Ухвала
від 17.01.2024 по справі 621/4429/23
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

621/4429/23

2-о/621/11/24

У Х В А Л А

17 січня 2024 року м. Зміїв

Зміївський районний суд Харківської області у складі:

головуючого - судді Овдієнка В. В.

присяжних: Баланової А. М., Бондаренко О. В.,

заявник - ОСОБА_1 ,

представник заявника - ОСОБА_2 ,

особа, відносно якої подана заява про визнання її недієздатною, - ОСОБА_3 ,

представник особи, відносно якої подана заява про визнання її недієздатною, - ОСОБА_4 ,

заінтересована особа - виконавчий комітет Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області, як орган опіки та піклування,

представники заінтересованої особи - Діхтяр Д. М., Чернобай О. Г.,

розглянувши за відсутності учасників справи у порядку окремого провадження справу про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

у с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просив: визнати недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка мешкає в с. Шелудьківка Чугуївського району Харківської області, та встановити над нею опіку; призначити опікуном над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Разом у заяві про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, зазначив клопотання про призначення у справі амбулаторної судово-психічної експертизи, на вирішення якої поставити наступні питання: 1) Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психіатричну хворобу, якщо так, то до якої категорії хворобливих станів належить її психічний стан: хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства, іншого хворобливого стану психіки? 2) Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

Ухвалою Зміївського районного суду Харківської області від 24.11.2023 прийнято заяву до розгляду та відкрите провадження у справі, призначений судовий розгляд справи у порядку окремого провадження на 18.12.2023, а також залучено адвоката через Харківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, для здійснення представництва ОСОБА_3 .

Крім того, за ухвалою витребувано від КНП ХОР "Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3" та КНП ХОР "Обласний психоневрологічний диспансер" медичну документацію на ім`я ОСОБА_3

28.11.2023 від Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надійшло доручення № 715 від 27.11.2023 про призначення адвоката Ходаковського Ю. В. для здійснення представництва інтересів ОСОБА_3

28.11.2023, 14.12.2023 від КНП ХОР Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3" надійшли листи з відомостями про неможливість пересилання оригіналів медичних карт у зв`язку з відсутністю фінансування.

12.12.2023 представник заінтересованої особи Діхтяр Д. М. через систему "Електронний суд" надіслав заяву, в якій просив проводити судовий розгляд за відсутності представника органу опіки та піклування, проти призначення судово-психіатричної експертизи не заперечував.

18.12.2023 за клопотанням представника заявника ОСОБА_2 відкладено розгляд справи на 17.01.2024.

02.01.2024 до суду надійшли витребуванні документи.

16.01.2024 представника заявника ОСОБА_2 подала клопотання про долучення до матеріалів справи копії виписних епікризів з Філії "Центр охорони здоров`я" Харківської клінічної лікарні на залізничному транспорті № 1.

17.01.2024 належним чином повідомленні учасники справи в судове засідання не з`явилися.

Представник заявника ОСОБА_2 надіслала на електронну пошту суду заяву, в якій просила вирішити питання про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи за її відсутності, та за відсутності заявника ОСОБА_1 .

Представник особи, відносно якої подана заява про визнання її недієздатною, - ОСОБА_4 , подав заяву, в якій просив розглядати справу за його відсутності, проти призначення судово-психіатричної експертизи не заперечував.

Представник заінтересованої особи Чернобай О. Г. подала заяву, в якій просила розглядати справу за відсутності представника органу опіки та піклування, проти призначення судово-психіатричної експертизи не заперечувала.

Зважаючи на те, що всі учасники справи в засідання не з`явилися, відповідно до ч. 2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Ознайомившись з матеріалами справи, суд дійшов наступного:

У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

У відповідності до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Частиною 1 ст. 298 ЦПК України передбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи, що для вирішення питань про наявність у ОСОБА_3 психічного захворювання та її здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, які мають суттєве значення для вирішення справи, необхідні спеціальні знання в галузі психіатрії, клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи є обґрунтованим і підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 84, 103-105, 107, ч. 2 ст. 247, п. 5 ч. 1 ст. 252, 294, 298, 299 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Харківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" (за адресою: вул. Академіка Павлова, 46, м. Харків, 61068), котрих попередити про відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертів поставити питання:

1) Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу, якщо так, то до якої категорії хворобливих станів належить її психічний стан: хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства, іншого хворобливого стану психіки?

2) Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

Для відповіді на поставлені запитання зобов`язати ОСОБА_1 надати в розпорядження експертів медичну документацію, а також забезпечити прибуття до експертної установи ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 621/4429/23.

Провадження по справі зупинити до одержання висновку експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання складом суду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участь у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку ухвалу повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного суду через Зміївський районний суд Харківської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Повний текст ухвали складено та підписано складом суду 17.01.2024.

Головуючий: В. В. Овдієнко

Присяжні: А. М. Баланова

О. В. Бондаренко

Дата ухвалення рішення17.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116337419
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —621/4429/23

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Овдієнко В. В.

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Овдієнко В. В.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Овдієнко В. В.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Овдієнко В. В.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Овдієнко В. В.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Овдієнко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні