Рішення
від 03.01.2024 по справі 607/19800/23
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03.01.2024 Справа №607/19800/23

03 січня 2024 року м.Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

- головуючої судді Черніцької І.М.

- за участю секретаря судового засідання Демборинського М.Р.

- сторони в судове засідання не з`явилися

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Тернополі в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Магдич Ольга Олександрівна, заінтересовані особи - ОСОБА_2 , Тернопільський об`єднаний міський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки про встановлення факту, що має юридичне значення,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Магдич О.О., звернулася до суду із заявою, в порядку окремого провадження, яку згодом уточнила, про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є її сином та сином її покійного чоловіка ОСОБА_4 .

В обгрунтування заяви заявник вказує, що 08 листопада 1970 року вона уклала шлюб з ОСОБА_4 . Від даного шлюбу в них народилося двоє синів: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . 21 березня 2001 року ОСОБА_3 змінив своє прізвище на « ОСОБА_3 ». Вона є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . У лютому 2022 року обоє синів добровольцями вступили до складу Збройних Сил України. Син ОСОБА_3 ніс службу у військовій частині НОМЕР_1 . ІНФОРМАЦІЯ_3 під час виконання бойового завдання, внаслідок мінометного обстрілу син ОСОБА_3 загинув. Вона звернулась до Першої тернопільської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини та оформлення своїх спадкових прав після смерті сина. Крім неї спадщину після смерті сина прийняла його дружина ОСОБА_2 . Однак, в оформленні спадкових прав після смерті сина виникли труднощі, які викликані різним написанням прізвища у свідоцтві про народження сина, зокрема у свідоцтві про народження сина, його прізвище та батьків помилково зазначено як « ОСОБА_3 », замість « ОСОБА_3 ». Водночас, у документах, що посвідчують особу її прізвище зазначено як « ОСОБА_3 ». Вона зверталася до відповідного органу реєстрації актів цивільного стану з метою внесення виправлень до актового запису про народження сина. Однак, отримала відмову у внесенні таких виправлень. Наявність вказаних розбіжностей у написанні її прізвища « ОСОБА_3 » та родового прізвища її сина « ОСОБА_3 » в актових записах про народження ставить під сумнів факт їх родинних відносин та позбавляє її можливості оформити спадкові права. В іншому порядку довести такий факт вона не має змоги.

Посилаючись на наведене, просить задовольнити заяву.

Ухвалою судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 18 жовтня 2023 року відкрито провадження у вказаній цивільній справі та призначено справу до судового розгляду. Залучено до участі у справі, в якості заінтересованої особи - Тернопільський об`єднаний міський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 04 січня 2024 року відмовлено у задоволенні клопотання представника Тернопільського об`єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки про закриття провадження у справі.

Заявник ОСОБА_1 судове засідання не з`явилася, хоча про час та місце була повідомлена належним чином. Попередньо подала заяву про розгляд справи без її участі, заяву підтримує та просить задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, хоча про час та місце була повідомлена належним чином. Попередньо подала заяву про розгляд справи без її участі, не заперечує проти задоволення заяви.

Представник Тернопільського об`єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки в судове засідання не з`явився, хоча про час та місце був повідомлений належним чином. Про причини неявки суд не повідомив, клопотання про відкладення розгляду справи не подавав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 народився ОСОБА_3 , батьками якого зазначено « ОСОБА_4 » та « ОСОБА_1 », що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 05 квітня 2001 року, виданим повторно Відділом реєстрації актів громадянського стану Деражнянського районного управління юстиції Хмельницької області, актовий запис №22.

21 березня 2001 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , змінив прізвище на « ОСОБА_3 », що підтверджується свідоцтвом про переміну прізвища, імені, по батькові серії НОМЕР_3 від 14 жовтня 2003 року, виданим Відділом реєстрації актів громадянського стану Тернопільського міського управління юстиції Тернопільської області України.

Згідно свідоцтва про одруження серії НОМЕР_4 від 05 квітня 2001 року, виданого повторно виконкомом Балківської сільської ради Барського району Вінницької області України, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрували шлюб 11 листопада 1989 року. Після одруження дружині присвоєно прізвище « ОСОБА_3 ».

Як вбачається з повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб за №00041255933 від 05 вересня 2023 року, 11 листопада 1989 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєструвала шлюб з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що складено актовий запис за №23. прізвище дружини після реєстрації шлюбу змінено на ОСОБА_3 . 17 червня 2023 року реєстратором Барського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Хмеринському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внесено зміни до вказаного актового запису про шлюб щодо відомостей про нареченого, а саме прізвище нареченого до та після державної реєстрації шлюбу змінено з « ОСОБА_3 » на « ОСОБА_3 ».

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 загинув, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 від 07 березня 2023 року, виданим Тернопільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, актовий запис №463.

Згідно довідки за №203 від 05 вересня 2023 року, виданої ДП «Фаворит-1», ОСОБА_3 з 16 травня 2000 року був зареєстрований по АДРЕСА_1 разом з ОСОБА_2 та останній був знятий з реєстрації 07 березня 2023 року у зв`язку із смертю.

Як слідує з висновку про внесення змін, доповнень до актового запису цивільного стану від 25 серпня 2023 року, складеного Тернопільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, аналіз документів, представлених заявником ОСОБА_1 з метою внесення змін до актового запису про народження сина №22, складеного 04 листопада 1971 року на ОСОБА_3 , свідчить, що в графі - родове прізвище дитини/сина заявниці/ до зміни імені зазначено « ОСОБА_3 », в графі - прізвище дитини/сина заявниці/ після зміни імені зазначено « ОСОБА_3 », в графі - прізвище батька дитини/чоловіка заявниці/ зазначено « ОСОБА_3 », в графі по батькові батька дитини/чоловіка заявниці/ зазначено « ОСОБА_13 », в графі - прізвище матері дитини/заявниці/ зазначено « ОСОБА_3 ». Згдіно актового запису про шлюб сина заявниці за №23, складеного 11 листопада 1989 року на ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , в графі - родове прізвище нареченого/сина заявниці/ до зміни імені зазначено « ОСОБА_3 », в графі - прізвище нареченого/сина заявниці/ після зміни імені зазначено « ОСОБА_3 ». Згідно актового запису про зміну імені сина заявниці за №138, складеного 21 березня 2001 року на ОСОБА_3 , в графі - родове прізвище/сина заявниці/ до зміни імені зазначено « ОСОБА_3 », в графі - прізвище/сина заявниці/ після зміни імені зазначено « ОСОБА_3 ».

24 травня 2023 року Першою тернопільською державною нотаріальною конторою заведено спадкову справу за №313/2023 роки після смерті ОСОБА_3 .

Як вбачається з матеріалів спадкової справи за №313/2023 роки, діти спадкодавця ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та ОСОБА_16 подала державному нотаріусу заяви про відмову від прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 в користь його дружини ОСОБА_2 , про що подали відповідні заяви.

ОСОБА_2 прийняла спадщину, оскільки проживала та була зареєстрована разом із спадкодавцем ОСОБА_3 на момент його смерті, що підтверджується довідкою про осіб зареєстрованих за адресою за період з 03 березня 2023 року по 24 травня 2023 року, яка знаходиться в матеріалах спадкової справи №313/2023 роки.

24 травня 2023 року заявник ОСОБА_1 звернулася до Першої тернопільської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті сина ОСОБА_3 .

Суд, вивчивши матеріали справи, дослідивши та оцінивши наявні у справі докази, вважає, що дана заява підлягає до часткового задоволення.

Відповідно до вимог ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України в п. 1 постанови №5 від 31.03.1995 року "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо:

-згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян;

-чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення;

-заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення;

-встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

На підставі наявних в матеріалах справи доказів судом встановлено той факт, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_3 є сином ОСОБА_1 .

Встановлено та підтверджується матеріалами справи, що заявник та заінтересована особа ОСОБА_2 є спадкоємцями першої черги за законом після смерті ОСОБА_3 та у встановленому законом порядку прийняли спадщину.

Водночас, наявність розбіжностей у документах, зокрема у свідоцтві народження спадкодавця (сина заявника) щодо зазначення прізвища матері та у документах, що посвідчують особу заявника, ставить під сумнів їх родинні відносини та створює труднощі в оформлені спадкових прав.

Відтак, з метою недопущення порушення спадкових прав заявника, реалізація яких залежить виключно від доведення факту її родинних відносин з сином, суд приходить до переконання, про можливість встановлення факту родинних відносин судом.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону та встановленні обставини справи, суд вважає, що заяву слід задовольнити частково та встановити факт факту родинних відносин, а саме, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_3 є сином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Водночас, вимоги заявника щодо встановлення факту родинних відносин, а саме, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_3 є сином ОСОБА_4 , яким помер ІНФОРМАЦІЯ_7 , до задоволення не підлягають, оскільки встановлення даного факту не має юридичного значення для реалізації заявником своїх спадкових прав після смерті сина.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 259, 265, 268, 272, 273, 293, 315-319, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Магдич Ольга Олександрівна, заінтересовані особи - ОСОБА_2 , Тернопільський об`єднаний міський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки про встановлення факту, що має юридичне значення, задовольнити частково.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_3 є сином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

У задоволені решти вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення можу бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник: ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_6 ;

Заінтересовані особи: ОСОБА_2 , АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_7 ;

Тернопільський об`єднаний міський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, вул. Тролейбусна, 5, м. Тернопіль; код ЄДРПОУ 39483390.

Повне рішення складено 03 січня 2024 року.

Головуюча суддя І.М. Черніцька

Дата ухвалення рішення03.01.2024
Оприлюднено09.01.2024
Номер документу116145785
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —607/19800/23

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Рішення від 03.01.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні