комсомольська в с. Піщанка Новомосковського району Дніпропетровської області було перейменовано на АДРЕСА_2 . У подальшому рішенням Піщанської сільської ради № 0-4/VII від 07 квітня 2016 року АДРЕСА_2 , а рішенням Піщанської сільської ради № 2-5/VII від 14 липня 2016 року АДРЕСА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 12 березня 2021 року, наданим суду у засвідченій позивачем копії.

За життя, а саме 05 грудня 2019 року, ОСОБА_3 склала заповіт, посвідчений секретарем Піщанської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області Фоменко Т. І., зареєстрований в реєстрі за № 59, відповідно до змісту якого все своє майно, що буде належати їй на день смерті, де б воно не було та з чого б воно не складалось, а також все те, на що за законом вона матиме право, заповіла ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до довідки Піщанської сільської ради № 2033/02-24 від 22 липня 2021 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , постійно проживала та була зареєстрована на момент смерті в АДРЕСА_1 , разом з невісткою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , онуком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та онуком ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

28 липня 2021 року позивач ОСОБА_1 звернулась до Новомосковської районної державної нотаріальної контори Дніпропетровської області (правонаступником якої за установчими документами є Друга новомосковська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області) із заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , та 15 червня 2022 року звернулась із заявою про видачу свідоцтв про право на спадщину за заповітом.

Листом державного нотаріуса Другої новомосковської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області Крутько Л. П. за № 522/02-14 від 15 червня 2022 року, позивачеві ОСОБА_1 було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, з посиланням на недійсність правовстановлюючих документів про належність спадкодавцеві спадкового нерухомого майна.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, не заборонених законом.

Згідно зі ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Виходячи з положень ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, зазначені в заповіті.

Так, ч. 1 ст. 1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Матеріали спадкової справи № 183/2021 після смерті ОСОБА_3 містять звернення позивача до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

З огляду на те, що спадкодавцеві за життя належало домоволодіння АДРЕСА_1 , а також земельна ділянка площею 0,2263 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , з цільовим призначенням - для будівництва та обслуговування житлового будинку, позивач є спадкоємцем за заповітом після її смерті, яка прийняла спадщину, матеріали спадкової справи № 183/2021 доказів наявності інших спадкоємців за законом чи заповітом, та спадкоємців, які мають право на обов`язкову частку у спадщині і які звернулися протягом встановленого строку до нотаріуса з приводу прийняття спадщини не містять, доказів на підтвердження переходу права власності на частину спадкового домоволодіння після смерті спадкодавця матеріали справи не містять, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову і за позивачем належить визнати право власності на спірне спадкове нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 81, 82, 141, 142, 259, 263-265, 268, 272, 273, 280-282 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи - Товарна біржа "Новомосковська", Друга новомосковська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований на земельній ділянці площею 0,2263 га за адресою: АДРЕСА_1 , який в цілому складається з: житлового будинку - А, загальною площею 56,6 м2, житловою площею 31,2 м2, сіней - а, тамбуру - а1, л/кухні - Б, прибудови - б, сараю - В, погребу - Впг, входу в погреб - Г, вбиральні - Д, сараю - Е, сараю - Ж, сараю - Л, гаражу - М, колодязю - К, огорожі № 3, воріт № 4, хвіртки № 5, огорожі № 6, 1962-1990 років побудови, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку площею 0,2263 га, яка надана для будівництва та обслуговування житлового будинку та розташована за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати віднести на рахунок позивача.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України.

Учасники справи:

- позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_3 ;

- відповідач: ОСОБА_2 , РНОКПП невідомий, паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 , виданий 04 березня 1998 року Геніченським РВ УМВС України в Херсонській області, остання відома адреса: АДРЕСА_3 ;

- третя особа: Товарна біржа "Новомосковська", код ЄДРПОУ 32286683, місцезнаходження юридичної особи за адресою: 51260, Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Вільне, вул. Осіння, 1.

- третя особа: Друга новомосковська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ 05466105, місцезнаходження юридичної особи за адресою: 51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, пл. Героїв, 1.

Рішення суду складено та підписано 30 листопада 2023 року.

Суддя Г.Є. Майна

Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено04.01.2024
Номер документу116085285
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —183/3240/22

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Рішення від 30.11.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 23.11.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні