Ухвала
від 15.01.2024 по справі 686/13080/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/13080/22

Провадження № 2-др/686/8/24

УХВАЛА

15 січня 2024 року Хмельницький міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі: головуючого судді Козак О.В.,

при секретарі Кошельник Ю.С.,

за участю: представника позивача Куца І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Хмельницькому заяву ОСОБА_1 про стягнення судових витрат на професійну правничу допомогу,

в с т а н о в и в :

22 грудня 2023 року до суду надійшла заява ОСОБА_1 про стягнення з відповідачів судових витрат на професійну правничу допомогу в справі №686/13080/22.

В обґрунтування заяви заявник вказав, що відповідно до договору про надання правової (правничої) допомоги №3 від 01.06.2022р., укладеного з АО «Юрколегія», ним понесено витрати на отримання професійної правничої допомоги в розмірі 10000грн., детальний опис наданих послуг зазначено у звіті.

З врахуванням наведеного заявник просить: стягнути з відповідачів КНП «Хмельницька центральна районна лікарня» Хмельницького району та Хмельницької районної ради Хмельницької області на його користь з кожного по 5000грн. витрат на надання професійної правничої допомоги.

В судовому засіданні представник позивача Куц І.О. заявлені вимоги підтримав, просив задоволити.

Представник відповідача КНП «Хмельницька центральна районна лікарня» Хмельницького району в судове засідання не з`явився, подав до суду клопотання про зменшення витрат на професійну правничу допомогу, оскільки розмір витрат на оплату послуг адвоката неспівмірний із реальною кількістю часу витраченого адвокатом та необґрунтований, є явно завищеним. Спір мав приватно-правовий характер, не становив значного публічного інтересу і не знайшов розголосу. Відтак просив зменшити розмір витрат позивача на правничу допомогу більш ніж на половину.

Інші учасники процесу в содове засідання не з`явились, повідомлялись про час та місце розгляду справи у встановленому законом порядку.

Судом встановлено, що рішенням Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 14грудня 2023року задоволено позовні ОСОБА_2 та ОСОБА_1 до КНП «Хмельницька центральна районна лікарня» Хмельницького району, Хмельницької районної ради Хмельницької області про визнання незаконними та скасування наказів, визнання незаконним та скасування розпорядження.

Заява про стягнення судових витрат на професійну правничу допомогу та докази на їх підтвердження направлена до суду позивачем ОСОБА_1 19.12.2023 року.

Відповідно до ст. 246 ЦПК України, якщо сторона з поважних причин не може подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат до закінчення судових дебатів у справі, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше двадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог, у випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому ст. 270 цього Кодексу.

У відповідності до п.3 ч. 1 ст. 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно ч.8 ст.141 ЦПК України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Згідно ч.4ст.12 ЦПК Україникожна сторона несе ризик настання наслідків пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

У позові, заяві про зміну предмету позову питання про стягнення з відповідачів понесених ним витрат позивачем не ставилося, як і не зазначалось в згаданих документах, що подання доказів, які підтверджують розмір понесених ним судових витрат, буде здійснено протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду.

З наведеного вбачається, що заяву про вирішення питання про відшкодування витрат на правову (правничу) допомогу, з наданням доказів на підтвердження розміру понесених витрат, ОСОБА_1 направив на адресу суду 19.12.2023 року, при цьому відповідної заяви до закінчення судових дебатів у справі він та його представник не подавали.

Зважаючи на вказане, заявник не дотримався процедури, визначеної частиною восьмою статті 141 ЦПК України та ст.246 ЦПК України, оскільки докази розміру витрат, які сторона сплатила або має сплатити, у зв`язку з розглядом справи, подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

У постанові від 29 червня 2022 року в справі № 161/5317/18 Верховний Суд зазначив, що аналіз наведених процесуальних норм вказує на те, що умовами вирішення питання про розподіл судових витрат (крім судового збору), є подання стороною відповідної заяви (усної чи письмової) до закінчення судових дебатів у справі, а також подання відповідних доказів про понесені витрати у строки, визначені процесуальним законом.

Неподання чи незаявлення стороною до закінчення судових дебатів у справі про необхідність розподілу судових витрат, пов`язаних із розглядом справи, тобто крім судового збору, є підставою для відмови у задоволенні заяви про ухвалення додаткового рішення щодо таких судових витрат.

Враховуючи те, що позивачем та його представником не було подано заяви до закінчення судових дебатів про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу та намір подати докази на підтвердження витрат на професійну правничу допомогу після ухвалення судового рішення, суд приходить до висновку, що у задоволенні заяви про розподіл судових витрат на правничу допомогу, слід відмовити.

Керуючись положенням статей 2, 3, 10-13, 19, 76-82, 133, 141, 246, 270 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у задоволенні заяви ОСОБА_1 про стягнення судових витрат на професійну правничу допомогу.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Хмельницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Дата складання повного тексту рішення суду 15.01.2024 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено16.01.2024
Номер документу116285326
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення судових витрат на професійну правничу допомогу

Судовий реєстр по справі —686/13080/22

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Постанова від 23.04.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Постанова від 25.03.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Постанова від 25.03.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні