Ухвала
від 05.01.2024 по справі 920/1514/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

05.01.2024м. СумиСправа № 920/1514/23Господарський суд Сумської області у складі судді Джепи Ю.А., перевіривши матеріали позовної заяви від 27.12.2023 №236 (вх. № 5156 від 29.12.2023)

за позовом: Комунального підприємства «Ремдільниця» Кролевецької міської ради (41300, Сумська область, Конотопський район, м. Кролевець, бульвар Шевченка, 57-А, код 31156689)

до відповідача: Приватного підприємства «Інвестбуд» (41400, Сумська область, м. Глухів, вул. Партизан Глухівщини, 23, код 32064510)

про стягнення 92 920, 00 грн,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з : Приватного підприємства «Інвестбуд» на користь Комунального підприємства «Ремдільниця» Кролевецької міської ради борг в сумі 92 920, 00 грн та витрати по сплаті судового збору.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29.12.2023, справу № 920/1514/23 призначено до розгляду судді Джепі Ю.А.

Згідно з ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За приписами ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір, що становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Виходячи з ціни позову, за подання позовної заяви підлягає сплаті судовий збір в розмірі 2684 грн 00 коп.

Суд встановив, що позивач до позовної заяви не додав доказів, які підтверджують сплату судового збору за подання позовної заяви у встановлених порядку і розмірі.

Крім того, позивачем заявлено клопотання в позовній заяві, відстрочити сплату судового збору на 20 днів. При цьому будь яких обґрунтувань щодо відстрочення сплати судового збору позивачем не наведено.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов до висновку про відмову в задоволенні клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору з огляду на наступне.

Підстави для відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати визначені ст. 8 Закону України «Про судовий збір».

За приписами вказаної норми, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Наведена норма містить виключний перелік умов, за наявності яких суд може відстрочити або розстрочити сплату судового збору, зменшити його розмір або звільнити від сплати судового збору.

Розглянувши клопотання Комунального підприємства «Ремдільниця» Кролевецької міської ради, суд зазначає, жодних з умов відповідно до ст. 8 Закону України «Про судовий збір» для відстрочення сплати судового збору позивачем не наведено.

За цих обставин суд відмовляє у задоволенні клопотання Комунального підприємства «Ремдільниця» Кролевецької міської ради про відстрочення сплати судового збору (викладене в п. 2 прохальної частини позовної заяви 27.12.2023 №236 (вх. № 5156 від 29.12.2023).

Крім того, судом встановлено, що позивач не має електронного кабінету.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Частиною 5 статті 6 ГПК України визначено, що суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Електронний кабінет - це персональний кабінет (вебсервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Відповідно до абзаців 1-2 частини 6 статті 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху у разі, якщо її подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Оскільки позивач є юридичною особою, на нього частиною 6 статті 6 ГПК України покладено обов`язок зареєструвати електронний кабінет у Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

За приписами ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Відповідно до ст. 174 ГПК України суд залишає позовну заяву без руху, позивачу надається строк для усунення недоліків позовної заяви.

З урахуванням викладених обставин, та те що, позивачем не додано до позовної зави доказів сплати судового збору за вимогу майнового, а саме подання до суду доказів сплати судового збору в розмірі 2684, 00 грн та відсутність електронного кабінету у позивача суд залишає позовну заяву без руху, позивачу надається строк для усунення недоліків позовної заяви, а саме подання до суду доказів сплати судового збору в розмірі 2684, 00 грн та подання доказів реєстрації свого електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

На підставі викладеного, керуючись ст. 162, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні клопотання Комунального підприємства «Ремдільниця» Кролевецької міської ради про відстрочення сплати судового збору (викладене в п. 2 прохальної частини позовної заяви від 27.12.2023 №236 (вх. № 5156 від 29.12.2023) - відмовити.

2. Залишити без руху позовну заяву Комунального підприємства «Ремдільниця» Кролевецької міської ради (41300, Сумська область, Конотопський район, м. Кролевець, бульвар Шевченка, 57-А, код 31156689) від 27.12.2023 №236 (вх. № 5156 від 29.12.2023).

3. Встановити Комунальному підприємствау «Ремдільниця» Кролевецької міської ради строк для усунення недоліків позовної заяви протягом дев`яти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху шляхом подання до суду доказів сплати судового збору в розмірі 2 684, 00 грн та подання доказів реєстрації свого електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

3. Відповідно до частин третьої, четвертої статті 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 Господарського процесуального кодексу України. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею 05.01.2024 та оскарженню не підлягає.

СуддяЮ.А. Джепа

Дата ухвалення рішення05.01.2024
Оприлюднено08.01.2024
Номер документу116124337
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 92 920, 00 грн

Судовий реєстр по справі —920/1514/23

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Джепа Юлія Артурівна

Ухвала від 05.01.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Джепа Юлія Артурівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні