Ухвала
від 09.01.2024 по справі 340/8871/23
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про витребування доказів

09 січня 2024 року м. Кропивницький Справа № 340/8871/23

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Казанчук Г.П. розглядаючи в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) до Відділу державного нагляду (контролю) у Кіровоградській області Державної служби України з безпеки на транспорті (вул. Героїв Маріуполя, 102, м. Кропивницький, Кіровоградська область, 25004) про визнання протиправною та скасування постанови,

В С Т А Н О В И В:

Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 23.10.2023 року звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить визнати протиправною та скасувати постанову №ПШ 014937 від 10.10.2023 року про застосування адміністративно-господарського штрафу.

В обґрунтування позовних вимог ФОП ОСОБА_1 вказує, що застосовування до нього штрафу у розмірі 8500 грн. є протиправним, з огляду на те, що зважування транспортного засобу відбувалось в динамічному режимі, тобто із порушенням правил зважування, оскільки Методика виконання вимірювання поосьових навантажень та маси вантажних транспортних засобів у русі не розповсюджується на транспортні засоби з рідким та сипучем вантажем, або вантажем, що змінює навантажень на осі транспортного засобу в русі. Оскільки здійснювалось перевезення насіння соняшнику, що за своїми характеристиками є сипучим вантажем, то встановлення достовірного та точного показника навантаження на кожну з осей транспортного засобу є неможливим. Крім того, позивач вказує, що під час здійснення перевірки 10.08.2023 року, він не був автомобільним перевізником, оскільки згідно з договором оренди транспортного засобу з екіпажем від 09.08.2023 року, він передав в оренду автомобіль із водієм ФОП ОСОБА_2 .

Представник відділу державного нагляду (контролю) у Кіровоградській області (надалі відповідач) подав відзив на позовну заяву із запереченнями проти позову, в яких просив у задоволенні позову відмовити. Свої доводи обґрунтовував тим, що у ході рейдової перевірки посадовими особами перевірено транспортний засіб позивача та встановлено факт здійснення перевезення вантажу з перевищенням вагових обмежень та без оформлення необхідного дозволу. Водій під час перевірки документів надав ТТН №51 від 08.08.2023 року, автомобільним перевізником у якій вказано саме ОСОБА_1 . За результатами перевірки складений акт. Про час та місце розгляду справ про порушення автотранспортного законодавства підприємству завчасно направлено повідомлення, яке ним отримано, але на розгляд справи позивач не з`явився, заяв про відкладення розгляду справи також не надходило. Чинним законодавством не передбачено виключення з Правил дорожнього руху при перевезенні подільних, у тому числі і сипучих вантажів. Відсутність спеціальної методики для зважування сипущого вантажу не призводить до викривлення даних зважування.

До матеріалів справи позивачем надано іншу ТТН №27-О від 120.08.2023 року, натомість при проведенні перевірки перевіряючи особам водій ОСОБА_3 надав ТТН №51 від 08.08.2023 року.

Згідно Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в України, затверджених Наказом Міністерства транспорту України14.10.97 № 363 (надалі Правила №363) товарно-транспортна накладна - єдиний для всіх учасників транспортного процесу документ, призначений для обліку товарно-матеріальних цінностей на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи, та є одним із документів, що може використовуватися для списання товарно-матеріальних цінностей, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, що може бути складений у паперовій та/або електронній формі та має містити обов`язкові реквізити, передбачені цими Правилами.

Пунктом 11.1 Правил №363 визначено, що основним документом на перевезення вантажів є товарно-транспортна накладна, форму якої наведено в додатку 7 до цих Правил.

Відповідно до пунктів 11.3 11.5 Правил №363 товарно-транспортну накладну на перевезення вантажів автомобільним транспортом виписує Замовник (вантажовідправник) у трьох примірниках.

Замовник (вантажовідправник) засвідчує всі примірники товарно-транспортної накладної підписом.

Засоби, що використовуються для реєстрації та обробки даних е-ТТН, мають відповідати вимогам Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» та забезпечувати захист інформації відповідно до Законів України «Про захист персональних даних», «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах».

Після прийняття вантажу згідно з товарно-транспортною накладною водій (експедитор) підписує всі її примірники.

У разі використання товарно-транспортної накладної у паперовій формі перший примірник товарно-транспортної накладної залишається у Замовника (вантажовідправника), другий - водій (експедитор) передає вантажоодержувачу, третій примірник, засвідчений підписом вантажоодержувача, передається Перевізнику.

Замовником у ТТН №51 від 08.08.2023 року вказаний ТОВ ''Концерн Прометей'' (код ЄДРПОУ 43628910), а вантажоотримувачем є ПрАТ ''М КУБ'' в квоту ТОВ ''Концерн Прометей''.

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне витребувати у ТОВ ''Концерн Прометей'' інформацію із відповідними доказами, а саме:

- чи був укладений договір перевезення ТОВ ''Концерн Прометей'' з ФОП ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_1 )? У разі наявності надати копію договору та інформацію про оплату послуг за перевезення вантажу за ТТН №51 від 08.08.2023 року (акт виконаних робіт тощо)?

- коли (вказавши календарну дату) здійснення зарахування на квоту (складську квитанцію) ТОВ ''Концерн Прометей'' 25000 тон кукурудзи за ТТН №51 від 08.08.2023 року?

- коли (вказавши календарну дату) була здійснена поставка за ТТН №51 від 08.08.2023 року 25000 тон кукурудзи?

Частиною 5 статті 77 КАС України суд не може витребовувати докази у позивача в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, окрім доказів на підтвердження обставин, за яких, на думку позивача, відбулося порушення його прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до частини 4 статті 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно частин 1, 3 статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

За правилами статті 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи суд постановляє ухвалу.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

З огляду на вказане, з огляду на необхідність підтвердження доводів, наведених сторонами, суд вважає за необхідне витребувати у ТОВ ''Концерн Прометей'' вищевказану інформацію.

Керуючись статтями 9, 72, 77, 80, 162, 248 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Витребувати у ТОВ ''Концерн Прометей'' (код ЄДРПОУ 43628910) інформацію із відповідними доказами:

- чи був укладений договір перевезення ТОВ ''Концерн Прометей'' з ФОП ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 )? У разі наявності надати копію договору та інформацію про оплату послуг за перевезення вантажу за ТТН №51 від 08.08.2023 року (акт виконаних робіт тощо)?

- коли (вказавши календарну дату) здійснення зарахування на квоту (складську квитанцію) ТОВ ''Концерн Прометей'' 25000 тон кукурудзи за ТТН №51 від 08.08.2023 року?

- коли (вказавши календарну дату) була здійснена поставка за ТТН №51 від 08.08.2023 року?

Витребувані докази надати суду протягом десяти днів, з дня отримання даної ухвали.

Попередити керівника ТОВ ''Концерн Прометей'', що у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує заходи процесуального примусу у вигляді тимчасового вилучення цих доказів державним виконавцем та постановлення ухвали про накладення штрафу (статті 147 та 149 КАС України).

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Г.П. КАЗАНЧУК

Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено11.01.2024
Номер документу116180768
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною та скасування постанови

Судовий реєстр по справі —340/8871/23

Ухвала від 29.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Олефіренко Н.А.

Ухвала від 29.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Олефіренко Н.А.

Ухвала від 03.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Олефіренко Н.А.

Ухвала від 21.03.2024

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. КАЗАНЧУК

Рішення від 21.03.2024

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. КАЗАНЧУК

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. КАЗАНЧУК

Ухвала від 09.01.2024

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. КАЗАНЧУК

Ухвала від 30.10.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. КАЗАНЧУК

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні