Ухвала
від 15.01.2024 по справі 287/599/23
ОЛЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 287/599/23

2/287/106/24

У х в а л а

про залишення позовної заяви без руху

"15" січня 2024 р. м. Олевськ

Олевський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Винара Л.В.

з участю секретаря Кострицької Т.П.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Олевську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Олевської міської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини за законом, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Олевського районного суду Житомирської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Олевської міської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини за законом.

16.11.2023 року ухвалою Олевського районного суду Житомирської області відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

У підготовче судове засідання позивачка ОСОБА_1 не з`явилася, до суду надала письмову заяву з проханням розглядати справу без її участі у зв`язку з воєнним станом, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Від представника відповідача Олевської міської ради Кравченка А.О. надійшла письмова заява з проханням проводити розгляд справи без його участі.

Вивчивши матеріали справи, після відкриття провадження, суддя встановив, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статті175 ЦПК України.

Зокрема, згідно з ч. 1 ст.4ЦПКУкраїни кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За правилами цивільного процесуального законодавства України позовна заява за формою та змістом повинна відповідати вимогам статей175, 177 ЦПК України.

Так, відповідно до ч. 3ст. 175 ЦПК Українипозовна заява повинна містити:

1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору;

7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи;

10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав..

З позовної заяви вбачається, що позивачкою не дотримані норми ст. 175 ЦПК України, а саме у поданій позовній заяві:

- не зазначено повного найменування юридичної особи відповідача по справі;

- не зазначено ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці;

- не зазначено доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності).

Також, у вступній частині позовної заяви позивачка ОСОБА_1 зазначає, що нею подано позовну заяву про визначення додаткового строку для прийняття спадщини за законом. Разом з тим, у мотивувальній частині позовної заяви ОСОБА_1 вказала про те, що за свого життя її мама ОСОБА_2 залишила заповіт та в прохальній частині позовної заяви просить суд визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом. Враховуючи наведене, позивачці слід уточнити позовну заяву в цій частині.

За вищевказаних обставин подальший рух позовної заяви неможливий.

Відповідно до ч. 11ст. 187 ЦПК Українисуддя, встановивши після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених устаттях 175, 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Враховуючи викладене,суддя дійшоввисновку проневідповідність поданогопозову вимогамст.175 ЦПК України, у зв`язку з чим наявні підстави для залишення позовної заяви без руху.

Суд звертає увагу, що право на доступ до правосуддя не є абсолютним, на цьому наголошує і Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях «Голдер проти Великої Британії» від 21.02.1975 року, «Жоффр де ля Прадель проти Франції» від 16.12.1992 року. Відтак, в кожному випадку позивач при зверненні до суду із позовом повинен дотримуватися норм процесуального законодавства.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини її основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

Враховуючи викладені вище обставини, суд дійшов висновку про залишення заяви без руху з наданням позивачці строку для усунення вказаних в ухвалі недоліків.

Керуючись ст.ст. 175, 177, ч. 11 ст.187ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Олевської міської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини за законом - залишити без руху.

Повідомити позивачку про необхідність виправити зазначені недоліки позовної заяви протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

Роз`яснити позивачці, що якщо вона не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява, відповідно до ч. 13ст. 187 ЦПК України, залишається без розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Л.В.Винар

СудОлевський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116320339
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —287/599/23

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні