Ухвала
від 02.01.2024 по справі 160/20101/23
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

02 січня 2024 року м. Дніпросправа № 160/20101/23

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Шлай А.В. (доповідач),

суддів: Прокопчук Т.С., Кругового О.О.,

перевіривши на відповідність вимогам Кодексу адміністративного судочинства України апеляційну скаргу Дніпропетровської обласної прокуратури на ухвалу Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 05 вересня 2023 р. в адміністративній справі №160/20101/23 за позовом Підприємства об`єднання громадян "Врожай Перемоги" Громадської організації "Інвалідів "Карітас" до Миколаївської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 05 вересня 2023 р. частково задоволено заяву Підприємства об`єднання громадян "Врожай Перемоги" Громадської організації "Інвалідів "Карітас" про забезпечення позову у справі №160/20101/23.

28 листопада 2023 р. Дніпропетровською обласною прокуратурою, як особою, яка не була залучена до участі в розгляді справи №160/20101/23, подано апеляційну скаргу на вищезазначену ухвалу суду першої інстанції з вимогою її скасувати.

Відокремлені матеріали адміністративної справи №160/20101/23 надійшли від Дніпропетровського окружного адміністративного суду до Третього апеляційного адміністративного суду на запит останнього 28 грудня 2023 р.

Вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою прокурора, колегія суддів виходить з наступного.

Статтею 293 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

Частиною 3 статті 23 Закону України "Про прокуратуру" визначено, що прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу. Наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді (ч.4).

Згідно статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня її складення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали.

Дніпропетровська обласна прокуратура не була залучена до участі у справі №160/20101/23, копію ухвали від 05 вересня 2023 р. не отримувала, про її наявність дізналася 15 листопада 2023 р. під час ознайомлення з матеріалами справи №160/20101/23. За твердженням прокурора, подання ним апеляційної скарги зумовлено необхідністю ефективного захисту інтересів держави щодо земельних ділянок, які перебувають у державній власності, передані в постійне користування ДП "НВДА "Наукова" НААН "України" і на які претендує ПОГ "Врожай Перемоги" Громадської організації "Інвалідів "Карітас". Враховуючи незалучення судом першої інстанції до участі в розгляді справи відповідних державних органів, які уповноважені здійснювати контроль за використанням об`єктів державної власності (Фонд державного майна України та Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області), неналежне виконання останніх своїх обов`язків, які полягають у невчиненні дій по оскарженню ухвали суду першої інстанції про забезпечення позову, прокурор скористався однією із форм вступу у справу, подавши апеляційну скаргу.

Колегія суддів вважає, що наведені вище обставини є підставами для поновлення Дніпропетровській обласній прокуратурі строку на апеляційне оскарження ухвали Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 05 вересня 2023 р. в адміністративній справі №160/20101/23 відповідно до статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Також колегія суддів зазначає, що Кодексом адміністративного судочинства України не передбачено право суду апеляційної інстанції до відкриття апеляційного провадження здійснювати перевірку обґрунтованості доводів скаржника, який не брав участі у справі.

Зважаючи на те, що перевірку наведених доводів скаржника можливо здійснити виключно при розгляді апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку про відкриття апеляційного провадження.

Керуючись статтями 295, 300, 301, 304 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Поновити Дніпропетровській обласній прокуратурі строк на апеляційне оскарження ухвали Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 05 вересня 2023 р. в адміністративній справі №160/20101/23.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Дніпропетровської обласної прокуратури на ухвалу Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 05 вересня 2023 р. в адміністративній справі №160/20101/23.

Надіслати заявнику апеляційної скарги копію ухвали про відкриття апеляційного провадження.

Надіслати іншим учасникам справи копію ухвали про відкриття апеляційного провадження, копію апеляційної скарги та додані до неї матеріали (за їх наявності).

Запропонувати іншим учасникам справи подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу разом з доказами надсилання (надання) його копії (з копіями доданих до нього документів) іншим учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили 02 січня 2024 р. та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий - суддяА.В. Шлай

суддяТ.С. Прокопчук

суддяО.О. Круговий

Дата ухвалення рішення02.01.2024
Оприлюднено05.01.2024
Номер документу116095623
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері землеустрою; державної експертизи землевпорядної документації; регулювання земельних відносин

Судовий реєстр по справі —160/20101/23

Постанова від 31.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 02.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 02.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 27.10.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

Ухвала від 03.10.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

Ухвала від 05.09.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

Ухвала від 10.08.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні