Ухвала
від 12.01.2024 по справі 910/15854/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін

м. Київ

12.01.2024Справа № 910/15854/23За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕФІ-ТРАНС» (04116, м. Київ, вул. Провіантська, буд. 3, приміщення 115, код ЄДРПОУ: 32820284)

До Товариства з обмеженою відповідальністю «КАРГО-ЕКСПРЕС» (04050, м Київ, вул. Мельникова, буд. 12, код ЄДРПОУ: 36050407)

про стягнення 550 047, 27 грн

Суддя Бондаренко-Легких Г. П.

Без виклику представників сторін.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕФІ-ТРАНС» (позивач) вернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «КАРГО-ЕКСПРЕС» (відповідач) про стягнення 550 047, 27 грн

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем Договору про транспортне експедирування № 903/10-22 від 25.10.2022 в частині відшкодування вартості витрат за затримку вагонів у розмірі 132 018, 24 грн, що складається із витрат на сплату вартості оренди вагонів у розмірі 122 841, 60 грн та витрат за підсил вагонів у розмірі 9 176, 64 грн.

У зв`язку з чим, позивач просить стягнути з відповідача суму основного боргу у розмірі 132 018, 24 грн та 3 % річних у розмірі 1 245,48 грн за прострочення передбаченого пунктом 3.2.6. Договору відшкодування вартості здійснених витрат позивача з простою вагонів.

Також позивач просить стягнути з відповідача неустойку у розмірі 416784, 00 грн за порушення передбаченого підпунктом 3.2.11. Договору строку завантаження вагонів.

Також позивач просить стягнути з відповідача на користь позивача судові витрати.

16.10.2023 Господарський суд міста Києва дослідивши матеріали позовної заяви, дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, про що постановив відповідну ухвалу та встановив позивачу п`ятиденний строк з дня вручення ухвали від 16.10.2023 для усунення недоліків позовної заяви.

23.10.2023 від позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви, якою позивач частково усунув недоліки встановлені ухвалою від 16.10.2023.

24.11.2023 суд постановив ухвалу про відкриття провадження у справі, в якій вирішив розгляд справи № 910/15854/23 здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Зобов`язано позивача надати: 1) обґрунтування нарахування пені (неустойки) у відповідності до пункту 3.2.11 Договору, окремо щодо кожного вагону з зазначенням періоду початку нарахування, закінчення нарахування, кількістю днів та сумою щодо кожного з вагону. В підсумку зазначити загальну суму; 2) обґрунтування визначення позивачем строку оплати 122 841, 60 грн (умови Договору, норми актів законодавства) на яку позивач нараховує 3% річних.

19.12.2023 від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, окрім цього, відповідач до відзиву долучив клопотання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

11.01.2024 через систему «Електронний суд» від позивача надійшла відповідь на відзив.

Розглянувши клопотання позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з викликом сторін, суд дійшов до наступного.

Відповідно до частини 5 статті 252 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Відповідно до частини 7 статті 252 Господарського процесуального кодексу України клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Частиною 1 статті 251 Господарського процесуального кодексу України, відзив подається протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Відповідач, ухвалу про відкриття провадження у справі від 24.11.2023 отримав 04.12.2023, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення 0600064504697.

Таким чином, відповідач повинен був подати відзив на позовну заяву до 19.12.2023 включно.

Отже, судом встановлено, що відповідач не пропустив строк встановлений частиною 7 статтею 252 Господарського процесуального кодексу України для подачі клопотання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

У відповідності до частини 6 статті 252 Господарського процесуального кодексу України, суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін за одночасного існування таких умов:

1) предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Таким чином, враховуючи те, що в даному випадку не існує одночасно умов, які визначені пунктом 1 та пунктом 2 частини 6 статті 252 Господарського процесуального кодексу України та те, що відповідач подав клопотання про розгляд справи за участю сторін в визначний строк, суд дійшов до висновку про задоволення клопотання відповідача, у зв`язку з чим призначає розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи.

Керуючись частиною 5 статті 252 та статтею 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «КАРГО-ЕКСПРЕС» про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін задовольнити.

2. Розгляд справи № 910/15854/23 здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

3. Судове засідання призначити на 30.01.24 о 14:30 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 19 .

4. Повідомити, що явка є ОБОВ`ЯЗКОВОЮ протягом розгляду справи по суті, та про обов`язок сторін повідомляти суд про причини неявки. З урахуванням військової ситуації в України, сторони можуть подати до суду заяви про розгляд справи за їхньої відсутності.

5. Роз`яснити учасникам справи наслідки неявки в судове засідання на виклик суду в судове засідання по суті справи, що передбачені статтею 202 Господарського процесуального кодексу України, а саме:

5.1. Неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

5.2. Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки; повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки; неявки представника в судове засідання, якщо в судове засідання з`явилася особа, яку він представляє, або інший її представник.

6. Повідомити учасників справи, що всі письмові пояснення та інші документи по справі сторони можуть бути подані засобами поштового зв`язку або/та через підсистему "Електронний суд", а також у виключних випадках не функціонування вказаних засобів зв`язку - подані на електронну адресу суду inbox@ki.arbitr.gov.ua з зазначенням номеру справи та прізвища судді у справі та скріплення їх Електронним цифровим підписом.

7. РЕКОМЕНДУВАТИ сторонам та їх представникам утриматись від участі в судовому засіданні особисто в приміщенні суду та брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою модулю відеоконференцзв`язку (підсистеми "Електронний суд") (https://vkz.court.gov.ua) у порядку статті 197 Господарського процесуального кодексу України та відповідно до рішення ВРП від 17.08.2021 року за № 1845/0/15-21.

7.1. Для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції сторона справи повинна попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в системі відеоконференцзв`язку та перевірити наявні у нього технічні засоби на відповідність технічним вимогам для участь в режимі відеоконференції.

7.2. Сторона справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції з використанням програмного забезпечення відеоконференцзв`язку, не пізніше ніж за п`ять днів до кожного судового засідання із зазначенням облікового запису (логіну) та контактного телефону для зв`язку. Копія заяви в той самий строк надсилається учасником, що подав заяву, іншим учасникам справи.

За відсутності в матеріалах справи належних доказів підтвердження повноважень особи на представництво інтересів учасника справи, подати відповідні докази разом із заявою про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

7.3. Сторона повинна зайти та авторизуватися в системі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до початку судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камера) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою системи; очікувати запрошення головуючого/секретаря судового засідання для приєднання до відеоконференції.

Система не дає можливості участі в судовому засіданні у режимі відеоконференції неавторизованим учасникам!

8. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя Г.П. Бондаренко-Легких

ІНФОРМАТИВНО ВАЖЛИВО!!!

Під час воєнного стану отримання учасниками справи інформації про рух процесуальних документів та дій суду під час воєнного стану можливий у такий спосіб:

1) участь уповноважених представників сторін в судових засіданнях;

2) звернення сторін до спеціально створеного інформаційно-довідкового центру Господарського суду міста Києва та/або телефоном 044-278-86-92;

3) ознайомленням із наявною інформацією на офіційній веб-сторінці Господарського суду міста Києва в розділі "Новини" за посиланням: https://ki.arbitr.gov.ua/sud5011/pres-centr/novyny/;

4) за запитом з Єдиного державного реєстру судових рішень.

РЕКОМЕНДУЄМО учасникам судового процесу:

1) подавати документи до суду засобами поштового зв`язку та через систему "Електронний суд", а також у виключних випадках не функціонування вказаних засобів зв`язку - подавати на електронну адресу суду inbox@ki.arbitr.gov.ua з зазначенням номеру справи та прізвища судді у справі та скріплення їх Електронним цифровим підписом;

2) вказувати в поданих документах актуальні телефонні номери засобів зв`язку та електронних адрес.

ПРИМІТКА: ОЗНАЙОМЛЕННЯ з матеріалами справи здійснюється ЩОП`ЯТНИЦІ за домовленістю із секретарем судового засідання - (044-278-86-92), у приміщенні Господарського суду міста Києва за наявності ЗАВЧАСНО поданого клопотання. Коли представник з`явиться до суду для ознайомлення з матеріалами справи, він повинен при собі мати документ, що посвідчує особу, оригінал документу, що підтверджує його повноваження (для огляду) та належним чином засвідчену копію для долучення до матеріалів справи.

Дата ухвалення рішення12.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116257756
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 550 047, 27 грн

Судовий реєстр по справі —910/15854/23

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шевчук С.Р.

Рішення від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 12.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 24.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні