Рішення
від 15.01.2024 по справі 754/15153/20
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2-др/754/6/24

Справа №754/15153/20

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

Іменем України

15 січня 2024 року Деснянський районний суд м.Києва в складі:

головуючого - судді Скрипки О.І.,

при секретарі Моторенко К.О.,

за участю

представника відповідача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву позивача ОСОБА_2 про ухвалення додаткового рішення по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Альтахаус Холд», приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Яворська Наталія Вікторівна, про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу, визнання договору частково недійсним, визнання договору купівлі-продажу недійсним та скасування рішення про державну реєстрацію, визнання право особистої приватної власності, -

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Деснянського районного суду м.Києва знаходилась вищевказана цивільна справа.

Рішенням Деснянського районного суду м.Києва від 20.03.2023 року позовні вимоги задоволено частково.

Позивач ОСОБА_2 звернувся до суду з заявою про ухвалення додаткового рішення по справі, в якій просить стягнути з відповідача на його користь судові витрати, а саме судовий збір за задоволеними позовними вимогами та за подання заяви про забезпечення позову в розмірі 8906,40 грн., оскільки зазначене питання не було вирішено судом при постановленні рішення.

В судове засідання позивач не з`явився, надавши заяву про розгляд заяви у його відсутність.

Представник відповідача ОСОБА_1 проти задоволення заяви заперечувала, вказуючи на порушення позивачем норм ЦПК України щодо порядку та строків звернення до суду про вирішення питання про стягнення судових витрат з урахуванням положень ч.8 ст.141, ч.1 ст.246 ЦПК України.

Суд, заслухавши думку представника відповідача, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Розгляд справи по суті судом першої інстанції закінчується ухваленням рішення суду. Суди ухвалюють рішення, постанови іменем України негайно після закінчення судового розгляду. (ч. 3 ст. 258, ч. 1 ст. 259 ЦПК України)

Згідно положень статті 263 ЦПК України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 265 ЦПК України, у резолютивній частині рішення зазначається, серед іншого, розподіл судових витрат.

Згідно ч.ч. 1, 3 ст. 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу; витрати, пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Відповідно до ч. 1 п.1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 270 ЦПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: стосовно певної позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що треба виконати; судом не вирішено питання про судові витрати; суд не допустив негайного виконання рішення у випадках, встановлених статтею 430 цього Кодексу. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення.

Як встановлено судом, позивач ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом, вимоги якого було уточнено під час розгляду справи, до відповідача ОСОБА_3 про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу, визнання договору частково недійсним, визнання договору купівлі-продажу недійсним та скасування рішення про державну реєстрацію, визнання право особистої приватної власності.

Відповідно до первісного позову, позивач просив встановити факт його спільного проживання з відповідачем однією сім`єю як жінки та чоловіка без реєстрації шлюбу в період часу з 10.10.2016 року по 17.12.2018 року; визнати попередній договір від 12.02.2018 року, укладений між ТОВ «Альтахаус Холд» та ОСОБА_4 частково недійсним в частині покупця - сторони 2; визнати його покупцем - стороною 2 за вищевказаним договором; перевести права та обов`язки за вказаним договором з відповідача на нього; визнати квартиру, яка є предметом майбутнього договору купівлі-продажу (основного договору), характеристики якої вказані у п.1.4 попереднього договору від 12.02.2018 року, в житловому будинку по АДРЕСА_1 , як таку, що придбана за його особисті кошти.

За подання первісного позову позивачем було сплачено судовий збір за 4 вимоги немайнового характеру в загальному розмірі 3363,20 грн.

25.06.2021 року до суду надійшла заява про зміну предмету позову, відповідно до якої позивач просив задовольнити його вимоги, а саме:

- встановити факт проживання з відповідачем однією сім`єю як жінки та чоловіка без реєстрації шлюбу в період часу з 10.10.2016 року по 17.12.2018 року;

- визнати попередній договір від 12.12.2018 року, укладений між ТОВ «Альтахаус Холд» та ОСОБА_5 частково недійсним в частині покупця - сторони 2;

- визнати його стороною-2 за попереднім договором від 12.02.2018 року. Перевести права та обов`язки сторони-2 за попереднім договором від 12.02.2018 року з ОСОБА_5 на нього;

- визнати недійсним договір купівлі-продажу, серія та номер: 255, виданий 14.04.2021 року, видавник: приватний нотаріус КМНО Ляхар О.В., та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 57632509 від 14.04.2021 року;

- визнати за ним право особистої приватної власності на квартиру АДРЕСА_2 .

При поданні даної заяви позивачем було здійснено сплату судового збору за вимогу майнового характеру в розмірі 7645,20 грн.

Крім того, позивачем було сплачено судовий збір за подання заяви про забезпечення позову, яка була задоволена ухвалою Деснянського районного суду м.Києва від 29.06.2021 року в розмірі 420,40 грн.

Рішенням Деснянського районного суду м.Києва від 20.03.2023 року позовні вимоги ОСОБА_2 задоволено частково; встановлено факт, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 проживали однією сім`єю як жінка та чоловік без реєстрації шлюбу в період часу з 10 жовтня 2016 року до 17 грудня 2018 року; визнано за ОСОБА_2 право особистої приватної власності на квартиру АДРЕСА_2 , загальною площею 49,6 кв.м, житловою площею 12,8 кв.м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1288684680000; в іншій частині позовних вимог відмовлено.

Вказаним рішенням суду питання про стягнення судових витрат не вирішувалось.

Постановою Київського апеляційного суду від 05.09.2023 року рішення Деснянського районного суду м.Києва від 20.03.2023 року в частині визнання особистої приватної власності на квартиру за позивачем скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення, яким позовні вимоги задоволено частково та визнано за ОСОБА_2 та ОСОБА_3 право власності на 1/2 частину вказаної квартири за кожним. В іншій частині рішення Деснянського районного суду м.Києва від 20.03.2023 року залишено без змін.

Питання щодо стягнення судових витрат на користь позивача апеляційною інстанцією також не вирішувалось.

Відтак, питання про стягнення з відповідача на користь позивача судових витрат по сплаті судового збору підлягає вирішенню з урахуванням вищевказаної постанови Київського апеляційного суду.

Судом відхиляються заперечення представника відповідача проти заяви з посиланням на порушення позивачем норм ЦПК України щодо порядку та строків звернення до суду про вирішення питання про стягнення судових витрат з урахуванням положень ч.8 ст.141, ч.1 ст.246 ЦПК України.

Так, як вже зазначено вище, згідно ч.ч. 1, 3 ст. 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу; витрати, пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Відповідно до ч.8 ст.141 ЦПК України, докази, що підтверджують розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку, суд залишає таку заяву без розгляду.

Якщо сторона з поважних причин не може подати докази, які підтверджують точний розмір понесених нею судових витрат до закінчення судових дебатів у справі, суд, за заявою такої сторони, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Однак, така заява має бути озвучена до закінчення судових дебатів у справі (ч. 1 ст. 246 ЦПК).

Таким чином, законодавцем розмежовано види судових витрат і положення ч.8 ст.141, ч.1 ст.246 ЦПК України регулюють порядок і строки звернення щодо стягнення саме витрат, пов`язаних з розглядом справи (витрат на професійну правничу допомогу; витрат, пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду), а не судового збору, про стягнення якого просить позивач.

З урахуванням положень ст.141 ЦПК України суд приходить до висновку про необхідність стягнення з відповідача на користь позивача судових витрат по сплаті судового збору пропорційно до задоволених вимог з урахуванням постанови Київського апеляційного суду, а саме: витрат по сплаті судового збору за 1 вимогу немайнового характеру в розмірі 840,80 грн., 50 % витрат по сплаті судового збору за 1 вимогу майнового характеру в розмірі 3822,60 грн., а також витрат по сплаті судового збору за подання заяви про забезпечення позову в розмірі 420,40 грн., а всього 5083,80 грн. В задоволенні інших вимог заяви належить відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 4, 5, 12, 13, 17-19, 76-82, 89, 137, 141, 246, 258, 259, 263-266, 268, 270, 352, 354, 355 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву позивача ОСОБА_2 - задовольнити частково.

Ухвалити додаткове рішення у цивільній справі № 754/15153/20 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Альтахаус Холд», приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Яворська Наталія Вікторівна, про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу, визнання договору частково недійсним, визнання договору купівлі-продажу недійсним та скасування рішення про державну реєстрацію, визнання право особистої приватної власності.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_2 , витрати по сплаті судового збору в сумі 5083 грн. 80 коп.

В іншій частині вимог - відмовити.

Апеляційна скарга на додаткове рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його складення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення додаткового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього додаткового рішення.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст рішення складено та підписано 16 січня 2024 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено17.01.2024
Номер документу116311603
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію, визнання право особистої приватної власності

Судовий реєстр по справі —754/15153/20

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Рішення від 15.01.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Рішення від 15.01.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні