Ухвала
від 15.01.2024 по справі 143/5/24
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/5/24

УХВАЛА

про відкриття провадження в цивільній справі

15.01.2024р. м. Погребище

Суддя Погребищенського районного суду Вінницької області Сич С.М., ознайомившись із позовною заявою керівника Немирівської окружної прокуратури (вул. Шевченка, 23, м. Немирів, Вінницький район, Вінницька область, 22800), поданої в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області (вул. Келецька, 63, м. Вінниця, Вінницька область, 21027), до ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання/перебування невідоме), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Фермерське господарство «Дружба-Л» (вул. Веселівка, 1, с. Гопчиця, Вінницький район, Вінницька область, 22216), про припинення права власності на земельну ділянку шляхом її конфіскації,-

Встановив:

02.01.2024 року до Погребищенського районного суду Вінницької області надійшла вищевказана позовна заява, в якій керівник Немирівської окружної прокуратури просить припинити право власності ОСОБА_1 , громадянина російської федерації, на земельну ділянку із кадастровим номером 0523487000:11:000:0085, площею 2,9617 га, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Погребищенської територіальної громади (колишньої Старостинецької сільської ради Погребищенського району Вінницької області) шляхом її конфіскації на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області.

Відповідно до вимог ст.ст. 175, 177 ЦПК України позовна заява подана особою, яка має цивільну процесуальну дієздатність.

Підстав для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі немає.

Вирішуючи питання щодо територіальної юрисдикції (підсудності) даної справи, суд виходить із наступного.

Згідно із ч. 1ст.30ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

За змістом ч.1 ст.181 ЦК України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Таким чином, правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною договору, об`єктом якого є нерухоме майно.

Такий висновок узгоджується із правовою позицією, викладеною в постанові Верховного Суду від 10.04.2019 року у справі № 638/1988/17.

Предметом спору в даній справі є припинення права власності ОСОБА_1 , громадянина російської федерації, на земельну ділянку із кадастровим номером 0523487000:11:000:0085, площею 2,9617 га, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Погребищенської територіальної громади (колишньої Старостинецької сільської ради Погребищенського району Вінницької області) шляхом її конфіскації на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області.

З огляду на викладене, дана справа підсудна Погребищенському районному суду Вінницької області за правилами виключної підсудності.

Відповідачем у справі є ОСОБА_1 , країна громадянства: російська федерація, який згідно відповіді Погребищенської міської ради Вінницького району Вінницької області від 09.01.2024 року № 02-09/99 за відомостями Реєстру територіальної громади на території Погребищенської територіальної громади не зареєстрований.

Згідно із вимогами ч. 11ст.128ЦПК України відповідач, третя особа, свідок зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого не відоме, викликається до суду через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Відповідно до ч. 12ст. 128 ЦПК Українипорядок публікації оголошень на веб-порталі судової влади України визначається Положенням про Єдину інформаційно-телекомунікаційну систему.

За змістом підпункту 15.8 п.15 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи оприлюднення інформації щодо справи, визначеної цією редакцією Кодексу, на офіційному веб-порталі судової влади України здійснюється в порядку, визначеному Положенням про автоматизовану систему документообігу суду.

Зважаючи на відсутність у суду відомостей щодо офіційної електронної адреси відповідача, а також ураховуючи неможливість встановлення судом зареєстрованого його місця проживання, суд дійшов висновку про необхідність повідомлення останнього про дату, час і місце судового засідання через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.

Згідно із ч. 2 ст. 19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку, зокрема позовного провадження (загального або спрощеного).

За положеннями ч. 1ст. 11 ЦПК України суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

За змістом ч. 4 ст. 19 ЦПК України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч.3 ст.274 ЦПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1)ціну позову; 2)значення справидля сторін; 3)обраний позивачемспосіб захисту; 4)категорію таскладність справи; 5)обсяг тахарактер доказіву справі,в томучислі чипотрібно усправі призначитиекспертизу,викликати свідківтощо; 6)кількість сторінта іншихучасників справи; 7)чи становитьрозгляд справизначний суспільнийінтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Зважаючи на обраний прокурором спосіб захисту, беручи до уваги характер та зміст спірних правовідносин, кількість учасників справи, суддя дійшов висновку, що даний спір підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до ч. 3 ст. 53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

В ч. 5 ст. 53 ЦПК України обумовлено, що про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

У позовній заяві керіник Немирівської окружної прокуратури просить, зокрема, залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Фермерське господарство «Дружба-Л», покликаючись на те, що спірна земельна ділянка перебуває в оренді означеного господарства.

За такихобставин судвважає,що рішеннясуду усправі можевплинути направа таобов`язки Фермерського господарства«Дружба-Л» щодо відповідача.

Відтак,Фермерське господарство«Дружба-Л» необхідно залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Керуючисьст.ст. 19, 30, 53, 187, 260, 274 ЦПК України, п.п. 15.8 п.15 Перехідних положень ЦПК України, суддя,-

Ухвалив:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 143/5/24 за позовом керівника Немирівської окружної прокуратури, поданого в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Фермерське господарство «Дружба-Л», про припинення права власності на земельну ділянку шляхом її конфіскації.

Розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Залучити Фермерське господарство «Дружба-Л» (вул. Веселівка, 1, с. Гопчиця, Вінницький район, Вінницька область, 22216) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Підготовче засідання у справі призначити на 15 год. 00 хв. 29.02.2024 року у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Погребищенського районного суду Вінницької області (22200, м. Погребище, Вінницька область, вул. Б. Хмельницького, 51).

Розмістити на веб-порталі судової влади України оголошення про повідомлення (виклик) відповідача ОСОБА_1 про відкриття провадження та розгляд справи за позовом керівника Немирівської окружної прокуратури, в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Фермерське господарство «Дружба-Л», про припинення права власності на земельну ділянку шляхом її конфіскації, яке відбудеться 29.02.2024 року о 15 год. 00 хв.

Встановити строк для подання відповідачем ОСОБА_1 відзиву на позовну заяву - п`ятнадцять днів з дня опублікування оголошення про повідомлення відповідача про відкриття провадження та розгляд справи.

Роз`яснити відповідачу, що відзив на позовну заяву за формою та змістом має відповідати вимогам ст.178 ЦПК України. Копія відзивута доданихдо ньогодокументів іншимучасникам справиповинна бутинадіслана (надана)одночасно знадісланням (наданням)відзиву досуду. У разі ненадання ними відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Встановити строк для подання прокурором та позивачем відповіді на відзив - п`ять днів з дня отримання відзиву.

Встановити строк для подання відповідачем заперечення - п`ять днів здня отримання відповіді на відзив.

Роз`яснити сторонам, що відповідь на відзив та заперечення за формою та змістом мають відповідати вимогам, встановленим частиною третьою п`ятою ст.178 ЦПК України. Копії відповіді на відзив, заперечення та доданих до них документів іншим учасникам справи повинні бути надіслані (надані) одночасно з їх надісланням (наданням) до суду.

Встановити строк для подання третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача пояснення щодо позову - п`ятнадцять днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі.

Роз`яснити третій особі, що пояснення щодо позову за формою та змістом має відповідати вимогам, встановленим частинами 3-5 ст. 178 ЦПК України. Копія пояснення та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) пояснення до суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (http://pgb.vn.court.gov.ua).

Надіслати учасникам справи копію даної ухвали, а третій особі копію позовної заяви та копії доданих до неї документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено16.01.2024
Номер документу116279699
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення права власності на земельну ділянку шляхом її конфіскації

Судовий реєстр по справі —143/5/24

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні