Ухвала
від 08.01.2024 по справі 389/1007/20
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08.01.2024

ЄУН 389/1007/20

Провадження № 6/389/132/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 січня 2024 року Знам`янський міськрайонний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого-судді Берднікової Г.В.,

за участю секретаря судового засідання Іваніни В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні подання старшого державного виконавця Знам`янського відділу державної виконавчої служби у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) Шеремет Катерини Вячеславівни про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України, стягувач ОСОБА_1 , боржник приватне підприємство «Світанок+»,

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду з даним поданням, в якому просить тимчасово обмежити у праві виїзду за межі України, ОСОБА_2 , який є керівником боржника - приватного підприємства «Світанок +» покладених на нього виконавчим листом №389/1007/20, про стягнення з ПП «Світанок+» на користь ОСОБА_1 32066 грн. 40 коп. заборгованості з орендної плати та 2730 грн. 22 коп. пені за несвоєчасне внесення орендної плати, до виконання зобов`язань.

В обґрунтування подання вказано, що на виконанні у Знам`янському відділі державної виконавчої служби у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) перебуває виконавче провадження №66911638 з виконання виконавчого листа №389/1007/20, виданого 26 серпня 2021 року про стягнення з ПП «Світанок+» на користь ОСОБА_1 заборгованості з орендної плати - 32066 грн. 40 коп. та пені за несвоєчасне внесення орендної плати в сумі 2730 грн. 22 коп. За вказаним виконавчим документом боржником є ПП «Світанок+», керівником якого є громадянин України, ОСОБА_2 . Державним виконавцем, 22 вересня 2021 року винесено постанову про відкриття виконавчого провадження, якою зобов`язано боржника подати декларацію про доходи та майно, попереджено останнього про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей. Копію постанови направлено сторонам виконавчого провадження. Рішення на сьогоднішній день боржником не виконано, декларацію не надано, будь яких дій спрямованих на його виконання не здійснено. Враховуючи, що керівник боржника був обізнаний про результати розгляду цивільної справи №389/1007/20, рішення якої набрало законної сили та є обов`язковим для виконання, та не вчинив жодних дій для виконання судового рішення, з метою недопущення уникнення від зобов`язань, державний виконавець змушений звернутись з даним поданням до суду.

Державний виконавець у судове засідання не з`явився, про дату час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив. Сторони виконавчого провадження у судове засідання не викликалися в силу положення ч.4 ст.411 ЦПК України.

Дослідивши подання та додані до нього документи, а також матеріали цивільної справи №389/1007/20, судом встановлено, що рішенням Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 19січня 2021рокуу справі ЄУН 389/1007/20 за позовом ОСОБА_1 до приватного підприємства «Світанок+» про розірвання договору оренди земельної ділянки, стягнення заборгованості за орендною платою, передання земельної ділянки, із останнього поміж іншого стягнуто заборгованість з орендної плати в сумі 32066 грн. 40 коп. та пеню за несвоєчасне внесення орендної плати в розмірі 2730 грн. 22 коп., всього стягнуто 34796 грн. 62 коп. Рішення набрало законної сили 21 квітня 2021 року.

На підставі вказаного рішення, за заявою ОСОБА_1 судом видано три виконавчі листи за №389/1007/20, які в подальшому останньою звернуто до примусового виконання до Знам`янського відділу державної виконавчої служби у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південно-східного Міністерства юстиції (м.Дніпро).

Постановою державного виконавця Знам`янського ВДВС від 22 вересня 2021 року відкрито виконавче провадження №66911638 про стягнення з приватного підприємства «Світанок+», код ЄДРПОУ: 41159403, місце знаходження: вул.Колгоспна,4-а с.Петрове Знам`янського району Кіровоградської області, на користь ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , заборгованості з орендної плати в сумі 32066 грн. 40 коп. та пені за несвоєчасне внесення орендної плати в розмірі 2730 грн. 22 коп., а всього 34796 грн. 62 коп. Одночасно вказаною постановою зобов`язано боржника протягом 5 робочих днів, подати декларацію про доходи та майно та попереджено про відповідальність за ненадання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей.

Разом з цим, доказів про те, що постанова про відкриття виконавчого провадження надсилалася на адресу боржника та була ним отримана, суду не надано.

Постановою про арешт коштів боржника від 01 грудня 2023 року по виконавчому провадженню №66911638 накладено арешт на грошові кошти/електронні гроші, що містяться на відкритих рахунках/електронних гаманцях, а також на кошти/електронні гроші на рахунках/електронних гаманцях, що будуть відкриті після винесення постанови про арешт коштів боржника. Також, державним виконавцем 01 грудня 2023 року винесено постанову про арешт майна боржника по виконавчому провадженню №66911638, якою накладено арешт на майно, що належить боржнику. Відомості про те, що вказані постанови були направлені та отримані боржником суду, не надано.

З відповідей Державної фіскальної служби України, Міністерства внутрішніх справ України вбачається, що інформація про номери рахунків, відкриті у банках та інших фінансових установах божником до ДФС не надходила, дані про зареєстровані транспортні засоби, щодо боржника ПП «Світанок +», відсутні.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, інформації з Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, Державного реєстру Іпотек, у боржника наявні в оренді та суборенді земельні ділянки.

Із витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців вбачається, що Приватне підприємство «Світанок+» зареєстроване 17 лютого 2017 року, його керівником є ОСОБА_2 .

Згідно з довідкою Головного управління ДПС у Кіровоградській області від 29 серпня 2023 року ПП «Світанок+» перебуває на спрощеній системі оподаткування, є платником єдиного податку третьої групи. Подання до контролюючого органу фінансової звітності (Балансу) платниками єдиного податку законодавством не передбачено.

Також до подання державним виконавцем додано вимогу виконавця адресовану ПП «Світанок +», в якій державний виконавець наголошував на необхідності надання вичерпної інформації про майно боржника за даними балансу підприємства, а також надання копії балансу підприємства. Проте, відомостей, що вказана вимога направлялася на адресу боржника та була ним отримана суду також не надано. Крім того, у вимозі відсутній вихідний номер та дата відправлення поштової кореспонденції.

Разом з цим, на вимогу державного виконавця від 22 серпня 2023 року за №34885 адресовану ПП «Світанок +» приватним підприємством надано відповідь за підписом директора, відповідно до якої, за ПП «Світанок +» майно не зареєстровано, рахунки у банківських установах відсутні.

Порядок вирішення питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України визначено у ст.441 ЦПК України, відповідно до якої питання про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.6ЗУ «Пропорядок виїздуз Українита в`їздув Українугромадян України» право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено також у випадку, якщо він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов`язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів.

Отже, тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України - це певного виду санкція, яка може застосовуватися у зв`язку з ухиленням особи від виконання зобов`язання, зокрема виконання судового рішення.

Згідно зі ст.11 Закону України «Про виконавче провадження», державний виконавець зобов`язаний вживати передбачених вищевказаним законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Відповідно до п.19 ч.3 ст.18 ЗУ «Про виконавче провадження», виконавець має право у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, укладених на нього рішенням, звертатися до суду, за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Таким чином, задоволення подання державного виконавця про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України можливе лише за умови доведення факту ухилення боржника від виконання зобов`язання. При цьому під ухиленням від виконання зобов`язань, покладених судовим рішенням, слід розуміти такі діяння (дії чи бездіяльність) особи боржника, які полягають у навмисному чи іншому свідомому невиконанні нею таких обов`язків.

У зв`язку з цим, з метою всебічного і повного з`ясування всіх обставин справи, встановлення дійсних прав та обов`язків учасників спірних правовідносин, суду належить з`ясувати, чи дійсно особа свідомо не виконувала належні до виконання зобов`язання в повному обсязі або частково.

Відповідно до ст.6 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч.ч.1,5,6 ст.81ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно зі ст.77ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Докази, на підставі яких сторони обґрунтовують обставини, на які вони спираються, мають відповідати вимогам, встановленим ст.ст.77-80ЦПК України належними, допустимими, достатніми та достовірними.

При зверненні до суду з даним поданням державним виконавцем не надано доказів на підтвердження умисного ухилення боржника від виконання рішення суду. Так, суду не надано доказів про направлення боржнику ухвали про відкриття виконавчого провадження, вимоги про надання державному виконавцю документів, а також інших прийнятих державним виконавцем процесуальних документів, що ставить під сумнів обізнаність боржника з наявністю відкритого виконавчого провадження, строками його добровільного виконання, необхідністю надання на вимогу виконавця документів.

Сам по собі факт невиконання у встановлений державним виконавцем строк покладених на боржника зобов`язань не може бути підставою для обмеження особи у праві виїзду за межі України.

Відповідно до вимог ч.1,3 ст.12ЦПК України наявність умислу та обставин, які є предметом посилання державного виконавця у поданні про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України як на підставу його вимог, підлягають доведенню. Обов`язок доказування факту ухилення боржника від виконання зобов`язань, відповідно до вимог ст.81 ЦПК України, покладається в даному випаду на орган державної виконавчої служби, який звертається до суду із відповідним поданням. Особа, яка має невиконані зобов`язання, не може вважатися винною в ухиленні від їх виконання, поки не буде доведено протилежного.

Відповідно до ст.33Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом.

В силу ст. 13 Загальної декларації прав людини кожна людина має право вільно пересуватися й обирати собі місце проживання в межах любої держави. Кожна людина має право залишати будь-яку країну, включаючи свою власну, і повертатися у свою країну.

Також ст.12 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права передбачено, що кожна людина має право покидати будь-яку країну, включаючи свою власну. Згадані вище права не можуть бути об`єктом ніяких обмежень, крім тих, які передбачено законом, які є необхідними для охорони державної безпеки, громадського порядку, здоров`я чи моральності населення або прав і свобод інших і є сумісними з іншими правами, визначеними в цьому Пакті.

Позиція щодо неправомірності заборони виїзду за кордон без оцінки індивідуальних обставин боржника на підставі лише факту наявності невиконаного грошового зобов`язання, викладена у рішенні ЄСПЛ у справі «Хлюстов проти Росії».

За положенням законодавства тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон може мати місце лише у виключних випадках і повинно використовуватись лише як крайній захід після реалізації всіх можливих та передбачених законом засобів примусового виконання судового рішення, оскільки стосується гарантованого ст.33Конституції України особистого майнового права особи вільно залишати територію України та права на свободу пересування, передчасне і безпідставне обмеження яких є неприпустимим.

Виходячи з вищенаведеного, подання задоволенню не підлягає, у зв`язку з недоведеністю державним виконавцем умисного ухилення боржника від виконання рішення суду.

Керуючись ст.ст. 258-260, 441 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні подання старшого державного виконавця Знам`янського відділу державної виконавчої служби у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) Шеремет Катерини Вячеславівни, боржник приватне підприємство «Світанок+», стягувач ОСОБА_1 , про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника фізичної особи, відмовити.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Г.В. Берднікова

Дата ухвалення рішення08.01.2024
Оприлюднено17.01.2024
Номер документу116302552
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —389/1007/20

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

Ухвала від 23.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 04.06.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 21.04.2021

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 05.04.2021

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Рішення від 19.01.2021

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Рішення від 19.01.2021

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Ухвала від 06.05.2020

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Ухвала від 27.04.2020

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні