Ухвала
від 12.01.2024 по справі 560/18049/23
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про витребування доказів

м. Вінниця

12 січня 2024 р.Справа № 560/18049/23

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Слободонюка М.В., розглянувши в м. Вінниці за правилами спрощеного позовного провадження у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Хмельницького окружного адміністративного суду та Державної судової адміністрації України про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії.

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду за підсудністю згідно ухвали Сьомого апеляційного адміністративного суду від 19.10.2023 надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Хмельницького окружного адміністративного суду та Державної судової адміністрації України за змістом якої позивач просить суд:

- визнати протиправними дії Хмельницького окружного адміністративного суду щодо нарахування та виплати йому суддівської винагороди та допомоги на оздоровлення під час проведення остаточного розрахунку при звільненні за період з 1 січня по 31 грудня 2021 року, обчисленої виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який застосовується для визначення базового розміру посадового окладу судді з 1 січня 2021 року в розмірі 2102 грн.;

- зобов`язати Хмельницький окружний адміністративний суд здійснити перерахунок та виплату йому суддівської винагороди та допомоги на оздоровлення за період з 1 січня 2021 року по 31 грудня 2021 року у відповідності до вимог ст. 135 Закону України Про судоустрій і статус суддів, виходячи з базового розміру посадового окладу судді 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого на 01.01.2021 становить 2270 грн., з урахуванням раніше виплачених сум та з утриманням передбачених законом податків і обов`язкових платежів;

- визнати протиправними дії Хмельницького окружного адміністративного суду щодо нарахування та виплати йому суддівської винагороди та допомоги на оздоровлення під час проведення остаточного розрахунку при звільненні за період з 1 січня по 08 жовтня 2022 року, обчисленої виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який застосовується для визначення базового розміру посадового окладу судді з 1 січня 2022 року в розмірі 2102 грн.;

- зобов`язати Хмельницький окружний адміністративний суд здійснити перерахунок та виплату йому суддівської винагороди та допомоги на оздоровлення за період з 1 січня 2022 року по 08 жовтня 2022 року у відповідності до вимог ст. 135 Закону України Про судоустрій і статус суддів, виходячи з базового розміру посадового окладу судді 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого на 01.01.2022 становить 2481 грн., з урахуванням раніше виплачених сум та з утриманням передбачених законом податків і обов`язкових платежів;

- зобов`язати Хмельницький окружний адміністративний суд виплатити йому середній заробіток з 09.10.2022 по день фактичного розрахунку за затримку розрахунку при звільнені, передбаченого ст.117 Кодексу законів про працю України;

- визнати протиправними дії Державної судової адміністрації України щодо незабезпечення Хмельницького окружного адміністративного суду в повному обсязі в асигнуваннях на проведення видатків з виплати суддівської винагороди за період з 01.01.2021 по 08.10.2022, обчисленої виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який застосовується для визнання базового розміру посадового окладу судді з 01.01.2021 в розмірі 2270грн, а з 01.01.2022 - 2481грн.;

- зобов`язати Державну судову адміністрацію України здійснити фінансування Хмельницького окружного адміністративного суду коштами для проведення виплати позивачу недоплаченої суддівської винагороди з 01.01.2021 по 31.12.2021, виходячи з базового розміру посадового окладу судді 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 01.01.2021 у сумі 2270,00 грн., з 01.01.2022 по 08.10.2022, виходячи з базового розміру посадового окладу судді 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 01.01.2022 у сумі 2481,00 грн., а також для виплати середнього заробітку за затримку розрахунку при звільнені.

Ухвалою від 14.11.2023 судом відкрито провадження у справі та вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у письмовому провадженні).

28.11.2023 від Хмельницького окружного адміністративного суду надійшов відзив на позовну заяву, у якому відповідач просить суд відмовити у задоволенні позову. Свою позицію мотивує тим, що як розпорядник бюджетних коштів нижчого рівня Хмельницький окружний адміністративний суд позбавлений можливості на власний розсуд визначати межі застосування законодавства. А так як положення норм статті 7 Закону України «Про державний бюджет на 2021 рік» та статті 7 Закону України «Про державний бюджет на 2022 рік» є чинними, тому відповідно підлягали застосуванню відповідачем. Щодо іншої вимоги про стягнення середнього заробітку за час затримки повного розрахунку при звільненні, то відповідач звертає увагу на те, що спір в цій частині наразі відсутній, а вирішення такого спору на майбутнє буде суперечити приписам процесуального законодавства.

Від іншого відповідача у справі Державної судової адміністрації України відзиву на позовну заяву у встановлений судом строк до суду не надходило.

Надалі, в процесі розгляду справи від позивача поштою 27.12.2023 та 29.12.2023 надійшла заява про зменшення розміру позовних вимог та уточнення позову.

У цій заяві позивач зазначив, що 22.12.2023 Хмельницьким окружним адміністративним судом на його картковий рахунок було зараховано заробітну плату в сумі 43266,27 грн., яку відповідачем не було виплачено при його звільненні та виключені зі штату суду. За таких обставин позивач виявив бажання відкликати позовні вимоги в частині визнання протиправними дій Хмельницького окружного адміністративного суду щодо нарахування та виплати йому суддівської винагороди та допомоги на оздоровлення під час проведення остаточного розрахунку при звільненні за період з 1 січня по 31 грудня 2021 року та за період з 1 січня по 08 жовтня 2022 року, обчисленої виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який застосовується для визначення базового розміру посадового окладу судді в розмірі 2102 грн. та зобов`язання відповідача здійснити перерахунок та виплату зазначеної суддівської винагороди та допомоги на оздоровлення за спірний період виходячи з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб 2270 грн. (станом на 01.01.2021) та 2481 грн. (станом на 01.01.2022).

При цьому позивач залишає та підтримує лише позовні вимоги, що стосуються зобов`язання Хмельницький окружний адміністративний суд виплатити йому середній заробіток за час затримки розрахунку при звільнення за період з 09.10.2022 по 22.12.2023 та зобов`язання Державну судову адміністрацію України здійснити фінансування суду коштами для проведення виплати середнього заробітку за час затримки розрахунку з суддею ОСОБА_1 при звільненні.

При вирішенні питання щодо можливості прийняття до розгляду такої заяви суд зважає на те, що згідно з ч. 1 ст. 47 КАС України позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п`ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

В даному випадку зменшення позовних вимог є дійсно диспозитивним правом сторони позивача. Проте таке право має реалізовуватись в передбаченому законом порядку та спосіб.

Позивач у своїй заяві про зменшення позовних вимог та уточнення позову повідомив суд про нові обставини та докази, які виникли уже після відкриття провадження у справі зарахування 22.12.2023 на його картковий рахунок грошових коштів в якості заробітної плати від Хмельницького окружного адміністративного суду.

Так, одним з принципів адміністративного судочинства є офіційне з`ясування всіх обставин у справі. Цей принцип визначає особливості адміністративного судочинства і полягає у більш активній ролі суду: саме на суд покладено обов`язок вживати передбачені законом заходи, необхідні для всебічного з`ясування обставин у справі. Тому адміністративний суд має повністю встановити обставини справи, щоб на засадах верховенства права ухвалити законне та обґрунтоване рішення.

Принцип офіційності реалізований, зокрема, у частині четвертій статті 9 КАС України, згідно з якою суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Наразі із долученої позивачем до матеріалів справи копії виписка з карткового рахунку АТ КБ «Приватбанк» від 22.12.2023 суд позбавлений можливості дійсно пересвідчитись в тому, чи є зараховані на такий рахунок грошові кошти в сумі 43266,27 грн. саме спірною суддівською винагородою, щодо якої позивачем і були заявлені первинні позовні вимоги. Крім того, офіційне підтвердження з боку відповідача цієї виплати матиме також значення і щодо правильного вирішення іншої позовної вимоги щодо відшкодування на користь позивача середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

Відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

В силу вимог ч. 3 ст. 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Про витребування доказів за власною ініціативою суд постановляє ухвалу (ч. 3 ст. 80 КАС України).

З огляду на викладене, з метою встановлення усіх обставин справи задля забезпечення повного та всебічного її розгляду, суд доходить висновку про необхідність витребування в Хмельницького окружного адміністративного суду відповідні докази про проведення з позивачем повного розрахунку після відкриття провадження у цій справі, зокрема докази нарахування та виплати позивачу 22.12.2023 заробітної плати в сумі 43266,27 грн., а також відомості про правовий статус вказаної виплати (перерахований розмір суддівської винагороди виходячи з іншого розміру прожиткового мінімуму чи інші донараховані кошти?), надавши суду відповідний розрахунок такої виплати.

Керуючись ст.ст. 72, 77, 79, 80, 248, 256, 294 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Витребувати в Хмельницького окружного адміністративного суду та зобов`язати надати суду у 5-денний строк з моменту отримання копії даної ухвали необхідні для розгляду справи докази та відомості (інформацію), а саме:

- докази проведення з ОСОБА_1 повного розрахунку після відкриття провадження у цій справі, зокрема докази нарахування та виплати ОСОБА_1 22.12.2023 заробітної плати в сумі 43266,27 грн., а також відомості про правовий статус вказаної виплати (перерахований розмір суддівської винагороди виходячи з іншого розміру прожиткового мінімуму чи інші донараховані кошти?), надавши суду відповідний розрахунок такої виплати.

Копію ухвали направити сторонам.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

СуддяСлободонюк Михайло Васильович

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116262610
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо проходження служби

Судовий реєстр по справі —560/18049/23

Постанова від 19.04.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Курко О. П.

Ухвала від 15.04.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Курко О. П.

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Курко О. П.

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Курко О. П.

Ухвала від 28.03.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Курко О. П.

Ухвала від 27.03.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Курко О. П.

Ухвала від 27.03.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Курко О. П.

Рішення від 28.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Слободонюк Михайло Васильович

Ухвала від 26.01.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Слободонюк Михайло Васильович

Ухвала від 12.01.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Слободонюк Михайло Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні