Ухвала
від 28.12.2023 по справі 302/2094/23
МІЖГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 302/2094/23

Провадження 2/302/66/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28.12.2023 року смт.Міжгір`я

Міжгірський районний суд Закарпатської області

в складі: головуючого - судді Сидоренко Ю.В.,

при секретарі: Царь О.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду смт.Міжгір`я цивільну справу за позовом ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ,мешкає заадресою: АДРЕСА_1 )до Синевирської сільської ради Хустського району Закарпатської області (місце знаходження за адресою: с.Синевир, буд. 1066 Хустського району Закарпатської області) про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В :

11.12.2023 року позивачка ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Рішко С.І., звернулася до Міжгірського районного суду Закарпатської області з позовом до Синевирської сільської ради Хустського району Закарпатської області, про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, та у пред`явленому позові ОСОБА_1 просить визнати за нею право власності на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , у порядку спадкування за законом до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , та померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 .

Ухвалою Міжгірського районного суду Закарпатської області від 18.12.2023 року відкрито провадження у справі №302/2094/23, та визначено проведення судового розгляду у даній справі за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання, з викликом (повідомленням) сторін.

28.12.2023 року до суду представником позивача ОСОБА_1 - адвокатом Рішко С.І. подано клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Акціонерне товариство комерційний банк «ПРИВАТБАНК» (код ЄДРПОУ 14360570), як кредитора померлої ОСОБА_3 та просять підготовче судове засідання провести за їх відсутності.

Представник відповідача Синевирської сільської ради Хустського району Закарпатської області не з`явився, про день і час його проведення був повідомлений судом своєчасно та належним чином, про причини неявки суду не повідомлено, проте до суду подано заяву з проханням розглянути справу № 302/2094/23 за відсутності їх представника. Заяв, доповнень, заперечень не мають (а.с.39).

Оглянувши матеріали цивільної справи № 302/2094/23, отримані судом матеріали спадкової справи за № 21/2022, заведеної за майном померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 , вивчивши подане стороною позивача клопотання, суд вважає, що клопотання представника позивача - адвоката Рішка С.І., про залучення до участі у справу третьої особи, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, підлягає задоволенню з наступних підстав.

Положеннямист.4 ЦПК Українизакріплено право кожної особи в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно приписів ст.12 ЦПК Українисторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом (а отже, і рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості).

У відповідності до положень частини першої статті 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Частиною 3 статті 13 ЦПК України передбачено, що учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

У відповідності до вимог ст.1261 ЦК України, упершу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно із ст.1281 ЦК України, спадкоємці зобов`язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги, та/або якщо вони спадкують майно, обтяжене правами третіх осіб. Кредиторові спадкодавця належить пред`явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред`явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину. Кредитор спадкодавця, який не пред`явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановленічастинами другоюітретьою цієїстатті, позбавляється права вимоги.

Відповідно до частини першої статті 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до частини п`ятої статті 53 ЦПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Згідно положень ч.2 ст.258 ЦПК України, процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання представника позивача адвоката Рішко С.І. та залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійний вимог на предмет спору на стороні відповідача Акціонерне товариство комерційний банк «ПриватБанк» (код ЄДРПОУ 14360570), з тих підстав, що з матеріалів спадкової справи № 21/2022, заведеної державним нотаріусом Міжгірської державної нотаріальної контори до майна Шиндри Марії Іванівни, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 вбачається, що АТ КБ «ПриватБанк» є кредитором спадкодавця, та який 21.03.2022 року звернувся до нотаріуса із претензією кредитора в порядку ст..1281 ЦК України з вимогою до спадкоємців померлої та повідомлено про наявність заборгованості перед банком у розмір 8445,10 грн., а тому у разі прийняття спадщини за майном померлої ОСОБА_3 , до спадкоємців можуть бути пред`явлені вимоги щодо наявного боргу за строковим кредитом № б\н від 13.06.2014 року, та судове рішення у даній справі може вплинути на права та охороняємі законом інтереси АТ КБ «ПриватБанк».

Керуючись ст.ст.53, 197, 258, 260, 261 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Клопотання представника позивача адвоката Рішка С.І., який діє в інтересах позивача ОСОБА_1 , задовольнити.

Залучити до участі у цивільний справі № 302/2094/23 (провадження № 2/302/66/24) за позовом ОСОБА_1 до Синевирської сільської ради Хустського району Закарпатської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом:

- в якості третьої особи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору настороні відповідача Акціонерне товариствоКомерційний банк«ПРИВАТБАНК» (код ЄДРПОУ 14360570), адреса місцезнаходження: 01001, м.Київ, вул.Грушевського, буд 1Д (адреса для листування: 49094, м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, буд.50).

Копію позовної заяви з додатками до позову надіслати залученій третій особі.

Встановити залученій третій особі АТ КБ «ПРИВАТБАНК» десятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для надання письмових пояснень за пред`явленим ОСОБА_1 позовом.

Учасники цивільного процесу можуть отримати інформацію щодо справи, яка розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою: http://mg.zk.court.gov.ua.

Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Міжгірського районного суду Закарпатської області: Ю. В. СИДОРЕНКО

СудМіжгірський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено12.01.2024
Номер документу116225853
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —302/2094/23

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні