Рішення
від 22.04.2024 по справі 627/422/23
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №627/422/23 Провадження № 2-о/613/1/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 квітня 2024 року Богодухівський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Уварової Ю.В.,

присяжних - Белухи І.І., Софієнка І.С.,

за участі секретаря - Макушинської О.В.,

представника особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною - адвоката Тризни Є.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Богодухові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою, у якій просить визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Краснокутськ Краснокутського району Харківської області, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 ; призначити опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки смт. Краснокутськ Краснокутського району Харківської області, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Заяву ОСОБА_1 мотивує тим, що у її сина - ОСОБА_2 під час проходження військової служби в військовій частині НОМЕР_1 прикордонного загону погіршився стан здоров`я. Після проходження медичного обстеження ОСОБА_2 був встановлений діагноз - шизотиповий розлад.

Зазначає, що її син перебуває на обліку у лікаря-психіатра, оскільки він не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Крім того, ОСОБА_2 потребує медичного нагляду та лікування, а також постійної сторонньої допомоги і контролю, у зв`язку з чим ОСОБА_1 звернулась до суду з даною заявою.

Розпорядженням голови Краснокутського районного суду Харківської області від 19 травня 2023 року, на підставі ч. 4 ст. 31 ЦПК України, у зв`язку з неможливістю утворити новий склад суду для розгляду справи, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна передано до Богодухівського районного суду Харківської області, як найбільш територіально наближеного до Краснокутського районного суду Харківської області.

Ухвалою судді Богодухівського районного суду Харківської області від 29.05.2023 року заяву ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна прийнято до свого провадження провадження та призначено судове засідання.

Ухвалою суду від 29.08.2023 у справі призначено судово-психіатричну експертизу та зупинено провадження у справі.

20.12.2023 поновлено провадження у справі у звязку із надходженням висновку судово-психіатричної експертизи разом із матеріалами справи.

Ухвалою суду від 10.01.2024 доручено Богодухівському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для здійснення представництва інтересів особи, стосовно якої розглядається справа - ОСОБА_2 .

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні заяву підтримала та просила її задовольнити. Пояснила, що її син хворіє протягом восьми років і з кожним роком його стан погіршується. На даний час її син став байдужим до навколишнього середовища. Він не читає книги, не дивиться телевізор, не користується телефоном. Він замкнувся повністю в собі. Коли її снн проходить стаціонарне лікування, йому стає значно краще, проте заявнику вкрай важко вдається вмовити сина пройти лікування. Коли син погано себе почуває, він не стежить за гігієною, перестає їсти. Заявник зазначила, що її син проживає з нею. Однак коли він себе погано почуває, він може ночувати на вулиці. Декілька разів поліція привозила сина заявника додому. При цьому свою хворобу повністю заперечує, вважає себе здоровим.

Останній час її син проявляє агресію відносно неї та оточуючих. З 02.04.2024 ОСОБА_2 знаходиться на лікуванні.

Зазначила, що її син потребує постійного нагляду та лікування та вона готова бути його опікуном.

Особа, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, про місце, дату та часу судового засідання повідомлявся у встановленому законом порядку, про причини неявки суду не повідомив. З урахуванням його стану здоров`я розгляд справи проведено за його відсутності.

Представник особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною - адвокат Тризна Є.М. вважав, що задоволення заяви та призначення ОСОБА_2 опікуна відповідачє інтересам останнього.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, надав суду заяву, у якій просив справу розглянути без його участі.

Суд, заслухавши заявника, представника особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною - адвоката Тризна Є.М., пояснення свідка, дослідивши письмові матеріали справи, доходить таких висновків.

Відповідно до п.1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про визнання фізичної особи недієздатною.

Згідно зі ст. 30 ЦК України, цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюєтьсяЦивільним процесуальним кодексом України.

Згідно ч.1ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

ОСОБА_2 проживає за адресою: АДРЕСА_1 разом з матір`ю - ОСОБА_1 та братом - ОСОБА_3 , що підтверджується довідкою виконавчого комітету Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області № 730 від 17.05.2023 /а.с.11/.

Згідно з копією свідоцтва про хворобу № 333/618 від 25.08.2016, виданого головою госпітальної військово-лікарської комісії, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 був прийнятий на військову службу до ІНФОРМАЦІЯ_4 на посаду інспектора прикордонної служби 3 категорії-помічника гранатометника ПКШР з 07.2015. Згідно з випискою з історії хвороби з клініки психіатрії і наркології МОУ ВМКЦПР стан змінився в березні 2016 році (став замкнутий, тримався окремо, іноді застигав, не реагуючи на звертання з відчуженим виразом на обличчі. Міг залишити місце служби під час наряду, запізнювався а шикування, вночі не спав, ходив по коридору, відмічалися ритуали. Зі слів пацієнта, у цього був потік думок, який він не міг зупинити. Відмічав внутрішнє напруження. Проходив стаціонарне обстеження в клініці психіатрії і наркології МОУ ВМКЦПР, встановлено діагноз - шизотоповий розлад. Проходив стаціонарне обстеження та оглянутий консиліумом психіатрів (11.08.16) в клініці психіатрії НВМКЦ «ГВКГ», діагноз - шизотоповий розлад. Надійшов до ЦКГ ДПСУ для проведення ВЛК у звязку із наявністю захворювання, що зумовлює обмежену придатність до військової служби. Перебував на обстеженні та лікуванні у клініці психіатрії і наркології Військово-медичного клінічного центру Північного регіону з 24.05 по 10.06.16; у Національному військовому медичному клінічному центрі «ГВКГ» з 27.07 по 15.08.16; у відділенні неврозів ЦКГ ДПСУ з 21.06 по 27.07.16.

Діагноз та постанова ВЛК про причинний зв`язок захворювання, поранення, контузії, каліцтва: шизотоповий розлад. Захворювання, ТАК, повязане з проходженням військової служби. Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку /а.с.9/.

Відповідно до висновку судово-психіатричної екпертизи № 323 від 29.11.2023 Харківської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоровя України», ОСОБА_2 на теперішній час виявляє хронічний, стійкий психічний розлад у формі шизофренії параноїдної. ОСОБА_2 на теперішній час, відповідно до свого психічного стану, нездатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними /а.с.62-65/.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_4 пояснив, що заявника він знає давно, вони товаришували ще зі школи. Зазначив, що йому відомо, що її син хворіє на шизофренію у зв`язку з чим проходить лікування. ОСОБА_2 веде себе неадекватно. Свідок помічав, що син останньої неодноразово поводив себе нетипово. Також зазначив, що син заявника може спілкуватися нормально, а потім його поведінка різко змінюється. Він може не дотримуватися гігієни, ходити в брудному одязі.

Згідно зі ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Правочин від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун.

Відповідно до ч. 1ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Відповідно до ч. 1ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ст. 63 ЦК України опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Висновком Органу опіки та піклування виконавчого комітету Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області від 25.01.2024, який затверджено Рішенням виконавчого комітету Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області № 20 від 30.01.2024, визнано доцільним призначити громадянку ОСОБА_1 опікуном її повнолітнього сина - ОСОБА_2 /а.с.89-90/.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що заявник ОСОБА_1 бажає та має можливість бути опікуном ОСОБА_2 , суд вважає вимоги заявника законними, обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи та вважає за можливе заяву про визнання особи недієздатною та призначення опікуна задовольнити.

Суд також вважає за необхідне зазначити, що згідно ч. ч. 6 -7 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

Керуючись ст.ст. 4 , 5 , 81 , 259 , 263-265 , 293, 294, 295-300, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна - задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Краснокутськ Богодухівського району Харківської області, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити опіку над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Краснокутськ Богодухівського району Харківської області, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , призначивши опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку смт. Краснокутськ Богодухівського району Харківської області, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити строк дії рішення суду - до 12 квітня 2026 року.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: Виконавчий комітет Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області, місцезнаходження: Харківська область, Богодухівський район, смт. Краснокутськ, вул. Охтирська, 1, код ЄДРПОУ: 04397359.

Повне рішення складено 22.04.2024.

Суддя Ю.В. Уварова

Присяжні І.І. Белуха

І.С. Софієнко

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118512860
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —627/422/23

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Рішення від 12.04.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні