Рішення
від 05.01.2024 по справі 492/491/23
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 492/491/23

провадження № 2-о/492/8/24

РІШЕННЯ

Іменем України

05 січня 2024 року м. Арциз

Арцизький районний суд Одеської області у складі:

головуючої судді - Гусєвої Н.Д.,

при секретарі судового засідання - Гамурар І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи: Арцизького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення факту, що має юридичне значення, -

встановив:

Представник заявника звернувся до суду із заявою, в якій просив суд встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є батьком ОСОБА_1 , а також внести зміни до актового запису про народження, посилаючись на те, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 та під час реєстрації його народження у свідоцтві про народження відомості про батька заявника були зазначені згідно ч. 1 ст. 135 СК України, оскільки батьки не перебували в зареєстрованому шлюбі, але разом проживали однією сім`єю, вели спільне господарство, мали взаємні права та обов`язки. Після народження заявника 23 березня 2013 року було укладено шлюб між його матір`ю ОСОБА_3 та померлим ОСОБА_2 , який виховував заявника з дитинства, піклувався про нього як про сина, тобто піклувався про його здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток, готував заявника до самостійного життя. У заявника жодного сумніву про те, що померлий ОСОБА_2 не є його батьком у нього не виникало, однак після смерті ОСОБА_2 під час оформлення пенсії у зв`язку з втратою годувальника заявнику стало відомо, що у свідоцтві про народження померлий не зазначений батьком. Враховуючи, що іншим чином встановити факт батьківства між заявником та померлим ОСОБА_2 не можливо, з метою створення умов для отримання пенсії у зв`язку втратою годувальника, заявник звернувся до суду з зазначеною заявою.

У судовому засіданні представник заявника вимоги заяви підтримав та просив її задовольнити в повному обсязі.

Представниця заінтересованої особи в судове засідання не з`явилася, однак до суду від неї надійшла заява, в якій просила суд про розгляд справи за її відсутності, не заперечувала проти задоволення заяви про встановлення факту батьківства, внесення змін до актового запису про народження.

Суд, розглянувши заяву про встановлення факту батьківства, внесення змін до актового запису про народження, заслухавши обґрунтування представника заявника, допитавши свідків, дослідивши матеріали справи, надані докази, давши їм оцінку в сукупності, дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Зі свідоцтва про шлюб вбачається, що 26 червня 1982 року Кам`янською сільською радою народних депутатів Арцизького району Одеської області зареєстровано шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , матір`ю заявника, про що було зроблено відповідний актовий запис за № 13 (а.с. 10).

Відповідно свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 від 16 травня 1997 року, виданого Виконкомом Кам`янської сільської ради народних депутатів Арцизького району Одеської області, ОСОБА_1 , заявник у справі, народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , його батьком зазначений ОСОБА_4 , матір`ю - ОСОБА_6 (а.с. 6). Відповідно до Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини 1 статті 135 СК України № 00038954195 від 22 березня 2023 року відомості про батька ОСОБА_1 записані відповідно до частини 1 статті 135 СК України (а.с. 13).

ОСОБА_4 , який зазначений батьком в свідоцтві про народження заявника, помер ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 11).

Зі свідоцтва про шлюб вбачається, що 23 березня 2013 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Арцизького районного управління юстиції в Одеській області зареєстровано шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_6 , матір`ю заявника, про що було зроблено відповідний актовий запис за № 31, у зв`язку з чим ОСОБА_6 змінила своє дошлюбне прізвище « ОСОБА_1 » на наявне « ОСОБА_1 » (а.с. 12).

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 28 жовтня 2020 року, виданого Арцизьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) ОСОБА_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 14).

Як вбачається з довідок № 201, № 202, № 203 від 01 березня 2023 року, виданих Кам`янським старостинським округом, згідно погосподарської книги ОСОБА_3 , матір заявника, в період з 1996 року по 1998 рік проживала спільно з ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , заявником у справі (а.с. 15).

Допитана у судовому засіданні свідок ОСОБА_9 пояснила суду, що вона проживала по сусідству з заявником ОСОБА_1 , який проживав разом з матір`ю ОСОБА_6 та батьком ОСОБА_2 , який виховував його та піклувався про нього, як про сина. ОСОБА_2 піклувався про здоров`я ОСОБА_1 , його фізичний, духовний та моральний розвиток, також готував ОСОБА_1 до самостійного життя.

Допитаний у судовому засіданні свідок ОСОБА_10 пояснив суду, що ОСОБА_2 за життя доводився йому двоюрідним братом. ОСОБА_2 та ОСОБА_3 проживали разом, вели спільне господарство, у них народився син ОСОБА_1 .

З урахуванням наведеного, у суду не має підстав ставити під сумнів достовірність та правдивість фактів, повідомлених свідками, в зв`язку з тим, що даних про їх заінтересованість в результаті розгляду справи встановлено не було, їх показання об`єктивно підтверджуються і не суперечать іншим зібраним у справі доказам.

Регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім`ї (частина восьма статті 7 СК України).

Відповідно до частини другої статті 125 СК України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: за заявою матері та батька дитини; за рішенням суду.

Згідно із частинами першою, другою статті 128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

Частиною першою статті 135 СК України передбачено, що при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Відповідно до частини першої статті 130 СК України у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Факт батьківства встановлюється в порядку окремого провадження.

Згідно з частиною першою статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до приписів статті 315 ЦПК України, судам підвідомчі справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно з пунктом 7 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» - у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини факт їхнього батьківства може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні.

Судом встановлено, що під час розгляду даної справи заінтересованою особою Арцизьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) заяв про те, що ним не визнається заява ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства, внесення змін до актового запису про народження та про наявність спору про право не подавалось.

Передумовою звернення до суду із заявою про встановлення факту батьківства відповідно до частини першої статті 130 СК України є смерть того, батьківство кого встановлюється, або оголошення його померлим.

Та обставина, що питання визначення батьківства за рішенням суду відповідно до статей 128, 129 СК України не вирішувалось за життя такої особи, не є перешкодою для застосування статті 130 СК України.

Подібні висновки викладені у постанові Верховного Суду від 17 лютого 2021 року у справі № 373/2257/18 (провадження № 61-15136св20).

Предметом доказування у справах про визнання батьківства або про встановлення факту батьківства є встановлення походження дитини від певної особи.

Тлумачення норм статті 130 СК України свідчить, що законом не встановлено переліку доказів для встановлення факту батьківства. Підставою для встановлення факту батьківства можуть бути будь-які відомості, що свідчать про походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до вимог ЦПК України (стаття 128 СК України).

У частині першій та другій статті 2 ЦПК України закріплено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до частини першої статті 4, частини першої статті 5 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд (частина перша, третя статті 13 ЦПК України).

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях (частини перша,третя статті 12, частина перша, п`ята, шоста статті 81 ЦПК України).

Згідно зі статями 76, 77, 79 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують, і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Відповідно до статті 80 ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Доказами визнання батьківства можуть бути листи, заяви, анкети, інші документи, а також показання свідків, пояснення самих сторін, які достовірно підтверджують визнання відповідачем батьківства. Батьківство може бути визнано також і після народження дитини.

Спільне проживання та ведення спільного господарства в зазначених випадках може підтверджуватися наявністю обставин, характерних для сімейних відносин (проживання в одному жилому приміщенні, спільне харчування, спільний бюджет, взаємне піклування, придбання майна для спільного користування тощо). Припинення цих відносин до народження дитини може бути підставою для відмови в позові лише у випадках, коли це сталося до її зачаття.

Подібні висновки викладені у постанові Верховного Суду від 17 лютого 2021 року у справі № 373/2257/18 (провадження № 61-15136св20).

Спільне виховання дитини має місце, коли вона проживає з матір`ю та особою, яку остання вважає (або яка вважає себе) батьком дитини, або коли ця особа спілкується з дитиною, проявляє батьківську турботу щодо неї.

Під спільним утриманням дитини слід розуміти як перебування її на повному утриманні матері й особи, яку остання вважає (або яка вважає себе) батьком дитини, так і, як правило, систематичне надання цією особою допомоги в утриманні дитини незалежно від розміру допомоги.

Такі правові висновки викладені у постановах Верховного Суду від 21 березня 2018 року в справі № 543/738/16-ц (провадження № 61-4163св18), від 29 серпня 2018 року в справі № 641/9147/15-ц (провадження № 61-26210св18), від 21 листопада 2018 року в справі № 225/6301/15-ц (провадження № 61-30047св18), від 12 грудня 2019 року в справі № 562/1155/18 (провадження № 61-11709св19).

Судом встановлено, що ОСОБА_2 за життя визнавав ОСОБА_1 своїм сином. Про визнання сином свідчать показання свідків, довідки про спільне проживання заявника та померлого.

Суд бере до уваги те, що у свідоцтві про народження ОСОБА_1 , заявника у справі, зі слів матері ім`я та по батькові батька записані саме « ОСОБА_12 », а також те, що смерть ОСОБА_2 наступила за адресою, за якою зареєстрований та проживає заявник.

Враховуючи викладене, аналізуючи зібрані у справі докази, кожний окремо та всі в сукупності, суд дійшов висновку, що в судовому засіданні знайшов своє підтвердження факт, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , за життя доводиться батьком ОСОБА_1 , заявника у справі.

Згідно з положеннями статті 134 СК України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Відповідно до підпункту 20 пункту 1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/2 з відповідними змінами, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства, зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Згідно з пунктом 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджено наказом Міністерства юстиції України 12 січня 2011 року № 96/5 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 р. за № 55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

Відповідно до пункту 2.16.4. зазначених Правил, на підставі рішення суду про визнання батьківства (материнства) в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду.

Враховуючи викладене, беручи до уваги, що в судовому засіданні знайшов своє підтвердження факт, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 є батьком ОСОБА_1 , заявника у справі, суд дійшов висновку, що вимога про внесення відповідних змін до актового запису про народження заявника є такою, що також підлягає задоволенню.

Вирішивши чи мали місце обставини, якими обґрунтовуються вимоги заяви про встановлення факту батьківства, внесення змін до актового запису про народження та якими доказами вони підтверджуються, аналізуючи зібрані у справі докази в їх сукупності, надавши їм оцінку, суд дійшов висновку про необхідність задоволення заявлених ОСОБА_1 вимог заяви.

Керуючись статтями 13, 19, 76-81, 89, 90, 211, 223, 258-259, 263-265, 268, 273, 293, 294, 315, 319, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця с.Кам`янське Арцизького району Одеської області.

Внести зміни до актового запису про народження № 11 від 16 травня 1997 року, складеного Виконкомом Кам`янської сільської ради народних депутатів Арцизького району Одеської області, про народження ОСОБА_1 , який народився в с.Кам`янське Арцизького району Одеської області, ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме: у графі «Відомості про батька» зазначити прізвище батька « ОСОБА_1 », ім`я батька « ОСОБА_2 », по батькові батька « ОСОБА_2 », рік народження « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не було подано протягом строку оскарження; у разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повне судове рішення складене - 12 січня 2024 року.

Суддя Арцизького районного суду

Одеської області Гусєва Н.Д.

Дата ухвалення рішення05.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116255655
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —492/491/23

Рішення від 05.01.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Рішення від 05.01.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні