Рішення
від 09.01.2024 по справі 910/8472/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

09.01.2024Справа № 910/8472/23

Суддя Господарського суду міста Києва Приходько І.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ОККО ЕНЕРДЖІ"

до Державного підприємства "Український науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництва "УКРНДПІЦИВІЛЬБУД"

про стягнення 354 421,78 грн.,

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ОККО ЕНЕРДЖІ" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Державного підприємства "Український науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництва "УКРНДПІЦИВІЛЬБУД" про стягнення 354 421,78 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за Договором про постачання електричної енергії споживачу №ОЕ-ЕЕ-1-2022/48 від 10.01.2021 в частині здійснення повної та своєчасної оплати за поставлену електричну енергію.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 07.06.2023 суд прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі № 910/8472/23 та постановив здійснювати розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання).

Про розгляд Господарським судом міста Києва справи № 910/8472/23 сторони повідомлялися належним чином, що підтверджується повернутим на адресу суду повідомлення про вручення поштових відправлень з відмітками про їх вручення.

12.06.2023 до Господарського суду міста Києва від представника позивача надійшла заява про вступ у справу як представника Шкляр О.В.

30.06.2023 до Господарського суду міста Києва від представника відповідача надійшов відзив на позовну заява та клопотання про зменшення розміру судових витрат.

13.07.2023 до Господарського суду міста Києва від представника позивача надійшла відповідь на відзив на позовну заяву.

28.07.2023 до Господарського суду міста Києва від представника відповідача надійшли заперечення проти клопотання про закриття провадження у справі, внесення змін до предмету позову та проти долучення нових доказів до матеріалів справи.

03.08.2023 до Господарського суду міста Києва від представника позивача надійшли додаткові пояснення у справі.

14.08.2023 до Господарського суду міста Києва від представника відповідача надійшли заперечення на додаткові пояснення представника позивача від 03.08.2023 у справі.

Станом на дату розгляду справи інших заяв та/або доказів від сторін на підтвердження своїх вимог та заперечень, в тому числі клопотань процесуального характеру, відзиву відповідача на позов до Господарського суду міста Києва не надходило.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з частиною 1, 2 статті 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (частини 1 статті 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи наведені положення, господарський суд зазначає, що сторони не були позбавлені права та можливості самостійно ознайомитись з ухвалою суду, в якій зазначено відомості щодо його провадження, яке є у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Враховуючи належне повідомлення сторін про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику їх уповноважених представників, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи за наявними матеріалами.

Згідно із частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

10.01.2022 між Товариством з обмеженою відповідальністю "ОККО ЕНЕРДЖІ" (далі - Позивач/Постачальник) та Державним підприємством "Український науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництва "УКРНДПІЦИВІЛЬБУД" (далі - Відповідач/Споживач) було укладено Договір про постачання електричної енергії споживачу №ОЕ-ЕЕ-1-2022/48 (далі - Договір) відповідно до умов якого, Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору (пункт 2.1. Договору).

Відповідно до пункту 5.1. Договору Споживач розраховується з Постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до механізму визначення ціни електричної енергії, згідно з комерційною пропозицією, яка погоджена Сторонами у відповідному Додатку до цього Договору.

Згідно з пунктом 5.5. Договору розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць.

Відповідно до пункту 5.6. Договору розрахунки Споживача за цим Договором здійснюються на поточний рахунок із спеціальним режимом використання (далі - Спецрахунок). Такий рахунок вказаний постачальником у реквізитах Договору. При цьому, Споживач не обмежується у праві здійснювати оплату за цим Договором через банківську платіжну систему, он-лайн переказ, поштовий переказ та в інший не заборонений законодавством спосіб. Оплата вартості електричної енергії за цим Договором здійснюється Споживачем виключно шляхом перерахування коштів на спецрахунок Постачальника. Оплата вважається здійсненою після того, як на спецрахунок Постачальника надійшла вся сума коштів, що підлягає сплаті за куповану електричну енергію відповідно до умов цього Договору. Спецрахунок Постачальника зазначається у платіжних документах Постачальника, у тому числі у разі його зміни.

Пунктом 5.7. Договору визначено, що оплата рахунка Постачальника за цим Договором має бути здійснена Споживачем у строк, визначений у відповідному Додатку до цього Договору.

Відповідно до пункту 4.12 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою НКРЕКП №312 від 14.03.2018 розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії. Плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 20 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну. Рахунок за спожиту електричну енергію оплачується: протягом 5 робочих днів від дня отримання рахунка непобутовим споживачем; протягом 10 робочих днів від дня отримання рахунка побутовим споживачем; в інший термін, передбачений договором, але не пізніше 20 календарного дня після закінчення розрахункового періоду.

У відповідності до пункту 5.12. Договору порядок звіряння фактичного обсягу спожитої електричної енергії на певну дату чи протягом відповідного періоду визначається відповідно до комерційної пропозиції, погодженої Сторонами у відповідному Додатку до цього Договору. Обсяг споживання електричної енергії по кожному об`єкту споживання Споживача визначається на підставі даних комерційного обліку.

Згідно з пунктом 5.14. Договору протягом 5 (п`яти) робочих днів після завершення розрахункового періоду Постачальником складається відповідний Акт прийому-передачі електричної енергії (далі також - Акт) та протягом 5 (п`яти) робочих днів надається Споживачу. Споживач зобов`язаний розглянути та підписати вказаний Акт у строк, що не перевищує 5 (п`ять) робочих днів, або дати вмотивовану відмову від підписання такого Акта у цей же строк. У випадку надання Споживачем вмотивованої відмови від підписання Акта Сторони здійснюють звіряння фактичного обсягу спожитої електричної енергії протягом відповідного розрахункового періоду шляхом складання двостороннього акта звіряння. Акт підписується Сторонами на підставі даних такого акта звіряння.

Пунктом 6.2.1. Договору визначено, що споживач зобов`язується забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії згідно з умовами цього Договору.

Відповідно до пункту 7.1.1. Договору постачальник має право отримувати від Споживача плату за поставлену електричну енергію.

Згідно з пунктом 13.1. Договору цей Договір укладається на строк (термін), зазначений в комерційній пропозиції, погодженій Сторонами у відповідному Додатку до цього Договору.

Крім того, 10.01.2022 між сторонами було підписано Додаток №2 до Договору про постачання електричної енергії споживачу №ОЕ-ЕЕ-1-2022/48 від 10.01.2021 (далі - Додаток №2/Комерційна пропозиція), відповідно до розділу «Строк дії Договору та умови пролонгації» - Договір діє до 31.12.2022 (включно) і вважається автоматично продовженим на кожен наступний календарний рік, якщо за 21 (двадцять один) календарний день до закінчення терміну дії Договору жодна зі Сторін не повідомить іншу про припинення дії Договору.

Порядок формування ціни сторони також погодили в Додатку №2 у розділі «Ціна (тариф) електричної енергії».

Відповідно до погоджених сторонами умов у Додатку №2 до Договору у розділі «Термін (строк) виставлення рахунку за спожиту електричну енергію та термін (строк) його оплати» Споживач здійснює оплату попередньої вартості електричної енергії, що обраховується згідно з умовами цієї Комерційної пропозиції, в наступному порядку; - до 25 числа місяця, що передує розрахунковому періоду - 60% від попередньої вартості електричної енергії; - до 05 числа розрахункового періоду - 40% від попередньої вартості електричної енергії; - протягом 5 (п`яти) робочих днів з дати надання рахунку - остаточний розрахунок за фактично спожиті у розрахунковому періоді обсяги електричної енергії (у разі необхідності здійснення доплати). Остаточний розрахунок за фактично спожиті в розрахунковому періоді обсяги електричної енергії (далі - остаточна вартість фактично спожитих обсягів електричної енергії) згідно з даними комерційного обліку та Актом прийому-передачі електричної енергії, у випадку необхідності здійснення доплати за результатами обрахунку остаточної вартості фактично спожитих обсягів електричної енергії згідно із зазначеним вище у цій Комерційній пропозиції порядком, здійснюється Споживачем згідно з виставленим Постачальником рахунком на оплату протягом 5 (п`яти) робочих днів від дати його отримання. Такий рахунок Постачальник надає Споживачеві одночасно з Актом купівлі-продажу електричної енергії.

Згідно з розділом «Спосіб оплати» Додатку №2 оплата здійснюється на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання Постачальника, зазначений у розрахункових документах, на умовах попередньої оплати з остаточним розрахунком, що проводиться за фактично спожиті обсяги електричної енергії згідно з даними комерційного обліку та Актом купівлі-продажу. Оплата вартості електричної енергії за цим Договором здійснюється Споживачем виключно шляхом перерахування коштів на спецрахунок Постачальника. Оплата вважається здійсненою після того, як на спецрахунок Постачальника надійшла вся сума коштів, що підлягає сплаті за куповану електричну енергію відповідно до умов цього Договору. Спецрахунок Постачальника зазначається у платіжних документах Постачальника, у тому числі у разі його зміни.

На виконання умов Договору, позивачем було поставлено, а споживачем отримано електричну енергію на суму 1 831 552,30 грн., що підтверджується наступними актами, а саме:

- акт №9130183578 від 28.02.2022 на суму 160 331,06 грн.;

- акт №9131225843 від 31.03.2022 на суму 117 699,66 грн.;

- акт №9132607896 від 30.04.2022 на суму 101 002,21 грн.;

- акт №9134736349 від 31.05.2022 на суму 70 448,76 грн.;

- акт №9136441460 від 30.06.2022 на суму 75 275,62 грн.;

- акт №9137734894 від 31.07.2022 на суму 86 884,94 грн.;

- акт №9138829903 від 31.08.2022 на суму 89 005,25 грн.;

- акт №9139959026 від 30.09.2022 на суму 98 644,46 грн.;

- акт №9900869544 від 31.10.2022 на суму 116 926,94 грн.;

- акт №9902173515 від 30.11.2022 на суму 161 103,19 грн.;

- акт №9903270540 від 31.12.2022 на суму 221 466,40 грн.;

- акт №9141731013 від 31.01.2023 на суму 218 342,03 грн.;

- акт №9142900286 від 28.02.2023 на суму 196 604,81 грн.;

- акт №9144195782 від 31.03.2023 на суму 117 816,97 грн.

Відповідачем було здійснено часткову сплату за надану електричну енергію за Договором на суму 1 477 130,52 грн., що підтверджується наступними платіжними інструкціями, а саме:

- платіжна інструкція №4009 від 11.02.2022 на суму 140 689,33 грн.;

- платіжна інструкція №4044 від 17.03.2022 на суму 19 641,73 грн.;

- платіжна інструкція №4045 від 18.03.2022 на суму 50 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4063 від 12.04.2022 на суму 100 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4079 від 05.05.2022 на суму 50 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4081 від 12.05.2022 на суму 50 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4118 від 15.06.2022 на суму 100 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4119 від 20.06.2022 на суму 13 734,01 грн.;

- платіжна інструкція №4156 від 14.07.2022 на суму 50 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4231 від 15.08.2022 на суму 70 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4282 від 13.09.2022 на суму 80 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4303 від 04.10.2022 на суму 10 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4312 від 17.10.2022 на суму 50 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4345 від 19.10.2022 на суму 50 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4365 від 18.11.2022 на суму 60 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4390 від 07.12.2022 на суму 22 153,83 грн.;

- платіжна інструкція №4412 від 29.12.2022 на суму 75 258,08 грн.;

- платіжна інструкція №4413 від 29.12.2022 на суму 30 242,24 грн.;

- платіжна інструкція №4446 від 09.01.2023 на суму 50 172,05 грн.;

- платіжна інструкція №2 від 18.01.2023 на суму 3 322,78 грн.;

- платіжна інструкція №10 від 02.02.2023 на суму 20 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №11 від 03.02.2023 на суму 25 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №47 від 20.02.2023 на суму 25 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №63 від 02.03.2023 на суму 25 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №74 від 14.03.2023 на суму 50 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №82 від 29.03.2023 на суму 50 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №c9b0bedb3c від 04.05.2023 на суму 70 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №842a98aaao від 09.05.2023 на суму 56 916,47 грн.;

- платіжна інструкція №8ccb2c1775 від 16.05.2023 на суму 30 000,00 грн.

Отже, відповідач споживши електроенергію, постачальником якої є позивач, на загальну суму 1 831 552,30 грн., сплатив позивачу лише 1 477 130,52 грн., чим порушив свої зобов`язання як споживача, визначені умовами Договору та пункту 4.12 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою НКРЕКП №312 від 14.03.2018 в частині повної та своєчасної оплати. Внаслідок чого, у відповідача утворилася заборгованість за спожиту електроенергію за Договором про постачання електричної енергії споживачу №ОЕ-ЕЕ-1-2022/48 від 10.01.2021 на загальну суму 354 421,78 грн.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, враховуючи те, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, враховуючи наступне.

Згідно зі статтею 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки; підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно частини першої статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Частинами 1, 3, 5 статті 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає із суті договору.

У відповідності до положень статті 6, 627 Цивільного кодексу України, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно зі статтею 628 Цивільного кодексу України, зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до частини 1 статті 175 Господарського кодексу України, майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку. Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Статтею 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

У відповідності до частини 2 статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу, у тому числі і з договорів. Згідно з частиною 1 статті 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Зобов`язання, в свою чергу, згідно вимог статей 525, 526 Цивільного кодексу України, має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу. Одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

У відповідності до частини 1 статті 275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України "Про ринок електричної енергії".

11.06.2017 набув чинності Закон України "Про ринок електричної енергії" від 13.04.2017 № 2019-VIII (далі по тексту - Закон України "Про ринок електричної енергії"), пунктом 13 розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" якого передбачено, що під час здійснення заходів з відокремлення оператора системи розподілу вертикально інтегрований суб`єкт господарювання повинен до 1 січня 2019 року вжити заходів для відокремлення оператора системи розподілу від виробництва, передачі, постачання електричної енергії шляхом створення відповідних суб`єктів господарювання. З метою забезпечення надійного та безперервного постачання електричної енергії побутовим та малим непобутовим споживачам відокремлення оператора системи розподілу, кількість приєднаних споживачів до системи розподілу якого перевищує 100 тисяч, здійснюється з урахуванням вимог цього пункту, а саме: суб`єкт господарювання, створений у результаті здійснення заходів з відокремлення з метою забезпечення постачання електричної енергії споживачам, у строк не пізніше ніж 12 місяців з дня набрання чинності цим Законом зобов`язаний в установленому порядку отримати ліцензію на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії; упродовж трьох років з 1 січня 2019 року такий електропостачальник, який отримав ліцензію на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії, виконує функції постачальника універсальних послуг на закріпленій території, яка визначається як область, міста Київ та Севастополь, Автономна Республіка Крим, на якій до відокремлення провадив свою діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом вертикально інтегрований суб`єкт господарювання; фактом приєднання споживача до умов договору постачання універсальних послуг (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, що засвідчують його бажання укласти договір, зокрема надання підписаної заяви про приєднання, оплата рахунка постачальника універсальної послуги та/або факт споживання електричної енергії.

Згідно з частиною 1 та 2 статті 56 Закону України "Про ринок електричної енергії" постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу. Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

Згідно з частиною 6, 7 статті 276 Господарського кодексу України розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених/визначених відповідно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, здійснюється відповідно до умов договору. Договір може передбачати попередню оплату, планові платежі з наступним перерахунком або оплату, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів.

Відповідно до частини 3 статті 58 Закону України "Про ринок електричної енергії" споживач зобов`язаний, зокрема, сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; надавати постачальникам послуг комерційного обліку, з якими він уклав договір, доступ до своїх електроустановок для здійснення монтажу, технічного обслуговування та зняття показників з приладів обліку споживання електричної енергії.

В силу положень статті 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтями 610, 612 Цивільного кодексу України встановлено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно з пунктом 5.6. Договору розрахунки Споживача за цим Договором здійснюються на поточний рахунок із спеціальним режимом використання (далі - Спецрахунок). Такий рахунок вказаний постачальником у реквізитах Договору. При цьому, Споживач не обмежується у праві здійснювати оплату за цим Договором через банківську платіжну систему, он-лайн переказ, поштовий переказ та в інший не заборонений законодавством спосіб. Оплата вартості електричної енергії за цим Договором здійснюється Споживачем виключно шляхом перерахування коштів на спецрахунок Постачальника. Оплата вважається здійсненою після того, як на спецрахунок Постачальника надійшла вся сума коштів, що підлягає сплаті за куповану електричну енергію відповідно до умов цього Договору. Спецрахунок Постачальника зазначається у платіжних документах Постачальника, у тому числі у разі його зміни.

Відповідно до пункту 4.12 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою НКРЕКП №312 від 14.03.2018 розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії. Плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 20 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну. Рахунок за спожиту електричну енергію оплачується: протягом 5 робочих днів від дня отримання рахунка непобутовим споживачем; протягом 10 робочих днів від дня отримання рахунка побутовим споживачем; в інший термін, передбачений договором, але не пізніше 20 календарного дня після закінчення розрахункового періоду.

Факт здійснення позивачем поставки електричної енергії на суму 1 831 552,30 грн. відповідачу підтверджується наступними актами, а саме:

- акт №9130183578 від 28.02.2022 на суму 160 331,06 грн.;

- акт №9131225843 від 31.03.2022 на суму 117 699,66 грн.;

- акт №9132607896 від 30.04.2022 на суму 101 002,21 грн.;

- акт №9134736349 від 31.05.2022 на суму 70 448,76 грн.;

- акт №9136441460 від 30.06.2022 на суму 75 275,62 грн.;

- акт №9137734894 від 31.07.2022 на суму 86 884,94 грн.;

- акт №9138829903 від 31.08.2022 на суму 89 005,25 грн.;

- акт №9139959026 від 30.09.2022 на суму 98 644,46 грн.;

- акт №9900869544 від 31.10.2022 на суму 116 926,94 грн.;

- акт №9902173515 від 30.11.2022 на суму 161 103,19 грн.;

- акт №9903270540 від 31.12.2022 на суму 221 466,40 грн.;

- акт №9141731013 від 31.01.2023 на суму 218 342,03 грн.;

- акт №9142900286 від 28.02.2023 на суму 196 604,81 грн.;

- акт №9144195782 від 31.03.2023 на суму 117 816,97 грн.

З матеріалів справи вбачається, що відповідачем було здійснено часткову сплату за надану електричну енергію за Договором на суму 1 477 130,52 грн., що підтверджується наступними платіжними інструкціями, а саме:

- платіжна інструкція №4009 від 11.02.2022 на суму 140 689,33 грн.;

- платіжна інструкція №4044 від 17.03.2022 на суму 19 641,73 грн.;

- платіжна інструкція №4045 від 18.03.2022 на суму 50 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4063 від 12.04.2022 на суму 100 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4079 від 05.05.2022 на суму 50 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4081 від 12.05.2022 на суму 50 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4118 від 15.06.2022 на суму 100 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4119 від 20.06.2022 на суму 13 734,01 грн.;

- платіжна інструкція №4156 від 14.07.2022 на суму 50 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4231 від 15.08.2022 на суму 70 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4282 від 13.09.2022 на суму 80 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4303 від 04.10.2022 на суму 10 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4312 від 17.10.2022 на суму 50 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4345 від 19.10.2022 на суму 50 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4365 від 18.11.2022 на суму 60 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №4390 від 07.12.2022 на суму 22 153,83 грн.;

- платіжна інструкція №4412 від 29.12.2022 на суму 75 258,08 грн.;

- платіжна інструкція №4413 від 29.12.2022 на суму 30 242,24 грн.;

- платіжна інструкція №4446 від 09.01.2023 на суму 50 172,05 грн.;

- платіжна інструкція №2 від 18.01.2023 на суму 3 322,78 грн.;

- платіжна інструкція №10 від 02.02.2023 на суму 20 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №11 від 03.02.2023 на суму 25 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №47 від 20.02.2023 на суму 25 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №63 від 02.03.2023 на суму 25 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №74 від 14.03.2023 на суму 50 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №82 від 29.03.2023 на суму 50 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №c9b0bedb3c від 04.05.2023 на суму 70 000,00 грн.;

- платіжна інструкція №842a98aaao від 09.05.2023 на суму 56 916,47 грн.;

- платіжна інструкція №8ccb2c1775 від 16.05.2023 на суму 30 000,00 грн.

Проте, відповідач споживши електроенергію на загальну суму 1 831 552,30 грн., сплатив позивачу лише 1 477 130,52 грн., чим порушив свої зобов`язання як споживача, визначені умовами Договору про постачання електричної енергії споживачу №ОЕ-ЕЕ-1-2022/48 від 10.01.2021, внаслідок чого у відповідача утворилася заборгованість за спожиту електроенергію на загальну суму 354 421,78 грн.

Доводи відповідача про врахування сплати заборгованості за Договором на загальну суму 34 074,32 грн., яка була здійснена після звернення позивача з відповідним позовом до суду на підставі рахунку №OE-EE-1-2022/48-6900849313 від 31.03.2023 на суму 2 569,27 грн. за січень 2023 року; рахунку №OE-EE-1-2022/48-6901850987 від 31.05.2023 на суму 21 505,15 грн. за травень 2023 року; рахунку №OE-EE-1-2022/48-6901850987 від 31.05.2023 на суму 10 000,00 грн. за травень 2023 року, що також додатково підтверджується платіжною інструкцією №f96948d671 від 26.05.2023 на суму 2 569,27 грн.; платіжною інструкцією №187 від 26.06.2023 на суму 21 505,15 грн.; платіжною інструкцією №190 від 28.06.2023 на суму 10 000,00 грн. суд приймає критично та у зв`язку з цим погоджується з доводами позивача та приходить до висновку про необхідність закрити провадження у справі в частині суми стягнення основного боргу в розмірі 2 569,27 грн. на підставі пункту 2 частини 1 статті 231 Господарського процесуального кодексу України.

Решта суми, яка була сплачена відповідачем по рахункам №OE-EE-1-2022/48-6901850987 від 31.05.2023 на суму 21 505,15 грн. за травень 2023 року; рахунку №OE-EE-1-2022/48-6901850987 від 31.05.2023 на суму 10 000,00 грн. за травень 2023 року, свідчить про те, що оплата здійснювалась за спожиту поточну електричну енергію.

Таким чином, наявні у матеріалах справи докази засвідчують наявність заборгованості Споживача за отриману ним електричну енергію за Договором про постачання електричної енергії споживачу №ОЕ-ЕЕ-1-2022/48 від 10.01.2021 в розмірі 351 852,51 грн.

На підставі викладеного, враховуючи доведення позивачем своїх позовних вимог, а відповідачем не представлення суду більш вірогідних доказів, ніж ті, які надані позивачем, суд прийшов до висновку про часткове задоволення позовних вимог та стягнення з відповідача на користь позивача 351 852,51 грн. - основного боргу за Договором про постачання електричної енергії споживачу №ОЕ-ЕЕ-1-2022/48 від 10.01.2021.

Статтею 129 Конституції України встановлено, що основними засадами судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з частиною 1 статті 5 Господарського процесуального кодексу України здійснюючи правосуддя, господарський суд захищає права та інтереси фізичних і юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Приписами статей 76, 77 Господарського процесуального кодексу України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно із статтями 78, 79 Господарського процесуального кодексу України, достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Статтею 86 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору покладаються на сторін пропорційно розміру задоволених вимог; у частині вимог, провадження за якими закрито, витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Позивачем також заявлено вимогу про стягнення з Державного підприємства "Український науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництва "УКРНДПІЦИВІЛЬБУД" витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 44 810,33 грн.

Відповідно до частини 1 та 3 статті 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, зокрема належать витрати на професійну правничу допомогу.

Частиною 2 статті 126 Господарського процесуального кодексу України визначено, що за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (частина 3 статті 126 Господарського процесуального кодексу України). Таким чином, за правилами статті 74 Господарського процесуального кодексу України розмір судових витрат на професійну правничу допомогу адвокатів, пов`язаних з підготовкою до розгляду справи у судовому засіданні, має бути відображений в детальному описі робіт (наданих послуг), має бути доведений та документально обґрунтований.

Суд зазначає, що відсутність документального підтвердження надання правової допомоги (договору надання правової допомоги, детального опису виконаних доручень клієнта, акта прийому-передачі виконаних робіт, платіжних доручень на підтвердження фактично понесених витрат клієнтом тощо) є підставою для відмови у задоволенні заяви про розподіл судових витрат у зв`язку з недоведеністю їх наявності.

Позивачем, на підтвердження факту надання правничої допомоги до матеріалів справи додано лише попередній (орієнтовний розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс та очікує понести в зв`язку із розглядом справи на загальну суму 48 105,83 грн. від 29.05.2023; оновлений попередній (орієнтовний розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс та очікує понести в зв`язку із розглядом справи на загальну суму 41 522,83 грн. від 10.07.2023; оновлений попередній (орієнтовний розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс та очікує понести в зв`язку із розглядом справи на загальну суму 44 810,33 грн. від 03.08.2023; копію Договору № АО/С-23/152 про надання правової допомоги від 23.05.2023; Додаток №1 від 23.05.2023 до Договору № АО/С-23/152 про надання правової допомоги від 23.05.2023; Довіреність № ОЕ-2023/04 від 28.04.2024 виданої Товариством з обмеженою відповідальністю "ОККО ЕНЕРДЖІ" на адвоката - Шкляр О.В. та свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії КС № 9862/10 від 10.04.2023 на адвоката - Шкляр О.В.

Інших доказів понесення витрат на професійну правничу допомогу таких як платіжних доручень на підтвердження фактично понесених витрат клієнтом матеріали справи не містять.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позивачем документально не підтверджено та не доведено понесення ним витрат, пов`язаних із розглядом справи в суді.

Таким чином, вимоги позивача про стягнення з відповідача витрат на професійну правничу допомогу адвоката не є обґрунтованими, у зв`язку з чим, суд відмовляє у покладені на відповідача вказаних витрат.

Радою Суддів України затверджено Рішення № 23 від 05.08.2022 "Про затвердження рекомендацій щодо роботи судів в умовах воєнного стану" відповідно до якого, у керівників організацій, установ, підприємств та інших роботодавців має бути відпрацьований чіткий та зрозумілий алгоритм дій на випадок повітряної тривоги або інших сповіщень про небезпеку, які надходять від органів управління цивільного захисту, а у разі відсутності поблизу відповідних захисних споруд чи неможливості забезпечити надійний захист працівників у робочих приміщеннях, приймати рішення стосовно переведення працівників на дистанційну форму роботи.

З урахуванням Рішення Ради Суддів України № 23 від 05.08.2022, інтенсивністю повітряних тривог у місті Києві протягом червня - грудня 2023 року та загрозою ракетних ударів, судді та працівники суду змушені припиняти робочий процес та слідкувати у найближче укриття, яке розташоване за адресою: бульвар Тараса Шевченка, станція метро «Університет».

Враховуючи викладене, це значним чином вносить корективи у роботу суду та вищевказане впливає на дотримання строків під час розгляду справ у Господарському суді міста Києва.

Отже, беручи до уваги особливості режиму роботи суду, зважаючи на період перебування судді Приходько І.В. на лікарняному та у відпустці, повний текст судового рішення по справі № 910/8472/23 виготовлено 09.01.2024.

На підставі викладеного та керуючись статтями 73-74, 76-79, 86, 129, 233, 237-238, 240-242 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "ОККО ЕНЕРДЖІ" до Державного підприємства "Український науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництва "УКРНДПІЦИВІЛЬБУД" про стягнення 354 421,78 грн. - задовольнити частково.

2. Закрити провадження у справі в частині стягнення суми основного боргу за Договором про постачання електричної енергії споживачу №ОЕ-ЕЕ-1-2022/48 від 10.01.2021 в розмірі 2 569,27 грн., у зв`язку з відсутністю предмету спору.

3. Стягнути з Державного підприємства "Український науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництва "УКРНДПІЦИВІЛЬБУД" (03039, місто Київ, проспект 40-Річчя Жовтня, будинок 50; ідентифікаційний код: 02497683) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ОККО ЕНЕРДЖІ" (79056, місто Львів, вулиця Пластова, будинок 1; ідентифікаційний код: 32206599) 351 852 (триста п`ятдесят одна тисяча вісімсот п`ятдесят дві) грн. 51 коп. - основного боргу та 5 277 (п`ять тисяч двісті сімдесят сім) грн. 79 коп. - витрат по сплаті судового збору.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення господарського суду може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені ст.ст. 254, 256-259 ГПК України з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 Розділу XI "Перехідні положення" ГПК України.

Повний текст рішення складено та підписано 09.01.2024.

Суддя І.В. Приходько

Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено11.01.2024
Номер документу116202901
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/8472/23

Постанова від 19.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Рішення від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 07.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні