Ухвала
від 10.01.2024 по справі 627/422/23
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №627/422/23 Провадження № 2-о/613/1/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2024 року м. Богодухів

Богодухівський районний суд Харківської області в складі головуючого судді Уварової Ю.В., присяжних Белухи І.І., Софієнко І.С., за участю секретаря Макушинської О.В., розглянувши у судовому засіданні в м. Богодухові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Богодухівського районного суду Харківської області перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Судом у судовому засіданні поставлено на обговорення питання щодо залучення адвоката з метою представництва інтересів особи, стосовно якої розглядається справа - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Учасники справи в судове засідання не з`явились.

На підставі ч. 2ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд приходить до наступного висновку.

Положенням частини 1 статті 299 ЦПК України визначено, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до частини 5 статті 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до статті 15 ЦПК України, учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом. Безоплатна правнича допомога надається в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правничої допомоги.

Відповідно до частини 2 статті 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Згідно з пункту 24 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - мають право на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до частини 6 статті 19 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», у разі отримання ухвали суду про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги зобов`язаний негайно призначити захисника.

Враховуючи вищевикладене, з метою належного надання правової допомоги, беручи до уваги обов`язкову участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, суд приходить до висновку про необхідність призначення адвоката Максименкову О.О.

У зв`язку з вищевикладеним, суд відповідно до положень ч. 5 ст. 293 ЦПК України вважає за необхідне залучити адвоката з метою представництва інтересів особи, стосовно якої розглядається справа - ОСОБА_3 через Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Керуючись ст. 15, 247, 293, 299 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Забезпечити участь адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Доручити Богодухівському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для здійснення представництва інтересів особи, стосовно якої розглядається справа - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та забезпечити його прибуття для участі у цивільній справі № 627/422/23 в судовезасідання,яке відбудеться 30 січня 2024 року о 10.30 год. в приміщенні Богодухівського районного суду Харківської області.

Копію ухвалинаправити до Богодухівському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.В.Уварова

Присяжні І.І. Белуха

І.С. Софієнко

Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено11.01.2024
Номер документу116188109
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —627/422/23

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Рішення від 12.04.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні