Ухвала
від 28.12.2023 по справі 569/7159/23
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/7159/23

УХВАЛА

28 грудня 2023 року місто Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі

головуючого судді - Галінської В.В.

секретар судового засідання - Калетинець Т.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , об"єднання співвласників багатоквартирного будинку "Майдан Незалежності 1" до Товариства з додатковою відповідальністю "Рівнефармація" про зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Рівненського міського суду Рівненської області перебуває справа за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , об"єднання співвласників багатоквартирного будинку "Майдан Незалежності 1" до Товариства з додатковою відповідальністю "Рівнефармація" про зобов`язання вчинити певні дії.

Представником товариства з додатковою відповідальністю «Рівнефармація» Голуменковим В.В. подано до суду клопотання про залишення без розгляду позовної заяви ОСББ «Майдан Незалежності 1» до ТзДВ «Рівнефармація» про зобов`язання вчинити певні дії, яке мотивоване тим, що питання, які стосуються захисту майнових прав співвласників багатоквартирного будинку вирішуються виключно загальними зборами співвласників багатоквартирного будинку. Разом із тим, в матеріалах справи відсутнє рішення загальних зборів позивача ОСББ «Майдан Незалежності 1», що стосується захисту майнових прав співвласників багатоквартиного будинку у зв`язку із наявністю у співвласників багатоквартирного будинку перешкод (шуму), які перешкоджають їм вільно користуватись своїм майном, що вказує на те, що голова Правління позивача-4 не був уповноважений загальними зборами на звернення до суду від імені позивача-4 з даним позовом.

Представник позивача ОСББ «Майдан Незалежності 1» Філатова А.В. та позивач ОСОБА_3 в судовому засіданні заперечували проти задоволення клопотання.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Згідно з частиною першою статті 15 Цивільного кодексу України (далі ЦК України) кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до частини першої статті 4 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Захист цивільних прав це застосування цивільно-правових засобів з метою забезпечення цивільних прав.

Процесуальний порядок провадження у цивільних справах визначається ЦПК України та іншими законами України, якими встановлюється зміст, форма, умови виконання процесуальних дій, сукупність цивільних процесуальних прав і обов`язків суб`єктів цивільно-процесуальних правовідносин та гарантій їх реалізації.

Підстави для залишення позову без розгляду визначені у статті 257 ЦПК України. Так, суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо, зокрема, позовну заяву від імені заінтересованої особи подано особою, яка не має повноважень на ведення справи.

Відповідно до статті 58 ЦПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Тлумачення вказаних норм свідчить, що в процесуальному законодавстві розмежовано такі категорії як «самопредставництво» і «представництво». Тобто допускається можливість здійснення процесуального представництва юридичної особи, як в порядку самопредставництва, так й іншими особами, як представниками юридичної особи. Для визнання особи такою, що діє в порядку самопредставництва, необхідно, щоб у відповідному законі, статуті, положенні чи трудовому договорі (контракті) було чітко визначене її право діяти від імені такого органу державної влади без додаткового уповноваження.

Подібні висновки зроблені в постанові Верховного Суду в складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 26 травня 2021 року в справі № 667/7582/15-ц (провадження № 61-303св20).

За загальним правилом право на самопредставництво юридичної особи - це право одноосібного виконавчого органу (керівника) чи голови колегіального виконавчого органу діяти від імені такої особи, представляючи її інтереси в силу закону, статуту, положення.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання. Вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Для керівництва поточною діяльністю об`єднання обирається правління.

Відповідно до статуту ОСББ «Майдан Незалежності 1», що затверджений протоколом №4 Загальних зборів ОСББ «Майдан Незалежності 1» 21 вересня 2016 року завданням та предметом діяльності об`єднання є забезпечення реалізації прав співвласників на володіння та користування спільним майном.

Відповідно до п. 12, 16 Статуту виконавчим органом об`єднання є Правління. Голова правління, на виконання своїх повноважень, діє без доручення від імені об`єднання та укладає в межах своєї компетенції договори і вчиняє інші правочини відповідно до рішень правління.

Як вбачається із виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОСОБА_4 є особою, яка має право вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори.

Таким чином, підстави для залишення без розгляду позовної заяви ОСББ «Майдан Незалежності 1» до ТзДВ «Рівнефармація» про зобов`язання вчинити певні дії з підстав, що передбачені п. 2 ч. 1 ст. 257 ЦПК України відсутні, а тому в задоволенні клопотання представника товариства з додатковою відповідальністю «Рівнефармація» Голуменкова В.В. заяви слід відмовити.

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання представника відповідача Товариства з додатковою відповідальністю «Рівнефармація» В.В. Голуменкова про залишення позовної заяви без розгляду - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя -

Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено05.01.2024
Номер документу116101600
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —569/7159/23

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Постанова від 09.04.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні