Ухвала
від 11.01.2024 по справі 912/2341/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел. 32-05-11E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство

11 січня 2024 рокуСправа № 912/2341/23

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Коваленко Н.М.

при секретарі судового засідання Пастуховій А.Ю.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні заяву №б/н від 12.12.2023 ОСОБА_1 (далі гр. ОСОБА_1 ), ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1

про неплатоспроможність фізичної особи або фізичної особи - підприємця,

ПРЕДСТАВНИКИ:

від боржника адвокат Сашко А.О., ордер на надання правничої (правової) допомоги серія ВІ №1187811 від 27.12.2023.

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до Господарського суду Кіровоградської області із заявою про неплатоспроможність фізичної особи або фізичної особи - підприємця на підставі ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ) з вимогою відкрити провадження у справі про неплатоспроможність боржника та ввести процедуру реструктуризації боргів боржника, призначити керуючим реструктуризації арбітражного керуючого Рябчуна Р.М. До такої заяви боржника додано проект плану реструктуризації боргів останньої.

За заявою боржника у останньої наявна поточна заборгованість у розмірі 580 094, 06 грн, поточна прострочена заборгованість 618 500, 51 грн, в тому числі 8835, 00 грн неустойки (штрафу, пені) перед кредиторами відповідно до Списку кредиторів (доданого до такої заяви), погашати яку, заявниця не має можливості. Боржник не має майна, що перебуває в заставі або є обтяженим в інший спосіб.

Щодо боржника наявні виконавчі документи, які перебувають на примусовому виконанні.

Боржник не має заборгованості зі сплати аліментів або заборгованості з відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи.

Постановою приватного виконавця виконавчого округу Кіровоградської області від 03.12.2020 відкрито виконавче провадження №63790127 про стягнення з ОСОБА_1 суми боргу в розмірі 67 435,00 грн на користь ТОВ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ ОНЛАЙН ФІНАНС.

Постановою приватного виконавця виконавчого округу Кіровоградської області від 03.12.2020 по виконавчому провадженню №63790127 стягнуто з ОСОБА_1 6 743,50 грн основної винагороди приватного виконавця.

Постановою приватного виконавця виконавчого округу Кіровоградської області від 03.12.2020 по виконавчому провадженню №63790127 стягнуто з ОСОБА_1 500,00 грн мінімальних витрат виконавчого провадження.

Постановою приватного виконавця виконавчого округу Кіровоградської області від 11.03.2021 відкрито виконавче провадження №64799557 про стягнення з ОСОБА_1 суми боргу в розмірі 9 900,00 грн на користь ТОВ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ ПРОФІТ КАПІТАЛ.

Постановою приватного виконавця виконавчого округу Кіровоградської області від 11.03.2021 по виконавчому провадженню №64799557 стягнуто з ОСОБА_1 990,00 грн основної винагороди приватного виконавця.

Постановою приватного виконавця виконавчого округу Кіровоградської області від 11.03.2021 по виконавчому провадженню №64799557 стягнуто з ОСОБА_1 500,00 грн мінімальних витрат виконавчого провадження.

Постановою приватного виконавця виконавчого округу Кіровоградської області від 17.05.2021 відкрито виконавче провадження №65452596 про стягнення з ОСОБА_1 суми боргу в розмірі 13 823,00 грн на користь ТОВ АІА ФІНАНС ГРУП.

Постановою приватного виконавця виконавчого округу Кіровоградської області від 17.05.2021 по виконавчому провадженню №65452596 стягнуто з ОСОБА_1 1 382,30 грн основної винагороди приватного виконавця.

Постановою приватного виконавця виконавчого округу Кіровоградської області від 17.05.2021 по виконавчому провадженню №65452596 стягнуто з ОСОБА_1 500,00 грн мінімальних витрат виконавчого провадження.

Виконавчі провадження станом на сьогоднішній день не закінчені, в межах виконавчих проваджень арештовані рахунки боржника. Приватним виконавцем не виявлено майно боржника, на яке може бути звернено стягнення, а заходи щодо стягнення суми боргу є безрезультатними, вказані обставини свідчать, що боржник найближчим часом не зможе виконати грошові зобов`язання перед кредиторами.

До заяви боржника додані, зокрема, копії договорів на підставі яких у останнього наявна вказана заборгованість та виконавчого напису нотаріуса.

Сукупний дохід боржника, за вирахуванням сум встановленого наразі прожиткового мінімуму для нього, не дозволяє йому в повному обсязі, своєчасно та одночасно виконувати свої зобов`язання по всім передбаченим у списку кредиторів грошовим зобов`язанням. У боржника відсутнє майно, яке за своєю вартістю може відповідати загальній сумі заборгованості боржника перед всіма його кредиторами.

Боржник є неплатоспроможним, у зв`язку з несприятливою економічною ситуацією в країні, в тому числі, спричиненою спалахом пандемії коронавірусної інфекції (SARS-CoV-2), встановленими урядом протиепідеміологічними заходами, які значно обмежили підприємницьку діяльність та економічну активність, а також, у зв`язку з накопиченням великої кількості грошових зобов`язань перед мікрофінансовими організаціями, якими встановлені непомірно високі відсотки, та зобов`язання перед якими, мають бути виконані боржником у повному обсязі приблизно одночасно.

Боржник повідомив суд, що:

1. станом на день подання заяви боржник не є фізичною особою-підприємцем;

2. інформація зазначена в деклараціях про майновий стан щодо боржника та членів його сім`ї є достовірною;

3. боржник не притягувався до адміністративної чи кримінальної відповідальності за неправомірні дії, пов`язані з неплатоспроможністю;

4. боржник не має непогашеної судимості за економічні злочини;

5. боржник не має відкритих рахунків за межами України, електронних гаманців, рахунків в цінних паперах.

Станом на 12.12.2023 боржник має 3 відкриті рахунки в АТ КБ Приватбанк на яких залишок коштів становить 2 563, 56 грн.

Ухвалою від 21.12.2023 господарський суд прийняв до розгляду заяву гр. ОСОБА_1 про неплатоспроможність фізичної особи або фізичної особи - підприємця. Підготовче засідання призначив на 12:30 11.01.2024.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КУзПБ, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Відповідно до ст. 1 КУзПБ, неплатоспроможність - неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 113 КУзПБ, провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою.

Відповідно до ст. 115 КУзПБ провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи може бути відкрито лише за заявою боржника.

Відповідно до ч. 1 ст. 119 КУзПБ у підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, з`ясовує наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, а також вирішує інші питання, пов`язані з розглядом заяви.

Частиною 2 ст. 115 КУзПБ визначено, що боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо:

2) боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов`язань упродовж двох місяців;

3) у боржника відсутнє майно, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені виконавцем відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними;

4) існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов`язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

У відповідності до ч. 3 ст. 115 КУзПБ, до складу грошових вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Згідно ч. 3 ст. 119 КУзПБ, за наслідками підготовчого засідання господарський суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність або про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність.

Відповідно до ч. 4 ст. 119 КУзПБ, господарський суд постановляє ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність, якщо:1) відсутні підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність; 2) боржник виконав зобов`язання перед кредитором (кредиторами) у повному обсязі до підготовчого засідання суду; 3) боржника притягнуто до адміністративної або кримінальної відповідальності за неправомірні дії, пов`язані з неплатоспроможністю; 4) боржника визнано банкрутом протягом попередніх п`яти років.

У підготовчому засіданні судом не встановлено підстав для відмови у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність, перелічених у ч. 4 ст. 119 КУзПБ.

Зважаючи на викладене, за наслідками розгляду у підготовчому засіданні заяви гр. ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, суд вважає за доцільне її задовольнити у передбачений діючим законодавством спосіб, шляхом відкриття провадження у справі про неплатоспроможність такої особи.

Згідно з ч. 5 ст. 119 КУзПБ, питання введення процедури реструктуризації боргів боржника та призначення керуючого реструктуризацією, вирішується господарським судом в ухвалі про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Нормами ст. 119 КУзПБ передбачено, що в ухвалі про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника господарський суд зазначає, зокрема про вжиття заходів для забезпечення вимог кредиторів.

Відповідно до норм ч. 1 ст. 40 КУзПБ, господарський суд має право за клопотанням сторін або учасників справи чи за своєю ініціативою вжити заходів до забезпечення вимог кредиторів.

Ухвала про вжиття заходів забезпечення вимог кредиторів є виконавчим документом та підлягає примусовому виконанню.

Господарський суд за клопотанням розпорядника майна, кредиторів або з власної ініціативи може заборонити боржнику вчиняти без згоди розпорядника майна правочини, а також зобов`язати боржника передати цінні папери, майно, інші цінності на зберігання третім особам, вчинити чи утриматися від вчинення певних дій або вжити інших заходів для збереження майна боржника та забезпечення вимог кредиторів (у тому числі шляхом позбавлення боржника права розпорядження його майном або цінними паперами без згоди розпорядника майна або суду, який розглядає справу про банкрутство; накладення арешту на конкретне рухоме чи нерухоме майно боржника), про що виноситься ухвала.

З підстав викладеного, суд вважає за необхідне заборонити фізичній особі гр. ОСОБА_1 відчужувати її майно.

Приписами абз. 1 ч. 1 ст. 28 КУзПБ визначено - кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією визначається судом шляхом автоматизованого відбору із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, за принципом випадкового вибору.

Що стосується призначення керуючого реструктуризацією по даній справі, то господарський суд вважає за необхідне зазначити, що згідно абз. 4 п. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

Так, відповідно до абз. 2 п. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією.

Боржник просить призначити керуючим реструктуризацією арбітражного керуючого Рябчуна Романа Миколайовича (свідоцтво №1972 від 16.10.2020 про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого). До заяви боржника додана заява №251 від 12.12.2023 арбітражного керуючого Рябчуна Р.М. зі згодою на участь у справі про неплатоспроможність гр. ОСОБА_1 в якості керуючого реструктуризацією та повідомлено суд, що такий арбітражний керуючий не належить до осіб, зазначених у ч. 3 ст. 28 КУзПБ.

До заяви арбітражного керуючого Рябчуна Р.М., зокрема, додані копії свідоцтва №1972 від 16.10.2020 про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого та Договору про виконання повноважень арбітражного керуючого у справі про неплатоспроможність від 12.12.2023.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд дійшов висновку про відповідність кандидатури арбітражного керуючого Рябчуна Р.М. вимогам КУзПБ для призначення його керуючим реструктуризацією у даній справі.

Керуючись ст. 2, 28, 39, 113, 115-122, п. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства та ст. 2-4, 12, 20, 232-235, 255, 326 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Відкрити провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

2. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника - ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

3. З метою виявлення всіх кредиторів здійснити офіційне оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника.

4. Ввести процедуру реструктуризації боргів фізичної особи ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

5. Призначити керуючим реструктуризацією боржника арбітражного керуючого Рябчуна Романа Миколайовича (ІПН: НОМЕР_2 , свідоцтво №1972 від 16.10.2020 про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (адреса: вул. Юр`ївська, 14/7, м. Харків, 61001).

6. Вжити заходів для забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони фізичній особі ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) відчужувати його майно.

7. Встановити керуючому реструктуризацією боржника строк до 12.02.2024 для подачі до суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів (письмові нормативно-обґрунтовані пояснення по кожному з кредиторів, а також, при наявності, письмові заперечення боржника щодо вимог кредиторів), а також доказів повідомлення кредиторів про дату проведення попереднього засідання суду.

8. Зобов`язати керуючого реструктуризацією боржника організувати та провести інвентаризацію майна боржника та визначити його вартість.

9. Встановити керуючому реструктуризацією боржника строк до 11.04.2024 для підготовки та подання до суду плану реструктуризації боргів боржника.

10. Призначити попереднє судове засідання на "07" березня 2024 р. - 12:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Кіровоградської області за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, в залі суд. засідань №206, тел. 0(522)32-05-11.

11. Зобов`язати керуючого реструктуризацією боржника не пізніше ніж за 10 днів до дня попереднього засідання суду направити суду, кредиторам та боржнику звіт про результати перевірки декларації боржника.

12. Зобов`язати Головне управління ДПС у Кіровоградській області у строк до 25.01.2024 надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про доходи боржника ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , 09.04.1991 рн.) та члена її сім`ї (матері) ОСОБА_2 (ІПН НОМЕР_3 , 23.07.1968 рн.) і про майно, задеклароване такими особами при перетині кордону за останні три роки, а також про відкриті рахунки боржника фізичної особи ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ) у банківських установах.

Зобов`язати Державну митну службу України у строк до 25.01.2024 надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про доходи боржника ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , 09.04.1991 рн.) та члена її сім`ї (матері) ОСОБА_2 (ІПН НОМЕР_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ) і про майно, задеклароване такими особами при перетині кордону за останні три роки.

З метою прискорення комунікації направити зазначену інформацію через систему Електронний суд.

13. Зобов`язати Адміністрацію Державної прикордонної служби у строк до 25.01.2024 надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про перетинання державного кордону за останні три роки боржником ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , 09.04.1991 рн., громадянка України) та членом її сім`ї (матір`ю) ОСОБА_2 (ІПН НОМЕР_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянка України).

З метою прискорення комунікації направити зазначену інформацію через систему Електронний суд.

14. Зобов`язати АТ КБ "ПриватБанк" у строк до 25.01.2024 надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про залишок коштів на рахунках боржника ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 ).

З метою прискорення комунікації направити зазначену інформацію через систему Електронний суд.

Ухвала про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника набирає законної сили з моменту її постановлення та може бути оскаржена до Центрального апеляційного господарського суду в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

Копії ухвали надіслати заявнику, керуючому реструктуризацією арбітражному керуючому Рябчуну Р.М., Головному управлінню ДПС у Кіровоградській області, Адміністрації Державної прикордонної служби, Олександрійському міськрайонному суду Кіровоградської області, Державній митній службі України, приватному виконавцю виконавчого округу Кіровоградської області Золотарьовій Т.В., Олександрійському відділу державної виконавчої служби в Олександрійському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Південному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції (м. Одеса), ГУ ПФУ України в Кіровоградській області, АТ КБ "ПриватБанк" (для виконання).

Повний текст ухвали складено 12.01.2024.

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про вебадресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116257894
СудочинствоГосподарське
Сутьнеплатоспроможність фізичної особи або фізичної особи - підприємця

Судовий реєстр по справі —912/2341/23

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 04.01.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 02.01.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні