Ухвала
від 12.01.2024 по справі 243/6681/23
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2/243/21/2024

Номер справи 243/6681/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2024 року Слов`янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

Головуючого - судді Агеєвої О.В.,

за участю секретаря судового засідання Кобець О.М.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні, поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів на підставі наказу № 29 Про впровадження дистанційної роботи Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 10 травня 2022 року, цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Гур`єва Людмила Миколаївна до ОСОБА_2 , третя особа Андріївська сільська рада Краматорського району Донецької області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини, -

В С Т А Н О В И В:

До Слов`янського міськрайонного суду Донецької області надійшла вищезазначена позовна заява.

Ухвалою Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 04 грудня 2023 року у даній справі відкрито провадження та призначено справу до підготовчого судового розгляду.

У підготовче судове засідання відповідач ОСОБА_2 не з`явився, про дату, час та розгляд справи повідомлялася належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Представник позивача - адвокатГур`єва Л.М. всудове засіданняне з`явиласядо судунадала заявупро проведенняпідготовчого судовогозасідання уїї відсутностіта відсутностіпозивача,а такожзаявила клопотанняпро допитсвідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , які зможуть підтвердити викладену в позовній заяві позицію позивача.

Представник третьої особи Андріївська сільська рада Краматорського району Донецької області до суду не з`явився.

Пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17 липня 1997 року № 475/97-ВР «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції», визначено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Тому, враховуючи ті обставини, що справа повинна розглядатися упродовж розумного строку незалежним, безстороннім та компетентним судом, та межі відкладення підготовчого судового засідання у справі не повинні призводити до збільшення розумного строку розгляду справи, суд не вважає неявку відповідача у підготовче судове засідання такою, що виникла з поважних причин, та вважає за можливе проводити підготовче судове засідання у відсутності осіб, які були повідомлені належним чином про час та місце розгляду справи.

У відповідності зі ст. 76 Цивільного процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно статті 91ЦПК України виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. У заяві про виклик свідка зазначаються його ім`я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити. В ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Клопотання про виклик свідків за змістом відповідає вимогам ст.91 ЦПК України.

Згідно правил статті 69ЦПК України свідком може бути кожна особа, якій відомі будь-які обставини, що стосуються справи.

Суду не надано доказів, що особа, про допит якої заявлено, є такою, що не може бути допитана як свідок згідно частини 1 статті 70 ЦПК України.

Відповідно до ч.4 ст. 91 ЦПК України, в ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Заява про виклик свідків є обґрунтованою з огляду на ті обставини, що вказаній у заяві про виклик свідків особі відомі обставини, що входять до складу підстави заявлених вимог, їх показання можуть мати значення для вирішення спірних правовідносин, а тому підлягає задоволенню.

Під час проведення підготовчого засідання, судом визначено предмет спору та характер спірних правовідносин, позовні вимоги та склад учасників судового процесу, з`ясовані заперечення проти позовних вимог, визначено обставини справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішено відводи, визначено порядок розгляду справи, а також вчинено інші дії з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно дост.200ЦПК України у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Таким чином, суд приходить до переконання про можливість закриття підготовчого провадження по цивільній справі та призначення справи до судового розгляду по суті.

Окрім того, відповідно до ч. 4ст. 19 СК України, при розгляді судом спорів щодо, зокрема, позбавлення батьківських прав, обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою. В частині 5 вказаної статті зазначається, що орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Зважаючи на те, Андріївська сільська рада Краматорського району Донецької області не може надати висновок щодо доцільності/недоцільності позбавлення батьківських прав відповідача ОСОБА_2 , оскільки вона на території м. Слов`янська Донецької області не проживає, тому суд вважає належним зобов`язати Службу у справах дітей Андріївської сільської ради Краматорського району Донецької області подати до суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та на підставі інших документів, які стосуються справи.

Керуючись ст. ст. 43, 76, 81, 84, 91, 92, 189, 197, 200, 212, 259, 260, 261 ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача адвоката Гур`євої Людмили Миколаївни про виклик свідків по справі задовольнити.

Викликати у судове засідання по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Гур`єва Людмила Миколаївна до ОСОБА_2 , третя особа Андріївська сільська рада Краматорського району Донецької області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини, свідків:

1. ОСОБА_3 , що мешкає в АДРЕСА_1 .

2. ОСОБА_4 , що мешкає в АДРЕСА_2

Попередити свідків про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання і за відмову від давання показань за ст. ст. 384,385 Кримінального кодексу України.

Відповідно достатті 384 КК Українизавідомо неправдиве показання свідка, потерпілого, завідомо неправдивий висновок експерта, складені для надання або надані органу, що здійснює досудове розслідування, виконавче провадження, суду, Вищій раді правосуддя, тимчасовій слідчій чи спеціальній тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради України, подання завідомо недостовірних або підроблених доказів, завідомо неправдивий звіт оцінювача про оцінку майна, а також завідомо неправильний переклад, зроблений перекладачем у таких самих випадках, - караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років. Ті самі дії, поєднані з обвинуваченням у тяжкому чи особливо тяжкому злочині, або зі штучним створенням доказів обвинувачення чи захисту, а також вчинені з корисливих мотивів, караються виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до п`яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п`яти років.

Відповідно достатті 385 КК Українивідмова свідка від давання показань або відмова експерта чи перекладача без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків у суді, Вищій раді правосуддя, Конституційному Суді України або під час провадження досудового розслідування, здійснення виконавчого провадження, розслідування тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради України - караються штрафом від п`ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців. Не підлягає кримінальній відповідальності особа за відмову давати показання під час провадження досудового розслідування або в суді щодо себе, а також членів її сім`ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

Підготовчепровадження по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Гур`єва Людмила Миколаївна до ОСОБА_2 , третя особа Андріївська сільська рада Краматорського району Донецької області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини - закрити та призначити справу до судового розгляду по суті на 09годину 00хвилин 24січня 2024року, якебуде проводиться дистанційно, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з можливістю використання сторонами по справі власних технічних засобів за допомогою системи «EasyCon».

Зобов`язати Службуу справахдітей Андріївськоїсільської радиКраматорського районуДонецької області подати до суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання позивача та дитини на підставі інших документів, які стосуються справи.

Висновок до суду направити на електронну пошту суду inbox@sl.dn.court.gov.ua

Встановити наступний порядок з`ясування обставин: допитати позивача, відповідача, свідків, вислухати представника третьої особи, дослідити докази, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, під час розгляду справи по суті.

В судове засідання викликати сторони.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Ухвалу постановлено, складено і підписано в нарадчій кімнаті складом суду, який розглянув справу.

Головуючий:

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду

Донецької області О.В. Агеєва

Дата ухвалення рішення12.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116269375
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини

Судовий реєстр по справі —243/6681/23

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Агеєва О. В.

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Агеєва О. В.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Агеєва О. В.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Агеєва О. В.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Агеєва О. В.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Агеєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні