Ухвала
від 09.01.2024 по справі 441/322/23
ГОРОДОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

441/322/23

2/441/49/2024

У Х В А Л А

09.01.2024 Городоцький районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Перетятько О.В.,

за участі секретаря Сороки М.В.,

представника позивача Гелецької Л.П.

позивача ОСОБА_1

розглянувши увідкритомусудовому засіданнів містіГородокЛьвівськоїобласті цивільнусправузапозовом представника позивача ОСОБА_1 адвоката Гелецької Лесі Петрівни до філії ДП «Рава-Руське лісове господарство» Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України», треті особи на стороні відповідача Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства, Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, виплату середнього заробітку та моральної шкоди, -

в с т а н о в и в :

У провадженні Городоцького районного суду Львівської області перебуває цивільна справа за позовом представника позивача ОСОБА_1 адвоката Гелецької Лесі Петрівни до філії ДП «Рава-Руське лісове господарство» Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України», треті особи на стороні відповідача Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства, Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, виплату середнього заробітку та моральної шкоди

Ухвалою суду від 31.10.2023 підготовче засідання у зазначеній цивільній справі було закрите та призначено справу до судового розгляду у відкритому судовому засіданні.

13.12.2023 до суду надійшло клопотання від адвоката О.Пилип`як про вступ у справу третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_2 , просить про повернення до стадії підготовчого судового засідання та про виклик свідків.

Представник позивача та позивач проти задоволення клопотання заперечили.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши думку представника позивача та позивача, суд приходить до такого висновку.

Відповідно до частини другої статті 189 ЦПК України підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Згідно ч.2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд, зокрема, вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Відповідно до ч.3 ст.53 ЦПК України, якщо суд при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справаі, суд залучає таких осіб до участі у справі, як третіх осіб, які не заявляють самостій них вимог щодо предмету спору.

Цивільним процесуальним кодексом України не врегульовано питання щодо повернення суду першої інстанції до стадії підготовчого провадження після його закриття.

Відповідно до частини четвертої статті 263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

В постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду від 12 січня 2022 року у справі № 234/11607/20 (провадження № 61-15126св21), зроблено висновок, що: «при застосуванні процесуальних норм належить уникати як надмірного формалізму, так і надмірної гнучкості, які можуть призвести до скасування процесуальних вимог, встановлених законом. Надмірний формалізм у трактуванні процесуального законодавства визнається неправомірним обмеженням права на доступ до суду як елемента права на справедливий суд згідно зі статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод».

Разом з тим, згідно з практикою Верховного Суду, викладеною у постановах від 03.10.2019 у справі № 902/271/18, від 16.02.2021 у справі №922/2115/19, в ухвалі від 22.06.2021 у справі № 923/525/20, постанові від 16.12.2021 у справі № 910/7103/21 суди першої інстанції за наявності певних обставин можуть прийняти рішення про повернення до стадії підготовчого провадження після його закриття для вчинення тих чи інших процесуальних дій, які можуть бути реалізовані лише на стадії підготовчого провадження.

Відповідно до ч.8 ст.134 КЗпП України , працівники несуть матеріаль матеріальну відповідальність у повному розмірі шкоди, заподіяної з її вини підприємству, установі, організації у випадках, коли службова особа винна у незаконному звільненні або переведенні працівника на іншу роботу.

Із змісту клопотання убачається, що у період звільнення позивача головою ліквідаційної комісії ДП «Рава-Руське лісове господарство" був ОСОБА_2 , який приймав рішення про звільнення позивача та виносив та підписував відповідний наказ.

Таким чином, з метою недопущення порушення прав особи, суд вважає можливим повернутись до стадії підготовчого судового засідання, оскільки таке повернення зумовлене необхідністю вирішення питання вступу у справу інших осіб, встановлення фактичних обставин справи, що мають значення для її вирішення та підтвердження належними доказами, з метою справедливого та неупередженого вирішення справи та для вирішення питання належного складу учасників справи.

Керуючись ст.ст.4,43,53,197 ЦПК України, суд-

п о с т а н о в и в:

Повернутись до стадії підготовчого судового засідання у справі за позовною заявою представника позивача ОСОБА_1 адвоката Гелецької Лесі Петрівни до філії ДП «Рава-Руське лісове господарство» Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України», треті особи на стороні відповідача Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства, Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, виплату середнього заробітку та моральної шкоди.

Замінити у справі за позовом представника позивача ОСОБА_1 адвоката Гелецької Лесі Петрівни до філії ДП «Рава-Руське лісове господарство» Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України», треті особи на стороні відповідача Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства, Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, виплату середнього заробітку та моральної шкоди третю особу Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства на правонаступника в особі Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, виключити з числа третіх осіб Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України», залучити до участі в справі третю особу на стороні відповідача ОСОБА_2 .

Копію ухвали направити сторонам та третім особам для відома.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Перетятько О.В.

СудГородоцький районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено12.01.2024
Номер документу116213152
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про поновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —441/322/23

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шандра М. М.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шандра М. М.

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Ухвала від 25.08.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні