Ухвала
від 11.01.2024 по справі 452/1866/23
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №452/1866/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 січня 2024 року м. Самбір

Самбірський міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора ОСОБА_3 ,

особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_5 ,

законного представника ОСОБА_4 ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Самбірського міськрайонного суду Львівської області клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру по кримінальному провадженню, яке внесенедо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за №12023141290000039 від 09 січня 2023 року, відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Малинів Самбірського району Львівської області, громадянина України, українця, що має середню освіту, неодруженого, дітей не маючого, не працюючого, невійськовозобов`язаного, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , в силу ст.89 Кримінального кодексу України (далі - КК України) раніше не судимого,

який вчинив суспільно небезпечне діяння, передбачене ч.4 ст.185 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

05 травня 2023 року до Самбірського міськрайонного суду Львівської області надійшло клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_4 по кримінальному провадженню, яке внесенедо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за №12023141290000039 від 09 січня 2023 року.

Так, ОСОБА_4 , 08 січня 2023 року близько 20 год. 30 хв., знаходячись у лісовому масиві між с. Малинів та с. Сусолів Самбірського району Львівської області, за координатами 49.570132,23.623457, де прокладена лінія 1156 пікет 308, кабелю сейсмічної коси STRL55-4FDU CABEL, який належить товариству з обмеженою відповідальністю «ЕНТЕРПРАЙЗ ЛТД» (далі ТзОВ «ЕНТЕРПРАЙЗ ЛТД»), перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, з метою незаконного заволодіння чужим майном, в умовах воєнного стану, таємно викрав із вищевказаної ділянки 250 метрів кабелю сейсмічної коси STRL55-4FDU CABEL, залишковою балансовою вартістю 16380 грн. 00 коп., чим спричинив ТзОВ «ЕНТЕРПРАЙЗ ЛТД» матеріальну шкоду на вищевказану суму.

07 лютого 2023 року ОСОБА_4 було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК України.

В подальшому, в ході досудового розслідування було встановлено, що вказане суспільно небезпечне діяння вчинено ОСОБА_4 в стані неосудності.

При проведенні судового засідання прокурор підтримав доводи клопотання, внесеного на розгляд суду, прохав його задовольнити та застосувати до ОСОБА_4 примусовий захід медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

В судовому засіданні захисник ОСОБА_4 адвокат ОСОБА_5 та законний представник ОСОБА_4 ОСОБА_6 не заперечували проти задоволення клопотання.

Представник потерпілого ТзОВ «ЕНТЕРПРАЙЗ ЛТД» ОСОБА_7 подав до суду письмову заяву з проханням розглядати справу без його участі, зазначивши при цьому, що заперечень щодо застосування до ОСОБА_4 примусових заходів медичного характеру та матеріальних претензій до нього ТзОВ «ЕНТЕРПРАЙЗ ЛТД» не має.

В судовому засіданні ОСОБА_4 пояснив, що на початку січня 2023 року вночі він дійсно вчинив кримінальне правопорушення, а саме, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, знаходячись у лісовому масиві між с. Малинів та с. Сусолів Самбірського району Львівської області, він кусачками відрізав кабель з метою відшукати мідний сплав, котрий хотів здати на металобрухт, проте мідь в кабелі він не знайшов, а тому частину кабелю він викинув у річку, а іншу частину заховав та в подальшому видав працівникам поліції.

Крім показів ОСОБА_4 , скоєння ним суспільно небезпечного діяння, передбаченого ч.4 ст.185 КК України, підтверджується сукупністю зібраних та досліджених у судовому засіданні доказів, а саме:

- протоколом огляду місця події ділянки лісового масиву між с. Малинів та с. Сусолів Самбірського району Львівської області від 08 січня 2023 року з фототаблицею до нього;

- бухгалтерською довідкою ТзОВ «ЕНТЕРПРАЙЗ ЛТД» від 08 січня 2023 року про те, що залишкова балансова вартість кабелю сейсмічної коси STRL55-4FDU CABEL складає 16380 грн. 00 коп.;

- актом №1 крадіжки сейсмічного обладнання від 08 січня 2023 року;

- протоколом огляду місця події домоволодіння, розташованого поряд з приміщенням «Народного дому» в с. Малинів Самбірського району Львівської області від 23 січня 2023 року з фототаблицею до нього;

- протоколом слідчого експерименту від 10 лютого 2023 року, проведеного за участі особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, ОСОБА_4 на території лісового масиву між с. Малинів та с. Сусолів Самбірського району Львівської області, з доданим до нього CD-диском, відеозапис якого було відтворено в судовому засіданні;

- речовими доказами та іншими доказами кримінального провадження.

Встановлені судом у кримінальному провадженні події та досліджені докази свідчать про вчинення ОСОБА_4 суспільно небезпечного діяння, а саме, ці докази свідчать про те, що ОСОБА_4 таємно викрав чуже майно, вчинивши крадіжку, в умовах воєнного стану, а тому суд прийшов до висновку про правильність кваліфікації дій ОСОБА_4 за ч.4 ст.185 КК України.

Як вбачається з матеріалів, що характеризують особу ОСОБА_4 , останній має визначене та постійне місце проживання, де характеризується негативно, на обліку у лікаря-нарколога та лікаря-психіатра не перебуває, не одружений, дітей не має, проживає з матір`ю, офіційно не працевлаштований, проте має тимчасові заробітки від виконання робіт по найму, в силу ст.89 КК України раніше не судимий.

Разом з тим, відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи №320 від 11 квітня 2023 року судом встановлено, що на даний час ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає вродженим недоумством у вигляді олігофренії в степені вираженої дебільності і не може усвідомлювати свої дії та керувати ними. У період інкримінованих дій ОСОБА_4 також страждав вродженим недоумством у вигляді олігофренії в степені вираженої дебільності і не міг усвідомлювати свої дії та керувати ними. ОСОБА_4 потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що ОСОБА_4 вчинив суспільно небезпечне діяння, передбачене ч.4 ст.185 КК України, у стані неосудності.

Відповідно до ч.2 ст.19 КК України не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка під час вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого цим Кодексом, перебувала в стані неосудності, тобто не могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними внаслідок хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства або іншого хворобливого стану психіки. До такої особи за рішенням суду можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру.

За змістом ст.93 КК України, примусові заходи медичного характеру можуть бути застосовані судом до осіб, які вчинили у стані неосудності суспільно небезпечні діяння, які вчинили у стані обмеженої осудності кримінальні правопорушення та які вчинили кримінальне правопорушення у стані осудності, але захворіли на психічну хворобу до постановлення вироку або під час відбування покарання.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.94 КК України, залежно від характеру та тяжкості захворювання, тяжкості вчиненого діяння, з урахуванням ступеня небезпечності психічно хворого для себе або інших осіб, суд може застосувати, зокрема, примусовий захід медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку може бути застосоване судом стосовно особи, яка страждає на психічні розлади і вчинила суспільно небезпечне діяння, якщо особа за станом свого психічного здоров`я не потребує госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги (ч.2 ст.94 КК України).

Згідно з п.3 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 03 червня 2005 року №7 «Про практику застосування судами примусових заходів медичного характеру та примусового лікування», примусові заходи медичного характеру мають застосовуватися лише за наявності у справі обґрунтованого висновку експертів - психіатрів про те, що особа страждає на психічну хворобу чи має інший психічний розлад, які зумовлюють її неосудність або обмежену осудність і викликають потребу в застосуванні щодо неї таких заходів, а примусове лікування щодо осіб, які вчинили злочини та страждають на хворобу, що становить небезпеку для здоров`я інших осіб (ст.96 КК України) - висновку судово-медичної експертизи.

Виходячи із матеріалів кримінального провадження, судом встановлено, що невжиття відносно ОСОБА_4 примусових заходів медичного характеру може зумовити заподіяння неминучої шкоди останньому або іншим особам.

Відповідно до ст.513 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України), визнавши доведеним, що ця особа вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності або після вчинення кримінального правопорушення захворіла на психічну хворобу, яка виключає можливість застосування покарання, суд постановляє ухвалу про застосування примусових заходів медичного характеру.

Приймаючи до уваги, що ОСОБА_4 вчинив суспільно небезпечне діяння у стані неосудності та в теперішній час за своїм психічним станом він також не може усвідомлювати свої дії та керувати ними, з урахуванням характеру та тяжкості захворювання, тяжкості вчиненого ним суспільно небезпечного діяння та

ступеня суспільної небезпеки хворого, суд, у відповідності до стст.92-94 КК України, вважає за необхідне застосувати до ОСОБА_4 примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

У кримінальному провадженні цивільний позов не пред`явлено.

Запобіжний захід відносно ОСОБА_4 не застосовувався.

Процесуальні витрати відсутні.

Долю речових доказів слід вирішити відповідно до вимог ст.100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись стст.19,92-94 КК України, стст.100,124,292,369-372,392,395,503,512,513 КПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора Самбірської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні №12023141290000039 від 09 січня 2023 року відносно ОСОБА_4 , який вчинив суспільно небезпечне діяння, передбачене ч.4 ст.185 КК України, - задовольнити.

Застосувати до ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , примусовий захід медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку, до його видужання.

Запобіжний захід відносно ОСОБА_4 до набрання судовим рішенням законної сили, - не застосовувати.

Речові докази: кусок сейсмічної коси та 30 метрів кабелю сейсмічної коси, котрі упаковано в спецпакет №WAR 1761206, що знаходитьсяна зберіганнів камерізберігання речовихдоказів Самбірського РВП ГУНП у Львівській області,- повернути ТзОВ «ЕНТЕРПРАЙЗ ЛТД» як їх власнику.

На ухвалуучасниками судовогопровадження можутьбути поданіапеляційні скарги до Львівського апеляційного суду через суд першої інстанції Самбірський міськрайонний суд Львівської області протягом тридцяти днів з дня її оголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя: ОСОБА_1

СудСамбірський міськрайонний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено12.01.2024
Номер документу116226758
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —452/1866/23

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Головатий В. Я.

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Головатий В. Я.

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Головатий В. Я.

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Головатий В. Я.

Ухвала від 11.01.2024

Кримінальне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кущ Т. М.

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кущ Т. М.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кущ Т. М.

Ухвала від 10.05.2023

Кримінальне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кущ Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні